Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μάτσι! Ικαριώτικο ζυμαρικό. Μμμμ....😋

Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και νοστιμότερα πιάτα ζυμαρικών προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου....ένα από αυτά ειναι  και το "Μάτσι"  το Ικαριώτικο μακαρόνι                                                                                                             Από τα παλιά  χρόνια τα ζυμαρικά υπάρχουν στο διαιτολόγιο των Ικαριωτών .
Η πιο διαδεδομένη συνταγή, κάτι που ταίριαζε με όλα σχεδόν τα Ικαριώτικα γούστα , ήταν τα"Μάτσι"σπιτικά μακαρόνια  σερβιρισμένα   με ζεματισμένο λάδι  ,ή γλίνα ( λίπος των γουρουνιών αντί για βούτυρο ) και μπόλικο τριμμένο τυρί  τουλουμίσιο (τυρί που  διατηρούσαν  σε δερμάτινα ασκιά  οι τσοπάνηδες ..Το πιο νόστιμο τυρί της Ικαρίας που δυστυχώς πια  ελάχιστοι το φτιάχνουν ..)               

"Μάτσι" ......Μμμμ😄😋😋
Ζυμώνουμε 1 κιλό αλεύρι  με  νερό ,και μια τσιμπιά αλάτι  Το ζυμάρι αφου γινει σφικτό το ανοίγουμε με την μαλαχταρέ σε ψιλό φύλλο ,όπως της πίτας Το βάζουμε να στεγνώσει και το κόβουμε σε ψιλές λωρίδες 
Το ψήνουμε ειτε σα μακαρόνι στραγγιστό με σάλτσα ντομάτας και τυρί τουλουμίσιο ,ειτε σα σούπα δυναμωτική για τους αρρώστους αλλά και για τις εγκυμονούσες   γ ια  να το τρώνε την περίοδο που θήλαζαν τα μωρά τους 👶



Η κυρία  Γεωργία Σπέη από το Καραβόσταμο μας τα ξαναθύμισε με τα προκομμένα χέρια της 👐 Να 'στε καλά κύρια Γεωργία ,για να φτιάχνετε τα Ικαριώτικα αλευρομυρωδάτα "Μάτσι"σας  😋 ..😋    😋                       φωτογραφίες
δεσποινα σιμακη 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ικαρία- Ακου μια Μεγάλη Ιστορία !



 Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  ραδιοφωνική  εκπομπή     για την Ιστορία της Ικαρίας του χθες ,αλλά και του σήμερα   Δυο σπουδαίες Ικάριες λαλιές ξετυλίγουν  το σοφό κουβάρι των  προγόνων  μας   Ένα κουβάρι γιομάτο  με κάμπιες που όταν το φυσάς  ,Χριστέ μου, μεταμορφώνονται σε   πεταλούδες!                                                    
                                                                                                                           «Η Ικαρία είναι μια κιβωτός στο Αιγαίο. Διέσωσε πανάρχαιες παραδόσεις, ιστορία και γλώσσα», λέει ο Θεμιστοκλής Κατσαρός,ιστορικός – αρχαιολόγος και εμβληματική προσωπικότητα της Ικαρίας. «Οταν έφυγαν οι τελευταίοι Φράγκοι από τη Ρόδο και οι Τούρκοι κυριάρχησαν στο Αιγαίο, οι Ικαριώτες κατέφυγαν σε δυσπρόσιτα μέρη στα βουνά, ξεκινώντας μια νέα ζωή στην αφάνεια. Εκεί διατήρησαν έθιμα και γλώσσα».
Οταν γύρω στο 1930 επισκέφθηκε το νησί ο γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Χατζιδάκις έμεινε έκπληκτος από το ικαριώτικο ιδίωμα που διέσωζε τύπους της αρχαίας ιωνικής διαλέκτου. Αυτή η γλώσσα επιζεί μέχρι σήμερα σε χωριά και γηραιότερους. «Αυτό που δεν έκαναν ολόκληροι αιώνες κάνει σήμερα η τηλεόραση»… Το έθιμο της κούνιας που αναβιώνει το Πάσχα γινόταν στην αρχαιότητα για να εξευμενιστεί η Ηριγόνη κόρη του Ικαρίου που κρεμάστηκε όταν βρήκε τον πατέρα της δολοφονημένο. Τα έθιμα του Κλείδωνα είναι επίσης πανάρχαια, ενώ πολλά τοπωνύμια έχουν αρχαίες ρίζες.
«Το νησί κατοικείται από το 13000 π.Χ. συνεχώς. Εχουν βρεθεί θέσεις της μεσολιθικής περιόδου στη θέση Κεραμέ, ενώ νεολιθικές θέσεις υπάρχουν στο Νίφι και στο Γλαρέδο (με κυκλικές κατοικίες όπως στην Χοιροκιτία της Κύπρου) κ.α. Τα είχα εντοπίσει όταν ήμουν φοιτητής και αρχικά δεν με πίστευαν».
Κατά τη μυθολογία, στην Ικαρία γεννήθηκε ο Διόνυσος, που δώρισε στο νησί την καλλιέργεια της αμπέλου. Αρχαία κείμενα αναφέρουν πως στην Ικαρο φύτρωσε για πρώτη φορά αμπέλι. Στον Ομηρο αναφέρεται ο πράμνειος οίνος που ήταν περιζήτητο κρασί της αρχαιότητας. Στην κλασική εποχή άνθισαν δυο πόλεις, η Οινόη (βόρεια) και οι Θέρμες (νότια). Οι αρχαίοι είχαν αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από το Θερμό της Λευκάδας μέχρι το Δράκανο και την Αγία Κυριακή. Τον 3ο αι. π.Χ. μετονομάστηκαν από Θερμαίοι του Ικάρου σε Ασκληπιείς του Αιγαίου.
«Τα λουτρά θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ραδόνιο. Η πηγή της Αρτέμιδος έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από όλες τις πηγές του κόσμου σε ρέον ύδωρ». Στην Ικαρία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η πατάτα, που εισήχθη από Ικαριώτες αιχμαλώτους στην Μπαρμπαριά μέσω Γαλλίας τον 19ο αιώνα, πριν τη φέρει ο Ιωάννης Καποδίστριας. «Την ίδια πατάτα καλλιεργούσαν μέχρι τη δεκαετία του 1950 οπότε εισέβαλαν οι ξενικοί σπόροι και χάθηκε».
Τα ίχνη επίσης είναι ισχυρά από τα βυζαντινά χρόνια και την παλαιοχριστιανική εποχή. Το 1912 όταν ξέσπασε η ικαριακή επανάσταση οι Ικαριώτες μέτρησαν το τουρκικό ταμείο, μοίρασαν εξίσου στους αιχμαλώτους το ποσό, τους φόρτωσαν σε ένα καράβι και τους παρέδωσαν στη Σάμο. Από τις 17/7 έως τις 4/11 όταν ενώθηκαν με την Ελλάδα τύπωσαν γραμματόσημα, έγραψαν σύνταγμα, οργάνωσαν διοίκηση, στρατό αγροφυλακή και χωροφυλακή, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, τελωνεία, φορολογικό σύστημα. «Μέσα σε 110 μέρες έγιναν τόσα όσα δεν έγιναν σε 100 χρόνια»…                                       «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».Νίκος Καζαντζάκης                                                                                                                                                     Καλεσμένοι στην εκπομπή των Γ. Λεκάκη - Α. Μαζαράκη ο αρχαιολόγος, κ. Θέμης Κατσαρός και η εκπαιδευτικός, Μαρία Κράτσα. Η εκπομπή μεταδόθηκε από τον "901"                                                                                                                                                  

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Έκτακτη πρόγνωση καιρού Ικαρίας για 24.1.2017





Σήμερα Τρίτη  στο νησί μας και από της μεσημεριανές ώρες και μετά θα σημειώνονται ισχυρές βροχές  με την συνοδεία ισχυρών καταιγίδων . 


Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής με μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα!!  


Στης Ράχες το ύψος της βροχής έως τώρα  έχει ξεπεράσει το 100 χιλιοστά!!  


 Δείξτε μεγάλη προσοχή της επόμενες ώρες!! 

θα σας κρατάεμε συνεχώς ενήμερους.  http://meteo-ikaria.blogspot.gr/


Ικαρία. Χωρίς πετρέλαιο για θέρμανση το νοσοκομείο της Ικαρίας μέσα στην καρδιά του χειμώνα…☃

Χωρίς κεντρική θέρμανση έχει μείνει το νοσοκομείο της Ικαρίας μέσα στο χειμώνα, καθώς δεν υπήρξε καμία κυβερνητική μέριμνα για την έγκαιρη προμήθειά του με πετρέλαιο! Στους 22 θαλάμους ασθενών, με εξαίρεση περίπου 6 που διαθέτουν μονάδα κλιματισμού, για θέρμανση υπάρχουν ηλεκτρικές μικρές σόμπες με αντίσταση, αερόθερμα, μικρά ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου. Με αυτά τα …«μέσα», αντιμετωπίστηκαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών της κακοκαιρίας, όπου η θερμοκρασία, λόγω και της χιονόπτωσης στο νησί, είχε πέσει στους 2 βαθμούς, ακόμα και στο μηδέν κατά τις νυχτερινές ώρες…
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε από τη Νίσυρο τη “νησιωτική πολιτική” της κυβέρνησής του και υποσχόταν μέχρι και …ειδικά ταχύπλοα για τη διακομιδή ασθενών, στο νοσοκομείο της Ικαρίας οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι παγώνουν επειδή δεν έχουμε πετρέλαιο. Και όλα αυτά τον 21ο αιώνα», σχολιάζει εύστοχα μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό
Η έλλειψη θέρμανσης στο νοσοκομείο της Ικαρίας έρχεται να προστεθεί, βέβαια, στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, στην άθλια κατάσταση στην Υγεία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της.
Ενδεικτικά, ακόμα και αυτός ο ανεπαρκής οργανισμός του νοσοκομείου (το 2012 διαγράφηκαν από τον οργανισμό περίπου 35 θέσεις) είναι ακάλυπτος.
Για παράδειγμα, από τις 25 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπονται, είναι ενεργές οι 17. Από τις 33 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, είναι καλυμμένες οι 19. Καθώς, μάλιστα, σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται προϊστάμενες που είναι μόνο πρωί και νοσηλευτές που καλύπτουν ειδικότητες τραυματιοφορέων και βοηθών, το πραγματικό νοσηλευτικό προσωπικό που εναλλάσσεται στις βάρδιες, δηλαδή σε 24ωρη βάση, είναι 14 άτομα. Οι ίδιοι νοσηλευτές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και για το χειρουργείο, αφού εκεί δεν υπάρχει καν προσωπικό!
Στη διοικητική υπηρεσία που περιλαμβάνει πέρα από καθαρά διοικητικούς, τεχνολογικό προσωπικό, πλυντήρια, κουζίνα, καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ., από τις 24 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 16. Μάλιστα, τρεις είναι όλοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην κουζίνα, τα πλυντήρια και τη διανομή φαγητού. Ασθενείς και εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, ενώ έχουν χαλάσει τα αντιδραστήρια του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ούτε ένα αντιβιόγραμμα αίματος…
Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές
Η εικόνα του νοσοκομείου είναι ένα το κρατούμενο. Από εκεί και πέρα, σε ολόκληρη την Ικαρία υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας, αυτό του Ευδήλου (μία ώρα απόσταση από τον Αγιο Κήρυκο, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο). Στον οργανισμό του προβλέπονται 9 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 1 θέση αγροτικού και 19 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Τη στιγμή αυτή, στελεχώνεται από μόλις 1 παθολόγο, 1 αγροτικό γιατρό, 4 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων οι 2 έχουν μετακινηθεί εκεί από το νοσοκομείο.
Το Κέντρο Υγείας «εφημερεύει» με ανειδίκευτο αγροτικό γιατρό  από το Περιφερειακό Ιατρείο του Μαγγανίτη, ένα χωριό απομακρυσμένο και που ειδικά το χειμώνα μπορεί να μείνει αποκομμένο για μέρες. Την ίδια ώρα, χωρίς αγροτικό γιατρό έχει μείνει εδώ και δύο περίπου μήνες η περιφέρεια των Ραχών με 2.000 κατοίκους, αλλά και το χωριό Καρκινάγρι, η πιο δυσπρόσιτη και απομονωμένη περιοχή του νησιού, που απέχει μιάμιση ώρα από το Κέντρο Υγείας και δυόμιση ώρες από το νοσοκομείο. Το χειμώνα, λόγω του κακού οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών, μπορεί να μείνει για μέρες απομονωμένο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια ανθρώπινη ζωή…
Αγώνας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, επισημαίνει ότι «για το νησί μας το θέμα της Υγείας είναι κορυφαίο και δεν θα παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας για την κάλυψη των αναγκών μας. Ειδικά το χειμώνα, που πολλές φορές λόγω των καιρικών συνθηκών είναι αδύνατη η προσέγγιση πλοίου και αεροπλάνου, με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, την απουσία αγροτικών γιατρών σε απομακρυσμένα χωριά, ζούμε στην τύχη μας».....

http://www.rizospastis.gr

Μένουμε Ευρώπη👌

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μαεριό με λάχανα

"ούλα είναι φάδια της κοιλιάς" 
Το χρήμα είναι σαν την κοπριά.
Όταν συσσωρεύεται, τρέφει παράσιτα και παράγει δυσοσμία,
αλλά όταν διασπείρεται στη φύση, φέρνει αποτελέσματα και χαρίζει αφθονία.                                                                            Η Μακροζωία και η Ευζωία των προγόνων μας δεν θα μπορούσε να αποδοθεί μονο "στο νερό και τον αέρα" που περιγραφουν οι περιηγητές της Ικαρίας,αλλά  σχετίζεται άμεσα με τη λιτή διατροφή καθώς επίσης και στην σωματική άσκηση για την απόκτηση της    Η Λαχανίδα    ειναι  ένα  άριστο παράδειγμα στο πως οι προγονοι μας   τις μαγείρευαν  στο τσουκάλι τους  καταφέρνοντας να "γεμίσουν"    την κοιλιά των ζωντανών  του σπιτιού τους μα και  του  κτήματος ...με υγεια  !   Ας θυμηθούμε λοιπόν αυτή τη      συνταγή των προγόνων μας   μήπως και λες -λες ξαναπιάσουμε το χαμένο νήμα της παλιάς Σοφής Ικαριώτικης κουζίνας                                  
Μαεριό με λάχανα                                                                               Υλικά                                                                                                                                                               2 χερόβολα από τρυφερά φύλλα λαχανίδων (άγρια λάχανα)                                                                       3-4 πατάτες                                                                                                                                                       2 μεγάλα κρεμμύδια                                                                                                                            ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι                                                                                           Εκτέλεση                                                                                                                 Ρίχνουμε στο τσουκάλι σε βραστό νερό τα λάχανα μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μετά από δεκαπέντε λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κυβακια ,το ελαιόλαδο και το αλάτι. Το μαεριό πρέπει να συγχυλώσει  για να είναι έτοιμο  ..από το βιβλίο "ούλα είναι φάδια της κοιλιάς"η κουζίνα της Ικαρίας και οι συνταγές της ζωής μας!
                        

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

"Δεν περνά από εδώ η Χρυσή Αυγή Τατιάνα μου "

Οι Σύλλογοι Γονέων, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τοπικοί Σύλλογοι της Ικαρίας με την ξεκάθαρη θέση αλληλεγγύης που πήραν στο προσφυγικό ζήτημα.ανάρτησαν την ανακοίνωση ..."Δεν περνά από εδώ η Χρυσή Αυγή Τατιάνα μου "

Ο «Έρωτας» 💘.

Ο Έρως είναι η αρχέγονη δύναμη που κυριαρχεί τον άνθρωπο, οδηγώντας τον όπου αυτός θέλει...
ακόμα και σε ερείπια μερικές φορές.
Έχει μια αδάμαστη, ακαταμάχητη δύναμη, που συνδέεται με την επιθυμία που πηγαίνει πέρα από την ατομική θέληση των ανδρών και των Γυναικών ...
Έρως
Έρως σαν ένα όνειρο, μια επιθυμία, ως κρυφή φαντασία.
Ο Έρως ως ένστικτο, μακριά από τη λογική, τη λογική ...
Μόλις δύο πλάτες ακουμπήσουν, για μια στιγμή ή μια στιγμή,
και μερικές φορές αρκεί μόνο ένα χέρι, για να αγγίξει στο λάθος σας
μια παράξενη μυρωδιά, ένα μισάνοιχτο στόμα ...
ένα ντεκολτέ ένα ... λάθος κουμπί ...
Αυτό είναι ο «Έρωτας»

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το Γλυκό μάραθο της Μακροζωίας

Η εξαιρετική αξιοποίηση των υλικών που υπάρχουν γύρω μας είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού της καθημερινής ζωής στην Ικαρία και η πεμπτουσία της αυτάρκειάς μας. Η αυτάρκεια που παράγει την ποιότητα,την ευημερία, και την ελευθερία. Είναι η απλότητα της ζωής και η απαλλαγή της από άγχη που δεν προσθέτουν τίποτα στη καθημερινότητα  μας παρά μόνο σκοτούρες. Η Υγεια σήμερα είναι το τοπικό, το αυθεντικό, το καθαρό, το κοντινό. Εδώ οι άνθρωποι χαίρονται να βάζουν στο τραπέζι τους ό,τι παράγουν και η χαρά και η ευχαρίστηση είναι μακροζωία. 


    Η γεύση της αυτάρκειας ξεκινάει από το Ικαριωτικο περιβόλι και κάπου εκεί φυτρώνει και το γλυκό μάραθο (Foeniculum vulgare )Ο λόγος για την Ικαριώτικη μαραθιά, ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο μας δίνει τους αρωματικούς σπόρους και φύλλα της για καρύκευμα, αλλά και μία γευστική ρίζα (οχι και τοσο διαδεδομένη στην Ικαριωτικη κουζίνα)Η Μαραθιά αρωματίζει ,νοστιμίζει και κάνει το Ικαριώτικο φαγητό( ίσως και το πιο σημαντικό) εύπεπτο . ...! Οι μαραθόσποροι είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για ψάρια, κρέας, σπιτικά τουρσιά, ελιές, αλλά και το ψωμί Ο βλαστός και τα φύλλα του μάραθου τρώγονται είτε ωμά σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένα με κρέας ή θαλασσινά, σε λαχανικά ή ακόμα και σε χορτόπιτες, για να τους δώσουν μια απαλή, γλυκιά και ταυτόχρονα αρωματική γεύση. Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ένα από τα υψηλότερα λαχανικά σε φυτικές πηγές καλίου, νατρίου, φωσφόρου και ασβεστίου.Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν ένα εξαιρετικό βότανο , ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά και μαγειρικά χόρτα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μάραθο ήταν γνωστό πάνω από 4000 χρόνια . Αναφέρεται στην περίφημη Πάπυρος Ebers, (μια αρχαία αιγυπτιακή συλλογή ιατρικών συγγράμματων γύρω στο 1500 π.Χ) κυρίως ως θεραπεία για τον μετεωρισμό
. Ο Πλίνιος , περιγράφει επίσης το μάραθο κυρίως ως βότανο που βοηθάει την πέψη. Κατά τον Μεσαίωνα, έγινε ονομαστό για την καταπολέμηση του βήχα Στην σύγχρονη ζωή το γλυκό Μάραθο αρχίζει να κερδίζει επάξια τη φήμη του ως ένα από τα πιο αρωματικά συστατικά της Ικαριωτικης Μακροζωίας και αυτό γιατί το Μάραθο προσφέρει την ευκαιρία να απελευθερώσει το σώμα μας τις τοξίνες, να αυξήσει την ενέργεια, και να υποστηρίξει την ικανότητά στον οργανισμό μας να «χωνέψει» και «μετατρέψει» τα τρόφιμα σε γευστικές εμπειρίες / σκέψεις με έναν υγιή τρόπο.Το Μάραθο είναι για την πέψη και την μεταμόρφωση. Παρέχει θρέψη και ζωντάνια. Θα συνιστούσα , όταν τα ζευγάρια έχουν δυσκολίες να πίνουν ένα τσάι μάραθο μαζί καθημερινά. "Οι παλαιοί Ικαριώτες πίστευαν ότι τρώγοντας μάραθο αποκτούσαν περισσότερο θάρρος, δύναμη, και μακροζωία.Οι Ικαριώτες το αγαπούν πολύ ! Το μάραθο είναι νομίζω το πιο αρωματικό συστατικό που χαρίζει στα "φτωχά φάδια " της Ικαριώτικης κουζίνας αυτό το κάτι το ξεχωριστό σε γεύση και σε άρωμα ,και γιαυτό βρίσκετε στη κορυφή της διατροφής μας ως το πιο μυρωδάτο συστατικό της Μακροζωίας ! Εξερευνήσετε το γλυκό Μάραθο και δεν θα χάσετε ,θα το συναντήσετε παντού γιατί ειναι σχεδόν Αθάνατο ... ..! "

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τού­τος ο τόπος είναι όμορ­φος ,δυο δρα­σκε­λιές ασυμ­μά­ζευτη γει­το­νιά και μια οργιά αφύ­λα­χτο κατα­φύγι

Τούτος ο τόπος είν’ ένας μύθος
από χρώμα και φως ένας μύθος κρυφός
με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.
Καθ’ αυγή ξεκινά ν’ ανταμώσει ξανά
το δικό του αθάνατο γένος.
Τούτος ο τόπος είν’ ένας κήπος
με κλαμένα παιδιά στη γαλάζια ποδιά
κάποιας μάνας για πάντα χαμένης
που συντρόφοι ορφανοί καρτερούν να φανεί
στο κατώφλι μίας πόρτας κλεισμένης.

Τούτος ο τόπος είν’ ένας βράχος
σα σπαθί κοφτερός που σοφός ο καιρός
θα τον κάνει τραγούδι μια μέρα
και θα `ρθουν εποχές που οι φτωχές μας ψυχές
το σκοπό του θ’ ακούν στον αγέρα.
Τού­τος ο τόπος  

Νίκος Γκάτσος

Τούτος ο τόπος που γεννάει ποιητές ..Της Ικαρίας τούτος ο τόπος, π' αγαπά

απ' τη στεριά με θαυμασμό ν' ατενίζει το πέλαγο το άγριο , το ανήμερο
για να χαρίζει στους ταξιδευτές ευνοϊκό ταξίδι..

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΠΌΣΟΥΣ ΘΑ ΈΣΩΖΕ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΈΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΉΡΥΞΗΣ ΡΟΎΠΑ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ρουφιανος

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η ΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ!!

Χριστός /Ursulas-Ikaria-wwwikariach
   ikaria, to pio omorfo nisi tis elladas!!!!
Φαρος-Evaggelia Lignou
Περδικι Yulie Vrana
Πλαγια Αργυρώ Μαυρογιώργη

Χαρακας-Αγιος Πολυκαρπος


 Maria Paroikou
Αγιος Δημήτριος -Καμπος
Minse Niazei
Αγιος Δημήτριος Ioanna Zagkaretou




Ακαματρα Evaggelia Lignou
Τραγοστάση
 Vangelia Mazari