Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ταξίδι στον κήπο των εσπερίδων


Στο χειμωνιάτικο κήπο της ελληνικής φύσης, τα εσπεριδοειδή είναι τα πιο αγαπημένα! Υπέροχα χρώματα και αρώματα που ξεσηκώνουν τις αισθήσεις, προσφέροντας την ευεργετική τους δύναμη όσο κανένα άλλο φρούτο.Αν αληθεύει αυτό, που λένε ότι μερικές γεύσεις και μυρωδιές είναι μοναδικές και παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μας, τότε τα εσπεριδοειδή κατέχουν σίγουρα την πρώτη θέση στη βιβλιοθήκη της μνήμης μας. Την ώρα που το δάχτυλο μπήγεται στη μαλακή τους σάρκα, ξεχύνονται τα πιο ευωδιαστά αιθέρια έλαια που κάνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου να διεγείρονται μοναδικά…
Ανακατέψτε φράπα, περγαμόντο, λεμόνι, μανταρίνι, κίτρο και πορτοκάλι και απολαύστε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων.
...............................................
1) Η ΛΕΜΟΝΙΑ (Citrus Lemonium της οικογένειας των Ρητωδών) :ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η λεμονιά κατάγεται πιθανώς από τις υποτροπικές περιοχές της ΝΑ Ασίας και είναι γνωστή στους επιστήμονες με τη λατινική ονομασία Citrus limon. Η καλλιέργειά της έφτασε στη Μεσόγειο από τους Άραβες μεταξύ 1000 και 1200 μ.Χ. Στις μέρες μας καλλιεργείται στις παραμεσόγειες χώρες, στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στη Ν. Αφρική και αλλού.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κύρια συστατικά του λεμονιού είναι η βινταμίνη C,το πικρικό και μηλικό οξύ, το κάλιο, ασβέστιο, σάκχαρο, φωσφόρο κλπ. Από το λεμόνι παράγεται αιθέριο λάδι από την απόσταξη ολόκληρου του λεμονιού. Τα σπέρματα του καρπού περιέχουν μια ουσία, τη λιμονίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή λεμονάδας, γλυκών, σιροπιών, ποτών, αρωμάτων κλπ.
Το λεμόνι είναι κυρίως φάρμακο αντισκορβουτικό, αντισηπτικό και απολυματηκό καθώς περιέχει βιταμίνη C . Είναι αντιπυρετικό, καθαρίζει το αίμα και βοήθα στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Διαλύει τα άλατα, είναι διουρητικό, ευργετικό για πέτρες των νεφρών, τη χολή, ευστόμαχο και χωνευτικό.Ακόμα, δίνεται για τους εμετούς και το βήχα. Είναι ευργετικό τις περιπτώσεις διφθερίτιδας, κράμπας του στομάχου, ίκτερου, στηθάγχης και διαφόρων αιμορραγιών. Επιπλέον, κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, ενεργεί κατα της αϋπνίας, της ναυτίας, της ευκοιλιότητας, επίσης καταιτολεμά τα σκουλήκια της ταινίας, ανακουφίζει τις αιμορρόιδες, τους πόνους της περιόδου και είναι ευργετικό για τους αθριτικούς ρευματισμούς.
Ο χυμός του λεμονίου είναι αντισηπτικός, διουρητικός, γι αυτό δίνεται εναντίον όλων των δηλητηριάσεων. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λεμόνι και για εξωτερκή χρήση, σε εγκαύματα από τον ήλιον, σε χιονίστρες, πιτυρίδα, τριχόπτωση, φακίδες, κάλους καθώς επίσης και για καθαρισμό του δέρματος.
................................
2)Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (Citrus Auratium της οικογένιας των Ρουτωδών) :Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρηκή. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα,κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη A. Η πορτοκάλια μας προσφέρει τις θεραπευτικές της ιδιότητες και με τα φύλλα, τα άνθη και τη φλούδα του καρπού της.
Η πορτοκαλία όπως και η Νεραντζιά, είναι φυτό αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό και καταπραϋντικό. Θεορείται ευεργετικό στον πονοκέφαλο, την υστερία, την αϋπνία, την νευρικότητα τονωτικό για την καρδία. Επίσης χρησιμοποιείται κατά της βρογχοκήλης και των παθήσεων του αθριτισμού,κατεβάζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, θεραπεύει την ουλίτιδας. Ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C έτσι είναι κατά του σκορβούτου. Τέλος η φλούδα του πορτοκαλιού καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, τη γρίπη καθός επίσης διεγείρει την όρεξη.
....................                                                                                                                                                                                                                                3) ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΑ ή ΝΕΡΑΤΖΙΑ(Citrus aurantium της οικογένειας των Ρουτωδών)
Ο Θεόφραστος στα έργα του Περί φυτών τον 4ο αιώνα π.Χ. περιέγραφε ένα αειθαλές φυτό με αγκάθια και μη εδώδιμους καρπούς αλλά με αρωματική φλούδα. Το ονόμαζε "μηδικό μήλο" και ήταν γνωστό από τις βοτανικές εξερευνήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα φρούτα της νερατζιάς έχουν ένα χυμό που είναι περίπου τόσο ξυνός όσο και του λεμονιού, ενώ έχουν και μια ελαφρά πικρή γεύση ή αυτή που στα αγγλικά λέγεται tart.Υλικά από το νεράτζι μπαίνουν σε ποτά όπως το κουαντρώ κ.α
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 
Λαμβάνεται το neroli από τα άνθη του φυτού Citrus aurantium amara (νερατζιά) με απόσταξη με υδρατμούς. Η πιο συνήθης χρήση του είναι στο Eau-de-Neroli (ανθόνερο). To Neroli oil είναι από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ιδανικό για ξηρή και σκασμένη επιδερμίδα. Με το neroli oil φτιάχνεται ένα πολυτελές χαλαρωτικό και αποσμητικό λάδι για το λουτρό.
Ο χυμός των νερατζιών είναι επίσης πολύτιμος στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης. Βράζουμε τα νεράτζια ολόκληρα, με τη φλούδα τους και πίνουμε το ζουμί. 
                                     ...................                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
                4) Η ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ (Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή ): Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
Τα μανταρίνια ξεκίνησαν την... καριέρα τους περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι τα γευστικά αυτά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ. Η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.(Μεταφρασμένο από το βιβλίο των σπουδών μου '' Herbs and Special Botanical'' )                                             πηγή 
 ΒΟΤΑΝΟ-Γνωσία & Beauty Secrets 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου