Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σαπούνι παραδοσιακό της Ικαρίας


Υλικά:
2,5 κιλά λάδι
3  κιλά νερό
1 κιλό καυστική ποτάσα
175 γραμμάρια αλάτι

Κατά την παρασκευή του σαπουνιού μας, πρέπει να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα και προφυλάξεις, δηλαδή να φοράμε γάντια, να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα υλικά και να μην εισπνέουμε τα αέρια που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του βρασμού του.
Προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

Πως το φτιάχνουμε:
Το βράδυ ζεσταίνουμε το νερό μας και την καυστική ποτάσα σε ένα μεγάλο καζάνι ανοξείδωτο, για να μην τρυπήσει από την καυστική ποτάσα. Όταν το μείγμα μας ζεστάνει ρίχνουμε το λάδι ανακατεύουμε λίγο και μετά σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε όλη νύχτα να ηρεμήσει. Το πρωί ανάβουμε δυνατή φωτιά να βράσει το σαπούνι μας και προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Η φωτιά δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολύ δυνατή αλλά να σιγοβράζει. Θέλει περίπου μια ώρα για να δέσει. Αν το μίγμα μας είναι καθαρό και δεν έχει καντήλες με λάδι σημαίνει ότι το σαπούνι μας πέτυχε.
Όταν είμαστε σίγουροι ότι το σαπούνι μας έπηξε το βγάζουμε με προσοχή από την φωτιά για να μην καούμε και το τοποθετούμε σε καλούπια όχι πολύ ψηλά για να μπορούμε να το κόψουμε μετά. Όταν είναι χλιαρό ακόμα μπορούμε να το χαράξουμε για να το κόψουμε πιο εύκολα στο μέγεθος που θέλουμε όταν κρυώσει. Το αφήνουμε 2-3 μέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος να στεγνώσει και μετά το κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Το σαπούνι μας είναι έτοιμο αλλά όσο περισσότερο το αφήσουμε να ξεραθεί τόσο καλύτερο θα γίνει. Αυτή η μέθοδος είναι η θερμή Οι παλιοί Καριωτες έφτιαχναν τα σαπούνια τους με αυτό τον τρόπο Υπήρχαν άνθρωποι  οι σαπουνοποιοι τους έλεγαν που γύριζαν στα σπίτια και έφτιαχναν το παλιό λάδι σαπούνια Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάλι άνθηση αυτής της τέχνης άλλα οχι με αυτήν την μέθοδο
Οι πιό δημοφιλείς τρόποι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού είναι η ψυχρή μέθοδος και       λιγοτερο  η ζεστή.
2. Η ψυχρή μέθοδος
Στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με ψυχρότητα , απλά το μίγμα ελαίων – σόδας δεν σαπωνοποιείται με την θερμότητα , αλλά με την υπομονή .
Το μίγμα δεν βράζει , η διαδικασία της σαπωνοποίησης συνεχίζεται εφόσον βάλουμε το μίγμα στα καλούπια και απαιτείται ένα χρονικό διάστημα (4 – 6) εβδομάδων για την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης και την ωρίμανση των σαπουνιών . Είναι μία δημοφιλής αγγλοσαξονική μέθοδος , εύκολη για σπιτικό σαπούνι .
Και οι δύο μέθοδοι είναι εξ΄ίσου καλές και δίνουν άριστα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου