Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου για τους Μελισσοκόμους προειδοποιεί .

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν την κύρια απειλή και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τα δάση της Ικαρίας. . Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών στην Ικαρία όπως είναι οι ψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι, οι μεγάλες κλίσεις των δασικών εδαφών και η εύφλεκτη ξηροφυτική βλάστηση. Ένας άλλος επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η συσσώρευση βιομάζας, λόγω της εγκατάλειψης πολλών αγροτικών περιοχών. Ο αυξανόμενος τουρισμός και η μαζική έξοδος των κατοίκων των πόλεων για αναψυχή στα δάση, συμβάλουν επίσης σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών είναι τεράστιες, αφού επηρεάζουν όχι μόνο το δάσος, αλλά επίσης την οικονομία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Καταστρέφονται σπίτια και άλλες περιουσίες, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου και χάνεται η φυσική ομορφιά.Η περίοδος Μαΐου - Οκτωβρίου κάθε έτους θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την έναρξη και διάδοση δασικών πυρκαγιών. Οι πιο επικίνδυνοι μήνες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία θεωρούνται οι μήνες Μάιος Ιούνιος και Ιούλιος όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών και η μεγαλύτερη έκταση που καίγεται.fotia2
  Η πρόσφατη πυρκαγιά  μεταξύ Μονοκαμπίου και Νέγια   μας προβλημάτισε έντονα και αναρωτηθήκαμε. 
Είναι δυνατόν να έγινε κάτι τέτοιο αφού οι Αγρότες και οι μελισσοκόμοι είναι ή πρέπει να είναι προστάτες των δασικών οικοσυστημάτων αφού αξιοποιούν τη Γη και τους μελισσοκομικούς πόρους που υπάρχουν εντός αυτών ( γύρη, μέλι ελάτης ,πεύκου, δρυός, θυμαριού κλπ ) και εξασφαλίζουν εισόδημα ; 
Μήπως δεν υπάρχει  οργάνωση, ενημέρωση  και κατάλληλη εκπαίδευση των ;.
Ανακοίνωση  που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου
Προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι για να αποφευχθούν πυρκαγιές από το καπνιστήρι, και την ανάφλεξη από τα ξερά χόρτα. Κάθε χρόνο προκαλούνται πολλές πυρκαγιές απο μελισσοκόμους εν άγνοια τους, και πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή! Όλοι νομίζουν οτι δεν θα τους συμβεί ποτέ, όμως μια "σπίθα" είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη καταστροφή. Να καεί ολόκληρο το δάσος και μαζί με αυτό χιλιάδες μελίσσια, σπίτια ακόμα και άνθρωποι. Η ζημιά γίνετε πολύ πιο εύκολα απο όσο νομίζετε. Σε ανακοίνωση της που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου σημειώνει τα ακόλουθα:

1) Το κάπνισμα των κυψελών επιτρέπεται μόνο μέχρι την 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρός) ή 2 (μεσαίος).

2) Πρέπει να γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

3) Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δέντρα και τους θάμνους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

4) Στο χώρο των κυψελών πρέπει να διατηρείτε ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).

5) Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του μελισσοκόμου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω προϋποθέσεων προβλέπονται διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.                                                                          
                                                        Κατά την άποψή μας οι μελισσοκόμοι κατατάσσονται στην κατηγορία των δασεργατών αφού αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται τους μελισσοκομικούς πόρους που υπάρχουν εντός των δασικών οικοσυστημάτων . 

Άρα γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν που υπάρχουν και την διαδικασία παραγωγής των εν λόγω μελισσοκομικών πόρων . Δηλαδή να γνωρίζουν έστω στοιχειωδώς την λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος . 
Εξ ανάγκης πρέπει να είναι φύλακες και προστάτες των δασών  και να συμμετέχουν στα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα κατά των δασικών πυρκαγιών . 

Και για να συμμετέχουν πρέπει να γνωρίζουν δηλαδή να έχουν εκπαιδευθεί. Πολύ περισσότερο να μην προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια                                                                                                                                                                                   Πηγες: orinimelissa   http://www.melissocosmos.com/Φωτογραφίες  http://www.ikariaki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου