Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΠΑΝΆΝΑ & ΜΈΛΙ ΜΆΣΚΑ ΜΑΛΛΙΏΝ (Ξηρά Μαλλιά)





Ξηρά Μαλλιά  - Ενυδατική Μάσκα |                                                                                                                                            ΥΛΙΚΑ  ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΎΝΤΑΙ

1 ώριμη μπανάνα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
σκουφάκι (προαιρετικό)
Σε ένα μπλέντερ, συνδυάζετε την μπανάνα και το μέλι,  έως ότου όλα τα κομμάτια μπανάνας και μέλι μεταμορφωθούν σε ένα λείο μείγμα. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά σας, λαμβάνοντας επιπλέον χρόνο για να  την εφαρμόσετε στα άκρα. Το σκουφάκι είναι προαιρετικό, αλλά η θερμότητα επιτρέπει για περισσότερη διείσδυση, και επιπλέον το  σκουφάκι μπάνιου είναι μεγάλο για τη διατήρηση της θερμότητας. Περιμένετε 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.                                                    Banana & HONEY MASK REPAIR HAIR SUPPLIES REQUIRED 1 ripe banana 1 tablespoon honey cap (optional) In a blender, combine the banana and honey, mixing until all the pieces are mashed banana and you are left with a smooth mixture. Apply the mask to your hair, taking extra time to implement the extreme. The cap is optional, but allows for additional heat penetration, and a shower cap is great for maintaining heat. Wait 20 minutes and then rinse thoroughly.                     http://hellonatural.co/

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλβάς με γάλα το "σιμιγδάλι του Γαλαξία "

sütlü irmik tatlısı
Χαλβάς με γάλα η όπως το λένε οι γειτόνοι  μας οι Τούρκοι  "σιμιγδάλι του Γαλαξία "                                                                                                  Συστατικά                                                                                                        5 φλιτζάνια γάλα                                                                                9 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι                                                                              9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη                                                                                1 πακέτο βανίλια                                                                                                50 γραμμάρια  βούτυρο η μαργαρίνη                                                                                  μοσχοκάρυδο κανέλα                                                               Οδηγίες ..σε  κρύο γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, και το σιμιγδάλι  και τα ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να βράσει το μιγμα μας . Μετά το βρασμό, προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαργαρίνη . Το βάζουμε στο ψυγείο αφού έχουμε πασπαλίσει από πάνω την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Εύκολο ,Γρήγορο ,Οικονομικό και πολύ πολύ Νόστιμο  ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ...!
http://www.eksitarif.com/

Το άρωμα της Λουίζας

Είχατε ποτέ δοκιμάσει ένα ζεστό τσάι με Λουίζα ; Αν όχι, αυτή είναι η στιγμή για  ένα. Η Λουίζα τσάι έχει μια εξαιρετική γεύση με πλούσια ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΆ  αποτελέσματα. Ένα φλιτζάνι με  αξιοσημείωτη γεύση που  μπορεί να φωτίσει την ημέρα και τη νύχτα σας ένα φλιτζάνι  καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Απλά ρίξτε λίγο ζεστό νερό πάνω από τα φύλλα για περίπου 10 δευτερόλεπτα, (η προ διαβροχή των φύλλων απελευθερώνει τη γεύση πιο γρήγορα) Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του φυτού Λουίζα χρησιμοποιούνται εκτός από τα  τσάγια και για να αρωματίσουν  αλκοολούχα ποτά. είναι επίσης σαν  ένα αρωματικό συστατικό σε μερικά επιδόρπια, φρουτοσαλάτες, και μαρμελάδες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν  τα φύλλα λουίζας ως υποκατάστατο του  ξύσματος  λεμονιού ή το χυμό του .  Ως φαρμακευτικό φυτό, τα φύλλα και τα άνθη της Λουίζας έχουν χρησιμοποιηθεί ως "το τσάι του πυρετού "
Από όλα τα φυτά  στον κόσμο  που έχουν το   άρωμα του λεμονιού , κανένα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Λουίζα.  . Το ισχυρό άρωμα των φύλλων της(νωπά ή ξερά )έχει πολλές χρήσεις, ένα από τα πιο κοινά είναι να προσθέσετε άρωμα σε ενα ποτ πουρί. Οι μίσχοι ή τα φύλλα μπορούν να τεμαχιστούν και να προστεθούν άμεσα στο ποτ πουρί σας  θα χαρίσουν τη μυρωδιά του φρέσκου λεμονιού,στο αρωματικό καλάθι σας Στο  μακρινό παρελθόν, οι γυναίκες   χρησιμοποιούσαν την Λουίζα  για να γεμίσουν τα  καπέλα, τα μανίκια από  τα ρούχα τους για να βελτιώσουν τη μυρωδιά τους,  σαν ένα είδος φυσικού αρώματος. Πίστευαν ότι, το άρωμα  της Λουιζας προωθούσε  την οικειότητα, μεταξύ των δυο φύλων ...
 πηγη

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά από αυτό δεν θα ξαναπετάξεις τα Κατακάθια του καφέ!

Μετά από αυτό δεν θα ξαναπετάξεις τα Κατακάθια του καφέ!
Όταν το πρωί τελειώσετε το φλιτζάνι του καφέ σας, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να πετάξετε τα κατακάθια του καφέ στα σκουπίδια. Τι άλλο θα μπορούσατε να το κάνετε άλλωστε; Όπως θα δείτε παρακάτω, πολλά! Έτσι την επόμενη φορά που θα φτιάξετε καφέ, βάλτε τον στην άκρη και δείτε πώς να βελτιώσετε το σπίτι σας.
1.Αποσμητικό χώρου
Ο καφές είναι ένα φυσικό αποσμητικό και σίγουρα καλύτερο από τα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι καλύτερο και για το περιβάλλον και για το σπίτι σας. Τοποθετήστε το σε βαζάκια και βάλτε μέσα λουλούδια!
louloudia_kafes_vazo_me_kafe_aposmitiko_xorou_ekriti
2.Χρώμα για ξύλο
Θέλετε να ανανεώσετε το χρώμα στο ξύλινο τραπέζι σας ή τη παλιά σας κρεμάστρα, αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε με χρώματα του εμπορίου που λεκιάζουν και μυρίζουν άσχημα; Σας έχουμε τη λύση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φλιτζάνι ξύδι, κατακάθια του καφέ και λίγο εναπομείναντα καφέ. Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ και βάψτε!
vaspimo_ksilou_ksidi_katakathia_kafe_mpogia_ekriti
3.Scrub σώματος
Λένε ότι ένα από τα καλύτερα προϊόντα για τη μείωση της κυτταρίτιδας είναι το κατακάθι του καφέ. Συνδυάστε το με λάδι καρύδας και αλείψτε το στο δέρμα σας.
body_scrub_krema_somatos_kafe_ladi_karidas_ekriti
4.Καλύπτει τις γρατσουνιές στα έπιπλα
Βρήκατε γρατζουνιά στην αγαπημένη ξύλινη πολυθρόνα σας; Βουτήξτε μία μπατονέτα σε υγρό κατακάθι του καφέ, αφήστε να καθίσει για περίπου 10 λεπτά και σκουπίστε.
gratzounia_se_epipla_ksilina_epipla_mpatoneta_kafe_xroma_gratzounies_ekriti
5.Λίπασμα
Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε άζωτο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο λίπασμα. Το άζωτο βοηθάει τα φυτά να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια. Έτσι, πασπαλίστε με καφέ τον κήπο σας για να τον βοηθήσετε να παραμείνει υγιής.
lipasma_fita_azoto_kafes_ekriti
6.Για το ψυγείο
Είναι διαδεδομένο ότι χρησιμοποιούμε λίγη σόδα για να μην βγάζει άσχημη μυρωδιά το ψυγείο μας. Ο καφές κάνει την ίδια δουλειά και αποτελεί φθηνότερη επιλογή. Απλά τοποθετήστε τα κατακάθια του καφέ σε ένα μικρό δοχείο και αφήστε το μέσα στο ψυγείο σας.
psigeio_mirodia_sto_psigeio_soda_mageiriki_kafes_ekriti
7.Διώχνει τα μυρμήγκια
Ψεκάστε το κατακάθι του καφέ γύρω από το κήπο σας, στις πόρτες και στα παράθυρα σας και κρατήστε μακριά πλάσματα όπως μυρμήγκια ή γυμνοσάλιαγκες.
kafes_entoma_plasmata_mirmigkia_gimnosaliagkes_ekriti
8.Δώστε στο χαρτί διαφορετικό χρώμα
Αν θέλετε να κάνετε την εφημερίδα σας, ένα γράμμα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να μοιάζει με αντίκα, ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ με νερό. Βυθίστε το χαρτί στο μείγμα και αφήστε το να στεγνώσει για να του δώσετε μία αίσθηση ‘’παλιού’’.
efimerida_vintage_antika_xroma_kafes_ekriti
9.Πλύσιμο πιάτων
Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές καφέ με ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίσετε τη βρωμιά από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.
plisimo_piaton_katakathia_kafe_ekritiVia      http://casasideas.gr/

Μαστίγωμα Τσουκνίδας για τους πόνους

Η βοτανική ονομασία της τσουκνίδας “Urtica” προέρχεται από τη λατινική λέξη “urere”(καίω). Η ονομασία περιγράφει το κάψιμο στο δέρμα, που εμφανίζεται όταν, κατά την επαφή με το φυτό, απελευθερώνεται μια αβλαβής κνιδώδης τοξίνη(κυρίως μυρμηγκικό οξύ). Πριν από την καλλιέργεια του βαμβακιού, η τσουκνίδα ήταν το πιο σημαντικό κλωστικό φυτό στην Ευρώπη. Στο Μεσαίωνα την έβαζαν στα ούρα του ασθενούς ως πρόγνωση: Εάν έμενε πράσινη την ημέρα και τη νύχτα, ήταν σημάδι άμεσης ανάρρωσης, εάν αντίθετα συρρικνώνονταν, οι ελπίδες ήταν χαμένες. Πολύ διαδεδομένο ήταν το μαστίγωμα της πλάτης με τους μίσχους της τσουκνίδας, που έδινε ένα αίσθημα θερμότητας για πολλές ώρες και θεωρούσαν ότι βοηθάει στα ισχιακά ενοχλήματα ή στην οσφυαλγία. 

Μαστίγωμα με Τσουκνίδα ..Μαρτυρία από τον   γιωργος βυρλας πριν πολλά χρόνια ενας παππούς μου είχε πει οτι θεράπευσε ένα άτομο απο πόνους στην σπονδυλική στήλη απλά μαστιγωνοντας των με τσουκνίδα..προχθές το δοκίμασα στο χέρι μου ,το είχα χτυπήσει και τον τελευταίο καιρό πονούσα αφόρητα..έτσι πήρα μια τσουκνίδα και για ενα λεπτό περίπου το μαστίγωσα με το φυτο..αρχικά έτσουζε πολύ..ύστερα λες και πηρε φωτιά το χέρι..με την πρώτη  εφαρμογη  μου περασε το 80 τις εκατό του πόνου....                                                                                                                                                                                                                   Οι καυστικές τρίχες της τσουκνίδας είναι σαν μικροσκοπικοι αδένες που έχουν μέσα τους  χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. Οι τρίχες είναι πολύ επώδυνες στην αφή, αλλά αν ερεθίσουν μια περιοχή του σώματος που είναι ήδη με πόνο, οι χημικές ουσίες αυτές  μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον αρχικό πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η τσουκνίδα ονομάζεται αντιερεθιστικη. Εάν σας έχει  τσιμπήσει  τσουκνίδα, μπορείτε να ανακουφίσετε  τα επώδυνα τσιμπήματα  της με  εφαρμογή από το  χυμό της  πανω στο δέρμα σας.


Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές: 
Η επιτροπή Ε και η ESCOP υποστηρίζουν τη χρήση των φύλλων της τσουκνίδας για τα ρευματικά ενοχλήματα και τις φλεγμονές της ουροφόρου οδού, καθώς και τη χρήση της ρίζας στις νόσους του προστάτη. 
http://marriedanirishfarmer.com/wp-content/uploads/2012/05/nettletea-682x1024.jpg




Τα συστατικά των φύλλων αναστέλλουν το σχηματισμό φλεγμονωδών ουσιών. Σε πειράματα με ζώα το εκχύλισμα είχε αναλγητική και διουρητική δράση. 
Ορισμένα συστατικά της ρίζας της τσουκνίδας αναστέλλουν τα ένζυμα μέσα στον προστάτη. Σε ποντικούς, το εκχύλισμα ανέστειλε τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του προστάτη. Επιπλέον οι ρίζες προκαλούν αύξηση του όγκου και της ροής των ούρων.                                     Προετοιμασία: 
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένη τσουκνίδα (ή μια πρέζα άτριφτης) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται. 

Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό. 

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ματωμένο φεγγάρι του Σεπτέμβρη .........Προσοχή στα Νερά !

Supermoon .....Ματωμένο φεγγάρι στο Γιαλισκάρι 
 Μάρτυρες ενός εντυπωσιακού και σπάνιου φυσικού φαινομένου θα γίνουν όσοι «νικήσουν» τη νύστα και παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 28 Σεπτεμβρίου.
Ο λόγος για την «Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου». Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα: Η «υπερπανσέληνος», στην διάρκεια της οποίας η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη, και η Ολική Έκλειψη Σελήνης.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το διπλό αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε μόλις πέντε φορές, με τελευταία το 1982. Μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα εμφανιστεί ξανά το 2033. Είναι η πανσέληνος της ισημερίας του Σεπτεμβρίου,  φεγγάρι του αίματος,και  η πρώτη πανσέληνος στο νότιο ημισφαίριο της άνοιξης                        .Το « φεγγάρι του αίματος», θα γίνει ορατό σε Ελλάδα και Κύπρο, λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου.
Η μερική φάση της έκλειψης ξεκινά στις 04:07 της Δευτέρας 28/9, όταν η Σελήνη θα εισέρχεται βαθμιαία στην σκιά του πλανήτη μας.
Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5:11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5:47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης στις 6:23.
Καιρού επιτρέποντος και με την προϋπόθεση ότι η παρατήρηση του φαινομένου από την περιοχή σας δεν παρεμποδίζεται από φυσικά υψώματα ή ψηλά κτήρια, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διπλό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Υπερπανσελήνου, προτού η Σελήνη χαθεί κάτω από τον δυτικό ορίζοντα.



Supermoon .....Ματωμένο φεγγάρι στο    Μαγγανίτη 

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» και το… τέλος του κόσμου

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» της 28ης Σεπτεμβρίου έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά τεσσάρων «ματωμένων φεγγαριών» κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών.
Η αποκαλούμενη από τους αστρολόγους «Τετράδα», είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που έχει συνδεθεί από διάφορες περιθωριακές θρησκευτικές ομάδες με θρύλους και προφητείες για το «τέλος του κόσμου».
Λάδι στη φωτιά της «συνωμοσιολογίας» ρίχνει και το γεγονός ότι οι τέσσερις εκλείψεις συμπίπτουν με τις ημερομηνίες εβραϊκών γιορτών.
Σύμφωνα με τους «προφήτες του Τέλους», η «Τετράδα» που ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, είναι η ένατη που συμπίπτει με εβραϊκές γιορτές από την εποχή του Ιησού και φέρει όλα τα σημάδια που τους κάνει να πιστεύουν (για μια ακόμα φορά) ότι ο Αρμαγεδδών έφτασε   Οι εκλείψεις   αυτές  μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστα μεγάλες παλίρροιες.  Υπήρξαν  εικασίες ότι οι φυσικές καταστροφές,  το 2011 ο  σεισμός  του Τοχόκου ( τσουνάμι) και ο σεισμός  στον Ινδικό Ωκεανό  ( τσουνάμι) του 2004, έχουν αιτιατή σχέση με την περίοδο 1-2 εβδομάδων γύρω από ένα .Ματωμένο φεγγάρι  Δεν έχουν βρεθεί ακόμα επαρκή στοιχεία αλλά πολλοί επιστήμονες  πιστεύουν οτι υπάρχει συσχέτιση μεταξυ  το  φεγγάρι του αίματος  και  μεγάλων  σεισμών                                                                                                                              πηγες  https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Pag  e 

http://my-mosxato.blogspot.gr/


''.ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΈΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΆΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΣ ,ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ....''.


15 χρόνια από το ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα



15 χρόνια από το ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα
Ήταν Τρίτη 26 Σεπτέμβρη του 2000 και στην Πράγα εξελίσσονταν μια μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση με σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», που ήταν προάγγελος ενός κύκλου μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
Πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά, ή καλύτερα πολλά ναυτικά μίλια πιο μακριά, την ίδια ώρα που στην Πράγα, αλλά και στην Αθήνα σε διαδήλωση αλληλεγγύης προς αυτή της Πράγας, κυριαρχούσε το σύνθημα που προαναφέραμε, λίγο έξω από την Πάρο, τα κέρδη έμεναν στον αφρό και οι άνθρωποι πνίγονταν στη θάλασσα.
Ήταν η βραδιά που βούλιαξε το Εξπρές Σαμίνα, που όσοι ταξιδεύαμε χρόνια με αυτό (Πειραιάς, Πάρος, Νάξος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος) το ξέραμε για πολλά χρόνια με το παλιό του όνομα «Γκόλντεν Βεργίνα».
Πέφτοντας για ύπνο, πρόλαβα ένα έκτακτο και λιτό δελτίο ειδήσεων που ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πλοίο, του οποίου ήμουν συχνός επιβάτης, αλλά ο νους δεν πήγε στο μέγεθος της τραγωδίας που είχε συμβεί.
Αυτό το ανακάλυψα νωρίς το πρωί πηγαίνοντας για την καθημερινή εκπομπή που είχα τότε στον «Επικοινωνία 94 FM». Εκεί άρχισε το «σφίξιμο», ποιοι ήταν μέσα από γνωστούς, φίλους, συγγενείς, ποιοι έζησαν και ποιοι όχι, πώς κάνεις εκπομπή όταν δεν είσαι «τρίτο πρόσωπο», αλλά άμεσα ενδιαφερόμενος?
Και προφανώς οι απορίες, πώς είναι δυνατόν, ειδικά έχοντας περάσει άπειρες ώρες χαζεύοντας το ραντάρ του συγκεκριμένου πλοίου όταν έπιανε την Πάρο, σε πολλά  χειμωνιάτικα ταξίδια (η τότε συνεργασία μου με την Ικαριακή Ραδιοφωνία ήταν ο λόγος), που λόγω έλλειψης κόσμου στο καράβι, ψάχνεις τρόπο να σκοτώσεις την ώρα.
Έπιανε όχι μόνο τις βραχονησίδες «Πόρτες», αλλά και τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι.
Προφανώς υπήρχε ανθρώπινη ευθύνη και ολιγωρία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα-ενάμιση μήνα πριν το ναυάγιο είχε παραιτηθεί μέλος του πληρώματος του πλοίου, κάνοντας καταγγελίες για σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα. Όπως επίσης και μετά την πρόσκρουση στις «Πόρτες», διαπιστώθηκαν με τραγικό τρόπο οι ελλείψεις τόσο στα στεγανά του πλοίου – είχαν μείνει ανοιχτά, όσο και στην κακή κατάσταση των σωστικών μέσων που διέθετε.
Στις 20/9/2000 σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι: Οσο για την αναφορά-καταγγελία του Α` μηχανικού του πλοίου Α. Σορόκου, στις 21/9/2000 ότι το σκάφος παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, οι τρεις αξιωματικοί υπογράμμισαν πως αμέσως έγιναν δύο γενικές επιθεωρήσεις στο «Σάμινα» και δεν έπεσε στην αντίληψη κανενός, κάτι το μεμπτό.
Λίγες μέρες μετά στις 2/10/2000 ο εκπαιδευόμενος δόκιμος Γιώργος Πατήλας που βρισκόταν στη γέφυρα του «ΣΑΜΙΝΑ» τη μοιραία νύχτα, χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής – ως εκπαιδευόμενος – στις εργασίες που γίνονταν, δήλωσε ότι το πλοίο δεν υπάκουε στους χειρισμούς του πηδαλιούχου για να αλλάξει πορεία, όταν είχαν αντιληφθεί ότι πήγαιναν για σύγκρουση με τις βραχονησίδες «Πόρτες».

Ας κάνουμε άλλη μία παρένθεση με το να θυμηθούμε ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων της 20/9/2004 (ναι το δικαστικό σκέλος πήρε μερικά χρόνια να ξεκινήσει – έγινε το 2005).
«Παραπέμπονται λιμενικοί γιατί επέτρεψαν τον παράνομο απόπλου του «Εξπρές Σάμινα», δύο μήνες πριν το ναυάγιο»:
Πέντε αξιωματικοί του Λιμενικού παραπέμπονται σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος για παραβάσεις διατάξεων ασφάλειας συγκοινωνιών και συγκεκριμένα γιατί επέτρεψαν τον παράνομο απόπλου του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» στις 18 Ιουλίου 2000, δύο μήνες πριν το τραγικό ναυάγιο. Ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός ΛΣ αντιναύαρχος Ανδρέας Συρίγος, καθώς επίσης και οι τότε εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμος και Νίκος Βικάτος.
Τότε το μοιραίο πλοίο, σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη πάνω στο οποίο στηρίχθηκε και η παραπομπή σε δίκη των πέντε λιμενικών και των δυο εκπροσώπων της τότε Minoan Flying Dolphin είχε αποπλεύσει χωρίς να είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα έγγραφα αξιοπλοΐας, αν και ήταν το πρώτο του «ταξίδι» μετά την ετήσια επιθεώρησή του».
samina-stefania
Η οργή για το έγκλημα οδήγησε σε μια πρώτη διαδήλωση την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000, με ναυτεργατικά σωματεία και οργανώσεις της νησιώτικης παροικίας της Αθήνας.
Στις 4 και στις 7 Οκτώβρη έγιναν στην Αθήνα συσκέψεις, αρχικά συλλόγων της Ικαρίας και ακολούθως και άλλων νησιωτών. Άλλη μια σύσκεψη έγινε στις 13 Οκτώβρη.
Έμπαινε το ζήτημα μιας μεγαλύτερης κινητοποίησης από την πρώτη την «αυθόρμητη», που να αναδεικνύει το ζήτημα σε όλο του το εύρος.
Θυμάμαι διότι τα γεγονότα αυτά τα είχα ζήσει «από τα μέσα», ότι αποφασίστηκε να γίνει η διαδήλωση όχι στην Αθήνα, αλλά στον Πειραιά, σαν απάντηση στους εφοπλιστές που θεωρούσαν τον κλάδο τους συκοφαντημένο και αποφάσισαν ότι θα έδεναν τα πλοία τους. Τελικά η διαδήλωση έγινε την Παρασκευή 27 Οκτώβρη 2000 και η πίεση της κοινωνίας είχε οδηγήσει την τότε κυβέρνηση να επιτάξει τα πλοία και να σπάσει το εφοπλιστικό λοκ άουτ.
Την απόφαση για κινητοποίηση στον Πειραιά, ακολούθησε η προετοιμασία, με ψηφίσματα από συνέδρια (πχ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), Δήμους, σωματεία, κλπ
Η διαδήλωση ήταν εμπειρία ζωής για τους περίπου 800 που συμμετείχαν (σε σημαντικό βαθμό σύλλογοι της Ικαρίας, αλλά και από άλλα νησιά, ναυτεργάτες και λίγα σωματεία εκτός αυτού του κλάδου).  Η συγκέντρωση έγινε έξω από την ΗΣΑΠ, και η διαδήλωση πέρασε και έξω από τη ναυτιλιακή εταιρία (θυμίζω την αυτοκτονία του Σφηνιά που ήταν ο υπεύθυνός της) και μετά πηγαίνοντας στο σημείο που έδενε το πλοίο, κάτω από αεράκι και με το φωτισμό του λιμανιού, που δημιουργούσε τη «σκηνοθεσία» στο τοπίο, έγινε προσκλητήριο νεκρών και πετάχτηκαν στεφάνια στη θάλασσα. Σκηνές που πολλοί βλέπουν σε παλιές ελληνικές ταινίες, δυστυχώς όμως εκεί ήταν αλήθεια.
Στις 19 Νοέμβρη – Κυριακή, που ήταν τα 40, έγινε το μνημόσυνο στον Πειραιά, με παρουσία εκτός από τους συγγενείς και αρκετών «θεσμικών», από αυτούς που είχαν κατά καιρούς ψηφίσει όλα τα εφοπλιστικά προνόμια και ακολούθησε διαδήλωση έξω από το ΥΕΝ, πιο «μουγκή» από την διαδήλωση στο λιμάνι. Υπήρξαν και πολλές ανθρώπινες ιστορίες που έγιναν γνωστές και δεν είναι της στιγμής να τις πούμε γιατί θα άλλαζε το κέντρο βάρους της παρούσας ανάρτησης.
portes«Φυσικά» δεν έλειψαν και τα «τηλεδικεία – ναυτοδικεία», που οδήγησαν την ομοσπονδία των δημοσιογράφων, την ΠΟΕΣΥ να βγάλει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΠΟΕΣΥ συγχαίρει από τη μία τους δημοσιογράφους όλων των μέσων επικοινωνίας που προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να φωτίσουν όλες τις πραγματικές και δραματικές πτυχές των δύο ναυαγίων. Ταυτόχρονα, στηλιτεύει τις διάφορες εκπομπές και τις «τηλεοπτικές δίκες» στις οποίες συνήγοροι των εμπλεκομένων στην υπόθεση επιδίωκαν συστηματικά να στρέψουν τις έρευνες προς τη δική τους κατεύθυνση».
Εκείνο τον καιρό, του ναυαγίου του Σαμίνα, έγινε και συνέντευξη Τύπου των ναυτεργατικών σωματείων (ακόμα την έχω στο αρχείο ήχου που διατηρώ) με θέμα να μην δέχεται το πλήρωμα κατηγορίες με ισοπεδωτικό τρόπο. Το επιχείρημα ήταν ότι μεταξύ των πνιγμένων ήταν και μέλη του πληρώματος, μερικοί εκ των οποίων βρέθηκαν με τα εσώρουχα αφού ήταν εκτός βάρδιας και είχαν πάει για ύπνο στις καμπίνες τους.
Τα χρόνια που ακολούθησαν μπήκαν στη γραμμή καλύτερα πλοία, αλλά και αυτό δεν κράτησε πολύ, αφού και προβλήματα συχνότητας δρομολογίων ξαναδημιουργήθηκαν και επαναδρομολογήθηκαν υπέργηρα και προβληματικά πλοία. Πχ τα πλοία που παράτησε ο Αγούδημος και όταν βάρεσε κανόνι η εταιρία οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια της Τουρκίας, με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, ή το European Express της NEL, που η δρομολόγησή του δημιούργησε πληθώρα αρνητικών σχολίων στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ή το Corsica Express, που αν και ταχύπλοο και νέας γενιάς πλοίο, αποσύρθηκε γρήγορα υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων, ή ο Αίολος και αυτός ταχύπλοο και νέας γενιάς πλοίο της ΝΕL, που βρέθηκε αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, πολύ πριν εγκαταλείψει η εταιρία το «Μυτιλήνη» στο Καρλόβασι, με τους ναυτεργάτες απλήρωτους.
Θυμίζω και τις κινητοποιήσεις του 2012 στο νομό Σάμου για το «Ιεράπετρα», αλλά και για το Aqua Maria στη Λήμνο, με κεντρικό θέμα των τοπικών κοινωνιών την αξιοπλοΐα τους.
Δεκαετία του ΄70 στο λιμάνι της Σύρου, ξεφόρτωμα γαϊδάρου με το βίντσι από το "Μιαούλης" .
Δεκαετία του ΄70 στο λιμάνι της Σύρου, ξεφόρτωμα γαϊδάρου με το βίντσι από το «Μιαούλης»  – Άλλες εποχές για την ακτοπλοΐα.

Για το ναυάγιο του Σαμίνα, πράγματι φυσικά πρόσωπα τιμωρήθηκαν, αλλά οι αιτίες παρέμειναν αφού και στις μέρες μας ταξιδεύουν πλοία που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αξιόπλοα, αλλά και τα άλλα, τα «καλά», έχουν λιγοστέψει τα δρομολόγιά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, ειδικά το χειμώνα.

Αν λοιπόν θέλουμε να δείξομε ότι οι θυσίες των 82 ανθρώπων δεν πήγαν χαμένες και αν θέλει κανείς να τιμήσει τη μνήμη τους, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την προσπάθεια για να αλλάξει ρότα η ακτοπλοΐα και να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι να μην ξεχνάμε….
Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ και προσωπικό αρχείο
Κείμενο: Νάσος Μπράτσος      http://www.ert.gr/       

Βασιλικός δυόσμος για τη γεύση, την υγεία και το άρωμα

Ο βασιλικός δυόσμος είναι ένα είδος Mentha piperita × (var. Citrata), Είναι μια πλούσια, αρωματική μέντα με μόνο έναν υπαινιγμό άρωμα  βασιλικού Στην Ικαρία την λέμε ¨"λεβάντα  μέντα ""ίσως λόγω το μοβ  χρώμα που έχουν  τα λουλούδια της και  το  γλυκό δροσερό άρωμα της 


ΧΡΗΣΕΙΣ-ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  Η γεύση της  είναι παρόμοια με το βασιλικό, αν και η γεύση μέντας είναι κυρίαρχη. Χάρη στους ελαφρώς πικάντικους τόνους της   είναι κατάλληλη για  προσθήκη σε σαλάτες, σάλτσες ή πέστο.
Η καλύτερη γεύση δίνετε από τα νεαρά φύλλα της , μπορείτε να τα συγκεντρώσετε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.                                                                                             Οι ιδιότητες και οι χρήσεις της μέντας ήταν γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζάν πολύ καλά τις ιδιότητες της . Χρησιμοποιούσαν τη μέντα για δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, τσιμπήματα εντόμων, κολικούς, βήχα, εμετούς, κάθε είδους προβλήματα του ουροποιητικού, ίλιγγους, πονοκεφάλους, σεξουαλική ανικανότητα.

Το Μεσαίωνα, οι γιατροί ανακάλυψαν κι άλλες σημαντικές ιδιότητες του φυτού όπως το ότι καταπολεμούσε τον πυρετό, τόνωνε το στομάχι, και το έντερο, καλμάριζε τα νέυρα, θεράπευε προβλήματα όρασης, πρηξίματα και γενικότερα ανακούφιζε κάθε πόνο.

Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της είναι πολλές. Εμφανίζεται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων είτε σαν προσθετό αρωματικό σε διάφορα σκευάσματα είτε σαν μπαχαρικό, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Χρησιμοποιείται σαν κρύο ή ζεστό ρόφημα (τσάι). Πολλές χρήσεις και μεγάλη εμπορική αξία έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων της Mentha spicata και η διάθεσή τους σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων υγιεινής στόματος, ζαχαροπλαστικής, καλλυντικών και αρωματοθεραπείας.

Όσο αναφορά τις ιδιότητες του φυτού τα πράγματα δεν έχουν τροποποιηθεί και τόσο από αυτά που γνώριζαν οι παλαιότεροι. Παρουσιάζει λοιπόν ευεργετικές ιδιότητες σε πονοκεφάλους ,ναυτίες, φουσκώματα, κολικούς και γενικότερα έχουν διασταυρωθεί οι περισσότερες ιδιότητες που γνώριζαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα. 

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η εμπορική αξία της Mentha είναι αρκετά μεγάλη όσο αναφορά βέβαια την παγκόσμια αγορά. Οι Η.Π.Α είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φύλλων μέντας στον κόσμο, περίπου 100 τόνους μέντας κάθε χρόνο. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης σημαντικός προορισμός για τη μέντα. Το Αμβούργο θεωρείται μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην παραγωγή βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία παράγει αξιοσημείωτες ποσότητες ξηρής μέντας για να διατηρεί τις τιμές χαμηλές, παράλληλα οι γερμανικές εταιρίες χρησιμοποιούν και άλλες χώρες για να παράγουν το προϊόν με αποτέλεσμα να επανεξαγάγει το προϊόν με γερμανικό φόρο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά, παρά το γεγονός ότι στον Ελλαδικό χώρο φύονται τα πλέων πλούσια σε αιθέρια έλαια φυτά μέντας ,η καλλιέργεια της βρίσκεται σε πολύ αρχικά βήματα. Μπορούμε ,λοιπόν να πούμε πως η Ελλάδα απέχει πολύ από την συστηματική καλλιέργεια και εμπορική εκμετάλλευση αυτού είδους, για το λόγο αυτό και θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν μετρά τόσο προς την διεύρυνση της καλλιέργειας όσο και προς την κατεύθυνση της μεταποίησης για παραγωγή αιθέριου ελαίου
.         

Καλλιέργεια Συμβουλές: Οι Μέντες απαιτούν ανοικτό έδαφος με υγρασία το καλοκαίρι. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξαπλωθεί πολύ , έτσι πρέπει να φυτευτούν όπου αυτό είναι επιθυμητό ή σε μεγάλες γλάστρες. Μπορεί να  αυξηθεί και  σε θέσεις χαμηλού φωτισμού.
Θέση: Μέρος σε πλήρη ήλιο
Ύψος: 45 εκατοστά Πλάτος: 1m
Διάρκεια ζωής: Πολυετείς
Χρήση: Προσθέστε την αργά το μαγείρεμα, γιατί  το άρωμα της  μέντας εξασθενίζει γρήγορα. Ψιλοκόβετε τα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες για σαλάτες, και μαρινάδες. Η Προσθήκη στις σαλάτες και τα λαχανικά θα τους χαρίσει  μια εξωτική γεύση.   από  ένα άρωμα εσπεριδοειδών μπαχαρικών  Χρησιμοποιήστε το με ψάρι, λαχανικά, σούπες και σαλάτες. Ταιριαζει απόλυτα με το βότανο της Λουίζας για ένα ζεστό η και παγωμένο τσάι  
Συγκομιδή: Συγκομιδή τακτικά.

 
                   http://basilikum-pflege.de/http://www.renaissanceherbs.com.au/  http://www.e-geoponoi.gr

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μια νύχτα, σε ένα νησί...

 Στεριά και γύρω γύρω θάλασσα.Τα νησιά έχουν κάτι μαγικό. Κάτι που σου αποκαλύπτεται αργά τη νύχτα. Τότε που τα φώτα σβήνουν και εσύ αρνείσαι να κοιμηθείς, δεν θέλεις άλλη διασκέδαση, ούτε άλλα λόγια και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να κοιτάς μια τον ουρανό και μια τη θάλασσα.


Εκείνη την ώρα που όλα είναι ήσυχα και αρμονικά, ακούς ψιθύρους. Στο αφτί σου ο αγέρας, χαρακτηριστικό των περισσότερων νησιών, και ο παφλασμός της θάλασσας σου στέλνουν το μυστικό του κόσμου αυτού, στη γλώσσα τη δική τους. Τα μάτια σου λαμβάνουν σχήματα από τον ουρανό, που δίχως τα μεγάλα κτίρια και τα φώτα της πόλης, δείχνει το μεγαλείο του σύμπαντος που μέσα του ζεις κι εσύ.
Ξέρεις ότι είσαι κυκλωμένος από θάλασσα και σκεπασμένος από ουρανό. Θάλασσα και ουρανός ενώνονται και στην μέση εσύ.



Η ψυχή σου, μεταφραστής των ήχων και των εικόνων, σου λέει πως αυτά που ακούς μέσα σου βαθιά τα ξέρεις ήδη. Μια βοήθεια σου δίνουν μόνο για να τα ανασύρεις, μια υπενθύμιση του νοήματος της ύπαρξης τους, που ίσως μόλις φύγεις να ξεχαστεί γρήγορα. Σου λένε, πως μέσα σ' αυτή τη σκοτεινή ομορφιά είσαι ένα τίποτα, είσαι μικρός. Και πως μέσα σ' αυτήν την απεραντοσύνη είσαι ανήμπορος και μόνος, αβοήθητος. Σου προκαλεί δέος, ίσως και φόβο αυτή η εικόνα.



Σου λένε επίσης, ότι και εσύ είσαι μέρος τους και πως αφού έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις αυτό το θαύμα, σου αξίζει. Ο ουρανός και η θάλασσα σου θυμίζουν ότι αυτό το μεγαλείο που βλέπεις υπάρχει μέσα σου και πως το μόνο που κάνουν ουσιαστικά, είναι να καθρεφτίζονται στην ψυχή σου. 

Νομίζεις πως το νησί ταξιδεύει στο απέραντο και νιώθεις ότι δεν έχεις εσύ στα χέρια σου το τιμόνι. Νιώθεις...αλλά στ' αλήθεια δεν το έχεις; Πως μπορεί, αλήθεια, μια κουκίδα σαν εσένα, να έχει καταφέρει τόσα πολλά όμορφα αλλά και τόσα πολλά άσχημα; Είσαι ένας άνθρωπος μικρός μέσα σε κάτι μεγάλο, που όμως έχεις τη δύναμη να το ομορφύνεις ή να το καταστρέψεις. Όπως ακριβώς και τον εαυτό σου. Δική σου η επιλογή.

Αν πας λοιπόν διακοπές σε κάποιο νησί, μη ξεχάσεις να αφιερώσεις μία σου νύχτα για να καθρεφτίσεις την ψυχή σου στη θάλασσα και στον ουρανό, μέχρι το ξημέρωμα. Και όταν επιστρέψεις, ψάξε μέσα σου και θα δεις ξανά τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα. Και αν κάποιο βράδυ έχει ησυχία, ίσως ακούσεις να σου μιλάνε πάλι.
Πηγή: RAMNOUSIA Angie Insomniac  φωτογραφίες   aromaikarias.blogspot.com

Savage Garden - To The Moon & Back

<Η αγάπη είναι σαν μια άγονη ζώνη
Και το να αναζητάς την ανθρώπινη πίστη είναι
σαν ένα ταξίδι που απλά δεν έχεις το χάρτη του
Οπότε μωρό μου βούτα και πάτα το κουμπί της επιτάχυνσης......ι

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Παράσκευη Υγρού λιπάσματος από υπολείμματα λαχανικών

vegetable-scraps


Αν δεν θέλετε να βάζετε χημικά λιπάσματα στα φυτά σας, αν δεν ξέρετε πότε πρέπει να βάλετε λίπασμα και εάν δεν ξέρεις πια ποσότητα απαιτείται, τότε φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας λίπασμα. Με το δικό σας λίπασμα δεν θα πρέπει να μαντέψετε πόση ποσότητα πρέπει να βάλετε για να μην κάψετε τα φυτά σας. Αυτό υγρό λίπασμα που θα παρασκευάσετε είναι εύκολο να εφαρμοστεί, δεν απαιτεί εργασία για ανάμειξή του στο χώμα, και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Ετοιμασία

Αποθηκεύστε όλα μαγειρεμένα ή ωμά υπολείμματα λαχανικών από προετοιμασία φαγητού. Αυτό περιλαμβάνει φλούδες πατάτας, φλούδες μήλου, φλούδες μπιζελιού, ή οποιαδήποτε άλλα μέρη που θα απορρίψετε. Ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείται για να μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον κήπο σας.
Τοποθετήστε τα απορρίμματα σε ένα συνηθισμένο μπλέντερ και θρυμματίστε τα. Αν τα απορρίμματα είναι ξηρά, προσθέστε αρκετό νερό για να βοηθήσετε το μπλέντερ να δημιουργήσει ένα ομογενοποιημένο πουρέ.
Ρίξτε τα πολτοποιημένα λαχανικά σε ένα μεγάλο πλαστικό κουβά. Προσθέστε 20ml αμμωνίας (καθαρή αμμωνία που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική) και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Epsom ανά λίτρο πουρέ (πολτοποιημένα λαχανικά )και ανακατεύουμε καλά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Σφραγίστε το δοχείο και αφήνομε σε θερμοκρασία δωματίου ή έως ότου έχετε αρκετό πουρέ λαχανικών για να δημιουργήσετε υγρό λίπασμα για τον κήπο σας. Κάθε λίτρο πουρέ λαχανικών θα κάνει 5 λίτρα υγρού λιπάσματος.
Παρασκευάστε το υγρό λίπασμα για τον κήπο. Απλά αναμίξετε το ένα λίτρο από τα πολτοποιημένα λαχανικά σε 5 λίτρα ζεστό νερό. Ανακινήστε για να αναμειχθεί καλά.
Χύστε το υγρό λίπασμα κατευθείαν στο έδαφος γύρω από τα φυτά στον κήπο.
veg-stock11

Χρήσιμες πληροφορίες
Χρησιμοποιήστε το υγρό λίπασμα σε καθημερινή βάση, θα αποτρέψει τον κάδο με τα πολτοποιημένα λαχανικά στο να αναπτύξει οσμές.
Χρησιμοποιήστε τα μαγειρεμένα υγρά (από λαχανικά) για να βοηθήσουν στη γαλακτωματοποίηση των τροφίμων στο μπλέντερ ή ως υποκατάστατο για ζεστό νερό όταν αναμιγνύονται τα πολτοποιημένα λαχανικά πριν από την εφαρμογή για τον κήπο σας.
Μην χρησιμοποιείτε φυτικά υπολείμματα που έχουν τηγανιστεί ή όταν έχουν προστεθεί λίπη.
       
 πηγες  http://agroselida.blogspot.gr/2015/09/blog-post_81.html        biofresh.com.cy

Το "κάστρο" της Συρίας έπεσε..

Συλλογή σπόρων (από Πάρνωνα) και για την τράπεζα γενετικού υλικού της Συρίας

Συλλογή σπόρων (από Πάρνωνα) και για την τράπεζα γενετικού υλικού της Συρίας

Είναι η πρώτη φορά που φέυγουν από τη "Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε" (περισσότεραhttp://wi-fi-votaniki.net/node/692) σπόροι... λόγω του πολέμου στη Συρία... Φεύγουν για το ICARDA... Το επιστημονικό προσωπικό του ICARDA (Διεθνές κέντρο Αγροτικών Ερευνών των Άνυδρων Ζωνών) μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν. Στο Χαλέπο της Συρίας δεν τα κατάφεραν, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται!
Είναι ένα από τα 11 παγκόσμια κέντρα τραπεζών γενετικού υλικού. Στη Μεσόγειο η έδρα του είναι στο Μαρόκο, όπου μεταφέρθηκε από την Τυνησία λόγω των ταραχών που υπήρχαν από την «Αραβική άνοιξη» με τις γνωστές εξεγέρσεις…
Στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπο, υπάρχει – ή μάλλον υπήρχε – μια αρκετά μεγάλη τράπεζα με συλλογές σπόρων σχεδόν από όλες τις χώρες της Μεσογείου (και από Κύπρο και από Ελλάδα). Συγκεκριμένα είχε 141000 είδη και ποικιλίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 2500 από την Ελλάδα. Το ICARDA έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσει την τράπεζα, καθώς βρισκόταν στο «κέντρο» των μαχών, στη Συρία… Η τράπεζα, το 2014, έπεσε στα χέρια των επαναστατών, οι οποίοι ζήτησαν και οικονομικό αντάλλαγμα για να "προστατέψουν" την τράπεζα, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει. Έτσι σε μια "άτυπη" συμφωνία οι επαναστάτες απολάμβαναν τη "σοδειά" της τράπεζας... Ο Διευθυντής της τράπεζας από το Μαρόκο (Ahmed Amri) είχε ήδη αντιληφθεί την κατάσταση και το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων μεταφέρθηκε σταδιακά στην Τουρκία και στο Λίβανο. Ο υπεύθυνος στη Συρία, που μετά βίας μπορεί να επικοινωνήσει με τον «υπόλοιπο κόσμο», εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένος για να διασώσει την τράπεζα, διακινδυνεύοντας τη ζωή του… Ο ίδιος είχε βρεθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 2011 (την εποχή που είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες) και το 2012 για συλλογή σπόρων. Μάλιστα το 2011 αναγκάστηκε να κάνει μια Οδύσσεια για να φτάσει στην Ελλάδα (καθώς η κρίση ξέσπασε ακριβώς στην κρίσιμη διάρκεια συλλογής σπόρων) και να επιστρέψει στη Συρία και να σώσει την οικογένειά του. Όπως ο ίδιος είχε τονίσει η συλλογή στην Ελλάδα "ήταν η καλύτερη και πλουσιότερη που είχαν κάνει ποτέ". Η συλλογή των σπόρων γινόταν σε συνεργασία με την τράπεζα γενετικού υλικού της Ελλάδας (που είναι στη Θεσσαλονίκη) και βάση των διεθνών κανόνων και συμβάσεων.
Η τράπεζα ζήτησε και λαμβάνει βοήθεια από τη μεγάλη τράπεζα γενετικού υλικού, τη «Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε», ώστε να ξανα-στηθεί (όχι όμως αυτή τη φορά στη Συρία)…
Οι σπόροι-σπέρματα που συλλέγονται και διατηρούνται στις τράπεζες του ICARDA είναι από διάφορα είδη, αλλά κυρίως από τα είδη που προήλθαν κοινά καλλιεργήσιμα είδη, όπως σιτάρι, φακές κλπ. και η διατήρησή τους γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Σκοπός είναι να διατηρηθεί γενετικό υλικό πολύτιμων ειδών, που έχουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη και στην ξηρασία. Δεν έχει το δικαίωμα διακίνησης και εμπορίου, αλλά της διαφύλαξης του «πολύτιμου υλικού» σε περιπτώσεις καταστροφής και κυρίως λόγο της επικινδυνότητας από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν χρειαστεί από διάφορα κράτη και τον ΟΗΕ. Στο Χαλέπο η συλλογή θεωρείται ότι ήταν "αμύθητης" αξίας...http://wi-fi-votaniki.net/                                                                                                                

Η ανεκτίμητη αξία που κρύβουν οι τράπεζες σπόρων – Το κλειδί για τη διατροφική ασφάλεια

Οταν ένα έντυπο τόσο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα όσο ο βρετανικός Economist υπογραμμίζει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι τεχνολογικές λύσεις είναι εντελώς αδύνατον να φροντίσουν για την επιβίωση της ανθρωπότητας και καλεί σε συντονισμένη δράση των κυβερνήσεων, μάλλον το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται είναι πραγματικά πλανητικής κλίμακας.
Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι το κλειδί για τη διατροφική ασφάλεια δεν βρίσκεται στην εμπορική εκμετάλλευση των σπόρων, ούτε στην προσπάθεια γενετικής τροποποίησης σπόρων (μεταλλαγμένα), αλλά στο κοπιώδες έργο της συλλογής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας σπόρων.
Ενα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1970 καθιστά σαφές το κολοσσιαίο διακύβευμα.
Στις αρχές της δεκαετίας εκείνης, η fulgoroidea, ένα έντομο που κατέστρεφε τις φυτείες του ρυζιού, πέρασε από την Ιαπωνία στους απέραντους ορυζώνες της Ασίας. Η παραγωγή μειώθηκε εντυπωσιακά και οι ζημίες ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές, ενώ η ολοκληρωτική καταστροφή αποφεύχθηκε μόνο χάρη στο γεγονός ότι οι επιστήμονες ανέτρεξαν σε 6.000 διαφορετικούς σπόρους άγριου ρυζιού και ανακάλυψαν τον μοναδικό που είχε αντίσταση στο συγκεκριμένο έντομο.
Τόσο οι άγριοι πρόγονοι των φυτών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία όσο και οι παραδοσιακές ποικιλίες φυτών κρύβουν έναν γενετικό πλούτο που η ανθρωπότητα οφείλει να φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού.
Στο διάστημα 1900-2000 εκτιμάται ότι χάθηκε το 75% των ποικιλιών σπόρων στον πλανήτη, καθώς η βιομηχανική γεωργία εστιάστηκε σε λίγες ποικιλίες από κάθε φυτό – τις πιο παραγωγικές και εύκολες στην αποθήκευση και τη μεταφορά.

Το 1800, στις ΗΠΑ καλλιεργούνταν 7.100 ποικιλίες μήλων, εκ των οποίων σήμερα έχουν μείνει 300, ενώ οι 11 αντιπροσωπεύουν το 90% των πωλήσεων.

Ομως, η παραγωγικότητα και η εμπορικότητα δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τις ποικιλίες φυτών, αν πρόκειται να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια. Οι μονοκαλλιέργειες είναι ευάλωτες σε ασθένειες που εξαπλώνονται ταχύτατα, ενώ η αποσταθεροποίηση του κλίματος θέτει μια νέα σειρά προκλήσεων.
Μία από τις τράπεζες σπόρων, η CIAT, που βρίσκεται στην Κολομβία, διαθέτει 36.000 ποικιλίες φασολιών, τις οποίες διασταυρώνει προκειμένου να βρει αυτές που αντέχουν στην ξηρασία ή αυτές που ευδοκιμούν σε άγονα εδάφη. Πρόσφατα όμως, επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην αναζήτηση ποικιλιών που αντέχουν σε θερμοκρασίες ώς και 5 βαθμούς υψηλότερες από αυτές στις οποίες αντέχουν οι κοινές ποικιλίες – κάτι που θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, καθώς συνεχίζεται η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Οι μεγάλες εταιρείες επίσης δημιουργούν βελτιωμένους σπόρους με τη βοήθεια γενετικής τροποποίησης», σημειώνει ο Economist. «Αλλά η διαδικασία είναι αργή και πολυέξοδη, ενώ ο φόβος των “τροφών Φρανκενστάιν” τρομάζει τους καταναλωτές. Οι νέες ποικιλίες που προκύπτουν από διασταύρωση σπόρων με άγριους συγγενείς είναι μια λύση πιο οικονομική και λιγότερο αμφιλεγόμενη».