Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τα χόμπυ σε εποχή οικονομικής κρίσης


Μέσα στα μικρά και όχι τόσο αθώα μυστικά μας είναι σίγουρα τα χρήματα που ξοδεύουμε στα χόμπυ μας κάθε χρόνο. Συνήθως τα ποσά αυτά κι αναλόγως στο χόμπυ… δεν είναι αμελητέα.
Τα πράγματα σφίξανε πλέον όμως και μια και ξεκινά ο χρόνος καλό θα είναι να κάτσουμε και να σκεφτούμε πόσα χρήματα ξοδεύουμε στα διάφορα χόμπυ μας, αν μας παίρνει να συνεχίσουμε να τα ξοδεύουμε κι αν αξίζει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο χόμπυ.
craft room Τα χόμπυ σε εποχή οικονομικής κρίσης
Photographer: ali edwards
Αν για παράδειγμα το χόμπυ σου ειναι η φωτογραφία μπορείς να το συνεχίσεις ελεύθερα αν δεν αγοράζεις καινούργιο εξοπλισμό κάθε τόσο και δε τυπώνεις φωτογραφίες συνέχεια αλλά τις ανεβάζεις σε μια ιστοσελίδα ή γενικά τις διατηρείς στο αρχείο σου σε ψηφιακή μορφή. Αλλά αν ξοδεύεις κανένα χιλιάρικο το χρόνο για νέο εξοπλισμό ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς και να βάλεις ένα όριο.
Η ζωγραφική από την άλλη δε θεωρώ ότι είναι γενικά ακριβό χόμπυ. Έχουν κάποιο σχετικό κόστος τα χρώματα, τα χαρτιά και οι μουσαμάδες αλλά δεν είναι και απαγορευτικό.
Τα μουσικά όργανα και η μουσική γενικότερα είναι ένα ευχάριστο και σχετικά φτηνό χόμπυ. Έχει ένα κόστος το μουσικό όργανο αλλά αν μάθεις τα βασικά το ίντερνετ είναι γεμάτο παρτιτούρες.
Άλλα χόμπυ θεωρούνται χρήσιμα και άλλα δυστυχώς κι όσο κι αν τα αγαπάμε είναι άχρηστα. Προσπάθησε να διαλέξεις ένα χρήσιμο χόμπυ.
Για παράδειγμα το πλέξιμο και η ραπτική είναι χρήσιμα χόμπυ. Φυσικά κι αυτά μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του χρήσιμου αν πχ αντί για μπλούζες πλέκεις ζωάκια κι αλλα χαζουλάκια ενώ δεν έχεις παιδιά για να παίξουν με αυτά.
Το scrapbooking απο την άλλη…. δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο παρότι όμορφο και δημιουργικό. Κυρίως όμως δεν είναι οικονομικό χόμπυ αν αρχίσεις να αγοράζεις όλα αυτα τα εργαλεία και τα υλικά που κυκλοφορούν.
Και για να μη λέτε ότι γράφω μόνο για παραδοσιακά γυναικεία χόμπυ… οι ξυλοκατασκευές είναι χρήσιμο χόμπυ, φτιάχνεις και κανένα έπιπλο, ο μοντελισμός από την άλλη με τα δεκάδες αυτοκινητάκια, τρενάκια κλπ είναι μάλλον άχρηστο χόμπυ.
Η κηροπλαστική καλή και όμορφη αλλά έχει κι αυτή τα έξοδα της αν αποφασίσεις να φτιάχνεις συνέχεια κεριά. Από την άλλη πόσα κεριά θα κάψεις πια σε ένα χρόνο;
Η κατασκευή χαντροκοσμημάτων είναι ένα ευχαριστο χόμπυ αλλά θα πρέπει να προσέξεις πολύ να μην αγοράζεις συνέχεια υλικά. Όπως και με την κηροπλαστική… πόσα χαντροκοσμήματα πιστεύεις ότι χρειάζεσαι σε ένα χρόνο; Διότι και καθότι το πρόβλημα είναι ότι γίνονται γρήγορα, μπορείς να φτιάξεις ένα ζευγάρι σκουλαρίκια σε 5 λεπτά.
Η κηπουρική είναι χρήσιμο χόμπυ αν φυτέψεις λαχανικά για να φας. Αλλά και λουλούδια να φυτέψεις το κόστος δεν είναι τεράστιο.
Πρόσθεσε στα χόμπυ σου την σπιτική κονσερβοποίηση ή και την αποξήρανση τροφίμων για να έχεις να τρως το χειμώνα, θα σε απασχολήσουν στάνταρ πάρα πολλές ώρες.
Το να φτιάχνεις διακοσμητικα αντικείμενα από διάφορα υλικά είναι μεν δημιουργικό αλλά ειλικρινά… που θα τα βάλεις όλα αυτά και πόσα θα χαρίσεις;
Γενικά βάλτα κάτω. Σκέψου πόσα ξοδεύεις κι αν σε συμφέρει. Σκέψου αν είναι χρήσιμο αυτό που κάνεις εκτός από ευχάριστο. Σκέψου εναλλακτικά χόμπυ που σου αρέσουν και θα μπορούσες να κάνεις. Οι εποχές είναι δύσκολες για περιττά έξοδα.
Και ναι ξέρω πως είναι να θες να αγοράσεις τα πάντα για τα χόμπυ που αγαπάς.http://www.sheblogs.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου