Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Γράμμα από την Σουηδία για μελλοντικούς μετανάστες


                                                          Της Συμέλας Μελετλίδου
Όσοι Έλληνες σκέφτονται και θέλουν να μεταναστεύσουν στη Σουηδία τους παρακαλώ να μελετήσουν πρώτα το πληροφοριακό και συμβουλευτικό, αλλά και άκρως κατατοπιστικό κείμενο«ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ». Όχι απλά να το διαβάσουν αλλά να το μελετήσουν! Και το κείμενο και τα σχόλια που ακολουθούν! Και να πράξουν όπως γράφει! Το λέω επειδή λαμβάνω νέο κύμα με μέιλ και τηλεφωνήματα από συμπατριώτες που θέλουν να ξενιτευτούν και να γευτούν την Σουηδία!
Με στενοχωρεί που δεν δύναμαι να βοηθήσω! Προσωπικά ζω σε μικρό χώρο (εμένα μου αρκεί αν και θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να βοηθήσω πολλούς!!!) και οι εγγονές μου, που πια μεγάλωσαν και θέλουν και να παίζουν και να κοιμούνται στη γιαγιά, είναι συχνά πυκνά μαζί μου! Και έτσι θα ήθελα να συνεχίσει η ζωή μου!
Παλαιότερα (πριν μεγαλώσουν οι γοργόνες μου) θα μπορούσα να φιλοξενήσω, έστω για λίγο καιρό, κάποιον/α/ους, μα πλέον δεν γίνεται και κάθε φορά που συμπατριώτες με ρωτάν αν και πώς γίνεται να ανέβουν στη Σουηδία στενοχωριέμαι!
Πρώτα απ όλα οφείλετε να γνωρίζετε ότι η Σουηδία δεν είναι, πλέον, αυτή που νομίζετε!
Εδώ και χρόνια έχει πάψει να είναι το πρότυπο των κρατών, μα το χειρότερο είναι ότι, πλέον, δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα! Κυρίως στη Στοκχόλμη όπου τα τελευταία χρόνια, μ έναν έμμεσο και υπεράνω κάθε υποψίας τρόπο, οι τράπεζες έχουν γίνει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών! Και ξέρετε τι θέλει η τράπεζα για να σου παραχωρήσει μια στέγη!
Άκουσα, μάλιστα, ότι ακόμα και με ένα τσουβάλι γεμάτο με ευρουλάκια αν πας σ αυτούς δεν σου δίνουν τίποτα γι αντάλλαγμα! Πρέπει, λέει, να τα έχεις φορολογήσει, κάπου! Σουηδία, Ελλάδα, κάπου…
Διαβάστε, σας παρακαλώ, το κείμενο και δουλέψτε εσείς οι ίδιοι/ες (κάντε εσείς αυτά που συμβουλεύουν στο κείμενο) αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας!
Μη περιμένετε να τα τακτοποιήσουν οι εδώ συμπατριώτες! Ο καθένας τραβά τον δικό του Γολγοθά με μειώσεις μισθών/συντάξεων/εργατικών και άλλων δικαιωμάτων κλπ., (με άλλα λόγια, με περισσότερη εργασία, με περισσότερη κούραση αλλά με λιγότερο χρήμα) και με τα βάσανά του ο καθένας δεν του απομένει διάθεση, μα ούτε και χρόνος, για ν ασχοληθεί με των άλλων τα προβλήματα!
Ναι, να βοηθήσει με απλά πράγματα, με όσα τέλος πάντων αντέχει αλλά την βαριά γραφειοκρατική δουλειά θα την κάνετε εσείς! Και, μάλιστα, πριν ακόμα προσγειωθείτε στη Στοκχόλμη, ή όπου αλλού στη Σουηδία θέλετε.
Δική σας είναι η ζωή και εσείς θα δουλέψετε για να την αλλάξετε – το τονίζω αυτό διότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ζωή!
Και να είστε σίγουροι ότι όταν οι άλλοι βλέπουν τον πραγματικό σας αγώνα θα σας βοηθήσουν περισσότερο! Ο αγώνας εκτιμάται και αξιοποιείται, παντού και πάντα!
Το ξέρω, ακούγονται σκληρά αυτά που γράφω επειδή τα λέω με το όνομά τους και δεν τα ωραιοποιώ!
Είναι και το ότι στενοχωρήθηκα και με το νέο νόμο όπου αφήνουν άκρως ανεξέλεγκτες τις τιμές για ενοίκιο! Εννοώ για ενοίκιο σε διαμερίσματα που ίσως βρεθούν, αλλά από δεύτερο χέρι, διότι από πρώτο χέρι δεν υπάρχουν ούτε για τους ίδιους τους Σουηδούς!
Αν, δηλαδή, έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του 2 διαμερίσματα και το ένα θέλει να το ενοικιάσει έχει, πλέον, το δικαίωμα να ζητήσει όσα του κατέβει στο μυαλό! Και αν αυτό το μυαλό είναι και άπληστο μπορεί, με τις σημερινές ευλογίες των πολιτικών, για 30 τετραγωνικά να σου ζητήσει και 1000 ευρό, και 1500! Και 2000!
Με τον τρόπο αυτό, λεν οι πολιτικοί, λύνουμε το πρόβλημα της έλλειψης στέγης…
Δε θέλω με κανένα τρόπο να σας αποκαρδιώσω αλλά σκεφτείτε το άλλη μια φορά αν πράγματι θέλετε να αφήσετε τον ήλιο και τη ζέστη για ν ανηφορίσετε σε θερμοκρασίες μέχρι και -25
Συμέλα Μελετλίδου από Στοκχόλμη          πηγηhttp://pitsirikos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου