Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

7 Συνταγές για Φυτικά στοματικά διαλύματα και γιατί να τα προτιμούμε ....!

Τα φυτικά στοματικά διαλύματα είναι μια επιλογή για την οδοντική υγιεινή του στόματος για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τις χημικές ουσίες και τα συντηρητικά.
Η πρόπολη, το πράσινο τσάι, το γαρύφαλλο, ο γλυκάνισος, ο δυόσμος το φασκόμηλο καθώς και τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια τους έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης κρατούν το στόμα καθαρο και την αναπνοή δροσερή. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Γιατί να προτιμούμε τη χρήση ενός φυσικού στοματικού διαλύματος ?                                      Στα εμπορικά στοματικά διαλύματα υπάρχουν ι πολλές βλαβερές χημικές ουσίες. Ένα φυσικό στοματικό διάλυμα, ωστόσο, είναι απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες, όπως χρωστικές, συντηρητικά, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, και αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Η πλειοψηφία των στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν triclosan, έναν αντιβακτηριακό παράγοντα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει μια ενδοκρινική δράση εξουδετέρωσης και μολύνει το ανθρώπινο σώμα, ένα στοιχείο που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Σε στοματικά φυσικα διαλύματα ,  είναι καλύτερο να χρησιμοποιητε αυτά που βασίζονται στο πετρέλαιο δέντρων τσαγιού (tea tree  ), για την  φυσική αντιβακτηριακή δράση του .
Ορισμένα στοματικά διαλύματα έχουν επίσης στο εσωτερικό τους τα parabens που επηρεάζουν το ανθρώπινο ενδοκρινικό σύστημα, που είναι κατάλληλο για την παραγωγή ορμονών.
Επιθυμητό ειναι να αποφεύγεται στοματικά διαλύματα που μεταξύ των συστατικών έχουν το λαυρυλοθειικό νάτριο, ένα καρκινογόνο συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται ως παράγων αφρισμού.
Οι βαφές που χρησιμοποιούνται σε στοματικές πλύσεις είναι συνθετικες ή απο πίσσα. Η πίσσα άνθρακα, ειδικότερα, είναι ένα προϊόν της απόσταξης ασφαλτούχου άνθρακα ένα στοιχείο που είναι επιβλαβες για τη φύση, και  καρκινογόνο στον κόσμο των ζώων, ....... μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα και κνίδωση.
Οι γλυκαντικές ουσίες και τα  συνθετικά αρωματα   κυρίως από το πετρέλαιο. Το σαλικυλικό μεθύλιο,, είναι ένα στοιχείο που έχει αποδειχθεί ότι σε μεγαλες ποσοτητες  προκαλει προβλήματα στον οργανισμό , 
Τέλος, και πάνω από όλα το στοματικό διάλυμα, όπως και στην  οδοντόκρεμα, που περιέχει   φθοριούχο νάτριο 
Μετά από αυτόν τον κατάλογο των  "κακων"συστατικών, εδώ είναι μερικές συνταγές για να φτιάξετε κάποια αποτελεσματικα και υγιές φυσικά στοματικά διαλύματα!
Συνταγή 1: Στοματικό διάλυμα με Βασιλικό
Συστατικά:
- 500 ml νερού
- 35 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα βασιλικού (ή 100 γραμμάρια φρέσκο)
- 1 πρέζα αλάτι (που χρησιμοποιείται για να διαρκεί περισσότερο το στοματικό διάλυμα)
Διαδικασία:
Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέσετε το βασιλικό και αφήστε  το να πάρει βράση  για 10 λεπτά . Σουρώνετε το υγρό, και ριχνετε μέσα στο τσάι μια πρέζα αλάτι  ,χρησιμοποιήστε το σαν στοματικό διάλυμα. Αποθηκεύστε στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια.
Συνταγή 2: Στοματικό διάλυμα με σόδα μαγειρική 
Συστατικά:
- 500 ml νερού
- 1 κουταλιά της σούπας σόδα
- 2 σταγόνες του Tea Tree Oil (ή αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου ή  φασκόμηλου )
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Διαδικασία:
Ανακατέψτε τα όλα μαζί και είναι έτοιμο! Κρατήστε το πάντα σε ένα μπουκάλι κλειστό και προστατευμένο από το φως και τη θερμότητα.
Συνταγή 3: Στοματικό διάλυμα με φασκόμηλο και σόδα μαγειρική 
Συστατικά:
- 500 ml νερού
- 25 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου (νωπά  50 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σοδα
- 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία:
Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέσετε το φασκόμηλο,. Μόλις αρχίζει να βράζει απομακρύνετε από την φωτιά και σκεπάστε   με ένα καπάκι. Περιμένετε μέχρι να  κρυώσει, Σουρώνετε  το υγρό, και τοποθετήστε μέσα τη σόδα και μια πρέζα αλάτι , χρησιμοποιήστε το σαν στοματικό διάλυμα. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε  σε ένα μπουκάλι (κατά προτίμηση γυάλινο) στο ψυγείο.
3 στοματικό διάλυμα για την κακή αναπνοή
Συνταγή 4: στοματικό διάλυμα για τον πονόδοντο
Συστατικά:
- 1 λίτρο νερό
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 1 κουταλιά της Echinacea
- 1 κουταλιά της σούπας Μολόχα
- 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι 
Διαδικασία:
Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το φασκόμηλο και τα γαρίφαλα, Μόλις αρχίζει να βράζει απομακρύνετε από την φωτιά και σκεπάστε   με ένα καπάκι. Περιμένετε μέχρι να  κρυώσει,  , Σουρώνετε το υγρό,και  συμπληρώστε το ξύδι και μια πρέζα αλάτι και χρησιμοποιήστε το σαν στοματικό διάλυμα. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε  σε ένα μπουκάλι (κατά προτίμηση γυάλινο) στο ψυγείο.
Συνταγή 5 : Στοματικό διάλυμα για  φρέσκια ​​αναπνοή
Συστατικά:
- 500 ml καθαρής αλκοόλης
- 10 g του φασκόμηλου
- 20 g γλυκάνισου
- 20 g σπόρους μάραθου
- 10 g της κανέλας
- 10 g της αγγελικής
- 10 g του δεντρολίβανου                                                                                        αρωματισμένο ελαιόλαδο ( μέντα  η,δυόσμο,η ρίγανη ...)
Διαδικασία:
Τοποθετηστε  σε αλκοόλη για δύο εβδομάδες όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, τα σουρώνετε και προσθέτετε το αρωματισμένο λάδι. Χρησιμοποιήστε το ως  στοματικό διάλυμα: θα έχετε ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα για την αναπνοή σας.
Συνταγή 6: Στοματικό διάλυμα για τη λεύκανση
Μια άλλη φυσική θεραπεία για τη λεύκανση δοντιών είναι γαργάρες με ένα φλιτζάνι νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χρήσιμο για την πρόληψη τυχόν οδοντικών  προβλημάτων.
Συνταγή 7: στοματικό διάλυμα με πρόπολη

Ξεκινήστε με την προσθήκη σε 100 ml νερού πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ( αντισηπτικά  αναζωογονητικα και αποτελεσματικα για την δυσοσμία του στόματος, στοματίτιδα και στοματικά έλκη) και τέλος ανακατεύετε μαζί με πενήντα σταγόνες γλυκερίνης  εκχυλίσματος (χωρίς αλκοόλη) πρόπολης, ένα αξιόλογο αντιβιοτικό,με  αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική ιδιότητα , χρήσιμη επίσης στην περίπτωση της φλεγμονής του στόματος και του πονόδοντου 
Το  φυσικό στοματικό διάλυμα, εάν διατηρηθεί  σε δροσερό, και καλά σφραγισμένο χώρο, μπορεί να διαρκέσει μήνες.
πηγη
φωτογραφίες αποh ttp://www.lavidalucida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου