Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βασιλικός δυόσμος για τη γεύση, την υγεία και το άρωμα

Ο βασιλικός δυόσμος είναι ένα είδος Mentha piperita × (var. Citrata), Είναι μια πλούσια, αρωματική μέντα με μόνο έναν υπαινιγμό άρωμα  βασιλικού Στην Ικαρία την λέμε ¨"λεβάντα  μέντα ""ίσως λόγω το μοβ  χρώμα που έχουν  τα λουλούδια της και  το  γλυκό δροσερό άρωμα της 


ΧΡΗΣΕΙΣ-ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  Η γεύση της  είναι παρόμοια με το βασιλικό, αν και η γεύση μέντας είναι κυρίαρχη. Χάρη στους ελαφρώς πικάντικους τόνους της   είναι κατάλληλη για  προσθήκη σε σαλάτες, σάλτσες ή πέστο.
Η καλύτερη γεύση δίνετε από τα νεαρά φύλλα της , μπορείτε να τα συγκεντρώσετε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.                                                                                             Οι ιδιότητες και οι χρήσεις της μέντας ήταν γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζάν πολύ καλά τις ιδιότητες της . Χρησιμοποιούσαν τη μέντα για δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, τσιμπήματα εντόμων, κολικούς, βήχα, εμετούς, κάθε είδους προβλήματα του ουροποιητικού, ίλιγγους, πονοκεφάλους, σεξουαλική ανικανότητα.

Το Μεσαίωνα, οι γιατροί ανακάλυψαν κι άλλες σημαντικές ιδιότητες του φυτού όπως το ότι καταπολεμούσε τον πυρετό, τόνωνε το στομάχι, και το έντερο, καλμάριζε τα νέυρα, θεράπευε προβλήματα όρασης, πρηξίματα και γενικότερα ανακούφιζε κάθε πόνο.

Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της είναι πολλές. Εμφανίζεται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων είτε σαν προσθετό αρωματικό σε διάφορα σκευάσματα είτε σαν μπαχαρικό, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Χρησιμοποιείται σαν κρύο ή ζεστό ρόφημα (τσάι). Πολλές χρήσεις και μεγάλη εμπορική αξία έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων της Mentha spicata και η διάθεσή τους σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων υγιεινής στόματος, ζαχαροπλαστικής, καλλυντικών και αρωματοθεραπείας.

Όσο αναφορά τις ιδιότητες του φυτού τα πράγματα δεν έχουν τροποποιηθεί και τόσο από αυτά που γνώριζαν οι παλαιότεροι. Παρουσιάζει λοιπόν ευεργετικές ιδιότητες σε πονοκεφάλους ,ναυτίες, φουσκώματα, κολικούς και γενικότερα έχουν διασταυρωθεί οι περισσότερες ιδιότητες που γνώριζαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα. 

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η εμπορική αξία της Mentha είναι αρκετά μεγάλη όσο αναφορά βέβαια την παγκόσμια αγορά. Οι Η.Π.Α είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φύλλων μέντας στον κόσμο, περίπου 100 τόνους μέντας κάθε χρόνο. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης σημαντικός προορισμός για τη μέντα. Το Αμβούργο θεωρείται μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην παραγωγή βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία παράγει αξιοσημείωτες ποσότητες ξηρής μέντας για να διατηρεί τις τιμές χαμηλές, παράλληλα οι γερμανικές εταιρίες χρησιμοποιούν και άλλες χώρες για να παράγουν το προϊόν με αποτέλεσμα να επανεξαγάγει το προϊόν με γερμανικό φόρο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά, παρά το γεγονός ότι στον Ελλαδικό χώρο φύονται τα πλέων πλούσια σε αιθέρια έλαια φυτά μέντας ,η καλλιέργεια της βρίσκεται σε πολύ αρχικά βήματα. Μπορούμε ,λοιπόν να πούμε πως η Ελλάδα απέχει πολύ από την συστηματική καλλιέργεια και εμπορική εκμετάλλευση αυτού είδους, για το λόγο αυτό και θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν μετρά τόσο προς την διεύρυνση της καλλιέργειας όσο και προς την κατεύθυνση της μεταποίησης για παραγωγή αιθέριου ελαίου
.         

Καλλιέργεια Συμβουλές: Οι Μέντες απαιτούν ανοικτό έδαφος με υγρασία το καλοκαίρι. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξαπλωθεί πολύ , έτσι πρέπει να φυτευτούν όπου αυτό είναι επιθυμητό ή σε μεγάλες γλάστρες. Μπορεί να  αυξηθεί και  σε θέσεις χαμηλού φωτισμού.
Θέση: Μέρος σε πλήρη ήλιο
Ύψος: 45 εκατοστά Πλάτος: 1m
Διάρκεια ζωής: Πολυετείς
Χρήση: Προσθέστε την αργά το μαγείρεμα, γιατί  το άρωμα της  μέντας εξασθενίζει γρήγορα. Ψιλοκόβετε τα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες για σαλάτες, και μαρινάδες. Η Προσθήκη στις σαλάτες και τα λαχανικά θα τους χαρίσει  μια εξωτική γεύση.   από  ένα άρωμα εσπεριδοειδών μπαχαρικών  Χρησιμοποιήστε το με ψάρι, λαχανικά, σούπες και σαλάτες. Ταιριαζει απόλυτα με το βότανο της Λουίζας για ένα ζεστό η και παγωμένο τσάι  
Συγκομιδή: Συγκομιδή τακτικά.

 
                   http://basilikum-pflege.de/http://www.renaissanceherbs.com.au/  http://www.e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου