Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

10 ιατρικοί μύθοι και τι πραγματικά συμβαίνει


Η παρακάτω λίστα των 10 ιατρικών μύθων, συντάχθηκε από τον Δρ Joseph Mercola και όχι μόνο δίνει πολύτιμες συμβουλές για καλύτερη υγεία αλλά δείχνει πώς η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης έχει αποτύχει να μας ενημερώσει για τα βασικά ζητήματα που έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας σε καθημερινή βάση.



Ας δούμε λοιπόν τους 10 μύθους στο χώρο της υγείας που σύμφωνα με τον Δρ. Mercola μπορούν να αποτελέσουν την αιτία άσκοπης ταλαιπωρίας και προβλημάτων υγείας για δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους.

1: Η αεροβική είναι το καλύτερο είδος άσκησης




Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η συμβατική αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί πράγματι να βελτιώσει την υγεία σας και να αυξήσει την καύση του λίπους, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Το πρόβλημα είναι ότι η παραδοσιακή αεροβική έχει αποτελέσματα μόνο στους κόκκινους μυς, που είναι οι μυς της αντοχής, αγνοώντας τελείως τους λευκούς μυς, που είναι οι μυς της δύναμης.

2: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών


Όσον αφορά τα εμβόλια, υπάρχουν 3 κύρια ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν:

1) είναι το εν λόγω εμβόλιο ασφαλές;

2) συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών;

3)ποια εμβόλια μπορούν ακίνδυνα και αποτελεσματικά να δοθούν από κοινού ή σε στενή διαδοχή;

Δυστυχώς αυτά τα 3 θέματα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για τα περισσότερα εμβόλια, ενώ για εκείνα τα εμβόλια που έχουν μελετηθεί συχνά αποδεικνύεται ότι δεν είναι είτε ασφαλή ή αποτελεσματικά είτε και τα δύο!

Όταν πολλά εμβόλια χορηγούνται μαζί ή σε στενή διαδοχή, η αλληλεπίδρασή τους μπορεί να συντρίψει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας.

3: Το φθόριο στο νερό και στης οδοντόκρεμες μειώνει τον κίνδυνο για τερηδόνα


Η εισαγωγή του φθορίου στο νερό φαίνεται αρχικά ευεργετική, αφού μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας στα παιδιά. Ωστόσο οι κίνδυνοι για την υγεία από το φθόριο είναι τόσο πολλοί που υπερκαλύπτουν κάθε όφελος για τα δόντια σας και αυτό με την προϋπόθεση ότι η φθορίωση του νερού πράγματι έκανε ό, τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει.




Σήμερα ακόμη και οι υποστηρικτές της φθορίωσης παραδέχονται ότι τα κυριότερα οφέλη προέρχονται μόνο από τις τοπικές εφαρμογές. Τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι η φθορίωση του νερού είναι αναποτελεσματική για την πρόληψη της τερηδόνας. Πρακτικά δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στη φθορά των δοντιών μεταξύ των κατοίκων χωρών με φθοριωμένο και μη φθοριωμένο νερό.

Στο μεταξύ το φθόριο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, όπως οδοντική φθορίωση, διαταραχές του θυρεοειδούς, μειωμένο IQ και άλλα.

4: Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι ασφαλείς, δοκιμασμένες και οικονομικά επωφελείς


Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να είναι καταστροφή για την υγεία. Μέσα σε 9 χρόνια από την εισαγωγή τους, το 1996, οι πολλαπλές χρόνιες ασθένειες αυξήθηκαν από 7 % έως 13 % στο γενικό πληθυσμό, οι τροφικές αλλεργίες διπλασιάστηκαν σε λιγότερο χρόνο και πολλές άλλες ασθένειες αυξήθηκαν με την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής έχει ήδη ζητήσει οι γιατροί να χορηγούν μη ΓΤΟ δίαιτες για όλους τους ασθενείς, επικαλούμενη τις μελέτες που δείχνουν πώς οι ΓΤΟ καλλιέργειες προκαλούν διαταραχές, όπως οργανικές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, πρόωρη γήρανση και στειρότητα.

Ωστόσο τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν είναι μόνο επιβλαβή για την υγεία αλλά αποτελούν και μια σημαντική απειλή για το περιβάλλον.

5: Ο ήλιος προκαλεί καρκίνο του δέρματος


Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που προκαλεί περισσότερο από το 75 % των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Αλλά παρόλα τα αρνητικά δημοσιεύματα που συνδέουν την έκθεση στον ήλιο με τον καρκίνο του δέρματος, στα περισσότερα δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να τα υποστηρίζουν. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ενδείξεις για το αντίθετο.



Με τα χρόνια αρκετές μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι η κατάλληλη έκθεση στον ήλιο βοηθάει πραγματικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα η πιθανότητα εμφάνισης του μελανώματος έχει βρεθεί ότι μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και μπορεί να αυξηθεί με τα αντηλιακά.

Με λίγα λόγια είναι ακριβώς η βιταμίνη D, που σχηματίζεται στο δέρμα σας από την έκθεση στο φως του ήλιου, που παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου.

6: Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιοπάθειες


Η αλήθεια είναι ότι τα κορεσμένα λίπη από ζωικές και φυτικές πηγές παρέχουν τα δομικά στοιχεία για τις κυτταρικές μεμβράνες και για μια ποικιλία ορμονών και άλλων ουσιών, χωρίς τις οποίες το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για τη μετατροπή της καροτίνης σε βιταμίνη Α καθώς και για μια σειρά από άλλες βιολογικές διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα τα κορεσμένα είναι το προτιμότερο καύσιμο για την καρδιά σας.

7: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς, δοκιμασμένες και βοηθούν στην απώλεια βάρους


Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για να χάσουν βάρος. Η ειρωνεία είναι ότι σχεδόν όλες οι σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παίρνουν στην πραγματικότητα περισσότερο βάρος από αυτούς που καταναλώνουν θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες.

Οι λόγοι για αυτή την ειρωνεία ακόμη ερευνώνται αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων:



- Η γλυκιά γεύση φαίνεται ότι από μόνη της αυξάνει την πείνα ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο.

- Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να διαιωνίζουν απλά τη λαχτάρα για γλυκά και τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης και επομένως οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα ελέγχουν του βάρους.

- Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να «μετράει θερμίδες», όπως αποδεικνύεται από μελέτες, όπως η μελέτη που έγινε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Purdue, η οποία διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με τεχνητά γλυκαντικά υγρά έτρωγαν πιο πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα από ό, τι τα ποντίκια που τρέφονταν με υψηλής θερμιδικής ζαχαρούχο υγρά.

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

8: Η σόγια είναι υγιεινή διατροφική επιλογή


Η ανακήρυξη της σόγιας ως ‘’απόλυτα υγιεινής τροφής’’ αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς μια λαμπρή στρατηγική μάρκετινγκ μπορεί να ξεγελάσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση δεν αποτελούν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τη σόγια που έχει υποστεί ζύμωση με προβλήματα στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, γνωστική εξασθένηση, διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και υπογονιμότητα, ακόμη και με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η σόγια, όταν έχει υποστεί σωστή ζύμωση, έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

9: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλά για όλους




Δυστυχώς όλα τα σιτηρά –και μεταξύ αυτών και τα ολικής αλέσεως- μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σας.

Το 85 % των Αμερικανών έχουν πρόβλημα ελέγχου των επιπέδων της ινσουλίνης τους, ειδικά όσοι:

- είναι υπέρβαροι

- έχουν διαβήτη

- έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

- έχουν υψηλή χοληστερόλη

Επιπλέον η υποκλινική δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε, η οποία μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στην υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά αν ανήκετε στους τυχερούς χωρίς το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη και έχετε φυσιολογικό βάρος, τότε τα δημητριακά είναι πολύ καλή επιλογή, ειδικά τα ολικής αλέσεως.

10: Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υγιεινές

Ο μύθος της χαμηλής σε λιπαρά δίαιτας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στην υγεία σας από οποιαδήποτε άλλη διαιτητική σύσταση. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η κατανάλωση λίπους δεν θα σας κάνει χοντρούς!

Η πρωταρχική αιτία του υπερβολικού βάρους και όλων των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με αυτό είναι στην πραγματικότητα η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και η έλλειψη άσκησης.
ΠΗΓΗhttp://www.planitikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου