Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο Άγιος Πολύκαρπος

Ανεβαίνοντας από τη Μεσακτή προς τις Ορεινές Ράχες το πρώτο χωριό που θα συναντήσεις είναι ο Άγιος Πολύκαρπος Ο Τόπος της Ελιάς των Πορτοκαλιών των Βοτάνων και των Αριστερών Οι Ντόπιοι πιστεύουν ότι το χωριό τους προστατεύετε από τον Άγιο Πολύκαρπο χαρίζοντας τους Τύχη και καλές σοδειές από τα περιβόλια τους ..........!









Η ποίηση είναι η ομιλούσα τέχνη της ζωγραφικής ..Πλάτων

Οι λαγοί
Ο τόπος που γεννήθηκα μια χούφτα μόνο χώμα
Που στάθηκε ανάμεσα σε βράχους ριζιμιούς.
Νερό γλυκό τον πότισε και τον ποτίζει ακόμα,
και λίγα πεύκα φύτρωσαν σε δίσεκτους καιρούς.

Ανάμματα και κουμαριές στόλισαν το τοπίο,
οι μέλισσες απάγκιασαν στου άντραχλου την κουφάλα,
οι δροσοστάλες πότισαν τα ασθενικό χορτάρι
που φύτρωσε ανάμεσα στην φυσική την σκάλα.
Ο αγέρας σπόρους έφερε που ρίζωσαν στο κρύο,
σιτάρι κι άγρια φακή, κουκιά και σανταμάκια
κι εκεί φανήκαν οι λαγοί να βόσκουν δυο –δυο,
αγαπημένοι χαρωποί με τ’ αλλά τα ζωάκια.
Μύθος στ’ αλήθεια ιστορεί πως πρόγονος παλιός ,
από γαλέρα το ‘σκασε κι βγήκε πεινασμένος,
για να τραφεί, στάρι ωμό, έτρωγε σαν λαγός ,
κι αγρότης τον συνέλαβε κι επιαστει ο καημένος.
Βρήκε αγκαλιά στην χέρσα γη κι εσπόρισε το γένος,
μ’ αγάπη, κόπο, ομόνοια περίσσια προκοπή…
βγήκαν λαγούδες και λαγοί τόσοι που ενδεχομένως
ολόκληρη έφτιαξαν φυλή … που νους δεν το χωρεί.


 ποίηση από την  Ελένη Κουτούφαρη  Σέττα
Γεννήθηκε το 1958 στις 18 Μαΐου στο χωριό Άγιος Πολύκαρπος του δήμου Ραχών Ικαρίας . Με την τέχνη έχει ιδιαίτερη σχέση και ειδικά την λαϊκή, είναι επιμελήτρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Αγροτικής Ζωής Δ.ΧΡ. ΣΕΤΤΑΣ στην Αγία Άννα Ευβοίας αλλά και συνεργάτης του μικρού Λαογραφικού Μουσείου Ο ΧΑΡΑΚΑΣ στην γενέτειρα της. Γράφει από νεαρή ηλικία κυρίως έμμετρα ποιήματα και στίχους.
Έχει εκδώσει
1) έναν οδηγό ξενάγησης για το μουσείο Δ.Χ.ΣΕΤΤΑΣ το ξωτικό του μουσείου 2009
2) το σενάριο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ Αθήνα – Αργος 2010
3) την ποιητική συλλογή Αγάπες και φεγγάρια Αθήνα 2011
4) συμμετέχει στο Κι εσυ το είδες Αθήνα 2013
5) συμμετέχει στο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝ ΠΟΙΕΙΝ Α Αθήνα 2013
6) συμμετέχει στο ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Αθήνα 2013
7) συμμετέχει στο ανθολόγιο στην μνήμη του Νέλσωνα Μαντέλα Ινδία 2014
8) συμμετέχει στο ανθολόγιο για την Ειρήνη της world poetry Καναδάς 2014
9) συμμετέχει στο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝ ΠΟΙΕΙΝ Β Αθήνα 2014
10) συμμετέχει στο ΑΝΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ Αθήνα 2014
Η ηλεκτρονική της σελίδα είναι setta.ikaria@gmail.com

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γιατί οι νεκροί έρχονται στον ύπνο μας;

 Αρκετά συχνά έχει τύχει σε όλους σας να δείτε αποθανόντα αγαπημένα σας πρόσωπα στο όνειρό σας και σίγουρα θα αναρωτιέστε το βαθύτερο νόημα που κρύβεται σε αυτές τις επισκέψεις των νεκρών. Μερικοί από εσάς ίσως να έχετε αισθανθεί θετικά συναισθήματα, άλλοι ίσως και φόβο. Μία από τις κοινές πεποιθήσεις είναι ότι ο λόγος που έχουμε επίσκεψη των νεκρών στα όνειρά μας είναι επειδή ο κόσμος των ονείρων γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της υλικής ζωής και του πνευματικού κόσμου, καθιστώντας ευκολότερο να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όνειρα με αποθανόντες συγγενείς ή φίλους είναι απλώς μια εκδήλωση πόνου, κατάθλιψης ή συναισθήματα ενοχής απέναντί τους. Οι μυστικιστές ισχυρίζονται ότι ο κόσμος των ονείρων είναι μια σύνδεση με άλλους κόσμους, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την αρχαιότητα πίστευαν ότι τα όνειρα με ανθρώπους που έχουν πεθάνει στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Οι νεκροί έρχονται στα όνειρά μας με ένα μήνυμα, συμβουλές ή προειδοποίηση που πρέπει να ληφθεί υπόψη. 


O Dr Mark Blagrove είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea και μελετά τα όνειρα μέσα από επιστημονικά πειράματα και έρευνες...

Eξηγεί τι ακριβώς είναι τα όνειρα, πώς η προσωπικότητα μας επηρεάζει αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας αλλά αναφέρεται και στους λόγους που αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή, μας επισκέπτονται στα όνειρα μας!!
"Τι φανερώνουν τα όνειρά μας;"
Mark Blagrove : "Τα περισσότερα όνειρα σχετίζονται με το παρόν και τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είναι πιθανό επίσης να μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία για γεγονότα του παρελθόντος. Η μεγαλύτερη όμως πιθανότητα παραμένει τα όνειρα να μας πληροφορούν για τα γεγονότα του παρόντος τα οποία ίσως και να μην γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν.
Για παράραδειγμα ένα όνειρο μπορεί να μας αποκαλύψει τα αληθινά μας αισθήματά μας για κάποιο συγκεκριμένο άτομο τα οποία συνειδητά μπορεί να μην έχουμε αντιληφθει ή να μην θέλουμε να τα παραδεχτούμε."
"Ο χαρακτήρας επηρεάζει τα όνειρά μας"
Mark Blagrove : "Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου επίσης μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα του. Άτομα με δημιουργικό χαρακτήρα συνηθίζουν να βλέπουν περίεργα όνειρα μεγαλύτερης διάρκειας με έντονη πλοκή και εναλλαγές συναισθημάτων. Σημαντικό επίσης είναι τα διάφορα επίπεδα ύπνου. Μερικές φορές βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο όπου δεν παρατηρείται κάποιο όνειρο, ενώ μερικές άλλες βρισκόμαστε σε στάδια ενεργού ύπνου, όπου παρατηρείται κίνηση ματιών και ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ενεργός. Στην περίπτωση αυτή τα όνειρα αυξάνονται!"
"Γιατί οι νεκροί έρχονται στον ύπνο μας;"
Mark Blagrove : "Επιστημονικά δεν έχει αποδειχτεί οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας με νεκρούς ενώ είμαστε ξύπνιοι. Η επιθυμία όμως να δούμε για μια ακόμη φορά το αγαπημένο μας πρόσωπο που έχει πεθάνει, είναι τόσο μεγάλη που είναι πιθανό να επηρεάζει τα όνειρα μας.
Πέρα από την επιθυμία όμως υπάρχει και η δύναμη της συνήθειας, η καθημερινότητα που βιώναμε με τα πρόσωπα αυτά και η οποια ίσως έρχεται στον ύπνο μας με την μορφή αναμνήσεων. Όταν ξυπνήσουμε από αυτό το όνειρο έχουμε ανάγκη να δεχτούμε οτι δεν ήταν δημιούργημα του μυαλού μας αλλά συνάντηση -έστω ονειρική- με τον δικό μας άνθρωπο. "
"Μπορεί ένας νεκρός να μας μεταφέρει μηνύματα στον ύπνο μας;"
Mark Blagrove : "Αυτό βεβαίως προβληματίζει εμάς τους επιστήμονες. Δηλαδή ο ισχυρισμός πάρα πολλών ανθρώπων ότι ονειρεύονται κάποιον νεκρό κι εκείνος τους μεταφέρει μηνύματα για γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον.
Από τη πλευρά ενός επιστήμονα η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ο ονειρευόμενος έχει ήδη μια ιδέα των εξελίξεων του μέλλοντος. Επομένως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στον εαυτό του μέσω του νεκρού, πληροφορίες που έχει κρυμμένες στο υποσυνείδητό του.
Λυπάμαι αλλά δεν έχω επιστημονικές αποδείξεις οτι πράγματι οι νεκροί έρχονται από τον άλλο κόσμο στα όνειρα των ζωντανών και μάλιστα τους αποκαλύπτουν τα μελλούμενα. Είμαι υποχρεωμένος να ερμηνεύσω τέτοια γεγονότα με βάση την ψυχολογία και όχι την μεταφυσική.
Αυτό που προτείνω είναι την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε κάποιον δικό σας που είναι νεκρός, δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά που θα σας πει: είναι πράγματα που δεν τολμάτε να πείτε στον εαυτό σας ενώ είστε ξύπνιοι και του τα αποκαλύπτετε την νύχτα μέσω ενός νεκρού προσώπου!!"                                                          πηγη     http://www.toxwni.gr/index     .php  http://astropedia.gr/

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σέρφινγκ στη Μεσακτή

 Η Μεσακτή με τα μεγάλα και ατίθασα  κύματα της είναι η χαρά του surfer για τα γιγάντια κύματά της, είναι και μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, γιατί έχει… κάτι για όλους. Και χρυσαφένια άμμο, και κρυστάλλινα νερά, και σκιά από αλμυρίκια, και καλαμένιες ομπρέλες που δεν χαλάνε το φυσικό τοπίο (και, το κυριότερο, δεν καταλαμβάνουν όλη την παραλία) και beach bars με soundtrack λίγο από reggae και λίγο από πούλια του τάβλι, και ησυχία για τους ερημίτες στις άκρες της. 
 Το Surfing είναι ένα από τα παλαιότερα ασκούμενα  αθλητικά σπορ του πλανήτη μας . Η τέχνη της ιππασίας του κύματος , είναι ένα μείγμα μίας 


συνολικής άσκησης    Σώματος και  Μυαλού  !Κατανοώντας την Ομορφιά και τη Δύναμη της Φύσης Δημιούργησε τη δική του κουλτούρα με τον τρόπο ζωής του, γιαυτό είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που δημιουργεί σκέφτεται και εφαρμόζει το Θάρρος! 
Το Surfing δημιουργήθηκε στη δυτική Πολυνησία πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια . Οι πρώτοι surfers ήταν ψαράδες που ανακάλυψαν οτι μόνο με ιππασία πάνω  στα κύματα θα κατάφερναν να βγάλουν τα ψάρια  τους έξω στην Ακτή  Τελικά "το παλεύοντας με τα κύματα " αγαπήθηκε  τόσο πολύ  που από  μέρος της καθημερινής εργασίας τους το έκαναν ένα συναρπαστικό  Χόμπι. Η αλλαγή αυτή έφερε την επανάσταση  του σέρφινγκ.....










  Φωτογραφίες απο lia.k.kat

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Όμορφα χέρια με Ελαιόλαδο + Ζαχαρη scrub

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ SOFT όμορφα χέρια χρησιμοποιώντας 3 απλοί τρόποι ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
  Ελαιόλαδο + Ζαχαρη SCRUB
Συστατικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας

Οδηγίες:
Απλά βάλτε το ζάχαρη στην παλάμη του ενός χεριού σας και σιγά-σιγά ρίχνετε το ελαιόλαδο σε αυτό. 
Τρίψτε τα δάχτυλα σας, εσωτερικά και εξωτερικά όλα τα μέρη των χεριών σας με απαλή συμπίεση και κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, χαλαρώστε τις παλάμες σας και αφήστε το scrub για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Τώρα είστε έτοιμες! Απλά πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα. Έτσι, απαλά, δεν θα  μπορέσετε  να σταματήσετε να αγγίζετε τα χέρια σας, ..Όμορφα χέρια μόνο με ελαιόλαδο +ζάχαρη .......

Πώς να καθαρίσετε τους κόλπους σας με τη γλώσσα σας και τον αντίχειρά σας σε 20 δευτερόλεπτα

20 δευτερόλεπτα κόλπων τέχνασμα και 4 σπίτι διορθωτικά μέτρα για μόλυνση κόλπων
Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλείται από ενα κοινό κρυολόγημα, γρίπη, βακτήρια ή ακόμα και από αλλεργίες.Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυσικές και αποτελεσματικές θεραπείες για τη  μόλυνση κόλπων......Πίεσε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο, τοποθέτησε το δάχτυλο σου ανάμεσα στα φρύδια και πίεσε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Τα ιγμόρεια σου θα αρχίσουν να στραγγίζουν

Σύμφωνα με την Lisa Destefano, DO, επίκουρος καθηγητής στο Michigan State University College αυτή η φυσική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για όσους ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα  Καλή Ανάρρωση  χωρίς χημικά  φάρμακα !                                                                                                    πηγη   http://www.realfarmacy.com/

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι η Ρεφλεξολογία!

  Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική και συμπληρωματική αγωγή που σκοπό έχει την φροντίδα και αποκατάσταση της υγείας επιδρώντας σε όργανα ή περιοχές του σώματος με την απλή πίεση των δακτύλων σε κάποιο σημείο κυρίως του πέλματος , αλλά του χεριού και του προσώπου. Τα σημεία αυτά των χειρισμών πίεσης ονομάζονται αντανακλαστικά σημεία Προκαλώντας διέγερση αυτών των σημείων με ειδικές τεχνικές πιέσεις χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού , προάγεται η φυσική ίαση του οργανισμού , μειώνεται το άγχος και το στρες και επιτυγχάνεται η αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η Ρεφλεξολογία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους με τις κατάλληλες τεχνικές επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα σημεία.Διεγείροντας αυτά τα σημεία η ρεφλεξολογία βοηθάει ώστε ο οργανισμός να αυξήσει τον μεταβολισμό του και τις καύσεις του, να αποβάλλει τις τοξίνες ,να μειώσει την λαχτάρα και την όρεξη για φαγητό και το πιο σημαντικό να μειώσει το άγχος και το στρες προκαλώντας βαθειά χαλάρωση.Επιπλέον με τους κατάλληλους χειρισμούς η ρεφλεξολογία βοηθάει στην απώλεια βάρους μέσω της καλύτερης αφομοίωσης των τροφών και ρύθμισης των ορμονών.
«H Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική και ολιστική μέθοδος φροντίδας της υγείας που βοηθάει τον οργανισμό να ανακτήσει την ισορροπία του και να δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την αυτό-ίαση. Προσφέρει στον ασθενή μεγάλου βαθμού χαλάρωση ,απελευθερώνοντας το σώμα από ανώφελες εντάσεις ,ευνοεί την χάλαση των μυών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος»
H Ρεφλεξολογία επικεντρώνεται στα αντανακλαστικά σημεία στα χέρια και στα πόδια και με την διέγερσή τους ,προάγεται η φυσική ίαση του οργανισμού.
Η διέγερση των αντανακλαστικών σημείων γίνεται με ειδικές τεχνικές πιέσεις χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα ή και τον δείκτη του χεριού.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της Ρεφλεξολογίας
  1. H Ρεφλεξολογία προκαλεί βαθειά χαλάρωση. H βαθειά χαλάρωση που προκαλείται από την ρεφλεξολογική αγωγή δημιουργεί μια κατάσταση γαλήνης επιτρέποντας στον οργανισμό να αντιδράσει θετικά στις διάφορες εξωτερικές επιδράσεις. Μετά το τέλος μιας συνεδρίας, γενικά αισθάνεται κανείς σε καλή φυσική κατάσταση και νιώθει μια θαυμάσια ευφορία.
  2. H Ρεφλεξολογία ως προληπτική αγωγή. H Ρεφλεξολογία επαναφέροντας το σώμα σε κατάσταση αρμονίας και ισορροπίας, ενισχύει τους μηχανισμούς ίασης και συμβάλλει στην επίτευξη κάποιου βαθμού ομοιόστασης στον οργανισμό.
  3. H Ρεφλεξολογία βελτιώνει την κυκλοφορία. Με την ρεφλεξολογική αγωγή βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να είναι γρήγορα διαθέσιμα σε κάθε κύτταρο στον οργανισμό.
  4. H Ρεφλεξολογία επιτρέπει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Με τις κατάλληλες τεχνικές πίεσης και μέσω της διέγερσης των οργάνων Που σχετίζονται με την αποβολή των τοξινών ( συκώτι, νεφρά, , δέρμα, πνεύμονες ) η ρεφλεξολογία ενισχύει όλους τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος.
  5. H Ρεφλεξολογία αναζωογονεί την ενέργεια του οργανισμού. Με την ρεφλεξολογική αγωγή ο οργανισμός επανακτά δύναμη και ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθει καλύτερα σε καταστάσεις χρόνιας κόπωσης και ληθαργικότητας.
  6. H Ρεφλεξολογία ηρεμεί το πνεύμα, Επιδρώντας στο νοητικό επίπεδο , η ρεφλεξολογία επιτρέπει μεγαλύτερη διαύγεια ιδεών και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και την προσοχή.
  7. H Ρεφλεξολογία την διαταραχή της συναισθηματικής ισορροπίας. Με τις κατάλληλες μαλάξεις των αντανακλαστικών σημείων τα αρνητικά συναισθήματα εκλείπουν με αποτέλεσμα την βελτίωση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής ισορροπίας του ατόμου.
Ποια τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας;
Η Ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει την αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα και είναι αποτελεσματική σε μεγάλο εύρος οξείων και χρόνιων καταστάσεων όπως:
  • Ενίσχυση του Μεταβολισμού, Παχυσαρκία, Αποτοξίνωση
  • Καταστάσεις από Άγχος και Ανησυχία , κατάθλιψη
  • Υπέρταση , Υπόταση
  • Προβλήματα Πεπτικού ( δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες, κολίτιδα )
  • Χαμηλά επίπεδα Ενέργειας
  • Αυπνία
  • Ημικρανίες , πονοκέφαλοι
  • Αρθρίτιδα, Αυχενικό, Ισχιαλγία, Πόνοι μέσης
  • Γυναικολογικά προβλήματα
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • προστατίτιδα, κυστίτιδα,πέτρες νεφρών, ακράτεια ούρων
  • Αλλεργίες, ρινίτιδα
  • Τενοντίτιδα
  • άσθμα, βρογχίτιδα
  • έκζεμα και προβλήματα δερματικά
  • Οίδημα
πηγη iator.gr

Τα Φύκια μια απίστευτα πλούσια πηγή κάτω από τη μύτη μας.

Ξέρατε ότι όλα τα φύκια είναι βρώσιμα.? Προφανώς κάποια είναι πιο νόστιμα από  άλλα , ανάλογα απο που τα προμηθευόμαστε . Έχουμε λοιπόν μια απίστευτα πλούσια πηγή κάτω από τη μύτη μας. από αυτά τα ευγενές ζιζάνια:

* Τα φύκια έχουν διπλάσια βιταμίνη C, από  τα πορτοκάλια

* Είναι δέκα φορές το ασβέστιο τους περισσότερο από το αγελαδινό γάλα

* Πενήντα φορές η περιεκτικότητα τους σε σίδηρο από το σπανάκι

* Με τα Φύκια μπορούμε απαλλαγούμε από τις τοξίνες του σώματος

* Τα Φύκια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία μας από την υψηλή αρτηριακή πίεση

*Τα Φύκια  Ανανεώνουν εκ νέου το σώμα  μας γιατί περιέχουν  όλα τα μέταλλα και  τα ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου

* Περιέχει επίσης όλα τα κύρια λιπαρά οξέα

* Τα  φύκια βοηθούν στην απορρόφηση του λίπους και μειώνουν τη βουλιμία

* Ακόμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12

* Τα Φύκια δίνουν λάμψη στα  μαλλιά  μας, είναι καλό για το δέρμα και καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα

* Επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Οι 6 τροφές που καθαρίζουν τον οργανισμό μας από την νικοτίνη

Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία . Όλοι το γνωρίζουμε αυτό , αλλά για κάποιους είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει αυτή η συνήθεια. Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον , ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα , η επίδραση της νικοτίνης θα διαρκέσει για χρόνια.

Ωστόσο η υγιεινή διατροφή και κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας. Παρακάτω σας έχουμε μία λίστα από τις 6 καλύτερες τροφές που θα σας οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα .
1.  Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β5. Επειδή το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό θα πρέπει να τρώτε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.
2.  Πορτοκάλια
Ο χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα σας ανακουφίσει από το στρές.
3.  Χυμός καρότου
Είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζετε ότι κάθε φόρα που ανάβετε ένα τσιγάρο, η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για 3 ημέρες και προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων κάνει καλό στο δέρμα εφόσον είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C , Κ και Β , που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όπλα στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό .
4.  Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά , όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος.
5.  Ακτινίδια
Τα ακτινίδια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α , C και Ε. Όταν καπνίζετε , τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται . Το θαυματουργό αυτό φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας, αυξάνοντας τα επίπεδα των βιταμινών αυτών.
6.  Νερό
Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας . Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές , με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και την εξάλειψη της νικοτίνης από το σώμα σας.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μήπως το πανάκριβο άρωμά σου περιέχει περιττώματα ζώων;



Μήπως το πανάκριβο άρωμά σου περιέχει περιττώματα ζώων;
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα περιμέναμε εναγωνίως πότε μια στις 100 φάλαινες θα πάθει κολικό του εντέρου (ή, χειρότερα, θα πεθάνει από ρήξη εντέρου) για να πάρουμε το πιο ακριβό συστατικό στον κόσμο, απαραίτητο για την παρασκευή διάσημων αρωμάτων…
Νότες κεχριμπαριού
Γοητευτικά, ακριβά αρώματα κλεισμένα σε μπουκάλια πολυτελείας θεωρούνται ότι τονίζουν τη θηλυκότητα (ή την αρρενωπότητα, αντίστοιχα) και είναι συνώνυμα του καλού γούστου. Προορισμένα για επιλεκτικές μύτες, είναι φτιαγμένα από εκλεκτά υλικά. Όπως σκόνη από… αποξηραμένο εμετό (ή τέλος πάντων γαστρεντερικά απόβλητα) φάλαινας, συστατικό που θεωρείται ότι προσθέτει κάτι μαγνητικό, αισθησιακό και ζωώδες στο ανθρώπινο δέρμα. Το αηδιαστικό απόβλητο αναφέρεται συνήθως ως «νότες κεχριμπαριού» και πρόκειται για το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Πρόκειται για το Ambergris, γκρίζο κεχριμπάρι ή αλλιώς αμπέρι. Ωστόσο ο μοριακός βιολόγος Christopher Kemp, συγγραφέας του βιβλίου «Επιπλέων χρυσός: Η φυσική (και αφύσικη) ιστορία του γκρίζου κεχριμπαριού» (Floating Gold: the Natural (and Unnatural) History of Ambergris), ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για εμετό αλλά για περιττώματα φάλαινας, που επιπλέουν στους ωκεανούς πριν ξεβραστούν σε κάποια ακτή και μοσχοπουληθούν σε εταιρίες αρωματοποιείας. Αν ισχύει αυτό, τότε τι βάζουμε τόσα χρόνια στο δέρμα μας για να μυρίζουμε όμορφα (!); 
Όταν οι φάλαινες έχουν δυσπεψία
Το γκρίζο κεχριμπάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο, επομένως πολύτιμο σχεδόν όσο και το χρυσάφι. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000 δολάρια το κιλό. Όμως πώς συλλέγεται; Ας δούμε πρώτα πώς παράγεται. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν οι φάλαινες φυσητήρες καταναλώνουν γιγάντια καλαμάρια, σουπιές και οστρακοειδή, έχουν δυσκολία στο να χωνέψουν τα σκληρά μέρη τους. Γι’ αυτό το πεπτικό τους σύστημα εκκρίνει μια λιπαρή ουσία (αντίστοιχη της χολής), που περιβάλλει το δύσπεπτο τμήμα των θαλασσινών φτιάχνοντας μια μάζα. Η μάζα αυτή (κάτι σαν γιγάντια πέτρα χολής) αποβάλλεται από το έντερο της φάλαινας και η ποσότητά της μπορεί να φτάσει μέχρι και εκατοντάδες κιλά τον χρόνο. Οι χολόλιθοι αυτοί ξεβράζονται (λόγω παλίρροιας) σε κάποια παραλία. Όποιοι… τυχεροί τους ανακαλύψουν κατά σύμπτωση – όπως π.χ. στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σκωτία και την Αγγλία – και καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, τους μοσχοπουλούν στην αγορά.
Το φρέσκο είναι το καλύτερο;
Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τον Christopher Kemp, υπάρχει ένα υπόγειο δίκτυο από τυχοδιώκτες συλλέκτες και μεταπράτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πότε ο καιρός θα φέρει το αμπέρι στις ακτές – και τότε, όποιος προλάβει. Κάποιοι μάλιστα είναι ικανοί να το αποσπάσουν βίαια από τον πρωκτό της φάλαινας, αν βρεθούν σε χώρο με σφάγια φαλαινών. Επειδή δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις ανάμεσα σε άλλα απόβλητα, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να το… μυρίσεις: Το φρέσκο αμπέρι είναι σχεδόν μαύρο και λέγεται ότι μυρίζει σαν κοπριά αγελάδας (όταν ωριμάσει και οξειδωθεί, αυτή η μυρωδιά αλλάζει και γίνεται πιο…εκλεπτυσμένη), ενώ το… ώριμο μπορεί να είναι υπόλευκο, κιτρινωπό, γκρίζο ή καστανό. Είναι μια στερεά, αδιαφανής, εύφλεκτη κηρώδης μάζα, που θυμίζει κομμάτι σκληρού, παλιού τυριού με έντονη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου λέγεται ότι μυρίζει πιο…γλυκά, σαν ένα περίεργο μείγμα από καπνό, βρεγμένη γη, σάπιο ξύλο και γυαλιστικό επίπλων. Όταν το αναλάβει η επιστήμη της χημείας, παίρνει την καθαρή μορφή του και αποκτά μια πιο ευχάριστη μυρωδιά, η οποία στην αρωματοποιία χαρακτηρίζεται ως ζωώδης (animalic).
Οι απόψεις βέβαια διίστανται: Κάποιοι τη θεωρούν αηδιαστική, ενώ άλλοι την κατατάσσουν στις … αισθησιακές. Προστίθεται τόσο σε αντρικά όσο και σε γυναικεία αρώματα ως ενισχυτικό και σταθεροποιητικό στοιχείο, αφού αργεί πολύ να εξατμιστεί. Μια σταγόνα του έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταλυτικά ένα άρωμα κάνοντάς το να παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα, όπως εξηγούν οι αρωματοποιοί. Φημολογείται ότι, αν πέσει μια σταγόνα αμπέρι σε ένα κομμάτι χαρτί και φυλαχτεί μέσα σε ένα κλειστό βιβλίο, το άρωμά του θα παραμείνει για 40 χρόνια, ενώ αν πέσει στα δάχτυλα θέλει πολλές ημέρες και καλό πλύσιμο για να φύγει. Έτσι έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να δώσει άρωμα σε αποξηραμένα φρούτα και καπνό τσιγάρων.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η συλλογή και η χρήση του είναι νόμιμες, αλλά αυτό εξαρτάται από τους νόμους της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στη Γαλλία – την καρδιά των ακριβών αρωμάτων – είναι νόμιμο, ενώ στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί από το 1972.
Άρωμα από το σάλιο του δράκου
Το εμπόριο του γκρίζου κεχριμπαριού ανθίζει εδώ και αιώνες. Οι Κινέζοι το ονόμαζαν «άρωμα από το σάλιο του δράκου» πιστεύοντας πως είναι το σάλιο που κυλά απαλά από τα χείλη των θαλάσσιων δράκων, όταν αυτοί κοιμούνται μακάρια επάνω στα βράχια της θάλασσας. Οι Ιάπωνες, πιο προσγειωμένοι, το ονόμαζαν από πολύ παλιά «περιττώματα φαλαινών». Βέβαια όλων αυτών είχαν προηγηθεί οι Αιγύπτιοι της αρχαιότητας, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Τον 10ο μ.Χ. αιώνα λέγεται ότι ένας Άραβας έμπορος το εκτίμησε ως ισότιμο με το χρυσάφι και τους μαύρους σκλάβους. Ακόμα δε λείπουν οι φήμες για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, γι΄ αυτό κάποιοι (π.χ. τον Μεσαίωνα) το προσέθεταν στο φαγητό και το ποτό τους ως καρύκευμα – συνήθεια που, όπως λέγεται, διατηρείται ως σήμερα.
Αγαπημένο της Μαρίας Αντουανέτας
Τα προηγούμενα χρόνια έγινε γνωστό ότι αναπαράχθηκε (σε περιορισμένη ποσότητα) το άρωμα που φορούσε πριν από 200 χρόνια η Μαρία Αντουανέτα, παρασκευασμένο ειδικά για εκείνη. Αν αναλογιστούμε ότι το βασικό συστατικό του ήταν το γκρίζο κεχριμπάρι, ίσως δικαιολογείται η τιμή του πρότυπου αρώματος: 11.000 δολάρια το μπουκάλι. Το αμπέρι υπήρξε επίσης αγαπημένο του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, όχι ως άρωμα αλλά ως… λιχουδιά (μαζί με αυγά). Το ίδιο γούστο είχε και ο Λουδοβίκος ο 15ος, ο οποίος αρωμάτιζε με αυτό τα αγαπημένα του πιάτα. Όσο για την βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, απλώς το χρησιμοποιούσε για να αρωματίζει τα γάντια της…
Σε κρεατόπιτες και ποτά!
Στο μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» ο συγγραφέας Herman Melville περιγράφει το αμπέρι ως «ουσία που βρέθηκε στα άδοξα σπλάγχνα μιας άρρωστης φάλαινας». Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται από παλιά στην αρωματοποιία, σε παστίλιες, πολύτιμα κεριά, σκόνες για τα μαλλιά και αρωματισμένες αλοιφές. Στη σύγχρονη εποχή κατάφερε να μπει ακόμα και σε κρεατόπιτες, για να προσδώσει τη… μοναδική νοστιμιά της (!) και να κάνει τη διαφορά. Όπως η πίτα αξίας 4.700 δολαρίων που εμπνεύστηκε ο σύγχρονος σεφ Andrew Stellitano ή τα ενισχυμένα με γκρίζο κεχριμπάρι ποτά που σερβίρονται σε πολυτελή αμερικανικά μπαρ, σύμφωνα με το businessweek.
Έφτιαξαν χημικό υποκατάστατο, για να μη μας λείψει…
Η βιομηχανία αρωμάτων, λόγω της σπανιότητας και της υψηλής τιμής του υλικού, επιχείρησε φυσικά (και τα κατάφερε) να φτιάξει χημικό υποκατάστατο χρησιμοποιώντας ένα συστατικό του φασκόμηλου και ένα… κολοβακτηρίδιο, το Escherichia coli, το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων. Τον περασμένο χρόνο Ελβετοί ερευνητές βελτιστοποίησαν το συνθετικό αμπέρι, οπότε ανοίγει ο δρόμος για κάτι φθηνότερο. Έτσι, για να μην το στερηθούμε…
“Τροφή”: Επί τη ευκαιρία, όσες έχουν την φαεινή ιδέα να λούζονται με κάτι βρωμερά εντονότατα αρώματα πρωί – πρωί με την αυγούλα και να κινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες,  τις παρακαλώ θερμά να παίρνουν το, ας πούμε, άρωμά τους και να το φοράνε αφού φτάσουν στην εργασία τους ή φορέστε κάτι πιο ελαφρύ για το πρωί ή πάρτε ταξί… Δεν σας φταίμε κάτι οι υπόλοιποι, να ξεκινάμε τόσο χάλια την ημέρα μας.                              πηγη http://proionta-tis-fisis.com/