Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κάστρο του Κοσκινά στην Ικαρία.


 O πάτερ Αλέκος στο βυζαντινό κάστρο του Κοσκινά στην Ικαρία. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου είχαν ένα πρωτότυπο τρόπο επικοινωνίας, ειδικά για τις περιπτώσεις εισβολών, με το άναμμα φωτιών σε συγκεκριμένα σημεία με ανοιχτό ορίζοντα για τη δημιουργία σημάτων συναγερμού. Με τον παραπάνω τρόπο, σε λίγη μόλις ώρα, γνώριζαν σε όλη την έκταση του Αιγαίου και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, την ύπαρξη εχθροπραξιών.       ΠΗΓΗhttps://www.facebook.com/daniel.chphotography


Κάστρο του ΚοσκινάΦρούριο Βυζαντινής εποχής που σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Μεσαριάς πάνω στο όρος Κοσκινάς.
Το κάστρο του Κοσκινά, όπως φαίνεται, έπαιξε σημαντικό αμυντικό ρόλο στο νησί. Ήταν το επικρατέστερο και σημαντικότερο από τα υπόλοιπα φρούρια της Ικαρίας και για αυτό πήρε και το όνομα Κάστρο της Νικαριάς.
Κατά την παράδοση, το κάστρο αυτό υπήρξε ένα από τα βασικά αμυντήρια τον καιρό του Βυζαντίου, κάτι που συνεχίστηκε και επί Φραγκοκρατίας.
Όπως λέει η παράδοση, μάλιστα, το φρούριο ήταν απάτητα και κατακτήθηκε μονάχα μια φορά, από προδοσία. Για το περιστατικό αυτό υπάρχει σχετικό κείμενο δημοτικής ποίησης, η Ρήμα της αλώσεως. Μάλλον συνέβηκε τον καιρό της πολιορκίας του από Γενουήνσιους πειρατές, και μάλλον από τον Βιγνιόζη. Υπολογίζεται πως έγινε μεταξύ των ετών 1346 και 1566.
Και πράγματι, η φυσική του θέση, που επιβλέπει όλη τη γύρω περιοχή μέχρι τη θάλασσα, και η κατασκευή του, μαζί με τον απαράμμιλο ηρωισμό των μαχητών του, το κράτησε, όπως φαίνεται, απόρθητο για αιώνες. Στο πλευρό των αντρών, για να υπερασπιστούν τον τόπο τους, πολεμούσαν με το ίδιο θάρρος και ηρωισμό και οι γυναίκες.
Μέσα στα τείχη του κάστρου υπάρχει από τον καιρό εκείνο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.ΠΗΓΗhttp://www.nikaria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου