Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνια πολλά !!!!!!!!!!

Το χιόνι πέφτει από ψηλά,
ξημέρωσε Πρωτοχρονιά,
και γέμισαν οι κλώνοι.
Ο Άη Βασίλης τη νυχτιά,
φέρνει τα δώρα στα παιδιά,
που τραγουδούν ακόμη.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
σε κάθε σπίτι και γωνιά,
για να χαρούνε όλοι.
Και με τη νέα τη χρονιά,
υγεία, αγάπη και χαρά,
να ‘ρθει στη χώρα όλη.(Ε. Νέγρη)
Το 2016 να μας φέρει υγεία, ευημερία και ευτυχία και πολλές αγκαλιές …από εκείνες που σου κόβουν την ανάσα!

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ‘’Μελιττίς’’ το μελισσοχόρταρο

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα
πρώτη γιορτή του χρόνου
εβγάτε δείτε μάθετε
πού ο Χριστός γεννιέται 

Γεννιέται κ´ανατρέφεται 
με μέλι και με γάλα
το μέλι τρών οι άρχοντες 
το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοχόρταρο
το λούζονται οι κυράδες
Κ´ανοίξτε τα κουτάκια σας 
τα κατακλειδωμένα
και δώστε μας απ´το χρυσό 
πού χουν τα πουγγιά σας
κ´αν είστε από τους πλούσιους 
φλουριά μη λυπηθείτε
κ´αν είστε από τους δεύτερους
ένα ζευγάρι κότες.

(Κάλαντα των Χριστουγέννων)
Ένα πολύτιμο βότανο από την αρχαιότητα, αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, η ‘’Μελιττίς’’ του Διοσκουρίδη, ελιξίριο της νεότητας.
Είναι πολυετές φυτό, ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σήμερα καλλιεργούμενο σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae(Χειλανθή) - επιστ. όνομα Melissa officinalis (Μέλισσα η φαρμακευτική) - κοινώς μελισσοβότανο, αγριομέλισσα, μελισσόχορτο, κιτρινέλλα, βάλσαμο και κιτροβάλσαμο. Άλλες ονομασίες στην αρχαιότητα ήταν: μελιτταίον, μελόφυλον. 
Δεν πρέπει να συγχέεται με το ξυλόθρουμπο (Onosmafrutescens), το οποίο αναφέρεται συχνά ως μελισσόχορτο.
Ο Διοσκουρίδης το θεωρούσε κατάλληλο για την θεραπεία νευρικών διαταραχών, προβλημάτων πέψης αλλά και για τσιμπήματα εντόμων και φιδιών. Σε αυτό αναφέρονται ο Θεόφραστος, ο Πλίνιος και ο Παράκελσος που το ονόμαζε “ελιξίριο της ζωής” και ο Εβελιν που έγραφε το 1679 ότι ‘’το μελισσόχορτο είναι διαμάντι για τον εγκέφαλο, δυναμώνει τη μνήμη και διώχνει δραστικά την μελαγχολία’’.
Έχει ύψος 40-100εκ. φύλλα με αραιό τρίχωμα, ωοειδή, ελαφρώς οδοντωτά. Το καλοκαίρι βγάζει 6-12 μικρά υποκίτρινα ή άσπρα, ανθάκια, τοξοειδή και μελιτογόνα. Οι μελισσοκόμοι το χρησιμοποιούν για να ηρεμήσουν τα μελίσσια και ειδικότερα όταν θέλουν να πιάσουν κανένα ‘’σμάρι’’ τρίβουν το εσωτερικό της κυψέλης με φύλλα μελισσόχορτου.
Περιέχει πολλά ενεργά συστατικά, αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, μονοτερπένια και σεσκιτερπένια.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
Έχει αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και μέτρια αντιμικροβιακή. Αντιυπερτασική δράση γιατί προκαλεί διαστολή των αγγείων καθώς και αντιθυρεοειδοτροπική, καθώς είναι ανταγωνιστικός αναστολέας του υποδοχέα της TSH. 
Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν και διάφορες πεπτικές διαταραχές και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους γιατί μειώνει το άγχος. 
Διώχνει τους πόνους και τη φλόγωση από τσιμπήματα σφήκας και άλλων εντόμων και τα καταπλάσματά του μαλακώνουν τους πόνους των αρθρώσεων. Όταν το προσθέτουμε στο μπάνιο είναι καταπραϋντικό των νεύρων. Στη θεραπεία τραυμάτων βοηθάει στη καταπολέμηση στρεπτόκοκκου και των μυκοβακτηριδίων ενώ ανακουφίζει τον πόνο των πληγών γιατί περιέχει ευγενόλη που είναι παυσίπονη. 
Ως κεραλοιφή - εξωτερική χρήση είναι κατάλληλη για επιχείλιο έρπη, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα. Λιωμένα φύλλα του καταπραΰνουν ελαφρά καψίματα και ακόμη δρουν ως εντομοαπωθητικό.
Σε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται πως βελτιώνει την πνευματική διαύγεια και την μνήμη και έχει βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από ήπια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Έχει επίσης δειχθεί ότι διαθέτει ηρεμιστική δράση σε περιπτώσεις αϋπνίας. Άλλες έρευνες λένε πως έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του θυρεοειδή, στην αντιμετώπιση του HIV-1 και στην θεραπεία του Μυασθένειας Gravis.
Στην Δυτική Ευρώπη είναι διαδεδομένο, για την ανακούφιση του νευρικού πονοκεφάλου, ένα ποτό με το όνομα ‘’Eau de melisse des Carmes’’ ή ‘’Carmelite Water’’ που το πρωτόφτιαξαν ‘’καρμελίτες καλόγεροι’’ τον 17ο αιώνα. Περιέχει ανθοκορφές μελισσόχορτου μαζί με φλούδες λεμονιού, κανέλλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, ρίζας αγγελικής, γλυκάνισου και κορίανδρου που μουλιάζουν μερικές μέρες σε λευκό κρασί χωρίς να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιό του που συνήθως συν-αποστάζεται με έλαιο λεμονιού, έλαιο κιτρονέλλας ή άλλα έλαια και στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά, σε καραμέλες και σε αφεψήματα ζεστά ή και παγωμένα, σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως ο δυόσμος.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ/ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ: δεν αναφέρονται παρενέργειες, εν τούτοις, για το συστατικό του κιτράλη, έχει περιγραφεί δερματίτιδα. Δεν συνιστάται η λήψη του στην κύηση και γαλουχία ενώ μπορεί να συμβεί αλληλεπίδραση με ηρεμιστικά ή και φάρμακα για το θυρεοειδή γιατί ενδεχομένως αναστέλλει την απορρόφηση του θυρεοειδούς φαρμάκου θυροξίνη.
Αφέψημα - τρόπος παρασκευής: 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10- 15’. Σουρώνετε, προσθέτετε αν το επιθυμείτε μέλι και πίνετε. Μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο [φλαμούρι], λουίζα, χαμομήλι κ. ά. ‘’ηρεμιστικά’’βότανα. Καλό είναι τα αφεψήματα βοτάνων να αλλάζουν περιοδικά, όχι το ίδιο βότανο πάνω από 3 φορές την εβδομάδα και όχι συνεχόμενα.
***ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι απαραίτητη για τη σωστή χρήση τους η καθοδήγηση γιατρού.                                                                                            ΠΗΓΗ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Φυσικές λύσεις κατά της Πιτυρίδας

Έχετε Πιτυρίδα;
Εάν στο φόρεμά σας εμφανίζεται στα πέτα, τους ώμους και την πλάτη, ένα μεγάλο μονοπάτι  πιτυρίδας τότε μάλλον έχετε ένα μεγάλο μπελά πάνω στο κεφάλι σας Μη μου απελπίζεστε όμως η λύσεις ειναι πολλές και φτηνές ....... δοκιμάστε τις   !                                                                                                                                   Αβοκάντο Τρίψτε το τριχωτό του κεφαλιού σας  με τον πολτό από ένα  ώριμο αβοκάντο Μετά κάνετε το μπάνιο σας με άφθονο νερό και λίγο σαμπουάν. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα 
Λιγότερη πιτυρίδα με μαγειρική σόδα
Εφαρμόστε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό δέκα λεπτά πριν το λούσιμο των μαλλιών. Επαναλάβετε αυτή τη φόρμουλα συχνά  .
Χυμός λεμονιού
Όταν τα μαλλιά     είναι σκούρα , η πιτυρίδα προκαλεί χάος στην εμφάνισή σας. Δοκιμάστε αυτό το υπέροχο τύπο: αφαιρέστε το χυμό λεμονιού και  εφαρμόστε  τον  στο τριχωτό της κεφαλής σας  για δεκαπέντε λεπτά, κάνοντας ένα απαλό μασάζ. Αυτό θα βελτιώσει την εικόνα σας στους άλλους και θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σας
 Μέλι με αυγό
Ανακατέψετε  μέλι  με αυγό Αυτή  πάστα είναι υπέροχη για να την εφαρμόσετε στο κεφάλι σας και να εξαλείψετε για πάντα  την πιτυρίδα.
πηγη 

Αρχικά διορθωτικά μέτρα προστασίας

Η βάση της φυσικής ιατρικής είναι η πρόληψη: ο απώτερος στόχος δεν είναι να καταπολεμήσει τη νόσο, αλλά να  ενισχύσει την υγεία. Εξ ου και η σημασία των φυσικών θεραπειών με προστατευτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες των λειτουργιών και των οργάνων. καθώς η υγεία του ατόμου αποτελείται από το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.                                                                                                                                                                          Υγεία προστατευτικά τρόφιμα Για να διατηρηθεί η καλή υγεία είναι σημαντική για την καθημερινή διατροφή να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία προστασίας:                                                                                                                                                                                                                                          ΙΝΕΣ - συνήθως συνδέονται με το πεπτικό σύστημα για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας αλλά η ίνες είναι κατι πολύ πιο σημαντικό. Είναι αναγκαίες για να αποφευχθούν  όλα τα είδη των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου? την ισορροπία χοληστερόλης (προστατεύει την καρδιά) και γλυκόζη (ρυθμίζει τον διαβήτη ), κ.λπ.  Φυτικές ίνες συναντούμε σε τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το εάν διαλύονται στο νερό, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. 

Διαλυτές ίνες συναντούμε στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή, φράουλες) και τα λαχανικά, ενώ αδιάλυτες στο αλεύρι ολικής άλεσης και τα προϊόντα του, στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους, στη φλούδα των φρούτων και στα περισσότερα λαχανικά. Η πρώτη κατηγορία έχει συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και τη βελτίωση της υφής των κοπράνων, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην διευκόλυνση των κενώσεων. Αντίστοιχα, οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και συνεισφέρουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.                                                                    
                                                                                                                                                                                                        ΦΡΟΥΤΑ και ΛΑΧΑΝΙΚΑ.-Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.
Συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, στην ανάπτυξή των σχετικών νόσων και στη διατήρηση της υγείας μας σε άριστη κατάσταση.
Σημασία φυσικά δεν έχει μόνο η ποσότητα  που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και η ποιότητα.
Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο έντονα και ζωηρά είναι τα χρώματα των φρούτων και λαχανικών, τόσο πιο πλούσια είναι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.
                                                                                                                                                                                             Τα επίπεδα της προληπτικής ιατρικής                                                               Πρωτεύοντα: Το σύνολο της φροντίδας που λαμβάνετε  για την προστασία των οργάνων και των συστημάτων του σώματος, την ενίσχυση και την αποφυγή της εμφάνισης ασθενειών και παθήσεων.                                                                                                                                                                                             Δευτερογενής: Είναι για τον εντοπισμό και τη θεραπεία μιας κατάστασης από τα πρώτα συμπτώματα, προκειμένου να αποφευχθούν συνέπειες και την αποτροπή περαιτέρω συνέπειωνγια την υγεία.                                                                                                                                                                                        Τριτοβάθμια: Η θεραπευτική αγωγή της ίδιας της ασθένειας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Η Ακρόπολις


Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μαγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή.  Στο φυσικό βραχώδη λόφο της Aκρόπολης εγκαταστάθηκαν άνθρωποι ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, διαµορφώνοντάς τον σε ισχυρό φρούριο που προστάτευε το ανάκτορο του ηγεµόνα και τους κατοίκους σε περίπτωση κινδύνου. Kατά τη γεωµετρική περίοδο (8ος αι. π.X.) η Aκρόπολη έπαψε να είναι φρούριο και έγινε Iερό της Aθηνάς και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Kατά την αρχαϊκή εποχή (6ος αι. π.X.) κτίζονται οι πρώτοι µεγάλοι ναοί. Πολλά αναθήµατα, κυρίως αγάλµατα, αφιερώνονται στο Iερό. Στα µέσα του 5ου αι. π.X. αρχίζει στην Aκρόπολη ένα µεγάλο οικοδοµικό πρόγραµµα µε κύριο εµπνευστή τον περίφηµο πολιτικό Περικλή. H επιφάνεια του Iερού διευρύνεται από 25 σε 34 στρέµµατα. Mέχρι το τέλος του 5ου αι. ολοκληρώνονται ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια -η µνηµειακή είσοδος στο Iερό- το Eρέχθειο και ο ναός της Aθηνάς Nίκης. Mικρότερα Iερά, βωµοί και βοηθητικά κτήρια κτίζονται στο χώρο και εκατοντάδες αναθήµατα στολίζουν το Iερό.


Στα βορεινά της Αθήνας υψώνονται τα Τουρκοβούνια. Οι πέτρινες κορφές τους προβάλλουν σήμερα πάνω από τα σπίτια που έχουν χτιστεί στις πλαγιές των χαρακτηριστικών αυτών πετρόβουνων. Αν όμως σήμερα τα Τουρκοβούνια ξεχωρίζουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής από τους γύρω λόφους, δεν ήταν το ίδιο και στα προϊστορικά χρόνια.
Αποτελούσαν με το Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και το λόφο του Φιλοπάππου, ένα βουνό που τέλειωνε στη θάλασσα του Φαλήρου. Την εποχή των μεγάλων κατακλυσμών και των πλημμυρών τα χωματένια μέρη του βουνού παρασύρθηκαν από τα νερά και έμειναν μόνο οι σκληροί βράχοι, χωρισμένοι ο ένας από τον άλλο. Σ’ έναν από τους βράχους αυτούς – στην κατοπινή Ακρόπολη – οι παλαιότατοι Αθηναίοι έχτισαν την πόλη τους. Οι αρχαιολόγοι δεν προσδιορίζουν πότε οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην Ακρόπολη. Στις ανασκαφές που έγιναν στις πλαγιές της Ακροπόλεως βρήκαν εργαλεία και κομμάτια από αγγεία του τέλους της νεολιθικής εποχής, που αρχίζει από το 6000 π.Χ. και φθάνει ως το 3000, όταν άρχισαν στον ελληνικό χώρο να χρησιμοποιούν το χαλκό. Η κατεργασία του σίδερου παρουσιάζεται στην Αττική αργότερα (γύρω στα 1100 π.Χ.). Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να δεχτούμε ότι τουλάχιστο την υστερονεολιθική εποχή (3500 – 3000 π.Χ.) κατοικούσαν άνθρωποι στην Ακρόπολη και πιθανώς να την χρησιμοποιούσαν για φρούριο. Και από τότε, επάνω από 5000 χρόνια, η ζωή συνεχίζεται αδιάκοπα. Δεν αποκλείεται όμως να την κατοικούσαν και πολύ παλαιότερα. Οι ανασκαφές που έγιναν στη Θεσσαλία το 1958 και στη Χαλκιδική το 1960 επιβεβαίωσαν την ύπαρξη παλαιολιθικής ζωής στην Ελλάδα, πριν από 70 και 80 χιλιάδες χρόνια. Και από τη Θεσσαλία, καθώς θα ιδούμε, κατέβηκαν οι πανάρχαιοι κάτοικοι της Αττικής. Η αρχαιολογία όσο προχωρεί παρουσιάζει νέα στοιχεία και νέες θεωρίες, που πολλές φορές ανατρέπουν τις παλαιότερες και ανατρέπονται από νεώτερες. Συχνά οι θεωρίες των αρχαιολόγων, των γλωσσολόγων και των φιλολόγων, ξαναγυρίζουν για την προϊστορία και την πρωτοϊστορία του ελληνικού χώρου στα αρχαία κείμενα, που είναι και τα αυθεντικότερα γιατί βρίσκονται πιο κοντά στην παράδοση.
Η Ακρόπολις, συγκριτικά με τους άλλους κοντινούς της λόφους, ήταν η καταλληλότερη για κατοικία στα πανάρχαια χρόνια. Οι πολιτείες έπρεπε τότε να είναι συγχρόνως και κάστρα για να εξασφαλίζουν τους κατοίκους των από τις επιδρομές των πειρατών. Ο Θουκυδίδης γράφει ότι και σε νεώτερες εποχές η ληστεία και η πειρατεία ήταν τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, ώστε ολόκληρες περιοχές ζούσαν από τη διαρπαγή. Και προσθέτει ότι η ληστεία στα χρόνια εκείνα όχι μόνο δεν ήταν ντροπή, αλλά έφερνε και δόξα σε όσους την ασκούσαν. Με τις προϋποθέσεις αυτές, ήταν φυσικό η Ακρόπολις να τράβηξε τους πρώτους κατοίκους που κατέβηκαν από τις βορειότερες περιοχές στην Αττική. Ο λόφος ήταν αρκετά ψηλός και με απότομες πλαγιές, που του έδιναν φυσική οχυρότητα. Το ύψος του από τη θάλασσα είναι 152 μέτρα και κάπου 100 μέτρα από το γύρω έδαφος. Το σχήμα του λόφου μοιάζει με έλλειψη. Έχει μήκος 270 μέτρα και 94 πλάτος. Το επάνω μέρος στην Ακρόπολη είναι σχετικά ομαλό και κατάλληλο για κατοικία ανθρώπων. Υπήρχαν και πηγές με νερό. Η αρχαιολογία, ως τώρα, έχει διαπιστώσει τρεις πηγές: την Κλεψύδρα, του Ασκληπιού και της Αγλαύρου. Οι πηγές ήταν πολύτιμες σε περίπτωση πολιορκίας. Οι άλλοι λόφοι κοντά στην Ακρόπολη ή είναι χωματόβουνα και ευκολοπλησίαστοι ή ακατάλληλοι για κατοικία ανθρώπων. Ο Λυκαβηττός, που είναι ψηλότερος (277μ. από τη θάλασσα) και πιο απότομος, έχει μικρό πλάτωμα στην κορυφή του.
Στην Ακρόπολη σχηματίστηκε ο πρώτος συνοικισμός της Αθήνας. Εκεί έμενε ο βασιλιάς με το στρατό του και τους αξιωματούχους. Οι ανασκαφές μας έδειξαν τα θεμέλια του βασιλικού ανακτόρου, που βρισκόταν κοντά στο Ερεχθείο. Τα θεμέλια ήταν καμωμένα από μεγάλους ογκόλιθους. Παρόμοιους ογκόλιθους θα βρούμε και στο αρχαιότατο τείχος που προστάτευε την Ακρόπολη. Κομμάτια από το τείχος αυτό, το καλούμενο Πελασγικό ή Πελαργικό, σώζονται και σήμερα. Τους ογκόλιθους προσάρμοζαν τον ένα επάνω στον άλλο, χωρίς συνδετικό υλικό. Οι αρχαίοι Αθηναίοι απόδιδαν την κατασκευή των τειχών αυτών στους Πελασγούς και στους Κύκλωπες. Ανθρώπους με υπερφυσική δύναμη, που τους παρουσιάζουν περισσότερο για μυθολογικά όντα παρά για ιστορικά πρόσωπα. Παρόμοια τείχη από ογκόλιθους θα συναντήσουμε στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα, την εποχή που είχε ακμάσει σ’ αυτές ο λαμπρός μυκηναϊκός πολιτισμός (1600 –  1000 π.Χ.) που μας αποκάλυψαν οι ανασκαφές. Της ίδιας εποχής ή λίγο νεώτερα πρέπει να θεωρηθούν και τα πελασγικά τείχη στην Ακρόπολη.
Έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι το 13ο π.Χ. αιώνα έγιναν βιαστικά επισκευές στα τείχη της Ακροπόλεως, για ν’ αντιμετωπίσουν, ίσως, οι παλαιότεροι κάτοικοι τους νέους κατακτητές του ελλαδικού χώρου. Μερικοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι από το 1300 – 1225 π.Χ. ισοπεδώθηκε ο βράχος της Ακροπόλεως και τειχίστηκε με κατασκευή ανάλογη με τις ακροπόλεις των Μυκηνών και της Τίρυνθος. Το βέβαιον είναι πως ο μυκηναϊκός πολιτισμός, που αποτελεί συνέχεια ή προέκταση του μινωικού και του κυκλαδικού, είχε την επίδρασή του στην Αττική. Και, ασφαλώς, με τον πολιτισμό της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Μυκηνών, θα συγγένευε και ο παλαιότερος αττικός.   
  
Στους επόμενους αιώνες τα μνημεία της Ακρόπολης υπέστησαν σοβαρές βλάβες από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινες επεμβάσεις. Με την επικράτηση του χριστιανισμού και ιδιαίτερα από τον 6ο αι. μ.Χ., τα μνημεία μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες. Ο Παρθενώνας αφιερώθηκε στην Παρθένο Μαρία, που στη συνέχεια ονομάσθηκε Παναγιά η Αθηνιώτισσα, ενώ στα τέλη του 11ου αιώνα αποτέλεσε τη μητρόπολη της Αθήνας. Το Ερέχθειο είχε μετατραπεί σε ναό του Σωτήρος ή της Θεοτόκου, ο ναός της Αθηνάς Νίκης σε εκκλησάκι και τα Προπύλαια σε επισκοπική κατοικία. Ο βράχος της Ακρόπολης αποτελούσε το φρούριο της πόλης. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1456), τα Προπύλαια μετατράπηκαν σε ανάκτορο των Φράγκων ηγεμόνων, ενώ στην Τουρκοκρατία (1456-1833) η Ακρόπολη και πάλι έγινε το φρούριο της πόλης, όπου κατοικούσε ο Τούρκος φρούραρχος. Το 1687, κατά τη διάρκεια του Β΄ Ενετοτουρκικού πολέμου, ο λόφος πολιορκήθηκε από τον Φ. Μοροζίνι και στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, μία βόμβα των Ενετών ανατίναξε τον Παρθενώνα που είχε μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Η επόμενη σοβαρή καταστροφή στα μνημεία σημειώθηκε μεταξύ των ετών 1801-1802, με τη διαρπαγή του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από το λόρδο Έλγιν και την αφαίρεση γλυπτών από το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο. Η Ακρόπολη πέρασε οριστικά στην κυριαρχία των Ελλήνων το 1822 και πρώτος φρούραρχός της ορίσθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Μετά την απελευθέρωση, τα μνημεία της Ακρόπολης τέθηκαν υπό τη μέριμνα του νέου ελληνικού κράτους. Οι πρώτες ανασκαφές στο βράχο έγιναν ανάμεσα στα έτη 1835 και 1837. Η μεγάλη συστηματική ανασκαφή της Ακρόπολης διεξήχθη το διάστημα 1885-1890 από τον Παναγιώτη Καββαδία, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα έγιναν οι πρώτες εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες από τον Ν. Μπαλάνο. Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως που έχει ως στόχο τη μελέτη και τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στερεωτικών και αναστηλωτικών έργων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακροπόλεως και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συντάκτης
Ιωάννα Βενιέρη, αρχαιολόγος
 http://www.syllogostonathinaion.gr/
www.theacropolismuseum.gr

Το Αόρατο Υδάτινο Λουλούδι της Αγάπης

Το Aphanizomenon Flos - Aquae (AFA), το «αφανιζόμενο» αόρατο λουλούδι του νερού είναι ένα φρέσκο διατροφικό φυτό που ονομάζεται επιστημονικά κυανόφυτο. Τα κυανόφυτα είναι ζώντα υδρόβια φυτά που αναπτύσσονται πάνω σε ηλιόλουστες επιφάνειες βράχων, δέντρων, χώματος, αλλά και μέσα σε σταγόνες νερού.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 50.000 ποικιλίες, που περιλαμβάνουν διάφορα φύκια και πλαγκτόν. Συλλογικά τα κυανόφυτα είναι υπεύθυνα για το 90% του οξυγόνου της Γης και το 80% της διατροφικής της ικανότητας. Τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά τα μονοκύτταρα φυτά είναι οι κοινωνίες των κυανόφυτων, από τις οποίες 1500 περίπου είδη ξεχωρίζουν. 

Το Aphanizomenon Flos-Aquae, της Άνω λίμνης Klamath ή AFA για συντομία, είναι ένα από αυτά, μια ξεχωριστή ποικιλία κυανόφυτου. Όλες οι τροφές αντανακλούν το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Η όμορφη, αμόλυντη και πεντακάθαρη λίμνη Klamath - μια από τις λίγες ακόμα αλκαλικές λίμνες του πλανήτη κρατά το κλειδί ενός μεγάλου μυστικού μακροζωϊας και υγείας. 

Τα πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Νέου Μεξικού και του Μόντρεαλ γνωρίζουν γι’ αυτό το μυστικό…
 
Μια νέα συναρπαστική ανακάλυψη
Η επίδραση του AFA στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου έχει ένα ισχυρό και μοναδικό αποτέλεσμα πάνω στα Φυσικά Κύτταρα Καταστροφείς (Natural Killer Cells). Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα κάτω από τον τίτλο : «Effects of the Blue Green Algae Aphanizomenon flos-aquae on Human Natural Killer Cells». Τα Κύτταρα Καταστροφείς (NK) έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να αναγνωρίζουν τα καρκινοκύτταρα ή κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς, και να τα σκοτώνουν. 
Η ομάδα έρευνας επιστημόνων του Νοσοκομείου Royal Victoria ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση AFA πυροδοτεί την κίνηση του 40% των κυκλοφορούντων NK κυττάρων από το αίμα στους ιστούς, όπου και εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα και αυτά που είναι μολυσμένα από ιούς. Καμία άλλη ουσία δεν είναι τόσο γνωστή ότι πυροδοτεί μια τέτοια μετακίνηση Kυττάρων Καταστροφέων NK μέσα στο σώμα.
*Το AFA περιέχει έναν πολυσακχαρίδη, την Φυκοκυανίνη (τη μπλε χρωστική του ουσία), τη μοναδική γνωστή φυσική ουσία που διεγείρει τη μετανάστευση ανοσοποιητικών κυττάρων. Αλλά η πιο αξιοθαύμαστη ανακάλυψη είναι ότι το AFA διεγείρει την απελευθέρωση κυτταρικών στελεχών που γνωρίζουν πώς να επιτελούν τις εσωτερικές διεργασίες αυτοθεραπείας και αναγέννησης στο ανθρώπινο σώμα. 

*Ένας άλλος παράγοντας που περιέχει το AFA είναι η Φαινυλεθυλαμίνη (PEA) , γνωστή σαν το "μόριο της αγάπης." Πέρα από την ενίσχυση της συγκέντρωσης που προκαλεί, το PEA είναι ένας φυσικός αντικαταθλιπτικός παράγοντας και ρυθμιστής της ψυχικής μας διάθεσης.
 
Το AFA έχει αποδειχθεί εργαστηριακά και κλινικά ότι:
Καθυστερεί ή αντιστρέφει την πρόωρη γήρανση, αποκαθιστά τη φθορά των κυττάρων και απομονώνει τις τοξίνες.
Αυξάνει τη συγκέντρωση του νου, τη φυσική και διανοητική ενέργεια και την αίσθηση ευεξίας.
Υποστηρίζει τη νεανικότητα στην εμφάνιση και αναζωογονεί το σώμα.
Ενισχύει εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Δυναμώνει τα νύχια, κάνει απαλό το δέρμα και υγιή τα μαλλιά.
Εξομαλύνει την πέψη και εξισορροπεί την υγεία των εντέρων θεραπεύοντας βαθιά την εντερική χλωρίδα.
Σταθεροποιεί τις διακυμάνσεις της διάθεσης - Καθαρίζει και οξύνει την όραση.
Ενισχύει την καλή χοληστερόλη και εξαφανίζει την κακή χοληστερίνη.
Καθαρίζει και θεραπεύει το αίμα -Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή στο σώμα.
                                                                                     πηγη                 

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτογενή παραγωγή ..... το παιδί από τo Χαϊδάρι ανοίγει δρόμους -όχι μόνο για τον εαυτό του!


Η “ΒΙΑΙΗ” ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΥ" 
ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ


Αποφάσισε ότι δεν θα περιμένει για πάντα. Κατάλαβε ότι ευκαιρίες για μια καλή δουλειά στην Αθήνα δεν υπάρχουν και... "έριξε μαύρη πέτρα" στον παλιό τρόπο ζωής του. "Ή τώρα ή ποτέ",σκέφτηκε. Στα 29 του χρόνια έκανε το μεγάλο άλμα και βρέθηκε να παλεύει στα άγνωστα νερά της επαρχίας. 

Για πρωτογενή παραγωγή δεν μιλούν όλοι; Ναι, είναι μόδα στην κρίση, μόνο που ο Μάκης δεν έμεινε στα λόγια... Άλλωστε, σαν πρωταθλητής του στίβου στους δρόμους αντοχής, έχει μάθει να ξεπερνάει τα όριά του και τώρα βγαίνει νικητής στον σκληρότερο μαραθώνιο της ζωής του! Σε σημείο να γίνεται παράδειγμα και για τα ντόπια παιδιά, που μέχρι πριν λίγο καιρό σνόμπαραν τη δουλειά του πατέρα τους στα πρόβατα. 

Μιλάμε για τον Μάκη Βραχλιώτη, γιο του προέδρου του Γυμναστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου Σάκη Βραχλιώτη, νέο επιχειρηματία στον χώρο της κτηνοτροφίας, που ξεπέρασε ταμπού και προκαταλήψεις, ξορκίζοντας για πάντα τον εφιάλτη της ανεργίας.

Ολική ανατροπή

Η δουλειά στην οικοδομή πέθανε και έτσι από το ξυλουργείο του πατέρα του βρέθηκε στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, νοικιάζοντας σε χαμηλή τιμή ένα μοναστηριακό κτήμα της Μητρόππολης Καλαβρύτων (εδώ αξίζει να πούμε ένα μπράβο στον Αμβρόσιο). Ο Μάκης και ο πατέρας του έριξαν εκεί τις οικονομίες τους και απέραντη όρεξη για δουλειά. 

Κτηνοτροφία, λοιπόν, αλλά πώς, όταν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα; Απλά, ρωτάς τους ειδικούς. Στο μεταξύ, οι ντόπιοι παραγωγοί έβαζαν στοιχήματα στο καφενείο σε πόσους μήνες θα ψοφήσουν οι προβατίνες των Βραχλιώτηδων. Όμως το παιδί της πόλης σήκωσε τα μανίκια, διάβασε πολύ, επισκέφθηκε πρότυπους στάβλους σε όλη την Ελλάδα. Μια Κυριακή, από τις πρώτες που βρέθηκε στα Καλάβρυτα, πήγε να παρακολουθήσει μια ημερίδα για τη διαχείριση του Βουραϊκού σε σχέση με την κτηνοτροφία. Στην αίθουσα ήταν μόνοι τους, πατέρας και γιος, με τους ομιλητές!

"Διαβάζω - ακούω - εφαρμόζω - μαθαίνω στην πράξη", είναι το μότο του. Όσο για κοινοτικές επιδοτήσεις... ούτε ευρώ. Οι αιτήσεις απορρίπτονται για αστείους γραφειοκρατικούς λόγους 

Κάνουν γενετική βελτίωση των προβάτων, ελεγχόμενη σίτιση, ελεγχόμενη παραγωγή, ελεγχόμενο άρμεγμα. Συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάθε μήνα επισκέπτεται τη μονάδα τουςειδικός ζωοτέχνης. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που οι καλοζωισμένες 300 χιώτικες προβατίνες τους τούς ανταποδίδουν τις περιποιήσεις με σχεδόν τρεις φορές περισσότερο γάλα από τους τοπικούςκτηνοτρόφους

Τελικός στόχος της προσπάθειας είναι η καθετοποίηση της παραγωγής καλαβρυτινής φέτας, του "ελληνικού χρυσού" στο εξωτερικό, με τη δημιουργία μικρού τυροκομείου μέσα στη μονάδα τους.



Τελικά, "φτιάχνουν την πιάτσα"

Αν νομίζει κανείς ότι μιλάμε για έναν ειδυλλιακό περίπατο στην εξοχή, πέφτει έξω. "Τον πρώτο χρόνο κλάψαμε, πονέσαμε, ματώσαμε, ιδρώσαμε, στεναχωρηθήκαμε, αλλά δεν απογοητευτήκαμε", λέει ο Μάκης. Ούτε κουβέντα για καφενείο, σε σημείο ώστε κάποιοι που "έπιαναν στασίδι" από το πρωί, σχολίαζαν ότι "χαλάνε την πιάτσα". Αθάνατη ελληνική επαρχία...

"Εμείς δεν ποντάρουμε σε εύκολο χρήμα και επιδοτήσεις. Δεν έχουμε Navara, αλλά μια απλή ρυμούλκα", λέει ο Μάκης. "Δεν χαλάμε 30 ευρώ τη μέρα στο καφενείο, αλλά τα πρόβατά μας είναι ταϊσμένα." 

Ωστόσο, ο πρώτος δύσκολος καιρός πέρασε, ο στάβλος χτίστηκε με πολλή προσωπική εργασία και σιγά σιγά άρχισε να περισσεύει λίγος χρόνος. Ο Μάκης έπιασε επαφή με την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, όπου σήμερα είναι σέντερ φορ. Ο πάγος με τους ντόπιους έσπασε. Βγαίνει στα Καλάβρυτα, αλλά επειδή οι προτάσεις εξόδου είναι λίγες, με την παρέα του κατεβαίνουν και στην Πάτρα ή το Αίγιο. Αγαπά τις βόλτες στην πανέμορφη ορεινή φύση της περιοχής και, όποτε μπορεί, ακολουθεί τους φίλους του στο κυνήγι. Αρκετά κορίτσια δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για το "παιδί της πόλης που έγινε κτηνοτρόφος", μάς λέει ο πατέρας του.


Κάποιοι παραγωγοί βλέπουν τη διαφορά και τού ζήτησαν το τηλέφωνο του ζωοτέχνη που επισκέπτεται τακτικά τη μονάδα του. Οι συνθήκες εργασίας στον στάβλο του είναι πολύ καλύτερες από αυτές της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Για παράδειγμα, αρκετοί νέοι βρίσκουν πολύ καλύτερο το μηχανικό άρμεγμα και ήδη κινούνται να αγοράσουν αμελκτήρια.

Καταλαβαίνουν ότι στην εποχή μας δεν επιβιώνεις σαν παραδοσιακός βοσκός, αλλά ως επιχειρηματίας που εφαρμόζει τεχνολογίες και επιστημονική γνώση. Ήδη πολλοί, μετά την "βίαιη" εισβολή του Μάκη στη ζωή του χωριού τους, βλέπουν με άλλο μάτι τη δουλειά του πατέρα τους, την οποία είχαν απορρίψει. Το παιδί από το Χαϊδάρι, που δεν είχε πλησιάσει ποτέ στη ζωή του προβατίνα, ανοίγει δρόμους -όχι μόνο για τον εαυτό του.

http://xaidarisimera.blogspot.gr/

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το καλύτερο Νερό... ΒΟΤΑΝΟΝΕΡΟ!


                                                           Το ανθρώπινο σώμα είναι κυρίως νερό. Σε υγιή κατάσταση τουλάχιστον το 70% του σωματικού βάρους είναινερό. Το 90% του Ελληνικού πληθυσμού είναι αφυδατωμένο (50% - 55% νερό) λόγω της κατανάλωσης καφέ, αναψυκτικών, ζάχαρης, αμύλου και κυρίως μαγειρεμένης τροφής.
Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα αφυδάτωσης:
- Δεν υπάρχει αίσθημα δίψας
- Αποστροφή για νερό
- Ναυτία και αίσθημα αναγούλας στην κατάποση νερού
- Ξηρό και απολεπισμένο δέρμα
- Έντονη κατακράτηση υγρών, κυρίως στα μάτια (σακούλες), αστραγάλους και πρόσωπο
- Δυσκοιλιότητα
- Ανεξήγητη κούραση
- Λήθαργο, υπνηλία
- Έλλειψη έντονης πείνας
- Ημερήσια ούρηση λιγότερη από 5 -6 φορές
Για να ενυδατωθείς το συντομότερο δυνατό, προτείνω την κατανάλωση ενός λίτρου βοτανόνερου και ενός λίτρου χυμού καρπουζιού ή αγγουριού καθημερινά.
Για το βοτανόνερο σου χρησιμοποίησε καθημερινά ένα διαφορετικό Ελληνικό βότανο σύμφωνα με τις οδηγίες του παραπάνω σχετικού βίντεο.
Από σήμερα κιόλας πίνε βοτανόνερο. Στην υγειά σου!!!                                               http://www.spartacus.gr/

Οδοιπορικό στον Αθέρα

Η Ικαρία δεν είναι ακριβώς νησί. Είναι περισσότερο ένα βουνό. Ένα βουνό ριγμένο στην μέση της θάλασσας. Περισσότερο από τις ακτές και τις παραλίες της την καθορίζει ο όγκος του Αθέρα, του όρους Πράμνος των αρχαίων.
20 μίλια μήκος και 1000 μέτρα ύψος κορυφογραμμή είναι μια μοναδικότητα στο Αιγαίο. Ειδωμένη από το πέλαγος στα νότια, η Ικαριά μοιάζει με τοίχο, έτσι απότομα που κατηφορίζουν οι πλαγιές της και συναντούν το πέλαγος.
Από μικρό με συνάρπαζε το βουνό. Συνήθιζα να το περπατώ, όποτε μου δινόταν η ευκαιρία, ψάχνοντας τα αρχαία μονοπάτια που οδηγούσαν στην κορυφή. Η γοητεία των όρθιων βράχων, των σχισμένων σχιστόλιθων από όπου, στις «πελεκανιές», οι παλιοί έπαιρναν πλάκες για τις στέγες τους, τα ρείκια, τα ανάματα, οι πρίνοι, οι άριοι, τα βρύχα, ο θόρυβος των βημάτων στα χαλίκια, φαίνεται πως ανάδευαν εντυπωμένα προγονικά γονίδια του είναι μου.
Γιατί σίγουρα πολλοί αρχαίοι βοσκοί κατοικούν μέσα μου, όπως και στους περισσότερους Καριώτες.
Μετά από πολλά χρόνια κατάφερα να ξανακάνω την δοκιμασία της ανάβασης στο βουνό. Ξεκινώντας από το Χρυσόστομο, ακολούθησα το παλιό μονοπάτι, που κάποτε χρησιμοποιούσαν τα μουλάρια με τα φορτώματα, και καβάλησα την κορυφογραμμή, κατεβαίνοντας μετά μέχρι την Αρέθουσα. Την εποχή που οι άνθρωποι περπατούσαν ακόμα, οι κάτοικοι του Χρυσοστόμου χρησιμοποιούσαν τον δρόμο για να πάνε, 17 Ιούλη, στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Αρέθουσα. Αφού γλεντούσαν, κατάκοποι από τον χορό και το πιοτό ξαναγύριζαν, αυγές πια, από τον ίδιο δρόμο.
Θυμάμαι ότι η διαδρομή διαρκούσε περίπου δύο ώρες. Τώρα, λίγο η ζέστη του μεσημεριού, λίγο τα χρόνια και το τίμημα της καθιστικής ζωής, λίγο τα εμπόδια, αφού το μονοπάτι έχει «δασώσει» και χαθεί σε πολλά σημεία, μου πήρε τρισήμισυ ώρες.
Η αίσθηση μοναδική, αφού περπατάς σε ένα χώρο άδειο από ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση. Ήχοι μόνο από πουλιά και τον αέρα που θροϊζει στα φυλλώματα. Η θέα, όσο ανεβαίνεις προς την κορυφή, αεροπορική. Σαν να πετάς πάνω από το νησί και το πέλαγος. Κάπως σαν να ψηλώνεις και μέσα σου.
Μου έκανε εντύπωση ότι σε όλη τη διαδρομή δεν συνάντησα ούτε ένα από τα ζώα εκείνα που η ντόπια αφήγηση θέλει να έχουν κατακτήσει και αφανίσει το βουνό. Ούτε ένα κατσίκι. Ήταν σύμπτωση; Η μήπως οι βοσκοί έχουν καλομάθει τα ζώα τους να περιμένουν την ζωοτροφή κοντά στα χωριά και τους αμαξωτούς δρόμους; Αν είναι έτσι, το βουνό θα αποκτήσει γρήγορα ξανά τα αρχαία του βαθιά ρουμάνια, τουλάχιστον σε όσα σημεία δεν πάει το αυτοκίνητο.
Στην μέση της διαδρομής, μερικά μέτρα κάτω από την κορυφογραμμή, σημάδια αρχαίας κατοίκησης. Ερείπια οικίσκων στο σημείο που ήταν «του Φούσκα το σπιτάκι». Τοίχοι μικρών σπιτιών 4 μέτρα επί 2, και σταύλων ακόμα μικρότερων. Έχω ακούσει πως μέχρι την δεκαετία του 1940 κατοικούνταν, εποχιακά, από βοσκούς της εποχής. Σπίτια 8 τετραγωνικών μέτρων που στέγαζαν πολυμελείς οικογένειες...  Σκέπτομαι τι εμπειρίες φτώχειας έχουν περάσει οι πρόγονοι..
.
Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, κυριαρχεί ο βίαιος άνεμος που αγκομαχά, και αυτός, να ανέβει το εμπόδιο του Αθέρα καθώς κατεβαίνει από τα Δαρδανέλια και πέφτει μετά κουτρουβαλώντας προς τα Δωδεκάννησα. Τι τρομερή πηγή ενέργειας, τι «κοσμική» μπαταρία διαθέτει το νησί μας, εκεί στα ψηλώματα του Πράμνου! Χρειαζόμαστε έναν Προμηθέα για να τιθασεύσει αυτή τη δύναμη της Φύσης για το καλό μας. Ή, ίσως όχι;
Στο κατέβασμα προς την Αρέθουσα το τοπίο μαλακώνει, το δέος εξαφανίζεται. Δρόμοι αυλακώνουν το βουνό, χάρις στις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκαταστήσει κεραίες. Ακολουθώ, ψάχνοντας, το παλιό μονοπάτι, με την διαίσθηση ότι κόβεις έτσι δρόμο. Βρίσκω την παλιά πηγή, το πηγαδάκι που έφτιαξε ο Τσούνος στην μνήμη της γυναίκας του, μαζί με ένα αυτοσχέδιο γλυπτό, σαν μενίρ, κοντά στην Κουφή Πλατάνη. Πράγματι υπάρχει ένα πλατάνι με κούφιο κορμό. Η πινακίδα γράφει: 1978. Εχτές...
Η Αρέθουσα μια αποκάλυψη. Πολλά πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, άλλα ανακαινισμένα και άλλα ερείπια μέσα σε μία οργιαστική βλάστηση που θυμίζει Πήλιο. Ένα πανέμορφο χωριό. Συνειδητοποιώ ότι δεν την είχα δει ποτέ μέρα, πάντα η επίσκεψη μου αφορούσε πανηγύρια, νύχτα. Στην κεντρική πλατεία με τους αιωνόβιους άριους, μια επιβλητική εκκλησία, σαν καθεδρικός ναός, με το ψηλότερο καμπαναριό της Ικαρίας, κοντά 20 μέτρα. Έργα του άφθαστου αυτοδίδακτου κτίστη Φουντούλη, στα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20 αιώνα. Στην πλατεία ακόμα, ένα καταπληκτικό παραδοσιακό καφενείο, που το λειτουργεί ο Στέλιος Μαυρογιώργης, ένας άνθρωπος της πόλης που επέστρεψε στις ρίζες, όπως πολλοί από μας ονειρεύονται. Λίγο η κούραση της πεζοπορίας, λίγο η καταπληκτική μέρα, λίγο η ηρεμία του χωριού, η στάση στο καφενείο του Στέλιου μού φάνηκε ένα κομμάτι από Παράδεισο.
Σκέπτομαι. Μήπως τελικά η αίσθηση της ικανοποίησης εξαρτάται από την προσπάθεια που καταβάλλει κανείς; Η λυτρωτική εμπειρία της πεζοπορίας έρχεται ακριβώς επειδή τελειώνει και σε αφήνει χαλαρό και δικαιωμένο; Ή μήπως υπάρχει κάτι σε αυτά τα βουνά που μιλάει σε ένα κομμάτι του εαυτού μας του οποίου δεν έχουμε συνείδηση;
Μήπως ανάμεσα στις πέτρες και στα φυλλώματα μας ψιθυρίζουν φιλικά οι συγγενείς, οι πρώτοι κτήτορες;
Θα το ξανακάνω...

http://www.ikariamag.gr/eleytheres-ptiseis