Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ακόνιζα ( Inula viscosa ) Ο «βασιλιάς των φαρμακευτικών φυτών»

Ακόνιζα    Inula viscosa 
Γενική περιγραφή και  οι χρήσεις της
Η   Ακόνιζα        ( Inula viscosa) είναι ένας ανθεκτικός πολυετής θάμνος που φυτρώνει σε άγρια ​​κατάσταση γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι ένα αρωματικό φυτό που διασπείρει μια μυρωδιά καμφοράς. Τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού είναι επικαλυμμένα με μία κολλώδης ρητίνη που εκκρίνεται από αδενικές τρίχες επί της επιφανείας των φύλλων. 
Παραδοσιακές θεραπευτικές χρήσεις της Inula viscosa 
Χαιρετίστηκε ως «βασιλιάς των φαρμακευτικών φυτών», Από τους αρχαίους χρόνους, Η Ακόνιζα  Inula viscosa έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπεία για τα εξής:

ΠληγέςΗ εφαρμογή με φρέσκα φύλλα, ή μία πούδρα φτιαγμένη από ξερά φύλλα σε ανοικτές πληγές ή αιμορραγία ή εγκαύματα έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της αιμορραγίας, και χρησιμεύει ως ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό και αντι-φλεγμονώδη παράγοντα. Η θεραπεία με τη χρήση Inula viscosa προτιμάται από τους βοτανολόγους πάνω από τα σύγχρονα φάρμακα, δεδομένου ότι προωθεί την ταχύτερη επούλωση των πληγών.
Ξηρό και τραχύ δέρμαΗ σκόνη από το αποξηραμένο φύλλο αναμιγνύεται με λάδι και εφαρμόζεται εξωτερικά στο προσβεβλημένο σημείο  του σώματος.
Αρθρίτιδα και ρευματισμούςΠερίπου 200 γραμμάρια φύλλα Ακόνιζα βρασμένα στο νερό για 5 λεπτά Το  εκχύλισμα χύνεται σε ένα λουτρό 
θερμού ύδατος στο οποίο το άτομο με αρθριτικές βλάβες  βυθίζει το άρρωστο   μέρος του σώματος του
για 30 λεπτά. Για ρευματισμούς, μια σκόνη που παρασκευάζεται
από αποξηραμένα φύλλα αναμειγμένα με λάδι ελιάς και
εφαρμόζεται  στην πληγείσα περιοχή.
ΑιμορροΐδεςΘεραπεία για αιμορροΐδες  από ατμό βράσιμο φύλλων της και στη συνέχεια ο Ασθενής  κάθεται πάνω τους ατμούς. Μια πάστα παρασκευάζεται επίσης από τα  χαμηλά φύλλα που αναμειγνύεται με το ελαιόλαδο και εφαρμόζονται ως τοπική αλοιφή.
Βρογχίτιδα και αναπνευστική
λοιμώξεις
Το εκχύλισμα(βάμμα) προστίθεται σε νερό που βράζει και καταναλώνεται.?
Η υψηλή αρτηριακή πίεση
και διαβήτης
Τα φύλλα  βρασμένα σε νερό 
Φαρμακευτικές ιδιότητες του βιοχημικού basisof Inula viscosa 
Το ευρύ φάσμα της βιολογικής δραστικότητας των εκχυλισμάτων Inula viscosa έχει περιγραφεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Μεταξύ αυτών ως:

• ένας αναστολέας  μικροβιακής. πού έχει πιθανές εφαρμογές στην προστασία των καλλιεργειών τροφίμων, στην προστασία των επιστρώσεων κατά της μούχλας και το ωίδιο,Αποτέλεσμα εικόνας για ωίδιο στη συντήρηση του ξύλου κατά την αποσύνθεση από μύκητες, στην πρόληψη της ρύπανσης στις βυθισμένες θαλάσσιες κατασκευές, και την προστασία των ανθρώπων από  ανάπτυξη  Candida albicans Αποτέλεσμα εικόνας για Candida albicans
αντι-φλεγμονώδη  
•  αντι-οξειδωτικό
• κατά του έλκους
 Διάφορες χρωματογραφικές τεχνικές δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα  της Ακόνιζας κατέχουν ένα υψηλό περιεχόμενο από τα ακόλουθα:
• βιοφλαβονοειδή, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό
• Tomentosin (τερπενικές λακτόνες), ένα ισχυρό αντισηπτικό, για μικρόβια και μύκητες
• σαπωνίνες, μια  φυσική  αφρώδες ουσία που είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντικαρκινικές επιδράσεις
• Στερόλες, μία ομάδα μείωσης της χοληστερόλης ....και τέλος
• Καροτενοειδή(
Τα καροτενοειδή αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά.) 
Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες της Ακόνιζας                         Σε αντίθεση με πιο γνωστά φυτικά φαρμακευτικά φυτά, στην ιατρική βιβλιογραφία  η Ακόνιζα ήταν άγνωστη μέχρι πριν από μια δεκαετία. Από τότε, έχουν γίνει  πάνω από 60 επιστημονικές εργασίες και  έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το ευρύ φάσμα των  φαρμακευτικών δραστηριοτήτων της   Πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με εργαστηριακές δοκιμές των εκχυλισμάτων της Ακόνιζας έχουν διεξαχθεί και  κατατεθεί τα τελευταία χρόνια, από νεοσύστατες εταιρείες βιοτεχνολογίας μελέτες που εστιάζονται σε δυνατότητες και ευρείες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού . 

Η αντι-φλεγμονώδης δράση του εκχυλίσματος viscosa Inula 
Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική δραστικότητα του εκχυλίσματος viscosa Inula ως αντι-φλεγμονώδη παράγοντα, μια μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία οιδήματος σε αυτί ποντικού. Σε αυτή τη μέθοδο, εφαρμόστηκε σε ακετόνη (2,5 μg ) τόσο στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του αυτιού ποντικού για να θεραπεύσει τη φλεγμονή  Η επίδραση της τοπικής εφαρμογής του εκχυλίσματος viscosa Inula  κατάφερε να .μειώσει τη φλεγμονή κατά  60%. 


Το Σχ. 4. Η μείωση του πάχους του αυτιού με την εφαρμογή του
εκχύλισμα viscosa nula σε διάφορες συγκεντρώσεις
    Η Μίνα & Everard Goodman Σχολή Επιστημών Ζωής, , του Ισραήλ. σε έρευνα που έκανε βρήκε οτι η Ακόνιζα
    ανέστειλε
       τον πολλαπλασιασμό του  μελανώματος
    Το Κακόηθες μελάνωμα είναι ένας πολύ επιθετικός Καρκίνος που αντιστέκεται συχνά σε χημειοθεραπεία, ως εκ τούτου, η
     αναζήτηση για νέους παράγοντες για τη θεραπεία του έχει μεγάλη σημασία.!!!  Σε αυτή τη μελέτη, μελετήθηκε  η Σεσκιτερπενική λακτόνη 
    lactones (SLs), που βρίσκετε στα φύλλα της Ακόνιζας και η
      αντι-                                        
    καρκινική 
    δραστικότητα της έναντι του ανθρώπινου μελανώματος  Η Έρευνα έδειξε ότι η λακτόνη αυτή ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό  τριών ανθρώπινων κυτταρικών γραμμών μελανώματος:και κατάφερε να μειώσει την επανεμφάνιση του  στον άνθρωπο  Το συμπέρασμα από αυτή την ιατρική μελέτη έδειξε ότι ακόνιζα έχει υψηλή φαρμακολογική αξία και  θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως μια νέα θεραπεία του μελανώματος.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:πηγες      http://www.inulav.com/Literature_references.html
1. Nissim Krisspil, Βότανα Θήκη (μετάφραση από το πρωτότυπο εβραϊκό), Ιερουσαλήμ: Κανά εκδότες (1982).

2. Stephen Σπητέρη, «Η Φαρμακογνωσίας του τοπικού εργοστασίου Inula viscosa" [αφηρημένη on-line] (Μάλτα: Πανεπιστήμιο της Μάλτας, Τμήμα Φαρμακευτικής, 1998, πρόσβαση στις 20 Μάρτιος 2004)? διαθέσιμο από http://www.cis.um.edu.mt/~phcy/symp98/StephenSpiteri.html

3. Victoriano Hernandez, Maria del Carmen Recio, Salvador Manez, Jose Maria Prieto, Rosa Maria Giner, Jose Luis Rios, "Μια μηχανιστική προσέγγιση για την in vivo αντι-φλεγμονώδη δράση των sesquiterpenoid ενώσεων που απομονώνονται από Inula viscosa," Planta Medica (Νοέμβριος 2001): 67 (8), 726-731.

4. S. Manez, MC Recio, I. Gil, C. Gomez, RM Giner, PG Waterman, JL Rios, "Ένα ανάλογο γλυκοζύλ της διακυλγλυκερίνη και άλλα αντι-φλεγμονώδη συστατικά από Inula viscosa," J Nat Prod. (Απρίλιος 1999): 62 (4), 601-604.

5. L. Lauro, C. Rolih, «Παρατηρήσεις και έρευνας σε ένα απόσπασμα της Inula viscosa," (άρθρο στα ιταλικά), Boll Soc Ital Biol Sper. (Σεπτέμβριος 1990): 66 (9), 829 - 834.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου