Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ένα παραδοσιακό χωριό της Ικαρίας, τετρακοσίων ετών, επιλέχθηκε ως 'κατάλληλο' να γίνει ο Σκουπιδόκηπος της !

Κοσσοικιώτικη Πλαγιά.
 Ένα ολόκληρο αμιγές παραδοσιακό χωριό της Ικαρίας, τετρακοσίων ετών, επιλέχθηκε ως 'κατάλληλο' για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Και όχι τώρα, με το νέο νομοσχέδιο (που το θυμίζει τα μάλλα), αλλά με τη συνήθως διωπηλή συναίνεση όλων των 'φορέων', κατά παράβαση νόμων, πραγματικών και ηθικών. Λαμπρό παράδειγμα Δημοκρατικής Συνενοχής σε μία πράξη η οποία δε θα έπρεπε ποτέ να έχει καν προταθεί, αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακόμη σε αξίες για τη διατήρηση της αγροτοπολιτισμικής κληρονομιάς μας. 
Οι κάτοικοι έχουν προσβάλλει τη μελέτη στο ΣτΕ, όπου η συζήτηση όλο αναβάλλεται.Η μελέτη και κατά τη γνώμη μου έχει απαγορευτικά πολλά τρωτά σημεία, ψέμματα, αποκρύψεις, διαστρεβλώσεις. Όπως και οι περισσότερες ίσως, αφού γίνονται συχνά 'για τα μάτια του κόσμου'. Ελπίζω να κερδίσουν την υπόθεση, αλλά και να προστατέψουν και οι ίδιοι την κληρονομιά αυτή, από την υπερβόσκηση, που έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο χώρο αυτό, και από τις οικιστικές παρεμβάσεις, που αν και μικρές και λίγες, αρχίζουν ήδη να βγάζουν μάτι, αφού το μέρος είναι σχεδόν άθικτο αρχιτεκτονικά πηγη https://www.facebook.com/ikarian.architecture?fref=photo                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Δυστυχώς και η Α.Σ.Π.Ι., χθες το βράδυ στον Εύδηλο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετη με την κατασκευή ΧΥΤΥ (όχι βέβαια ΧΥΤΑ) στην Κοσσοικιώτικη Πλαγιά. Εϊπαν ότι γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να συζητηθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Δυστυχώς και για ΧΥΤΑ και για ΧΥΤΥ, οι ίδιοι δρόμοι θα κατασκευαστούν / διανοιχτούν ξεκοιλιάζοντας το τοπίο. Και μάλιστα στο μέρος της Ικαρίας που ίσως να έχει και τη μεγαλύτερη διάβρωση, αφού γκρεμίζεται συνέχεια ακόμα και ο κεντρικός δρόμος, και όλο το βουνό είναι μία μεγάλη σάρα. Και εν πάσει περιπτώσει, ξέρουμε πλέον πώς γίνονται όλα τα έργα, και κυρίως οι δρόμοι, στην Ικαρία. Ίσως ήδη έχει μοιραστεί η πίτα στις γνωστές, αλλά κυρίως και στις άγνωστες μπουλντόζες - φαντάσματα που έχουν κάνει κομματάκια τη Δυτική Ικαρία.
Επίσης, είτε ΧΥΤΑ είτε ΧΥΤΥ γίνει, τα νερά είναι παντού από κάτω από την περιοχή και οι ίδιοι άνεμοι σηκώνουν το σύμπαν όταν φυσούν εκεί.

Πραγματικά, ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω λύνονταν, μου φαίνεται απίστευτο να μη σοκάρονται όλοι για το ότι εκεί υπάρχει ένα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ. Δυστυχώς φαίνεται σα να θέλουν οι περισσότεροι υποψήφιοι να γίνει το ΧΥΤΑ κι όπου γίνει... Άλλοι το θεωρούν αναπόφευκτο, μιας κι έχει 'περάσει', 'εγκριθεί' κτλ. Πρέπει να τους βάλουμε να πάρουν όλοι ξεκάθαρη θέση: 
1) Προτίθενται να χαντακώσουν ένα αμιγές παραδοσιακό χωριό που θα έπρεπε να είναι διατηρητέο, και τη θάλασσα από κάτω του, με τα σκουπίδια, που ΣΊΓΟΥΡΑ θα μεταφερθούν με τον αέρα; 
2) Προτίθενται να αφήσουν να καταστραφούν τα γλυκά νερά της περιοχής, αλλά και της θάλασσας, αφού μάλλον αποκλείεται να είναι τα πετρώματα συμπαγή και χωρίς ρωγμές; Αυτό είναι προφανές σε όλη τη διαδρομή, που γυαλίζουν όλα τα βράχια - τα ίδια τα βράχια, όχι μόνο τα κενά ανάμεσά τους! Στην πραγματικότητα ΟΛΗ Η ΚΟΣΣΟΙΚΙΩΤΙΚΗ ΠΛΑΓΙΑ βρίσκεται πάνω από υπόγεια νερά. Αυτό είναι πρόδηλο στον Πλαταμώνα, όπου μπορεί να δει κανείς το γκρεμό που πέφτει στη θάλασσα, γεμάτος υδρόβια φυτά και πηγές - φλέβες υπόγειου νερού.
3) Προτίθενται να αφήσουν τους ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΥΣ εργολάβους και οδηγούς σκαπτικών μηχανημάτων της Ικαρίας να καταστρέψουν ΚΑΙ ΟΛΗ την Κοσσοικιώτικη Πλαγιά με αφορμή την οδοποιία για το ΧΥΤΑ;


4) Γιατί δε μιλούν καθόλου για ΧΥΤΥ;
5) Γιατί δε μιλούν καθόλου για άλλες λιγότερο ξεπερασμένες πρακτικές;                               Σκέψεις από τη  
Μαρία-Στέλλα Αλούπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου