Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Γενετική ρύπανση η μεγαλύτερη ΄΄απειλή΄΄ για τη φύση

 Τι είναι τα μεταλλαγμένα  Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA.                                                                                                                 Μεταλλάσσοντας τεχνητά γονίδια για την παραγωγή φυτών και ζώων που ποτέ δε θα είχαν εξελιχθεί με φυσικό τρόπο, οι γενετιστές μεταφέρουν γονίδια ζώων σε λα- 80 χανικά, βακτηρίων σε φυτά, ανθρώπινα γονίδια σε ζώα. Η προσπάθεια τους είναι να αλλάξει η μορφή του συγκεκριμένου οργανισμού και να αναπτύξει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά (π.χ. μπορεί να εισαχθούν γονίδια σε ένα φυτό, έτσι ώστε να παράγει τοξίνες εναντίον κάποιων επιβλαβών εντόμων ή να εισαχθούν ανθρώπινα γονίδια στο σολομό ώστε να αντέχει περισσότερο το κρύο. Υπολογίζεται ότι το 60% των επεξεργασμένων τροφίμων, παγκοσμίως, περιέχουν παράγωγα γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας, ενώ το 50% περιλαμβάνουν συστατικά από γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι                                                                                          Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον και στον άνθρωπο 1. ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ: Οι αλλεργίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονες και επικίνδυνες. Η σόγια που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 από βραζιλιάνικα καρύδια αποσύρθηκε. 2.ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ: Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σήμερα και στα ζώα σε πολύ μεγάλο βαθμό για καλύτερη παραγωγή. Έτσι δημιουργούνται ανθεκτικότεροι μικροοργανισμοί, που προκαλούν αρρώστιες, και με δύσκολο τρόπο μπορούν να καταπολεμηθούν.                                                                                        3.ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ: Οι μεταλλαγμένες τροφές περιέχουν πολλές τοξίνες οι οποίες δημιουργούν σοβαρές δηλητηριάσεις.                                                                 4.ΥΠΕΡΖΙΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΝΤΟΜΑ: Διαταραχή του κύκλου της φύσης αφού δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις (= π.χ. τα φυτά ποτίζονται με φυτοφάρμακα και στη συνέχεια το ζώο που τρέφεται από αυτά, αυτόματα δέχεται στον οργανισμό του φυτοφάρμακα).                                                                                                         5.ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ: Με το πέρασμα των χρόνων ο πλανήτης μας γίνεται βιολογικά φτωχότερος. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί οδηγούν στο να μειώνεται η ποικιλία των φυσικών ειδών.  
                   ΓΤΟ παγκόσμιο χάρτη παγκόσμιος χάρτης   ΓΤΟ  2015                                                                                         Μεταλλαγμένα σε διάφορες χώρες                       ΕΛΛΑΔΑ:Δεν υπάρχουν εργαστήρια και μηχανισμοί για αναλύσεις και έλεγχους των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Πειραματικές καλλιέργειες, στήριξη από κυβέρνηση. ΙΤΑΛΙΑ:Έντονη αντίδραση καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι διστακτική- γίνονται πειραματικές καλλιέργειες                                                                            Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας… Γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί βρέθηκαν στο 14% των τροφίμων. Τρόφιμα που μας μετατρέπουν και επισήμως σε πειραματόζωα αποτελούν και... με το νόμο μέρος του καθημερινού μας μενού. Έρευνα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποκαλύπτει ότι στο 13,9% των τροφίμων που ελέγχθησαν ανιχνεύθηκαν γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί. Τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα βρίσκονται στο πιάτο μας με άγνωστες ακό- μη, αλλά σίγουρα όχι τόσο αθώες, επιπτώσεις για την υγεία μας, όπως αποκαλύπτουν νέες ιατρικές μελέτες. Η Ελλάδα, θεωρητικά, ανήκει σε μια ομάδα χωρών της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Ελλάδα) οι οποίες επισήμως αρνήθηκαν την κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων που έλαβαν άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε. (επίσημα κυκλοφορούν 18 συστατικά). Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, έστω και η τυπική αυτή διαφοροποίηση δεν κατάφερε να απομακρύνει τα μεταλλαγμένα από το τραπέζι μας. Την ίδια στιγμή τρόφιμα - τέρατα, όπως σολομός, πέστροφα και ρύζι με ανθρώπινο γονίδιο, πατάτες με γονίδιο κοτόπουλου, αγγούρια και ντομάτες με γονίδια βακτηρίων και ιών περιμένουν τη σειρά τους πολύ σύντομα για να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής μας διατροφής. «Δούρειος», όμως, «ίππος» της εισαγωγής των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παραγωγή ζωοτροφών, που χρησιμοποιείται από την οργανωμένη κτηνοτροφία, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των μεταλλαγμένων οργανισμών. «Ο καταναλωτής ουσιαστικά υποχρεώνεται παρά τη θέληση του να καταναλώσει γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, επειδή δεν επιβάλλεται η επισήμανση προϊόντων όπως κρέας, γάλα, αυγά, που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές», επισημαίνει η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Επιπλέον, δεν απαιτείται επισήμανση στα τρόφιμα ή ζωοτροφές που περιέχουν υλικό το οποίο περιέχει, αποτελείται ή παράγεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς σε ποσότητα κάτω από 0,9% για κάθε μεμονωμένο συστατικό τροφίμων.) .                                                                                            Επικίνδυνες αλλεργίες για τον άνθρωπο                  Ενδεχόμενη πρόκληση αλλεργιών, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά –με επικίνδυνες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό- και παραγωγή νέων τοξινών μπορούν να είναι ορισμένες από τις σοβαρότερες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην τροφική αλυσίδα. Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε η επιστημονική επιτροπή που συνέστησε ο Ιατρικός Συλλογος Θεσσαλονίκης. Ίσως, όμως, το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι: «η επιστήμη δε διαθέτει σήμερα μεθοδολογία πρόβλεψης της συμπεριφοράς των γονιδίων που θα διαφύγουν και, κατά συνέπεια, δυνατότητα εκτίμησης και παρακολούθησης αυτών των κινδύνων».                                                                                                                                                                                                                   Τι μπορούμε να κάνουμε;                                                         Ίσως αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν πεισθεί ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ως διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης, μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, είναι: - -να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να αντιστέκεται στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών και ζώων. -να απαιτήσουν να τηρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά. - να πιέσουν ώστε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), να εντείνει τους ελέγχους και την έρευνα γύρω από το ζήτημα των μεταλλαγμένων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι προστατεύονται από τα αρμόδια κυβερνητικά σώματα. - να αντικρούουν επιχειρήματα που συνδέουν την δημιουργία μεταλλαγμένων τροφίμων με το πρόβλημα της πείνας που υπάρχει στον πλανήτη. Η πείνα των λαών αυτών δεν συνδέεται με την παραγωγή των τροφίμων, αλλά με την κατανομή 78 τους ανά τον κόσμο, τη φτώχεια, το ζήτημα του υπερπληθυσμού καθώς και την αυτόνομη οικονομική ευημερία των χωρών αυτών. Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίσουν τη ζωή τους και το μέλλον του πλανήτη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών της διατροφής. Για ακόμη μια φορά τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από τους ανθρώπους.                                                                               πηγες Στ. Βραδέλης, εφημ. Τα Νέα, 25/21/2003                                                                                                                                        http://oratechsolve.com/author/admin                                                                                             / http://www.asyousow.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου