Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Φλοιός της ιτιάς.= ασπιρίνη

Η ασπιρίνη προέρχεται από τον λευκό φλοιό της  ιτιάς.

Ο φλοιός ιτιών

Επισκόπηση:

Η χρήση του φλοιού ιτιάς χρονολογείται  από την εποχή του Ιπποκράτη (400 π.Χ.), όταν οι ασθενείς συμβουλεύονται να μασάνε το φλοιό για  τον πυρετό και την φλεγμονή. Ο Φλοιός της ιτιάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και στην Ευρώπη, και συνεχίζει να χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία του πόνου (ιδιαίτερα χαμηλή οσφυαλγία και οστεοαρθρίτιδα), κεφαλαλγία, και φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η θυλακίτιδα και τενοντίτιδα. Ο φλοιός της λευκής ιτιάς περιέχει σαλικίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία παρόμοια με ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ). Πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την ανακούφιση του πόνου με  τις αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις του βοτάνου. Στην πραγματικότητα, το 1800,η σαλικίνη χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργια της ασπιρίνη.Η Λευκή ιτιά φαίνεται να φέρει ανακούφιση από τον πόνο πιο αργά από ό, τι η ασπιρίνη, αλλά τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν  περισσότερο.

Περιγραφή των φυτών:

Η οικογένεια ιτιά περιλαμβάνει έναν αριθμό από διαφορετικά είδη φυλλοβόλων δένδρων και θάμνων που προέρχονται από την Ευρώπη, την Ασία, και ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Μερικά από τα πιο γνωστό είδος είναι λευκή ιτιά / Ευρωπαϊκή ιτιά (Salix alba), ιτιά μαύρο /  (Salix nigra), ιτιά κρακ (Salix fragilis), μωβ ιτιά (Salix purpurea), και ιτιά (Salix babylonica). Δεν εχουν όλα τα είδη ιτιάς θεραπευτικά επαρκή ποσότητα σαλικίνη.. Ο φλοιός ιτιάς που πωλούνται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό του φλοιού από λευκό, μοβ, ιτιές και κρακ.

Φάρμακα Χρήσεις και Ενδείξεις:

Ο φλοιός ιτιών χρησιμοποιείται για τον πόνο και  τη φλεγμονή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χημική σαλικίνη, που βρέθηκε στο φλοιό ιτιάς, είναι υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, μελέτες έχουν εντοπίσει διάφορα άλλα συστατικά του φλοιού ιτιάς που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πυρετός μείωση, αντισηπτικές, και το ανοσοποιητικές ιδιότητες ενίσχυσης. Μερικές μελέτες δείχνουν οτι η ιτιά είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ασπιρίνη για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής καθώς και σε μια πολύ χαμηλότερη δόση..

Θεραπεία

Μελέτες δείχνουν ότι ο φλοιό ιτιάς μπορεί να είναι χρήσιμος για τις ακόλουθες συνθήκες:
Πονοκέφαλο
Ο φλοιός ιτιών έχει αποδειχθεί οτι μπορει να ανακουφίσει τους πονοκέφαλους. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν γαστρεντερικές παρενέργειες από άλλα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και άλλα μη στεροειδή αν τι-φλεγμονώδη φάρμακα,
Χαμηλό πόνο στην πλάτη
Ο φλοιός ιτιών φαίνεται να είναι αποτελεσματικος για τον πόνο στην πλάτη. Σε μια καλά σχεδιασμένη μελέτη περίπου 200 άτομα με χαμηλό πόνο στην πλάτη, εκείνοι που έλαβαν το φλοιό ιτιάς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον πόνο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι άνθρωποι που έλαβαν υψηλότερες δόσεις από φλοιό ιτιάς (240 mg σαλικίνη) είχαν πιο σημαντική ανακούφιση από τον πόνο από εκείνους που έλαβαν χαμηλές δόσεις (120 mg σαλικίνη).
Οστεοαρθρίτιδα
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η ιτιά είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου από οστεοαρθρίτιδα από το εικονικό φάρμακο. Σε μια μικρή μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του αυχένα ή κάτω μέρος της πλάτης, εκείνοι που έλαβαν φλοιό ιτιάς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Άλλες χρήσεις
Μερικοί επαγγελματίες βοτανολόγοι μπορεί να συστήνουν το φλοιό ιτιάς για τις ακόλουθες παθήσεις 
  • Εμμήνου κράμπες
  • Πυρετός
  • Γρίπη
  • Τενοντίτιδα
  • Θυλακίτιδα

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης:

Παιδιά

Λόγω του κινδύνου ανάπτυξης συνδρόμου Reye (μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη χρήση της ασπιρίνης σε παιδιά), τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα πρέπει να δοθεί φλοιό ιτιάς.

Ενήλικος

Γενικές οδηγίες για την δοσολογία φλοιό ιτιάς έχουν ως εξής:
  • Αποξηραμένα βότανα (χρησιμοποιείται για να κάνει το τσάι): βράζουμε 1 - 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο φλοιό σε200 γρ νερό και το σιγοβράζετε για 10 - 15 λεπτά? Αφήστε για ½ ώρα?Τσάι 3 με 4 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Βότανο σε σκόνη (διατίθεται σε κάψουλες) ή υγρό: 60 - 240 mg τυποποιημένων σαλικίνη ανά ημέρα? Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε μεγαλύτερη δόση.
  • Βάμμα (1:5, 30% αλκοόλη): 4 - 6 mL 3 φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις:

Επειδή φλοιό ιτιάς περιέχει σαλικίνη, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε σαλικυλικά (όπως η ασπιρίνη) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το φλοιό ιτιάς. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με άσθμα, διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, γαστρίτιδα, αιμοφιλία, και  έλκη του στομάχου πρέπει να αποφεύγουν επίσης τον φλοιό ιτιάς. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες,  ρωτήστε το γιατρό σας πριν πάρετε το φλοιό ιτιάς. Παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν φλοιό ιτιάς.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες τείνουν να είναι ήπια. Ωστόσο, στομαχική διαταραχή, έλκη και αιμορραγία στο στομάχι είναι πιθανές παρενέργειες όλων των ενώσεων που περιέχουν σαλικυλικά. Η υπερδοσολογία με φλοιό ιτιάς μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα, φλεγμονή του στομάχου / ερεθισμό, ναυτία, εμετό, φλεγμονή των νεφρών, και (βούισμα στα αυτιά).

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

  δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν φλοιό ιτιάς.

Αλληλεπιδράσεις και depletions:

Επειδή ιτιά φλοιός περιέχει σαλικυλικά, θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με έναν αριθμό φαρμάκων και βοτάνων. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε το φλοιό ιτιάς, εάν παίρνετε άλλα φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα.
Φλοιός ιτιάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Αντιπηκτικά (φάρμακα που αραιώνουν το αίμα) - Ο φλοιός ιτιών μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις των φαρμάκων και βοτάνων με ιδιότητες αραίωση του αίματος, και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Β-αναστολείς - συμπεριλαμβανομένων ατενολόλη (Tenormin), μετοπρολόλη (Lopressor, Toprol-XL) προπρανολόλη, (Inderal, Inderal LA). Φλοιός Willow μπορεί να κάνει αυτά τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.
Διουρητικά (χάπια νερού) - Ο φλοιός ιτιών μπορεί να κάνει αυτά τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) και η ναπροξένη (Aleve). Λαμβάνοντας φλοιό ιτιάς με αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.
Μεθοτρεξάτη και φαινυτοΐνη (Dilantin) - φλοιό Willow μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αυτών των φαρμάκων στο σώμα, οδηγώντας σε τοξικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου