Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Προσοχή στα αλυσοπρίονα

  Τον τελευταίο καιρό  οι τραυματισμοί αγροτών από αλυσοπρίονα τείνουν ήδη να λάβουν διάσταση επιδημίας!Αυτές τις μέρες εδώ στις Ράχες θρηνούμε έναν συχωριανό μας, ένα  λάθος ,μια κακή εκτίμηση και το αλυσοπρίονο έγινε γι αυτόν ένα θανατηφόρο παιχνίδι. Για να μην θρηνήσουμε ξανά αλλη ζωή χαμένη θα πρέπει  οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων  να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους. Ο χειρισμός τους κρύβει µεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και µεγάλες προφυλάξεις για κάθε  πιθανό κίνδυνο. Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος. Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων, η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας. Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρµάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης. Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση. Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια, μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή. Όταν δεν χρησιμοποιείται το μηχάνημα πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να µην κινδυνεύει κανείς. Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει επίσης οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυµµα ,Προστατευτικά γυαλιά σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα. Ένα  κράνος με προστασία  είναι επίσης πολύ σημαντικό. Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα «αξεσουάρ» ενδυμασίας, που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα µακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται.                                                                                                          Καταλάβετε το κλώτσημα  - οι περισσότεροι τραυματισμοί  προκαλούνται από κλώτσημα στο αλυσοπρίονο . Η κύρια μορφή του τινάγματος συμβαίνει όταν η μύτη της λάμας του πριονιού  προσκρούει σε ένα στερεό αντικείμενο. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τινάγματος, βεβαιωθείτε ότι το φρένο αλυσίδας λειτουργεί, κρατήστε το αλυσοπρίονο και με τα δύο χέρια Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στο χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών...


10 μυστικά για να έχουμε υγιείς κότες και να μην αρρωσταίνουν ποτέ!

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους αναγνώστες και φίλους με διάφορα προβλήματα που έχουν στο κοτέτσι τους σχετικά με την υγεία των πτηνών, τους χώρους αλλά και τα συστήματα τροφοδοσίας νερού και φαγητού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο για να δώσω μερικές πληροφορίες στους νεότερους για να μην πέσουν στα ίδια λάθη.


Ο δεκάλογος για υγιείς Κότες!

1. Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη φάρμα όμως πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να γνωρίζουμε ότι δεν μένουμε μόνοι γιατί σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν και θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Η μυρωδιά λοιπόν, άλλα και οι φασαρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τα ζώα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και καλοδεχούμενα από όλους. Για αυτό φροντίστε αρχικά για την καθαριότητα που άλλωστε είναι και η μισή αρχοντιά. Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους, τις κούρνιες και τις φωλιές και ρίχνετε μπόλικο πριονίδι (χωρίς να έχει επεξεργαστεί χημικά ή άχυρο που είναι φτηνό και αξιόπιστο). Την κοπριά μπορείτε να την βάλετε φυσικά στο μποστάνι σας.

2. Αρχικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους πτηνά θέλετε να έχετε; Αν θέλετε μονό για παραγωγή αυγών τότε επιλέξτε μικρόσωμες ράτσες που γεννάνε σχεδόν καθημερινά. Αν όμως θέλετε και για κρέας τότε επιλέξτε μεγαλόσωμες.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το κοτέτσι κάντε μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε φίλους, γνωστούς και τους γείτονες από πού πήραν τα δικά τους πτηνά, ποια ράτσα έχουν, αν είχαν κανένα πρόβλημα, και τέλος πόσο ευχαριστημένοι είναι.

3. Το τέλειο κοτέτσι
Εδώ δεν θα σας γράψω για ποίο προσανατολισμό πρέπει να έχει ή από τι πρέπει να είναι φτιαγμένο και άλλα τέτοια σχεδόν αδιάφορα πράγματα. Θα προσπαθήσω όμως να σας πω ουσιαστικά πράγματα που θα σας ωφελήσουν. Το ιδανικότερο θα ήταν όλοι οι χώροι να είναι τσιμεντομένη και να έχουν μια ελαφριά κλίση για να μπορούν να κυλάνε τα νερά. Όποτε θέλετε-και πρέπει να πλένετε σχολαστικά με νερό τρίβοντας με μια σκληρή σκούπα να φύγουν όλες οι βρωμιές. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξύλα για κούρνιες και για φωλιές διότι είναι εστίες μόλυνσης αλλά και μέρος ζωής και αναπαραγωγής για τα παράσιτα.


4. Όταν αγοράζετε κότες άνω των 3 μηνών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες (θανατηφόρες 100%). Πριν τις αγοράσετε (επιβάλετε) να ρωτήστε τον πωλητή αν στο μέλλον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή μην τον είδατε τον Παναή; Ακόμα μάθετε αν είναι εμβολιασμένες και με ποια εμβόλια.

Τα πιο βασικά είναι: Νόσος του Μάρεκ, Ψευδοπανώλη και βρονγχίτιδα. (Είναι εύκολο αρχικά να σας πει ένα ξερό ναι αλλά πιστέψτε με θα δυσκολευτεί να σας πει ψέματα στην συνέχεια και θα καταλάβει ότι είστε γνώστης).
Η ενδεικτική τιμή για κότες αυγωπαραγωγής σε ηλικία 4 μηνών είναι στα 7 ευρώ λιανική τιμή. Αν κάποιος σας τις πουλάει ακριβότερα απλά προσπεράστε τον και πηγαίνετε στον επόμενο.

5. SOS. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες σε διάφορα site για να πουλήσουν τις τέλειες κότες. Φυσικά αυτές είναι κίνδυνος θάνατος! Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους χομπίστες - εισαγωγείς φέρνουν πουλιά στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ημερών από μέρη όπως η Ολλανδία που τις περισσότερες φορές είναι θετικά στον ιό του Μάρεκ (ιογενής καρκίνος). Συνηθίζουν γράφουν γιγαντόσωμες ράτσες πουλερικών με μεγάλο βάρος κάνοντας όλους εμάς τους ερασιτέχνες να θέλουμε αυτά τα πουλιά στην φάρμα μας. Φυσικά τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό.

6. Μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους. (Μπορεί να βρείτε φθηνότερα πουλιά άλλα σίγουρα δεν θα είναι σωστά εμβολιασμένα). Επίσης θα είναι και αρκετά ταλαιπωρημένα από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνουν γυρνώντας από χωριό σε χωριό.
7.  Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε. Οι ποτίστρες πύραυλοι είναι μία κακή εφεύρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα να λερώνεται όλο το νερό, να είναι δύσκολο να καθαριστούν, να γεμιστούν αλλά και να τους κουβαλήσετε πάλι μέσα στο κοτέτσι λόγο του βάρους τους. Επίσης και οι πιπίλες. Στάζουν και δημιουργείται υγρασία στους χώρους, δυσκολεύονται τα πτηνά να πιούν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Η ταΐστρα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα για την τροφή. Συνήθως επιλέγουμε αυτές με το στεφάνι, σηκωμένη σε μικρή απόσταση από το έδαφος για να μην λερώνεται η τροφή. Η ταΐστρα τύπου κανάλι δεν είναι εύχρηστη (μόνο σε εκτροφή για κλούβα είναι βολικές που τα πτηνά δεν μπορούν να την λερώσουν, αφού βγάζουν έξω μόνο τα κεφάλια τους)

8. Λίγες παραπάνω κότες θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καθημερινό εισόδημα. Αν αναλογιστείτε ότι τα αληθινά σπιτικά αυγά πωλούνται προς 0,40-0,50 λεπτά ανά τεμάχιο. Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να βγάζετε καθημερινά ένα μπουκάλι γάλα και ψωμί για την οικογένεια σας.

9. Να έχετε στο φαρμακείο τουλάχιστον μια αντιβίωση για το νερό, σκόνη για επίπαση κατά των παρασίτων και φυσικά για πουλιά ηλικίας μέχρι και 4 μηνών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο νερό κοκκιδιοκτόνα ακόμα και οργανικά (ξέρετε τύπου ριγανέλαιο) ανά 20-30 ημέρες.

10. Όταν έχετε ένα περίεργο κρούσμα στο κοτέτσι είναι προτιμότερο να το θανατώσετε ή να το απομακρύνετε άμεσα αν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Στην συνέχεια πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά όλους του χώρους. Μερικές λύσεις για απολύμανση που μπορείτε να κάνετε είναι με φλόγιστρο, ασβέστωμα αλλά και με χλωρίνη αδιάλυτη μέσα σε ψεκαστήρα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι σωστή τακτική να δίνετε αντιβίωση στα υγιείς πούλια για πρόληψη. Άλλα και αυτό γίνεται. Το ιδανικό όμως είναι να πάτε το πτηνό για νεκροψία σε ένα κτηνίατρο που γνωρίζει ή έχει ειδικευτεί στα πτηνά. Τέτοιους γιατρούς μπορούν να σας συστήσουν οι εκτροφείς που κουράρουν τα πτηνοτροφία τους ή ο πωλητής που αγοράσατε τις κότες.
πηγες
www.ftiaxno.gr    http://ellinikeskotes.blogspot.gr/

   

Οι Ράχες του Οκτώβρη




Άγιος Πολύκαρπος






Ζωγραφική της Φύσης πάνω σε πέτρα 



Η   Γιστέρνα 

-Καστανιές -   Στα αετώματα των Ραχών βρίσκετε το Τραγοστάσι ..Μηλιές     ,Κυδωνιές , Καρυδιές,     Καστανιές ,Μανίτες  όλα τα έχει τούτος ο ευλογημένος τόπος ,και αυτό το μήνα έχει την τιμητική του !






 Νερό -Φωτιά  

Μπισκότα με Μέλι με «Άρωμα» Χριστουγέννων


Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις γιορτές . Τα λίγα και κοινά συστατικά που τα συνθέτουν είναι  ήδη  μέσα στο ντουλάπι μας...


Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά + 1 ώρα ανάπαυσης + 5-7 λεπτά στο φούρνο
Κάνει περίπου 40 μπισκότα:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κέικ (περίπου 8 γραμμάρια)
  • 70 γρ βούτυρο
  • 40 g μελι
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ολόκληρο αυγό

Βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο δοχείο.

Ζυμώνουμε γρήγορα για να αποκτήσουμε ψίχουλα  ζύμης, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό, το μέλι και τη ζάχαρη.


Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι λεία και ομοιογενής,  την τυλιγουμε σε πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.


Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφανεια σε ένα πάχος περίπου 0,5 cm και κόβουμε τα σχήματα των μπισκότων που προτιμάμε.


Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να δουμε τις άκρες των cookies αρχίζουν να παιρνουν χρώμα (αυτό θα διαρκέσει περίπου 05/07/10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης  και του μεγέθους των cookies)


Βγάζουμε  τα μπισκότα από το ταψί  και    τ α  τοποθετούμε πάνω   σε μια σχάρα για να στεγνώσουν.


Σερβίρουμε  όταν έχουν κρυώσει.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ:   Για  να εξασφαλίσουμε  τη βέλτιστη προστασία σε αυτά τα μπισκότα, τα αποθηκεύουμε σε ένα κουτί, οταν ειναι κρύα. Εάν επιλέξετε να τα φτιάξετε , όπως και εγώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων,  μπορείτε  τα χρησιμοποιήσετε και σαν ένα γλυκό σπιτικό δώρο .                                                                                                                                         πηγη  

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πιθανόν καρκινογόνα τα περισσότερα είδη γυναικείας υγιεινής



Μολυσμένο με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη είναι το 85% των ειδών γυναικείας υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν, σερβιετάκια) σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στην Αργεντινή.


Ο λόγος είναι ότι το βαμβάκι, ένα από τα βασικά υλικά των εν λόγω ειδών, ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα και έτσι οι επιστήμονες εγείρουν ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ασφαλή αυτά τα προϊόντα.


Αυτές τις ανησυχίες ήρθε να επιβεβαιώσει η μελέτη του Πανεπιστημίου La Plata στην Αργεντινή.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του πιο δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου της  Monsanto, του Roundup, είναι "πιθανόν καρκινογόνος".

Όπως μεταδίδει το Reuters, το 62% των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά και στο AMPA, τον μεταβολίτη της γλυφοσάτης.


Σύμφωνα με τον δρ. Damian Marino, τον επικεφαλής της έρευνας, όλα τα ακατέργαστα βαμβάκια και γάζες βάμβακος που αναλύθηκαν στη μελέτη έδειξαν ότι περιείχαν γλυφοσάτη.


Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όχι μόνο γιατί γάζες βαμβακιού χρησιμοποιούνται συχνά σε τραύματα αλλά και γιατί δισεκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρησιμοποιούν κάθε μήνα ταμπόν και σερβιέτες για την περίοδο. Οι γυναίκες εκτίθενται στις καρκινογενείς αυτές ουσίες κάθε φορά που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο προϊόν.


Παρότι κάποιες χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν την πώληση και εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη, ελάχιστες σκέφτηκαν ποια άλλα είδη θα έπρεπε να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων για την προστασία των καταναλωτών.


Η γλυφοσάτη, που δημιουργήθηκε από την Monsanto το 1974, χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να είναι πιο ανθεκτικές.


Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Η ουσία glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξική, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.



http://www.enallaktikos.gr/

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια γύρω από το μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να αποτελεί την πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων του κόσμου.

Αποτελώντας ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα της φετινής χρονιάς, η ανακάλυψη έγινε από κοινή ελληνοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή στο μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων με έκταση μόλις 17 τετραγωνικών μιλίων. Στον χώρο αυτό υπάρχουν 13 νησιά και νησίδες, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Σάμο και Ικαρία.

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

«Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μας, με την πάροδο μόλις 13 ημερών προσθέσαμε 12% στο σύνολο των γνωστών αρχαίων ναυαγίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Peter Campbell στο Discovery News, από το πανεπιστήμιο του Southampton και συν-διευθυντής του RPM Nautical Foundation.

Οι Φούρνοι βρίσκονται ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης διαδρομής μεταξύ ανατολής-δύσης, καθώς και της διαδρομής βορράς-νότου που συνέδεε το Αιγαίο με την Ανατολή. Τα πλοία που ταξίδευαν από την ελληνική ηπειρωτική χώρα στη Μικρά Ασία ή αυτά που απέπλευσαν από το Αιγαίο για την ανατολή, έπρεπε να περάσουν από τους Φούρνους.

«Η Ικαρία και η δυτική ακτή της Σάμου δεν έχουν λιμάνια ή αγκυροβόλια, έτσι οι Φούρνοι είναι το πιο ασφαλές μέρος που θα μπορούσαν να σταματήσουν τα πλοία στην περιοχή», δήλωσε ο Campbell.

Ήταν η πρώτη φορά που μια υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή οργανώθηκε στα νησιά. Αρχαιολόγοι από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το RPM Nautical Foundation συνεργάστηκαν με ντόπιους σφουγγαράδες, ψαράδες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης, και όλοι έμειναν κάτι περισσότερο από έκπληκτοι από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Η χρηματοδότηση προήλθε από το Ίδρυμα Frost, μια φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζει την έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω κληροδοτήματος από τον πρωτοπόρο ενάλιο αρχαιολόγο Honor Frost.

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

«Σε μια τυπική έρευνα εντοπίζουμε τέσσερα ή πέντε ναυάγια ανά σεζόν στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής, Γιώργος Κουτσουφλάκης.

«Περιμέναμε μια επιτυχημένη σεζόν, αλλά κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτό. Ναυάγια βρίσκονταν κυριολεκτικά παντού».

Πάνω από τα μισά ναυάγια χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο (περίπου 300-600 μ.Χ.). Συνολικά, τα ναυάγια εκτείνονται από την Αρχαϊκή Περίοδο (700-480 π.Χ.), στην Κλασική (480-323 π.Χ.) και την Ελληνιστική (323 - 31 π.Χ.), μέχρι και την Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας).

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι όχι μόνο ο αριθμός των ναυαγίων, αλλά και η ποικιλία των φορτίων, μερικά από τα οποία βρίσκονται για πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Κουτσουφλάκης. 

Τα φορτία αποκαλύπτουν εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολή και την Αίγυπτο σε όλες τις προαναφερθείσες περιόδους. Τουλάχιστον τρία πλοία μετέφεραν φορτίο με αμφορείς ή αγγεία, τα οποία δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε άλλα ναυάγια.

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

Αυτά είναι κυρίως σαμιακοί αμφορείς της Αρχαϊκής περιόδου (700-480 π.Χ.) και της Υστερορωμαϊκής περιόδου (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.). Επίσης, σινωπικοί (σε σχήμα καρότου) αμφορείς και μεγάλοι αμφορείς της Μαύρης Θάλασσας του 2ου αιώνα μ.Χ. που περιέχουν σάλτσα ψαριού.

Οι αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν το κάθε ναυάγιο χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρικές μεθόδους για τη δημιουργία τρισδιάστατων σχεδίων του θαλάσσιου χώρου. Αντιπροσωπευτικά ευρήματα ανασύρθηκαν από κάθε ναυάγιο προκειμένου να ερευνηθούν και να αναλυθούν και ίσως εκτεθούν σε μουσεία μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης.

Σύμφωνα με την ομάδα, ο όγκος των ναυαγίων που βρίσκονται γύρω από τους Φούρνους υποδεικνύει περισσότερο τον μεγάλο αριθμό διέλευσης πλοίων κατά μήκος αυτής της θαλάσσιας οδού παρά το γεγονός ότι νησιά δεν ήταν ασφαλή.

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

«Λαμβάνοντας υπόψη τα 22 ναυάγια και την ευρεία χρονολογική κλίμακα των ευρημάτων, που ισοδυναμεί περίπου με ένα ναυάγιο ανά αιώνα, συμπεραίνουμε ότι ήταν ένα αρκετά ασφαλές στοίχημα για τους ναυτικούς», δήλωσε ο Campbell.

«Αυτά τα ναυάγια πιθανότατα προήλθαν από μια ξαφνική καταιγίδα ή βλάβη στον ναυτικό εξοπλισμό των πλοίων, όπως για παράδειγμα ένα σπασμένο πηδάλιο που εμπόδιζε τον έλεγχο του πλοίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο αριθμός των ναυαγίων είναι πιθανό να αυξηθεί. Οι αρχαιολόγοι έχουν εξετάσει μόνο το 5% των ακτών του αρχιπελάγους, και είναι βέβαιοι ότι πολλά περισσότερα ναυάγια θα ανακαλυφθούν στην περιοχή.

22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους της Ικαρίας!

«Σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε στους Φούρνους το επόμενο έτος και να συνεχίσουμε την έρευνα», είπε ο Campbell.



Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

28 Οκτωβρίου Ράχες Ικαριας

Παρέλαση 28 Οκτωβρίου στο Χριστό Ραχών 28\10\2015   
.Η  ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ
 Η Καλύτερη μαθήτρια Γυμνασίου     Ελένη  Τσαντίρη ...


.Η  ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ  Η Καλύτερη μαθήτρια Λυκειου Βρούλου Κατερίνα  ...Αρετή Βολανάκη και Στέφανος Καρίμαλης ?







ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ

  φωτογραφια   Kyriakos Tsantiris
   

 Μαζί με την παρέλαση του ΟΧI,  βροντοφωνάζοντας .ΝΑΙ  στην Ελευθερία  ,ΝΑΙ στην παραγωγή, ΝΑΙ στον Αγρότη παραγωγό   ...   ΝΑΙ στα Νιάτα μας ..............!