Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Έφηβες που τους αρέσει να τρώνε λιπαρά τρόφιμα Μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί  ..Έφηβες  που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών  ή χαμηλές ποσότητες από πολυακόρεστα λίπη τείνουν να έχουν πυκνότερο  στήθος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού τους αργότερα  στη ζωή τους .
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως στο κρέας, βούτυρο, τυρί και  γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα ακόρεστα είναι άφθονα στο αβοκάντο, ξηρούς καρπούς , σπόρους, και φυτικά έλαια.
«Κατάλληλες διαιτητικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση της πυκνότητας του μαστού και τον  κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα," είπε ο  επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ μεταδιδακτορικός υπότροφος Seungyoun Jung.
Οι ερευνητές μελέτησαν την διατροφή  177 κορίτσια ηλικίας 10 έως 18, κυρίως Καυκάσιας φυλης Στη συνέχεια μετρήθηκε η πυκνότητα του μαστού τους μέσω σάρωσης MRI, όταν οι συμμετέχοντες έφθασαν 25 έως 29 ετών.
Εκείνες που ανέφεραν κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και ελάχιστα ακόρεστα λίπη κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους είχαν μεγαλύτερο όγκο της πυκνότητας του μαστού από την ηλικια των 15 χρονών,σε σχέση με τις έφηβες που είχαν στη διατροφή τους  χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
" Αν αυτό στη συνέχεια θα σχετίζεται με μια αύξηση στον καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή, δεν το ξέρουμε», διευκρίνισε  ο κύριος συγγραφέας Dr. Joanne Dorgan σε έκθεση NYT."Αλλά η ίδια η πυκνότητα του μαστού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο."
 Μια μετα-ανάλυση το 2006 έδειξε ότι τα άτομα με τα πυκνότερα στήθη είχε περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τα άτομα  με λιγότερο πυκνούς μαστούς.


Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν 19η Μαΐου στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Πρόληψης .
Μια ξεχωριστή μελέτη αυτού του μήνα διαπίστωσε ότι έφηβες που καταναλώνουν  πολλά φρούτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ όσοι είχαν υψηλή πρόσληψη αλκοόλ την πάροδο του χρόνου πιθανόν ανέβασε κινδύνου τους.                                                                                                                        http://www.techtimes.com/
Φωτογραφία: Leanne Lark | Flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου