Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Φάρος Κάβος Πάπας Ο παλαιότερος φάρος των Βαλκανίων και ο μεγαλύτερος της Ελλάδας,

https://www.facebook.com/cafestoutsarou?fref=photo




Ο παλαιότερος φάρος των Βαλκανίων και ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, είναι ο φάρος του «Κάβου Πάπα» στην Ικαρία. Στον φάρο του Πάπα έχουν γυριστεί σκηνές από την κινηματογραφική ταινία «Το φως που σβήνει» με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Δεσπόζει αγέρωχος στο δύσβατο νοτιοδυτικό άκρο της Ικαρίας και καμαρώνει γιατί καταχωρίστηκε πλέον και επίσημα ως μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Ήταν κάπου το 1815 όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία ύστερα από τις έντονες πιέσεις των Καπουδάν-πασάδων της (ναυάρχων) προγραμμάτισε και άρχισε την ανέγερση φάρων στις Ελληνικές θάλασσες για την βελτίωση της ναυσιπλοΐας στα Ελληνικά νησιωτικά  συμπλέγματα επί Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ. Έτσι το 1884 με φιρμάνι που εξέδωσε η Μεγάλη Πύλη και υπογράφει ο 
Παραλία Φαροφυλάκων
σουλτάνος Μαχμούτ Β’  έφτασε η σειρά του κάβου Πάπα. Η Γαλλική Εταιρία Φάρων ανέλαβε την κατασκευή του έργου. Ιστιοφόρα φορτηγά πλοία φόρτωσαν ποσότητες Μαλτεζόπλακας, ένα είδος επίπεδης πέτρας πού μοιάζει με κεραμική, από τις ακτές της Μάλτας. Φόρτωσαν και πορσελάνη από  την Δήλο και μετέφεραν αυτά τα δύο βασικά οικοδομικά υλικά στην απόκρημνη ακτή του Κάβο Πάπα. Εκεί έστρωσαν σιδερόραγιες στον γκρεμό και με βαγιονέτα που έσερναν οι σκληροί Νικαριώτες εργάτες χτίστηκε ο φάρος μέσα σε δύο χρόνια. 
Σταμναγκάθια
Τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο και ήταν ορατός στα 28 μίλια. Σήμερα ο φάρος είναι ηλεκτρικός, ορατός από τα 22 μίλια και έχει τη δυνατότητα σε διακοπή ρεύματος να λειτουργεί με μπαταρίες για πάνω από δέκα νύχτες. Το ύψος του κυλινδρικού πύργου είναι 11 μέτρα και τo εστιακό του ύψος είναι 65 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και είναι από τους παλαιότερους των Βαλκανίων. Αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους θαλασσινούς και συνδέεται στενά με τη ναυτική μας παράδοση διατηρώντας επάξια την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο κεντρικό – ανατολικό Αιγαίο. Φωτίζει από το 1890 όπου πρωτολειτούργησε από την Γαλλική εταιρεία Φάρων και είναι πέρασμα στα ταραγμένα νερά ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία. Παλαιότερα ονομαζόταν
Χαλαζίας
 Κάβο Μαύρο. Οι ντόπιοι όμως λένε  ότι έλαβε το όνομά του από έναν Πάπα που ναυάγησε στην περιοχή καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος  κινδύνευσε να πνιγεί πλέοντας στην αδάμαστη θάλασσα της Ικαρίας, απέναντι από το ομώνυμο ακρωτήρι όπου σήμερα βρίσκεται ο φάρος και από κει πήρε και την ονομασία του.
Χαρακτηριστικό του ακρωτηρίου είναι η παραλία Φαροφυλάκων και τα σταμναγκάθια ή τσικουρίδια όπως λέγονται στην  Ικαρία, σαν αγκαθωτό ραδίκι, ενώ ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από βράχους αμμουδερού, κρυσταλλικού γρανίτη μπεζ χρώματος. Η προεξοχή του ακρωτηρίου όπου είναι κτισμένος ο Φάρος αλλά και το διπλανό ακρωτήριο που στο χάρτη μοιάζει με κέρατο, αποτελείται από σκληρό ασβεστόλιθο.  Διάσπαρτες στην επιφάνεια συναντά κανείς πολλές ασβεστολιθικές κρυσταλλικές πέτρες που τα πρίσματα που σχηματίζουν μοιάζουν κάπως με του χαλαζία                                                                        Εικόνες από http://opsikarias.blogspot.gr                                                                                  Πηγές κειμένου από:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου