Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο Κλέφτης μελισσών ...Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Κυψέλη ασφαλισμένη με… άγκυραΠριν λίγο καιρό είχα βάλει τη φωτογραφία αυτής της κυψέλης στο instagram, όπου οι ξένοι μελισσοκόμοι εντυπωσιάστηκαν και με ρωτούσαν έκπληκτοι αν στην Ελλάδα πραγματικά κλέβουν τα μελίσσια. Δεν ξέρω τι πάει στραβά με εμάς, πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα απο κάθε λογική και η οικονομική κρίση την κάνει τις κλεψιές ακόμα πιο συχνές. Αυτές τις μέρες βλέποντας τα γειτονικά μου μελισσοκομία να ρημάζουν το ένα μετά το άλλο! 
Τα τελευταία χρόνια η κλοπή μελισσών έχει γίνει η νέα μάστιγα της Ικαρίας !Όλοι οι μελισσοκόμοι ζουν με το φόβο ότι μια μέρα θα βρουν τις κυψέλες τους κλεμμένες, και δεν είναι λίγοι αυτοί που το έπαθαν στη πραγματικότητα. Δηλαδή έχασαν όλη τη περιουσία τους μέσα σε μια νύχτα. Το θράσος με τους κλέφτες το τελευταίο διάστημα είναι ότι χτυπάνε ακόμη και σε περιφραγμένα κτήματα, σε μικρούς αλλά και μεγάλους μελισσοκόμους, δεν διστάζουν ακόμα να τρυγήσουν επι τόπου τα μέλια, η να κλέψουν μόνο τη βασίλισσα, ακόμα και να διαλέξουν τις πιο βαριές κυψέλες που είναι οι πιο παραγωγικές. Έχουν αναφερθεί περιστατικά που δεν θα πιστεύατε άμα ακούγατε. Η αστυνομία δεν κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά, τα δικαστήρια μόλις πιάνονται τους αθωώνουν, οπότε δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ αυτή η κατάσταση.                          Ένα να αγοράσει, ένα να του χαρίσουν κι ένα να κλέψει (!)                                                                                   Στο κύκλο των μελισσοκόμων  υπάρχει μία μελισσοκομική ρήση, κακομεταφρασμένη, που λέει οτι για να ξεκινήσει κανείς, πρέπει να πάρει τρία μελίσσια. Ένα να αγοράσει, ένα να του χαρίσουν κι ένα να κλέψει (!) .
Είναι πολύ ρηχή η καταγράμμα μετάφραση και δυστυχως πολλοί την ακολουθούν έτσι. Αν όμως την κάνεις λίγο πιο ψαγμένα και δεις τους συμβολισμούς, θα πιστέψεις πιθανότα ότι είναι σωστή.
Τα εχω ξαναγράψει, αλλά τα επαναλαμβάνω
Το αγορασμένο μελίσσι συμβολίζει την πραγματική επιθυμία να έχεις μέλισσες με προσωπικό κόπο. Να ξοδευτείς για αυτό.
Το χαρισμένο μελίσσι συμβολίζει την βοήθεια και την καθοδήγηση απο κάποιον. Χρειάζεσαι κάποιον να σου χαρίσει ενα μελίσσι, γιατί αυτό σημαίνει οτι έχεις δίπλα σου κάποιον που έχει ήδη μέλισσες και είναι εκεί για να σε βοηθήσει στο ξεκίνημα σου. Είναι εκεί για να σου «χαρίσει» την απαιτούμενη στήριξη στην αρχή. Να σε στηρίζουν.
Το κλεμμένο μελίσσι συμβολίζει μια μελισσκομική πράξη. Δεν μιλά για κυψέλη… μιλά για το μελίσι, το σμήνος, τον αφεσμό. Το να πιάσεις έναν αφεσμό είναι κατα κάποιον τρόπο κλεψιά, αφού το μελίσσι λογικά έφυγε απο κάποιον άλλο μελισσοκόμο. Ας πρόσεχε όμως. Νομίζω οτι όλοι οι μελισσοκόμοι θυμούνται τον πρώτο τους τρύγο και τον πρώτο αφεσμό που έπιασαν – «εκλεψαν». Ειναι ενα σημαντικό σημείο στη μελισσοκομική πορεία και στο «ξεψάρωμα» και την πρώτη φορά που το κάνεις αποτελεί δυνατή εμπειρία.

Για να αρχίσεις λοιπόν πρέπει να εχεις τη διάθεση να κουραστείς, να έχεις τις πλάτες κάποιου φίλου και να έχεις και τα κότσια να το κάνεις. Αυτά τα απλά λέει η ρήση αυτή. Κρίμα που κάποιοι δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν έτσι. Το θέμα όμως ξεπερνά κατα πολύ την βλακεία του κλέβω ένα πεντε, δέκα μελίσσια. Στο klemmenikipseli.blogspot.gr, το οποίο δεν είναι το site κάποιου επίσημου φορέα, δηλώνονται καθημερινά κλοπές μελισσιών. Λεω για τον επίσημο φορέα όχι για να απαξιώσω την προσπάθεια πίσω από αυτό, αλλά για να δείξω οτι δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να δηλώσει εκεί την απώλεια του. Δηλαδή πολλοί μελισσοκόμοι που εχουν πεσει θύματα κλοπής απλα δεν έχουν καταχωρίσει εκεί το συμβάν. Σε ένα site λοιπόν που ΔΕΝ εχει καταγράψει όλες τις κλοπές του μήνα, θα δούμε οτι για το το 2014 έχουν καταγραφεί περιπου 450 κλοπές, δηλ. πάνω απο 6 κυψέλες την ημέρα!
Εχει γίνει δε εξαιρετικά δημοφιλές στους κλεφτες, να μην παίρνουν ολόκληρη την κυψέλη, αλλά να την ανοίγουν και να παίρνουν το μέλι ή τα πλαίσια, καταστρέφοντας ουσιαστικά το μελίσσι.

Ελπίζω αυτή τη φορά να τελειώνουμε με το θέμα των κλοπών, γιατι αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος, εκτός απο χειρότερος εχθρός της μέλισσας, είναι και ο χειρότερος εχθρός του μελισσοκόμου.

Ο Κλέφτης ...

Πώς σκέπτεται και πως ενεργεί ο κλέφτης;

Ο κλέφτης κλέβει μελίσσια γιατί προφανώς θέλει είτε να αυξήσει το μελισσοκομείο του, είτε να πουλήσει μελίσσια. Αν είναι έξυπνος δεν πρόκειται να τοποθετήσει τις κλεμμένες κυψέλες στο μελισσοκομείο του γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο αφού αν βρεθούν θα τον προδώσουν.  Τι μπορεί να κάνει λοιπόν; 



1. Τοποθετεί τις κλεμμένες κυψέλες μακριά από τις δικές του, και μετά κάνει την μετάγγιση σε δικές του κυψέλες είτε για παραγωγή, είτε τις διαλύει σε παραφυάδες. Μετά από κάποιο καιρό πετάει ή καίει τα κλεμμένα κουτιά και πλαίσια . Άπιαστος κλέφτης = καθαρός νοικοκύρης.

2. Τοποθετεί τις κλεμμένες κυψέλες κάπου πιο μακριά και μετά ασχολείται με την εξαφάνιση του κωδικού και αλλαγή χρωμάτων αν θέλει να κρατήσει τα κουτιά.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Ο κλέφτης έχει διαφορετική ψυχολογία από τον νοικοκύρη. Φοβάται και βιάζεται … παστρικές δουλειές. Ξεφορτώνει λοιπόν τις κλεμμένες γρήγορα και άτσαλα, όπως - όπως σε μέρος που δεν είναι εύκολα φανερό. Δηλαδή τις κρύβει! Δεν τον ενδιαφέρει να είναι μέρος προσήλιο κλπ …

Είναι λογικό ότι αυτές τις κυψέλες κάποιος μελισσοκόμος θα τύχει να τις βλέπει, αλλά παρόλο που αντιλαμβάνεται την προχειρότητα της τοποθέτησης δεν ενδιαφέρεται ή δεν υποψιάζεται.
Όταν εμείς που γυρνάμε στα μελισσοκομεία μας δούμε κάπου κοντά μας κάτι τέτοιο, ή απλά δούμε τοποθετημένες κυψέλες κάπου που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ και να πάρουμε τον κωδικό αριθμό!

Με αυτόν τον κωδικό αμέσως να κάνουμε ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ στο klemmenikipseli.blogspot.gr, και να δούμε αν κάποιος τις έχει δηλώσει. Καλό είναι να ξανακάνουμε αναζήτηση μετά από λίγο καιρό μήπως και ο μελισσοκόμος άργησε να αντιληφθεί ότι έπεσε θύμα κλοπής, και τις δήλωσε αργότερα.

Αν οι κυψέλες έχουν σημάδια παραποίησης ή σβησίματος του κωδικού, ε, τότε το αναφέρουμε και στο klemmenikipseli.blogspot.gr,και στην αστυνομία, και στα φόρουμ και όπου μπορούμε.                                                                            2η συμβουλή
Επιλέξτε η θέση του μελισσοκομείου σας να μην φαίνεται απο το δρόμο, και γενικά να μην την βλέπουν πολλοί άνθρωποι. Όσοι περισσότεροι εντοπίζουν την θέση των μελισσιών σας, σε τόσο περισσότερους μπαίνει η ιδέα να τα κλέψουν. Όσες φορές προχωράω στο δρόμο με φίλους, με ρωτάνε, ρε φίλε όλα αυτά τα μελίσσια που υπάρχουν στους δρόμους πως και δεν τα κλέβουν; Η απάντηση είναι "γίνεται χαμός απο κλοπές, και φυσικά τα κλέβουν". Οπότε συνάδελφοι προσέξτε ιδιαίτερα που στήνετε το μελισσοκομείο σας. Πρεπει να μην φαίνεται απο το δρόμο.

3η συμβουλή
Προτιμήστε το μελισσοκομείο σας να είναι σε περιφραγμένο χώρο και αν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει σκυλί ακόμα καλύτερα. Σύμφωνα με τους νόμους αν κλαπούν μελίσσια μέσα και παραβοιαστεί η περίφραξη ο νόμος έχει διπλάσια ποινή αλλά δεν είναι μονο αυτό. Πολλοί κλέφτες θα δίστασαν να κλέψουν μέσα απο περιφραγμένο χώρο πόσο μάλλον αν υπήρχε και σκύλος μέσα.
4η συμβουλή
Πυροσφραγίστε όλες τις κυψέλες σας, και όλα τα πλαίσια το καθένα χωριστά. Μην βαριέστε να κάνετε αυτή τη δουλειά. Μην αφήνετε κυψέλες απυροσφράγιστες, με το που τις πάρετε περάστε και τον κωδικό σας επάνω. Οι κλέφτες παρατηρούν αν οι κυψέλες είναι πυροσφραγισμένες, και αν δεν έχουν κωδικό είναι πιο άνετοι και τις πέρνουν πιο εύκολα. Θυμάμαι μια μελισσοκόμο που είχε μια κυψέλη απυροσφράγιστη στο μελισσοκομείο της, και την επόμενη ημέρα που πήγαμε της την είχαν πάρει. Οι απυροσφράγιστες κυψέλες είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ακόμη και αν δεν έχετε κωδικό και μελισσοκομικό βιβλιάριο, αγοράστε πυροσφραγίδα και τυπώστε το όνομα σας επάνω. Σώνει μελίσσια!

5η συμβουλή
Μην φέρνετε στο μελισσοκομείο σας ξένους ανθρώπους χωρίς να τους γνωρίζετε καλά. Όσος περισσότερος κόσμος γνωρίζει το μελισσοκομείο σας και όλα τα μυστικά σας, τόσο πιο εύκολο είναι να πέσετε θύμα κλοπής. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με τις διαστάσεις που έχει πάρει χρειάζεται μυστικοπάθεια. Μην αποκαλύπτεται ποτέ τη θέση της κάμερας, η την κυψέλη που έχει το gps. Σε κανέναν!

6η συμβουλή
Βάλτε πινακίδα προειδοποίησης! Ότι τα μελίσσια ελέγχονται δορυφορικά, οτι παρακολουθούνται. Έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν κοστίζει πολύ, και αποτρέπει πολλούς.

7η συμβουλή
Βάλτε μια τέτοια σανίδα, και όποιος κάνει το λάθος και πάρει το δρόμο για το μελισσοκομείο σας, δεν θα προλάβει να πάει μακριά...


Ο κλέφτης στηρίζεται στο ότι κανένας δεν θα δώσει σημασία στις τοποθετημένες κυψέλες που έκλεψε. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί !!! Εκεί είναι που πρέπει να ενδιαφερθούμε εμείς οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι και να ενεργούμε με συλλογική συνείδηση!πηγες http://www.bees.gr/klepsies/ http://orinimelissa.blogspot.gr/  http://klemmenikipseli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου