Σελίδες
▼
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
ΧΑΛΑΡΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Η Χάλαρη είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στο νησί Ικαρία.Το μεσαίο τμήμα του φαραγγιού, ξεκινώντας από το χωριό του Αγίου Δημητρίου, προσφέρει εκπληκτική θέα και σας φέρνει στο παλιό handbuild Loupastra γέφυρα
Φτιάχνοντας ενα sugar scrub, ενα scrub σώματος με βάση το λάδι και τη ζάχαρη.
Γέμισα ένα βαζάκι με ζάχαρη.
Την ανακάτεψα με λάδι μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή, ούτε στεγνή , ούτε να τρέχουν λάδια.
Προσθέτω λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί και 1-2 σταγόνες μπλέ χρώμα ζαχαροπλαστικής, έτσι για να πάρει μια πιο παιχνιδιάρικη απόχρωση. Εγώ θα πρότεινα να το χρωματίσουμε με ξέρα πέταλα αρωματικού Τριαντάφυλλου η λεβάντας κτυπημένα καλά στο Γουδί για να γίνουν σκόνη .Είναι πιο φυσικό και πιο αποτελεσματικό
Υγιεινά και οικονομικά μωρομάντηλα
Τα μωρομάντηλα είναι για μένα μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στο χώρο των μωρουδιακών!!!
Ίσως γιατί τα αγγελούδια μας έχουν τρομερή έφεση στο να λερώνονται! Εντός κι εκτός σπιτιού. Και κατά προτίμηση φορώντας καλά ρούχα!
Παρόλη την αγάπη μου για τα μωρομάντηλα όμως, εδώ και ένα χρόνο έχω σταματήσει να τα αγοράζω. Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί είναι γεμάτα χημικά και τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να κάνω στροφή προς τα φυσικά προϊόντα (βλέπε σαπούνια, κεραλοιφές κτλ). Και αυτά που είναι για νεογέννητα και περιορισμένα σε χημικά, δε συμφέρουν καθόλου, τουλάχιστον όχι με τους ρυθμούς που τα καταναλώνουμε εμείς!
Ψάχνοντας για εναλλακτικές, είδα οτι πολλοί ράβουν υφασμάτινα βαμβακερά πανάκια και τα κρατούν υγρά. Περίπου στην ίδια λογική με τις υφασμάτινες πάνες. Αυτό θα ήταν ιδανικό αλλά νομίζω οτι θα χρειαζόμουν καμιά 100 πανάκια για να εξυπηρετήσω τις ανάγκες μου, για να μη μιλήσω για το πλύσιμο τους! Κατέληξα λοιπόν στο παρακάτω:
Χειροποίητα μωρομάντηλα
Θα χρειαστείτε
1. Χαρτί κουζίνας καλής ποιότητας (το πιο ανθεκτικό που θα βρείτε)
2. Μια κουταλιά της σούπας παιδικό αφρόλουτρο, εγώ χρησιμοποίησα αυτό που έχει άρωμα λεβάντα (ονόματα δε λέμε)
3. Μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο (κατάλληλο είναι και το baby oil αλλά νομίζω οτι το αμυγδαλέλαιο είναι καλύτερο, είπαμε, φυσικά προϊόντα!)
4. Ένα τάπερ που να χωράει το μισό χαρτί κουζίνας ή το παλιό κουτί από τα μωρομάντηλα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση.
Βάζουμε στο τάπερ 1,5 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε το αφρόλουτρο και το αμυγδαλέλαιο.
Βάζουμε μέσα το μισό ρολό και μόλις αρχίσει να μουλιάζει βγάζουμε το χαρτόνι από τη μέση.
Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε να μουλιάσει καλά.
Αρχίζουμε να τραβάμε απο τη μέση.
Γρήγορο , οικολογικό, οικονομικό και υγιεινό!
Έφτιαξα ένα τάπερ για την κουζίνα και ένα πιο μικρό για να χωράει στην τσάντα με τις πάνες.
Στο μικρό έβρασα και χαμομήλι και το χρησιμοποίησα αντι για το μισό νερό. Είναι αντισηπτικό και μυρίζει και πιο ωραία απο το πρώτο!
Ίσως γιατί τα αγγελούδια μας έχουν τρομερή έφεση στο να λερώνονται! Εντός κι εκτός σπιτιού. Και κατά προτίμηση φορώντας καλά ρούχα!
Παρόλη την αγάπη μου για τα μωρομάντηλα όμως, εδώ και ένα χρόνο έχω σταματήσει να τα αγοράζω. Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί είναι γεμάτα χημικά και τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να κάνω στροφή προς τα φυσικά προϊόντα (βλέπε σαπούνια, κεραλοιφές κτλ). Και αυτά που είναι για νεογέννητα και περιορισμένα σε χημικά, δε συμφέρουν καθόλου, τουλάχιστον όχι με τους ρυθμούς που τα καταναλώνουμε εμείς!
Ψάχνοντας για εναλλακτικές, είδα οτι πολλοί ράβουν υφασμάτινα βαμβακερά πανάκια και τα κρατούν υγρά. Περίπου στην ίδια λογική με τις υφασμάτινες πάνες. Αυτό θα ήταν ιδανικό αλλά νομίζω οτι θα χρειαζόμουν καμιά 100 πανάκια για να εξυπηρετήσω τις ανάγκες μου, για να μη μιλήσω για το πλύσιμο τους! Κατέληξα λοιπόν στο παρακάτω:
Χειροποίητα μωρομάντηλα
Θα χρειαστείτε
1. Χαρτί κουζίνας καλής ποιότητας (το πιο ανθεκτικό που θα βρείτε)
2. Μια κουταλιά της σούπας παιδικό αφρόλουτρο, εγώ χρησιμοποίησα αυτό που έχει άρωμα λεβάντα (ονόματα δε λέμε)
3. Μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο (κατάλληλο είναι και το baby oil αλλά νομίζω οτι το αμυγδαλέλαιο είναι καλύτερο, είπαμε, φυσικά προϊόντα!)
4. Ένα τάπερ που να χωράει το μισό χαρτί κουζίνας ή το παλιό κουτί από τα μωρομάντηλα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση.
Βάζουμε στο τάπερ 1,5 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε το αφρόλουτρο και το αμυγδαλέλαιο.
Βάζουμε μέσα το μισό ρολό και μόλις αρχίσει να μουλιάζει βγάζουμε το χαρτόνι από τη μέση.
Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε να μουλιάσει καλά.
Αρχίζουμε να τραβάμε απο τη μέση.
Γρήγορο , οικολογικό, οικονομικό και υγιεινό!
Έφτιαξα ένα τάπερ για την κουζίνα και ένα πιο μικρό για να χωράει στην τσάντα με τις πάνες.
Στο μικρό έβρασα και χαμομήλι και το χρησιμοποίησα αντι για το μισό νερό. Είναι αντισηπτικό και μυρίζει και πιο ωραία απο το πρώτο!
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Λουλούδια οι σύμμαχοι μας κατά του καρκίνου
- . Λουλούδια κατά του Καρκίνου
- Γαϊδουράγκαθο θεωρείτε ένα απο τα πιο αποτελεσματικά βότανα της φύσης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ,Τα άνθη του είναι αντιμικροβιακα και αντινεοπλασματικα .Αυτή του η ιδιότητα σημαίνει ότι το γαϊδουράγκαθο είναι σε θέση να εμποδίσει στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν .Μπορούμε να φτιάξουμε τσάι με 2 γρ γαϊδουράγκαθου από λουλούδια και φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και να το πίνουμε σαν ζεστό ρόφημα
ΚΌΚΚΙΝΟ ΤΡΙΦΎΛΛΙ Εχει αντικαρκινικές ικανότητες.Το κατάπλασμα που γίνεται από τα φύλλα αυτού του φυτού και τα άνθη έχουν χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία το καρκίνου του δέρματος, τα λουλούδια και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ακόμα στη Βρετανία σαν φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία του στομάχου και του καρκίνου του μαστού . Μπορούμε να το πίνουμε σαν τσάι με ένα κουταλάκι ξηρό βότανο το οποίο προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό.Βαλσαμόχορτο
- Το λουλούδι του βαλσαμοχορτου είναι το καλύτερο φυτικό φάρμακο για την κατάθλιψη επίσης έχει θεραπευτικές δυνάμεις για την αϋπνία, υψηλή πίεση του αίματος, καθώς και μια ποικιλία από βακτήρια, ιούς και καρκίνους.Οι ενώσεις που βρέθηκαν στο βαλσαμόχορτο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκονται σήμερα υπό μελέτη για τα οφέλη τους για τους πάσχοντες από AIDS και τον καρκίνο.
- Χρησιμοποιήστε το λουλούδι του ως βάμμα, από δέκα έως πέντε σταγόνες από το στόμα κάθε μέρα ή χρησιμοποιήσετε τις ανθισμένες κορυφές [την γνωστή βαλσαμοκρεμα ] ως κρέμα για τον καρκίνο του δέρματος.
Βαγγέλης Σταμούλιας
Λίγα λόγια για την «αυτοκτονία» του Βαγγέλη Σταμούλια.
(Αγαπητέ φίλε, θα έρθει η ημέρα που εκατομμύρια απαθείς και υπνωτισμένοι Έλληνες θα νιώσουν τύψεις. Αυτό θα συμβεί όταν θα συνειδητοποιήσουν πόσα είναι τα θύματα της οικονομικής κρίσης και της κρατικής καταστολής αλλά, κυρίως, της δικής τους ιδιωτείας και αδιαφορίας. Αλλά τότε θα είναι αργά.)http://pitsirikos.net/
Νιώθω πολύ άσχημα που η μόνη πράξη που μπορώ να κάνω προς το παρόν είναι να σου στείλω το βίντεο για να μαθευτεί το γεγονός από περισσότερους ανθρώπους. Θα πω τη φράση -κάνω ό,τι μπορώ- (έχω δημιουργήσει μια αντιφασιστική-αντιρατσιστική κίνηση στη Φ… και κάνουμε διάφορες δράσεις, δεν είναι και τόσο εύκολο σε μια τόσο συντηρητική κοινωνία), αλλά μέσα μου νιώθω ότι δεν κάνω αυτό που πραγματικά θέλω και μπορώ, απλά θέλω περισσότερους ανθρώπους «σαν εμένα» για να δώσω περισσότερα… Σε παρακαλώ πολύ κοινοποίησε το βίντεο να το δουν όσο γίνεται περισσότεροι.
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Παραδοσιακο σπιτι της Ικαριας
Η στέγη με πλάκες πέτρας, ή κεραμίδια, είχε μεγάλη κλίση, για τα χιόνια και τις βροχές και προεξείχε πολύ πάνω από τις προσόψεις. Το πάνω πάτωμα (1ος όροφος) το ανώι και το κάτω (ισόγειο) το κατώι. Το ανώι είχε 2-3 δωμάτια και προοριζόταν για τη διαμονή της μεγάλης (συνήθως) αγροτικής οικογένειας ή για φιλοξενία για κάποιους επισκέπτες .Το ένα από τα 2 μεγάλα ήταν το σαλόνι του σπιτιού, με σανιδένιο πάτωμα. Το μικρό, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας, άλλαζε χρήση. Το άλλο μεγάλο δωμάτιο ήταν το πρόχειρο, αλλά και το πιο σημαντικό. Από εκεί ήταν και η κύρια είσοδος στο σπίτι. Όλη η λάτρα του σπιτιού, γινόταν στο πρόχειρο δωμάτιο. Επίσης εδώ δέσποζε το τζάκι, το πιο πολύτιμο μέρος (ίσως) σε μια αγροτική κατοικία. Μόνιμη παρουσία στο τζάκι η πυροστιά ή σιδεροστιά, ένας κυκλικός ή τριγωνικός μεταλλικός τρίποδας. Αποτελούσε το βασικό εργαλείο της νοικοκυράς, γιατί πάνω σ’ αυτό έβαζε κάθε κουζινικό σκεύος (π.χ. τηγάνι, τέντζερη, τσουκάλι, ταψί, σκάρα) για να ετοιμάσει το φαγητό. Τα βοηθητικά όργανα, εκεί κι αυτά. Η μασιά, για να ανακατεύουν τα κάρβουνα κι η τσιμπίδα, για να τα πιάνουν όταν σκόρπαγαν. Ο χώρος στο γείσωμα του τζακιού ήταν πολύ χρήσιμος για τη νοικοκυρά, που τον αξιοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο. Εκεί πάνω τοποθετούσε πράγματα αμέσου χρήσεως. Μια σειρά απόπήλινα βάζα, στα οποία έβαζε το αλάτι, τη ρίγανη, το αλεύρι για το τηγάνισμα, το τσάι του βουνού ή τη φασκομηλιά κι ότι άλλο την εξυπηρετούσε. Δεξιά κι αριστερά υπήρχαν πολλά ξύλινα ράφια για τα χαλκώματα και τα τσουκάλια. Επίσης πολλά καρφιά στους τοίχους, όπου κρέμαγε πολλές πάνινες σακούλες με τρόφιμα όπως τραχανά, χυλοπίτες, μπουλουγούρι, κριθαρένια παξιμάδια, σταφίδες και άλλα. Πάνω ψηλά, κρεμασμένη στα δοκάρια της σκεπής, μια πλατιά τάβλα, μήκους περίπου 2 μέτρων, που πάνω εκεί έβαζαν όλα τα καρβέλια μετά από το ξεφούρνισμα και τα σκέπαζαν μ’ ένα στενόμακρο πανί.
Σ’ ένα άνοιγμα στον τοίχο, που είχε μετατραπεί σε ντουλάπι με εσωτερικά ράφια, τοποθετούσαν όλα τα πιατικά, τα μαχαιροπίρουνα, τα κουτάλια, τις κούπες και τα ποτήρια.
Σ’ άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπήρχε θέση για την στάμνα με το πόσιμο νερό από την κεντρική βρύση του χωριού, απ’ όπου το κουβάλαγαν.και στη σειρά μικρότερες στάμνες - κιούπια - διαφορετικού μεγέθους για τη γλίνα, τη ντομάτα και το πετιμέζι.το λαδι ,το κρασι Στον τοίχο κρεμασμένος κι ο σοφράς ή τάβλα, ένα χαμηλό τραπέζι, συνήθως στρογγυλό, ύψους 20 εκατοστών. Την ώρα του φαγητού το ξεκρέμαγαν και κάθονταν όλοι τριγύρω σε σκαμνάκια.
Η σάλα του σπιτιού . Προοριζόταν για τον υπνο της οικογενοιας. Οι οικογένειες είχαν σιδερένια κρεβάτια,
Σ’ αυτό το δωμάτιο, αριστερά της εισόδου και πάνω ψηλά δέσποζε το εικονοστάσι, με τις εικόνες και τα στέφανα των νοικοκυραίων. Πιο πέρα, ο μεγάλος γιούκος με όλα τα στρωσίδια καλοδιπλωμένα και τοποθετημένα προσεκτικά το ένα πάνω στο άλλο. Βελέντζες, χράμια και το πάπλωμα όλα σκεπασμένα . Ντουλάπα με τη σημερινή μορφή δεν υπήρχε. Τα ρούχα της οικογένειας βρίσκονταν σε ένα παραπέτασμα κρυμμένα Σ’ ένα μπαούλο , κλειδώνονταν αντικείμενα κάποιας αξίας, αχρησιμοποίητος ρουχισμός & πολλές φορές τα γλυκά του σπιτιού.
Ένα μεγάλο τραπέζι στο μέσο του δωματίου, σκεπασμένο μ’ ένα κεντημένο τραπεζομάντιλο, και γύρω-γύρω καρέκλες. Κυρίαρχη θέση πάνω στο τραπέζι ή στον τοίχο κρεμασμένη, είχε η λάμπα πετρελαίου που άναβε στη κυριολεξία με το σταγονόμετρο καθώς το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό για τα δεδομένα της εποχής.
Οι δυο οροφοι του σπιτιου επικοινονουσαν με μια ξηλινη σκαλα
Το κατώι προοριζόταν κυρίως για τα ζώα. Η χρησιμότητά τους ήταν μοναδική. Ήτανε λοιπόν επόμενο να τα φροντίζουν πολύ. Για τον ίδιο λόγο, η απώλεια κάποιου ζώου, αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την οικογένεια που το έχανε. Αν κάποια οικογένεια δεν μπορούσε να φτιάξει δίπατο σπίτι, τότε για τα ζώα κατασκεύαζε ένα καλυβάκι. Δεμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το ένα να μην ενοχλεί το άλλο. Σε κάποιο χώρο έβαζαν το άχερο, τη βρώμη και το σανό. Ένα μικρό τμήμα του κατωγιού τον χρησιμοποιούσε η οικογένεια το χειμώνα. Στο κατώι υπήρχε επίσης και στον τοίχο κρεμασμένες οιπλεξούδες με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στην αυλή, τέλος, αποθηκεύονταν σε ντάνες τα ξύλα και τα κλαριά για τις ανάγκες του σπιτιού. Σε κάποιο σημείο δέσποζε ο φούρνος, απαραίτητος για κάθε σπίτι κι αυτό γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχε έτοιμο ψωμί, ούτε επαγγελματίας φούρναρης.
Μεγάλο μειονέκτημα βέβαια, αποτελούσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε τουαλέτα, στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Η αρχιτεκτονική των χτιστάδων δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Αναγκαστικά έπρεπε να βρεθεί χώρος κάπου στην αυλή. Η λύση ήταν ένα πρόχειρο κτίσμα, μια λύση ανάγκης, όχι και τόσο ελκυστική, αντίθετα ανθυγιεινή.
Σπιτικό Μαλακτικό
Βήμα 1 Ανακατεύουμε 2 φλυτζάνια νερό με 1 φλιτζάνι σόδα μαγειρική.Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί σχεδόν η σόδα Βήμα 2 Σιγά σιγά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ξίδι κατά προτίμηση λευκό Βήμα 3 Τοποθετούμε το μαλακτικό σε ένα δοχείο για αποθήκευση αν το θέλουμε με άρωμα προσθέτουμε αιθέριο έλαιο περίπου 1 κγ μέσα στο μείγμα Από το μαλακτικό αυτό βάζουμε το1/3 του φλιτζανιού στο πλυντήριο Το λεμόνι γιατί είναι αντισηπτικό και βοηθάει σε επιπλέον καθαριότητα ,Ευκάλυπτος σκοτώνει τα διαφόρους μικροοργανισμούς οι οποίοι προκαλούν τις αλλεργίες και το άσθμα στους ανθρώπους Μέντα διώχνει τα μυρμήγκια και τ α διάφορα έντομα παράσιτα επιπλέον βοηθάει στο αναπνευστικό δίνοντας μια νότα φρεσκάδας Λεβάντα την χρησιμοποιούμε σε λευκά ρούχα σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες γιατί χαλαρώνει και βοηθάει στο να έχουμε καλόν ύπνο Όλα τα αιθέρια έλαια είναι αντισηπτικά οπότε μπορούμε να βάλουμε ότι άρωμα μας κάνει κέφι !!! Σαν εναλλακτική λύση και πιο οικονομική αντι αιθέριο έλαιο μπορούμε να βάλουμε λίγο άρωμα από αυτά που έχουμε στο σπίτι ,η ακόμα καλύτερα κάνουμε μόνοι μας με λουλούδια και βότανα .....!
Τα μυστικά της Κλεοπάτρας για τέλεια επιδερμίδα... !
Το περιβόητο μπάνιο της Κλεοπάτρας ήταν το
μυστικό της βασίλισσας του Νείλου για τέλεια νεανική επιδερμίδα και δέρμα που ακτινοβολεί!
Μάθε τα μυστικά της για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα.
Υλικά που θα χρειαστείς:
-1 λίτρο γάλα πλήρες ζεστό
-1330γρ. μέλι
-1 κούπα χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
-Γέμισε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και πρόσθεσε το αλάτι. Περίμενε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
- Βάλε το γάλα σε μια κατσαρόλα και διέλυσε το μέλι μέσα στο γάλα.
-Έπειτα πρόσθεσε το μέλι με το γάλα, στο νερό και ανακάτεψε το νερό.
-Χαλάρωσε στη μπανιέρα για 10-15 λεπτά., και έπειτα ξέβγαλε με άφθονο νερό για να μην μείνουν κολλώδες υπολείμματα από το μέλι στο σώμα σου.
Το αλάτι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα το μέλι και το γάλα θα χαρίσουν στο δέρμα σου λάμψη.
Πηγή: /www.tsekouratoi.gr
μυστικό της βασίλισσας του Νείλου για τέλεια νεανική επιδερμίδα και δέρμα που ακτινοβολεί!
Μάθε τα μυστικά της για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα.
Υλικά που θα χρειαστείς:
-1 λίτρο γάλα πλήρες ζεστό
-1330γρ. μέλι
-1 κούπα χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
-Γέμισε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και πρόσθεσε το αλάτι. Περίμενε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
- Βάλε το γάλα σε μια κατσαρόλα και διέλυσε το μέλι μέσα στο γάλα.
-Έπειτα πρόσθεσε το μέλι με το γάλα, στο νερό και ανακάτεψε το νερό.
-Χαλάρωσε στη μπανιέρα για 10-15 λεπτά., και έπειτα ξέβγαλε με άφθονο νερό για να μην μείνουν κολλώδες υπολείμματα από το μέλι στο σώμα σου.
Το αλάτι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα το μέλι και το γάλα θα χαρίσουν στο δέρμα σου λάμψη.
Πηγή: /www.tsekouratoi.gr
Πως να φτιάξουμε φυτική πυτιά
Πως να φτιάξουμε φυτική πυτιά από τσουκνίδα για να κάνουμε το τυρί μας
2] Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σουρώνουμε το μείγμα 3] Ρίχνουμε αλάτι στο υγρό από τις τσουκνίδες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει 4] Φυλάνε το υγρό στο ψυγείο και όταν θέλουμε να κάνουμε τυρί χρησιμοποιούμε μισό φλιτζάνι από την φυτική πυτιά για ένα κιλό περίπου γάλα
Αυτή η φυτική πυτιά είναι καλή μόνο για τυριά μικρής ωρίμανσης έως 6 μήνες για πιο μεγάλη ωρίμανση μπορεί να προκαλέσει πικρή γεύση στο τυρί Άλλα Βότανα που μπορούμε να κάνουμε φυτική πυτιά είναι το γαϊδουράγκαθο, και η μολόχα
R
. Η Τσουκνίδα ειναι ένας θησαυρός στον κήπο μας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Όταν σκεφτόμαστε τσουκνίδα μας έρχεται στο νου το τσίμπημα της κάθε φορά που την ακουμπάμε. Κι όμως χωρίς αυτό το ιδιαίτερο τσίμπημα της θα είχε καταστραφεί από τα έντονα και τα ζώα. Είναι η δική της ασπίδα προστασίας γι’αυτό πρέπει να φοράμε πάντα γάντια όταν την συλλέγουμε.
1]Προσθέτουμε 1 κιλό από κορυφές τσουκνίδας σε μια μεγάλη κατσαρόλα .Προσθέτουμε αρκετό νερό έτσι ώστε να τις σκεπάζει και βράζουμε το μείγμα για 20 με 30 λεπτά 2] Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σουρώνουμε το μείγμα 3] Ρίχνουμε αλάτι στο υγρό από τις τσουκνίδες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει 4] Φυλάνε το υγρό στο ψυγείο και όταν θέλουμε να κάνουμε τυρί χρησιμοποιούμε μισό φλιτζάνι από την φυτική πυτιά για ένα κιλό περίπου γάλα
Αυτή η φυτική πυτιά είναι καλή μόνο για τυριά μικρής ωρίμανσης έως 6 μήνες για πιο μεγάλη ωρίμανση μπορεί να προκαλέσει πικρή γεύση στο τυρί Άλλα Βότανα που μπορούμε να κάνουμε φυτική πυτιά είναι το γαϊδουράγκαθο, και η μολόχα
R
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
φτιαχνω μηλοξυδο ...
1].Συνταγη φτιαχνω μηλοξυδο ...
Παιρνουμε ενα γυαλινο η ξυλινο βαρελακι 20 λιτρων και το γεμιζουμε μεχρι τη μεση με ξινα οργανικα μηλα (να μην ειναι ψεκασμενα). Τα μηλα πρεπει να τα μαχαιροκοψουμε σε 8-10 μερη - μαζι με τα φλουδια και τα κουκουτσια.Ριχνουμε εμφιαλομενο νερο μεχρι να σκεπαστουν τα μηλα ( και οχι μεχρι την πανω σταθμη του βαρελιου), βαζουμε 3 κουταλιες της σουπας ζαχαρη και 1 ποτηρακι κονιακ.Στο τελος το κλεινουμε απο πανω με πολλες στρωσεις γαζας (για να αεριζεται) και το αφηνουμε σε ηλιολουστο μερος, αλλα προστατευμενο απο βροχη, για 2 μηνες. Μετα απο ολο αυτο το διαστημα, το στραγγιζουμε με ενα καλσον και το ριχνουμε σε γυαλινα μπουκαλια, βαζοντας τα σε σκιερο μερος μακρια απο υγρασια. Μην φοβηθητε αν το μηλοξυδο ειναι θολο, ακομη καλυτερα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
πηγη : http://www.eatingdisorders.gr/forum/...tid=955&page=1
Παιρνουμε ενα γυαλινο η ξυλινο βαρελακι 20 λιτρων και το γεμιζουμε μεχρι τη μεση με ξινα οργανικα μηλα (να μην ειναι ψεκασμενα). Τα μηλα πρεπει να τα μαχαιροκοψουμε σε 8-10 μερη - μαζι με τα φλουδια και τα κουκουτσια.Ριχνουμε εμφιαλομενο νερο μεχρι να σκεπαστουν τα μηλα ( και οχι μεχρι την πανω σταθμη του βαρελιου), βαζουμε 3 κουταλιες της σουπας ζαχαρη και 1 ποτηρακι κονιακ.Στο τελος το κλεινουμε απο πανω με πολλες στρωσεις γαζας (για να αεριζεται) και το αφηνουμε σε ηλιολουστο μερος, αλλα προστατευμενο απο βροχη, για 2 μηνες. Μετα απο ολο αυτο το διαστημα, το στραγγιζουμε με ενα καλσον και το ριχνουμε σε γυαλινα μπουκαλια, βαζοντας τα σε σκιερο μερος μακρια απο υγρασια. Μην φοβηθητε αν το μηλοξυδο ειναι θολο, ακομη καλυτερα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
2] Συνταγή για μηλόξυδο
αυτη την συνταγη την βρηκα στο ιντερνετ δεν την εχω δοκιμασει.
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια 1 κιλό μήλα, αφαιρώντας τους σπόρους και τα σκληρά μέρη . Μαζί με την φλούδα τα βάζουμε στο μουλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν χυλός. Τοποθετήστε το προϊόν σε ένα γυάλινο δοχείο , κεραμικό ή άλλο ,με την προϋπόθεση να μπορεί να κλείσει , προσθέστε 5 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη άχνη .
Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση για 40 ημέρες προσεχοντας τις ακόλουθες οδηγίες :
Για τις πρώτες 10 ημέρες αναδεύετε κατά διαστήματα , καθημερινά.
11η έως 30η ημέρα αναδεύετε κάθε δεύτερη μέρα (την μια ναι και την άλλη όχι ).
Από 31η έως την 40η ημέρατο αφήνετε να ξεκουραστεί χωρίς να το ανακατεύετε καθόλου.
Μετά την περίοδο αυτή ,το φιλτράρετε και το εμφιαλώνεται.
πηγη : http://www.eatingdisorders.gr/forum/...tid=955&page=1