Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΉ ΌΜΒΡΙΩΝ ΥΔΆΤΩΝ



2011 10 ΙΟΥΝ
Ω, Μητέρα Φύση.  Κατ 'αρχάς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι βροχή, βροχή, βροχή. Για εβδομάδες. για μήνες. 

Ένα υπόστεγο στο πίσω μέρος  του σπιτιού μας άμα δεν έχει  σύστημα υδρορροή στη στέγη του, 

Ένα παλιό παράθυρο  με σήτα  παρέχει ένα αυτοσχέδιο σύστημα φιλτραρίσματος, διατηρώντας ταυτόχρονα τα σκουπίδια  και τα κουνούπια έξω από το νερό.

Υδρορροές έχουν εγκατασταθεί  κάτω από ένα μικρό υπόστεγο, Αυτήντήν περίοδο όμως εκτός από το βρόχινο νερό είναι καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε και τα χιλιάδες άγρια φυτά που μεγαλώνουν παντού για να φτιάξουμε υγρό λίπασμα για τα φυτά μας.
Θα χρησιμοποιήσουμε το ένα δέκατο από την ποσότητα νερού που συλλέξαμε και θα το τοποθετήσουμε σε ένα κουβά με καπάκι, κατά προτίμηση μαύρου χρώματος, ώστε να απορροφά την ακτινοβολία του ηλίου. Σε αυτό θα αδειάσουμε μια σακούλα γεμάτη με άγρια φυτά που έχουμε μεζέψει από τον κήπο μας (ζιζάνια) ή από ένα γόνιμο λιβάδι ή ακόμα και από μια παρατημένη οικοδομή. Θα προτιμήσουμε τις τσουκνίδες, τις βρούβες, τις πικραλίδες, το γαϊδουράγκαθο και γενικά όσα φυτά είναι σε φάση ανθοφορίας αλλά δεν έχουν σποριάσει ακόμα. Αυτά τα φυτά περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και αιθέρια έλαια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον κήπο μας. Θα τα αφήσουμε στο νερό για 10 ως 14 μέρες με το καπάκι κλειστό ( για να αποφύγουμε και δυσάρεστες οσμές αλλά και για να αποτρέψουμε την εξάτμιση του νερού).
Θα χρειαστεί να το ανακατεύουμε μία φορά κάθε μέρα, ώστε να αναπτυχθούν όσο περισσότεροι αερόβιοι μικροοργανισμοί γίνεται, που τρέφουν τα φυτά μας. Όταν περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να καθαρίσουμε το υγρό μας λίπασμα από τα φυτικά υπολείμματα με την χρήση μιας σήτας που θα περάσουμε στον λαιμό του κουβά μας. Το υγρό λίπασμα, είτε θα το αραιώσουμε με το υπόλοιπο καθαρό νερό που φυλάξαμε για άμεση χρήση στα φυτά μας είτε θα το φυλάξουμε και θα το αραιώνουμε σε κάθε χρήση σε αναλογία ένα προς δέκα με το βρόχινο νερό που συλλέξαμε.
Το βιολογικό λίπασμα συνιστάται να χρησιμοποιείται μια με δύο φορές την εβδομάδα για τα φυτά που είναι σε καρποφορία και καθόλου για τα φυτά που είναι νεότερα των τριών εβδομάδων. Για αυτά θα φυλάξουμε έναν ακόμα κουβά, του οποίου το νερό θα καθαρίσουμε πολύ καλά με την χρήση μιας πυκνότερης σήτας ή ακόμα και ενός φίλτρου του καφέ.
Να μην ξεχάσουμε με τον ίδιο τρόπο να συλλέξουμε και μερικά μπουκάλια ακόμα, για να γεμίζουμε το ψεκαστήρι για τις φύτρες μας, που δεν είναι τόσο απαιτητικές αλλά παραμένουν ευαίσθητες. Συλλέξτε το βρόχινο νερό κυρίως για αυτές, θα το εκτιμήσουν δεόντως και θα σας σαν ανταμείψουν με τα γλυκύτερα φρούτα!
Συμβουλή: Προτιμήστε να μαζεύετε το νερό της βροχής λίγη ώρα μετά το ξεκίνημά της, γιατί η πρώτη βροχή που πέφτει είναι κάπως όξινη από τα καυσαέρια της ατμόσφαιρας. Ιδανικά, αν βρέχει για δύο ή περισσότερες μέρες στη σειρά, χρησιμοποιήστε το βρόχινο νερό της δεύτερης μέραςου Άντυ Παξινού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου