Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Αυτάρκεια, τι να κάνω τα ρόδια από την αυλή...

Αυτάρκεια, τι να κάνω τα ρόδια από την αυλή.Πως να αποθηκεύσω ρόδια ια το χειμώνα.Πως να χρησιμοποιήσω τα ρόδια μου στο έπακρο.

 
Δυο ροδιές στην αυλή και φέτος πολλά ρόδια. Αναρωτιόμουν τι να τα κάνω για να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την τέλεια γεύση, και τις βιταμίνες τους.
Κάθε χρόνο έκανα λικέρ ροδιού αυτό θα το κάνουμε δεν το αφήνω.

Ας δούμε όμως και άλλες λύσεις πως να εκμεταλευτούμε τα ρόδια.
1) Τα καθαρίζουμε και έχουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια για φαγητά και σαλάτες γλυκόξινα

2) Κάνουμε γρανίτες. Βάζουμε σε αποχυμωτή τους σπόρους με λίγο ζάχαρη και τα χτυπάμε. Σουρώνουμε το χυμό και τον τοποθετούμε στις φόρμες παγωτού.
 
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957

3)Λουκούμια ροδιού

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957
Υλικά
Ζελατίνη
1/4 φλιτζανιού κρύο νερό
1/2 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι χυμό ροδιού

Ανακατεύουμε ζελατίνη με το νερό σε ένα μικρό μπολαφήνουμε για 1 λεπτόΑνακατέψτε1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και το άμυλο αραβοσίτου σε μέτριο τηγάνιΣταδιακά χτυπήστε ελαφρά στο χυμό και χωρίς γεύση ζελατίνη μέχρι να αναμιχθούνΦέρτε να βράσει σε μέτρια φωτιάμαγειρέψτε 5 λεπτά., ανακατεύοντας συνεχώςΑφαιρέστε από τη φωτιά 
Προσθήκη Μείγματα ξηρά ζελατίνηαναδεύεται 2λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. 
Ρίξτε σε 9x5 ιντσών ταψακι ψεκάζονται με σπρέι μαγειρέματοςΤο βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα ή μέχρι να πήξει. Κόβουμε σε κομμάτια 24 σύνολο. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη λίγο πριν το σερβίρισμα.

4)ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ ΜΕ ΚΡΑΝΑ
ρόδι Jam-
 2 1/2 φλιτζάνι  βιολογικά κράνα 
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού οργανικά 
-3 κομματάκι μαστίχα 
1 1/2  χυμό λεμονιού 
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 1/4 φλυτζάνι χυμό ροδιού 
2 κουτ. σκόνη πηκτίνη  

 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας βάζουμε το χυμό ροδιού, χυμό λεμονιού και το νερό. Ενεργοποιήστε τη φωτιά σε μέτρια, αφήνουμε να πάρει βράση. 
 Όταν το μείγμα χυμού αρχίζει να βράζει προσθέτετε τα φρούτα καιμαστίχα  αφήστε αυτό το μείγμα να βράσει μέχρι τα περισσότερα από τα φρούτα έχουν σκάσει.  
Αναδεύουμε το μείγμα μόλις λίγο κατά το διάστημα αυτό. 
Όταν οι περισσότεροι από τους Cranberries έχουν σκάσει προσθέστε τη ζάχαρη και πηκτίνη σε σκόνη, ανακατεύουμε μέχρι τα δύο αυτά συστατικά να έχουν διαλυθεί. 
Τραβήξατε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και προσθέστε τους σπόρους ροδιού και ανακατώστε για να συνδυάσετε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο λίγο και στη συνέχεια το τμήμα αυτό σε βάζα σας. Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν κορυφή με τα καπάκια. Θα κρατήσει για ένα μήνα στο ψυγείο.

 5) Ξίδι ροδιού: Παίρνετε τα σπόρια από 1 μεγάλο και ώριμο ρόδι και τα βάζετε σε μια μέτρια γυάλα. Ρίχνετε 500ml ξίδι από λευκό κρασί, κλείνετε τη γυάλα, ανακινείται και τη βάζετε για 40 μέρες σε σκιερό σημείο του σπιτιού, μακριά από ζέστη και φως. Έτοιμο το ξίδι! Το σουρώνετε, το βάζετε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρείτε σε σχετικά δροσερό και σκοτεινό σημείο.

6)Σιρόπι ροδιού Η διαφορά του σιροπιού από το πετιμέζι είναι ότι εδώ προσθέτετε και ζάχαρη, ενώ στο πετιμέζι το υγρό απλώς βράζει, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο από το νερό του και να καραμελώσουν τα σάκχαρα του.
Πώς το φτιάχνετε:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού, 750γρ. ζάχαρη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο (ή 1 ξυλάκι κανέλα ή 1 μικρό μοσχοκάρυδο, κοπανισμένο με το γουδοχέρι μέχρι να σπάσει σε 3-4 κομμάτια). Βράζετε τα υλικά μέχρι να κοχλάσουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, και αφήνετε να σιγοβράζουν για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι το μίγμα να σιροπιάσει. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με τον αλάνθαστο τρόπο δοκιμής του σιροπιού, δηλαδή με το πιατάκι: Ρίχνετε 1 κουταλάκι σιρόπι σε ένα μικρό άσπρο πιατάκι του καφέ, το κρυώνετε για 1 λεπτό στο ψυγείο και μετά περνάτε ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Σουρώνετε το σιρόπι από λεπτή σήτα και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια.

7)Κομπόστες με άλλα φρούτα μήλο, ροδάκινο, κυδώνι

8) Πετιμέζι ροδιού:
Βάζετε 1 λίτρο χυμό ροδιού σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού στάχτη από ξύλα, κοσκινισμένη σε ένα σουρωτηράκι για το τσάι. Προσοχή, παίρνετε στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα ή ακόμα και από θράκα ψησταριάς που έχετε ανάψει χωρίς χημικά προσανάμματα και που δεν έχετε ψήσει κάτι, αλλιώς η στάχτη θα πάρει άσχημη μυρωδιά από το κρέας ή το ψάρι!
Ανακατεύετε καλά τη στάχτη στο χυμό, σκεπάζετε το βάζο με ένα πανάκι και αφήνετε για 8-10 ώρες. Αναποδογυρίζετε το υγρό (με προσοχή για να μην ανακινηθεί το ίζημα από τη στάχτη στον πάτο του μπολ) σε ένα ψιλό σουρωτήρι, στερεωμένο επάνω από μια κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας τακτικά τα πρώτα 15 λεπτά. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα το 1/3 της αρχικής ποσότητας του υγρού. Το έτοιμο πετιμέζι θα δούμε ότι βγάζει μικρές και πυκνές φουσκάλες, σαν σιρόπι. Το φυλάξτε σε μικρά μπουκαλάκι, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.


Γράφει η Σοφία Κυριακίδου         
http://oreokastritis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου