Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΟΥ ένα δώρο της Ελληνικής Γης με μεγάλη Οικολογική και οικονομική αξία ☺

Στο μαγικό κόσμο των βοτάνων μόνο τα λουλούδια του βάλσαμου και της καλέντουλας ταυτίζονται τόσο καλά με τον Ήλιο  ίσως γιαυτό μπορούν και να τον θεραπεύουν Είναι σαν να τα έστειλε ο θεός Ήλιος πανό στη Γη για να χαρίσει το αντίδοτο από  τη καυτή λάβα του στους Ανθρώπους  Κανένα βότανο δεν μπορεί να ταυτιστεί τόσο καλά με την Ελληνική γη των Προγόνων μας όσο το βάλσαμο Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μορφή και το χρώμα των λουλουδιών του, υπενθυμίζουν τον ήλιο, και  θεωρείτο ως «αυτό που φέρνει το φως».Με τον εκχριστιανισμό, οι Χριστιανοί το  αφιέρωσαν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή καθώς το φυτό αρχίζει την ανθοφορία και παρουσιάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα του ενεργού παράγοντα του  την ημέρα της γιορτής του  Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου  (Ιούνιος 24). Στη λαϊκή παράδοση, ο κόκκινος χυμός του φυτού συμβολίζει το αίμα του μάρτυρα Ιωάννη. Οι συγγραφείς των μεσαιωνικών  βιβλίων για τα βότανα το βάφτισαν  Corona regia, «βασιλικό στέμμα», επειδή τα λουλούδια του μοιάζουν με ένα ηλιακό στέμμα.

Το βάλσαμο είναι ένα σπουδαίο βότανο  με μεγάλη οικολογική και οικονομική αξία  ..Ένα άριστο φυσικό φάρμακο ,ένα δώρο  των θεών για την Επιβίωση Αν το χάσουμε ειναι σαν να περιφρονούμε  την Ουράνια θεϊκή  προστασία τους   ..



Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε πως θα  το Πολλαπλασιάσουμε με τον πιο Φυσικό τρόπο  ..☺!!!!!!

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΟΥ Το βάλσαμο καλλιεργείται σε ουδέτερης αντίδρασης εδάφη έως ελαφρά όξινα. Πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη ξηρά και με ηλιοφάνεια ενώ δεν αγαπά την αυξημένη υγρασία. Δεν προσαρμόζεται καλά σε αλκαλικά εδάφη. Το καλύτερο ρΗ για το φυτό του βάλσαμου είναι 5-6.
Το καλό έδαφος εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε ανόργανα στοιχεία, την οργανική ουσία, την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, τη χλωρή λίπανση και την καλή στράγγιση. Μπορεί το βάλσαμο να ενταχθεί σε αμειψισπορά 2 ή 4 ετών. Στην αμειψισπορά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτά που είναι ευαίσθητα στο Fusarium, την anthracnose, τηsclerotinia, το verticillium.
Το βάλσαμο δεν είναι απαιτητικό φυτό και γι αυτό γενικά τοποθετείται στο τέλος της αμειψισποράς.
Εάν το βάλσαμο καλλιεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο εναλλαγής των καλλιεργειών (αμειψισπορά).
Ανάλογα με την γονιμότητα του εδάφους πρέπει να χορηγείται μία ποσότητα καλά χωνεμένης κομπόστ ή κόπρου.
Οι ανάγκες του βάλσαμου σε θρεπτικά στοιχεία εκτιμώνται σε:
  • 6-8 kg άζωτο/ στρέμμα /έτος.
  • 4-6 kg φωσφόρο/ στρέμμα /έτος.
  • 8-10 kg κάλιο/ στρέμμα /έτος.
Κατά την πρώτη εγκατάσταση του βάλσαμου, γίνεται σπορά των σπόρων απευθείας στο έδαφος ή με φύτευση των φυταρίων που έχουν παραχθεί στο φυτώριο. Το ποσοστό του φυτρώματος των σπόρων του βάλσαμου είναι χαμηλό (15-56% στους 20-25ο C) ενώ οι σπόροι πριν από τη σπορά απαιτούν προκαταρκτικούς χειρισμούς (Iteipmai2000).
Η καλύτερη θερμοκρασία για το φύτρωμα των σπόρων είναι 16-23ο C.
Μετά την σπορά μέχρι την μεταφύτευση των φυταρίων απαιτούνται 2-3 μήνες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βάλσαμου είναι ότι για να φυτρώσουν οι σπόροι του έχει ανάγκη από φως. Η μέθοδος αυτή πολλαπλασιασμού του βάλσαμου είναι εύκολη, αλλά η περίοδος του φυτρώματος διαρκεί πολύ χρόνο και είναι ακανόνιστη. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου συστήνεται η σπορά ενός μεγαλύτερου αριθμού σπόρων από τον κανονικό.
Η σπορά πρέπει να γίνεται επιφανειακά σε γραμμές πατώντας ελαφρά τους σπόρους ώστε να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα. Οι σπόροι απαιτούν 4 εβδομάδες για να φυτρώσουν.
Τα φυτά του βάλσαμου είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στον αγρό όταν έχουν μέγεθος 10cm τουλάχιστον.
Η μεταφύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο- Μάιο. Απαιτείται οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών επάνω στις γραμμές φυτεύσεως να είναι 30-45 cm και 70-75cm μεταξύ των γραμμών. Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν περίπου 5000 φυτά ανά στρέμμα. Τα φυτά ωριμάζουν και ανθίζουν στο δεύτερο έτος.
Πρέπει να αρδεύεται το βάλσαμο πριν και μετά τη φύτευση των φυταρίων. Το βάλσαμο ανέχεται την ξηρασία από την στιγμή που έχει εγκατασταθεί. Αντίθετα, κατά την σπορά αλλά και στο πρώτο έτος της ανάπτυξης του το φυτό έχει ανάγκη από άρδευση σε κανονικές χρονικές περιόδους.
Κατά τα δύο πρώτα έτη της αναπτύξεως του το βάλσαμο, αναπτύσσεται βραδέως και μπορεί εύκολα να κατακλυσθεί από ζιζάνια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καταπολεμούμε τα ζιζάνια πριν αλλά και κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.
Η χρησιμοποίηση των φυτών της χλωρής λίπανσης μειώνει τον αριθμό των ζιζανίων. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι της μηχανικής καταστροφής των ζιζανίων (σκάλισμα, βοτάνισμα, φρεζάρισμα).
Κατά την διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου έτους της αναπτύξεως συνιστάται το βοτάνισμα και το σκάλισμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων. Αν και η ζιζανιοκτονία είναι μία εργασία που απαιτεί πολλά ημερομίσθια, εν τούτοις ευνοεί την συγκομιδή ώστε να επιτυγχάνεται καθαρό προϊόν υψηλής ποιότητας.
Όσον αφορά τις ασθένειες που το προσβάλουν: η ανθράκνωση οφείλεται στο μύκητα Collectorichumgloeosporioides. Η μάρανση των φυταρίων οφείλεται στοFusarium spAlternaria spPhoma spPhythium sp. Επίσης το Verticillium alboatrum προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων που ακολουθείται από αποξήρανση των κατώτερων φύλλων στην αρχή που επεκτείνεται προς την κορυφή.
Ο μύκητας Septoria hyperici προκαλεί γκιζο-άσπρες κηλίδες στα φύλλα. Ο μύκητας Erysiphe sp προκαλεί το ωίδιο στα φύλλα στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Έχει επισημανθεί η δράση των κάτωθι εντόμων και εχθρών στις καλλιέργειες του βάλσαμου.
Η κηκκιδόμυγα (Dasyneura serotina). Η Chrysolina variansκαι η Chrysolina hyperici έχουν παρατηρηθεί στη Βόρειο δυτική Ιταλία. Η αφίδα Aphis chloris πρέπει να καταπολεμείται με τοπικές επεμβάσεις με εντομοκτόνο σαπούνι που περιέχει ένα μίγμα πυρεθρίνης και ροτενόνης. Το άκαρι Aculus hyperici καταπολεμείται με το Phytoseiuluspersimilis ή το Typhlodromus athiasae.
Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν έχουν ανθήσει και η περιεκτικότητα τους σε υπερικίνη είναι στο μέγιστο βαθμό, δηλαδή μεταξύ του τέλους Μαΐου και τέλους Ιουλίου.
Συγκομίζονται οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα.Μπορούμε να έχουμε από το πρώτο έτος της εγκατάστασης μία πρώτη συγκομιδή και ίσως και μία δεύτερη εάν τα φυτά έχουν μία δεύτερη όψιμη άνθηση. Από το δεύτερο έτος έχουμε δύο συγκομιδές, η πρώτη τον Ιούλιο και η άλλη τον Αύγουστο.   Η αποξήρανση είναι το σημαντικότερο στάδιο που καθορίζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του προϊόντος και επομένως τις δυνατότητες εμπορίας.
Μετά την συγκομιδή πρέπει να απομακρύνονται τα νεκρά τμήματα στη συνέχεια θα πρέπει να απλώνεται η παραγωγή σε ένα στρώμα. Επίσης είναι σημαντικό να μη αφήσουμε το προϊόν στον ήλιο, ώστε να διατηρηθούν οι ενεργές του ουσίες σε υψηλά ποσοστά.
Οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα του βάλσαμου πρέπει να κόβονται σε μικρότερα τεμάχια και στη συνέχεια να αποξηραίνονται, αμέσως μετά τη συγκομιδή τους σε σκοτεινό μέρος και σε μία θερμοκρασία 30-45ο C για 3-7 ημέρες.
Υγρασία ξηρού προϊόντος: 5- 8%
Για να πάρουμε ένα κιλό ξηρής μάζας πρέπει να συγκομίσουμε 2,4-3,3 kg νωπής φυτικής μάζας.
Το προϊόν που προορίζεται για την αγορά των φαρμακευτικών βοτάνων, πρέπει να συσκευάζεται σε σάκους πολυαιθυλενίου που είναι κατάλληλοι για την συσκευασία τροφίμων. Σφραγίζονται ερμητικά για την αποφυγή μολύνσεων.
Η χημική σύνθεση
  • Αιθέριο έλαιο: Το αιθέριο έλαιο του βάλσαμου περιέχει περίπου 40 διαφορετικά συστατικά . Το φυτό του βάλσαμου περιέχει 0,6-3 millilitre αιθέριου ελαίου ανά κιλό φυτικής μάζας.
  • Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι:
  • Υδρογονάνθρακες όπως είναι το 2-μεθυλοκτάνιο και οι ν-νονάνες.
  • Οι αλλειφατικές αλκοόλες
  • Τα μονοτερπένια όπως είναι το α-πινένιο, το β-πινένιο, η πυρσένη και η λιμονίνη.
  • Το αιθέριο έλαιο περιέχει επίσης τριτερπένιακαι στερόλες).
  • Είναι πλούσιο σε πινένιο, μία ουσία που του δίνει επουλωτικές ιδιότητες. Το βάλσαμο έχει το αιθέριο έλαιο στα φύλλα τους βλαστούς, τις ρίζες τα άνθη.
  • Η περιεκτικότητα του φυτού σε αιθέριο έλαιο ποικίλει ανάλογα με την περίοδο ανθήσεως. Τα φυτικά μέρη που έχουν πρόσφατα συγκομισθεί περιέχουν:
  • 0,06% αιθέριο έλαιο πριν την άνθηση
  • 0,12% αιθέριο έλαιο στην αρχή της άνθησης
  • 0,11% αιθέριο έλαιο στα τέλη της ανθήσεως.
  • 0,08% αιθέριο έλαιο στην αρχή της καρπόδεσης
  • Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο ποικίλει ανάλογα από ποιο τμήμα του φυτού προέρχεται. Στα νωπά φύλλα περιέχεται σε ποσοστό 0,1% , και 0,22% στους καρπούς.
                                                                                     http://www.symagro.com/

Να μην ξεχνάμε ότι τα βότανα που φυτρώνουν στα περιβόλια μας  θέλουν την Αγάπη και την Πίστη μας προς αυτά  γιαυτό λοιπόν .."Βάλσαμο απ τον τόπο σου και ας είναι το Καλύτερο 👌!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου