Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΖΥΜΩΣΗ


Η ζύμωση είναι μια απλή και φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για τη διατήρηση των τροφίμων, ενώ παράλληλα προωθεί  την καλή πέψη και βελτιώνει την υγεία.
Συνταγή   τουρσί φασολάκια
Θέλετε να προσθέσετε μια ιδιαίτερη πινελιά στη  πατατοσαλάτα σας ;Δοκιμάστε αυτή την εξαιρετικά εύκολη συνταγή  τουρσί με πράσινα φασόλια: 

£ 1 πράσινα φασόλια,καθαρισμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες  
2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο
 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους σέλινου 
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας 

1 φλιτζάνι λευκό ξίδι 
Τα 2/3 φλιτζανιού νερό 
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη(ακατέργαστη) 
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας  (σινάπι)
2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι 

1. Βάλτε  τα πράσινα φασόλια, το σκόρδο, τον άνηθο,  τσίλι, σπόρους σέλινο, και μαύρο πιπέρι σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο  1 λίτρου . 

2. Φέρτε το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους μουστάρδας και το αλάτι σε σημείο βρασμού σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατέψτε και αφήστε το να βράσει για περίπου πέντε λεπτά.

3. Προσεκτικά χύστε το ζεστό ξύδι / νερό / ζάχαρη / αλάτι πάνω από τα πράσινα φασόλια απ 'ευθείας μέσα στο βάζο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό υγρό για να καλύψει τα φασόλια, στερεώστε το καπάκι και
  1.    Τοποθετήστε το βάζο σε  ένα ζεστό μπάνιο νερού, έτσι ώστε να καλύπτετε από 1 ίντσα του νερού.  Σιγοβράστε  σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να έρθει σε βρασμό για 10 λεπτά  Αφήστε  να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.   .  Καταψύξτε τα  βάζα που δεν σφράγισαν σωστά. 
    Διατηρήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 4 ημέρες.
    Αποθηκεύστε το βάζο σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος σε περίπου 40 βαθμούς Φαρενάιτ. Είτε ένα κρύο υπόγειο ή το πάνω ράφι του ψυγείου είναι αρκετό.
     για 2 έως 3 εβδομάδες  για να γίνει η ζύμωση  πριν τα καταναλώσετε 
    Όταν πραγματοποιείτε ζύμωση των τροφίμων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν βιολογικά προϊόντα και ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι . Εκτός του ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας, την αγνότητα και την υψηλή διατροφική αξία των στοιχείων αυτών είναι αναγκαία για την υποστήριξη της διαδικασίας της ζύμωσης.Αν και μπορείτε να φάτε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αμέσως μετά τα αρχικά 2 έως 4 ημέρες, τα λαχανικά έχουν την τάση να αυξηθεί σε γεύση με το χρόνο.  . Αντίθετα, τα φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση θα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο μηνών από την προετοιμασία τους.

Αυτό είναι, απολαύστε τα! 

Προσαρμοσμένο από DIY Delicious:                                                                                                       

1. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πέψη
Στην πραγματικότητα, η ζύμωση αποτελεί κάτι σαν το πρώτο στάδιο της πέψης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυσανεξία στο γάλα, αλλά μπορούν να χωνέψουν το γιαούρτι: αυτό συμβαίνει επειδή η λακτόζη του γάλακτος υπόκειται σε ζύμωση όταν αυτό μετατρέπεται σε γιαούρτι. 
2. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αποκαθιστούν τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο
Μήπως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη; Άσθμα ή αλλεργία; Όλες αυτές οι παθήσεις  έχουν συνδεθεί με την έλλειψη καλών βακτηρίων στο έντερο – έλλειψη την οποία μπορείτε να καταπολεμήσετε τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

3. Οι ωμές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσιες σε ένζυμα
Το σώμα μας έχει ανάγκη τα ένζυμα για να μπορεί να χωνεύει, να απορροφά και να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά επαρκώς. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται το απόθεμα ενζύμων κι επομένως καλό είναι να τρώμε τροφές που είναι οι ίδιες πλούσιες σε ένζυμα.
4. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν το ποσοστό των βιταμινών στον οργανισμό μας
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ανεβασμένα επίπεδα φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη, έτσι ώστε το έμβρυο να είναι υγιές. Περιέχουν ακόμα πυροδοξίνη, βιταμίνες Β, ριβοφλαβίνη και βιοτίνη.
5. Τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε

Μπορείτε να καταναλώνεται τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αλλά εάν ο οργανισμός σας δεν τα απορροφάει, πάνε χαμένα. Βελτιώνοντας την πέψη σας, βελτιώνετε ταυτόχρονα τη δυνατότητα απορρόφησης τους.
6. Η ζύμωση βοηθά τις τροφές να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα
Μπορεί το γάλα να χαλάει γρήγορα, όμως το γιαούρτι και το κεφίρ διατηρούνται περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για το ξινολάχανο και τις πίκλες.
7. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι φτηνές
Αν έχετε κήπο, μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία ζύμωσης των λαχανικών σας. Είναι απλό και φτηνό. Αλλά και στη μαγειρική, οι συνταγές που περιλαμβάνουν τέτοιες τροφές είναι πολύ φτηνές.
8. Τα φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ εύγευστα                                           πηγη http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου