Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Δοξα στις γυναίκες που αγωνίζονται για την ελευθερία»,


 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ζΩΗ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ«H μητρική αγάπη είναι το καύσιμο που ωθεί ένα συνηθισμένο άτομο, να καταφέρει το ακατόρθωτο.» Μάριον Κ. Γκάρετι
Μαρία Κιουρί (1867-1934): Το όνομά της υπήρξε συνυφασμένο με το χώρο της φυσικής και της χημείας.  Σε μία εποχή που οι περισσότερες γυναίκες δε μορφώνονταν και δεν εργάζονταν, η Μαντάμ Κιουρί έκανε τη διαφορά και ξεχώρισε στο χώρο των θετικών επιστημών. Μαζί με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το πολώνιο και το ράδιο και μελέτησε φαινόμενα ραδιενέργειας. Για το μεγάλο της επιστημονικό έργο, βραβεύτηκε δύο φορές,  με το Νόμπελ Φυσικής το 1903 και με το Νόμπελ Χημείας το 1911. Επίσης, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825): Ιστορική γυναικεία προσωπικότητα από τον ελλαδικό χώρο και σύμβολο ανδρείας και πατριωτισμού. Η Σπετσιώτισσα επαναστάτρια κληρονόμησε μία μεγάλη περιουσία από τους δύο της συζύγους και τη διέθεσε όλη για τις ανάγκες της επανάστασης. Το αρχοντικό στο οποίο διέμενε, λειτουργεί  σήμερα ως μουσείο προς τιμήν της
H ζωή και ο θάνατος της αναρχικής επαναστάτριας Louise Michel. "Γιατί η Louise Michel είναι από τις ελάχιστες γυναίκες που αναγνωρίστηκαν από τη Γαλλική Ιστορία ; Γιατί είναι η μοναδική γυναίκα που έδωσε το ονομά της σε σταθμό του παρισινού μετρό ; Επειδή πολέμησε, είναι αλήθεια, πάνω στα οδοφράγματα για την υπεράσπιση της Κομμούνας του Παρισιού το 1871. Ντυμένη με τη στολή της Εθνοφρουράς, έδωσε τη μάχη με το 61ο Τάγμα της Μονμάρτης. Κραδαίνοντας σημαία, επιτέθηκε στα στρατεύματα των Βερσαλλιών, πυροβόλησε με καραμπίνα Remington χωρίς να δειλιάσει, χωρίς κανένα φόβο. Νύχτες ολόκληρες, υπερασπίστηκε χαρακώματα που βομβάρδιζε ο στρατός του Thiers. 'Ηταν από τους τελευταίους που είχαν οχυρωθεί στο νεκροταφείο της Μονμάρτης κατά τη διάρκεια της Αιματηρής Εβδομάδας
ΑΓΝΟΔΙΚΗ: Η πρώτη γυναικολόγος τον 4ο αιώνα π.Χ ντύθηκε άντρας και κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα γυναικολογίας. Η αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας έγινε τυχαία. Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με τις ασθενείς της και δικάστηκε ως “άνδρας γιατρός που διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τις ασθενείς του”. Στη διάρκεια της δίκης και για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αναγκάστηκε να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να αθωωθεί. Η αθώωση μάλιστα δημιούργησε “δεδικασμένο” και παράλληλα αλλαγή του νόμου που επέτρεπε πλέον και στις γυναίκες να ασκούν την Ιατρική.
Η Ιταλίδα Μαρία Μοντεσσόρι είναι μια σημαντική φυσιογνωμία του περασμένου αιώνα. Κατόρθωσε δύσκολα πράγματα για μια γυναίκα την εποχή εκείνη. Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές».Αγωνίστηκε ως ψυχολόγος και ταλαντούχος παιδαγωγός που ήταν, στην προσπάθεια για την ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ασχολούμενη αρχικά με παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Σε αυτόν τον αγώνα έδωσε ολόκληρη τη ζωή της.

 η Φρίντα Κάλο είναι μια από τις σπουδαιότερες ζωγράφους του 20ού αιώνα, η πρώτη ίσως, που τόλμησε να παραβιάσει τους ανδρικούς κανόνες που όριζαν ως τότε την τέχνη και μία από τις ελάχιστες γυναίκες της εποχής της που κατάφερε να ζήσει με τόση ελευθερία και ένταση ξεπερνώντας τον πόνο και την ασθένεια και αποκαλύπτοντας απόλυτα τον εαυτό της μέσα από το έργο της.
 Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη)Στο καιρό της επταετίας πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε αποκτήσει, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Έδωσε αρκετές συναυλίες και διοργάνωσε αρκετά μεγάλο αριθμό πορειών αντιδικτατορικού χαρακτήρα. Επεδίωξε και συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και με πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, με σκοπό να τους ευαισθητοποίησει ενάντια στη χούντα. Κατά την διάρκεια των αγώνων της έγιναν εναντίον της απόπειρες δολοφονίας, μία από τις οποίες παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.

Σιμόν ντε Μποβουάρ
(1908 – 1986)Συγγραφέας, διανοούμενη, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, μούσα ζωής του υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν Πολ Σαρτρ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μορφές του 20ού αιώνα.


Η Υπατία (370-416 μ.Χ.) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς.η
µοναδική γυναίκα που συγκαταλέγεται στους σοφούς της αρχαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου