Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το Φέργκιουσον φλέγεται

Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο αστυνομικός, που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν στις ΗΠΑ

Την απόφαση να μην διωχθεί ο λευκός αστυνομικός, που σκότωσε έναν μαύρο, άοπλο νεαρό, ανακοίνωσε το δικαστήριο της πόλης Σεντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Η δολοφονία του Μάικλ Μπράουν υπήρξε αφορμή για έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με την αντιμετώπιση των μειονοτήτων από την αστυνομία, οι οποίες εντάθηκαν σε όλη την χώρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, που θεωρεί πως δεν υπάρχει πιθανή αιτία για την άσκηση δίωξης εναντίον του αστυνομικού.
Η οικογένεια του Μπράουν δηλώνει απογοητευμένη από αυτή την απόφαση, ωστόσο κάλεσε τους διαδηλωτές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, άλλα να διοχετεύσουν την ενέργεια και τον θυμό της σε μια εκστρατεία, που θα υποχρεώσει όλους τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ να φοράνε κάμερα στη στολή τους.
Pause
Current Time1:26
Duration Time2:13
Loaded: 0%
Progress: 0%
Fullscreen
00:00
Mute
240p

Και ενώ σημειώνονται ταραχές σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωση πως η έρευνα θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την απόφαση των ενόρκων.
Έκκληση προς τις δυνάμεις της τάξης για αυτοσυγκράτηση υπήρξε και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα:
“Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”
riot2
Αναφέρθηκε επίσης και στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων, που ακόμη υπάρχει στις ΗΠΑ.
“Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε”

UPDATE: Φλέγεται στη κυριολεξία το Φέργκιουσον των ΗΠΑ, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν κτίρια και την Εθνοφρουρά να καλείται από τον Κυβερνήτη του Μιζούρι για να ελέγξει την κατάσταση. Δείτε φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου