Σελίδες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Βούτυρο σπιτικό


Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 λίτρο κρέμα γάλακτος καλής ποιότητας υψηλή σε λιπαρά (από 35% και πάνω)
  • 80 ml γιαούρτι πλήρες ή ξινόγαλα (προσοχή να μην έχει συντηρητικά) ή crème fraîche
  • αλάτι (αναλόγως πόσο αλμυρό το θέλετε)
  • πάγος

Πως το κάνουμε:

  1. Σ' ένα καθαρό γυάλινο/κεραμικό μπολ ή βάζο, ανακατεύετε ελαφρώς την κρέμα με το γιαούρτι ή ξινόγαλο.
  2. Κλείνετε ή σκεπάζετε το δοχείο.
  3. Το αφήνετε για όλη τη νύχτα (18 ώρες είναι καλά) σε ένα αρκετά ζεστό μέρος του σπιτιού. Η ιδανική θερμοκρασία είναι από 20 - 23 βαθμούς κελσίου.
  4. Η κρέμα πρέπει να έχει πήξει αρκετά. Αν δεν έχει πήξει, αφήνετε για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να πήξει.
  5. Αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε το βούτυρο, μπορείτε να αφήσετε το δοχείο μέσα στο ψυγείο για 24 ώρες.
  6. Βάλτε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο πάγο, και τοποθετείστε το δοχείο με την κρέμα μέσα ώστε να κατέβει αρκετά η θερμοκρασία του (γύρω στους 15 βαθμούς). Αν το βγάλατε από το ψυγείο, αφήστε το απλώς να ζεσταθεί λίγο. Καλό θα είναι να έχετε πρόχειρα έξτρα παγάκια και παγωμένο νερό γενικά.
  7. Ξεκινήστε να χτυπάτε γρήγορα την κρέμα με μίξερ. Όλα τα μίξερ κάνουν, ακόμα και το σύρμα.
  8. Μόλις δείτε ότι αρχίζει να σχηματίζει "κορυφές", ελαττώστε την ταχύτητα και παρατηρήστε το προσεκτικά.
  9. Σε λίγο η κρέμα αρχίζει να "σπάει", σχηματίζοντας κίτρινα μικρά κομματάκια βουτύρου που επιπλέουν σε βουτυρόγαλο.
  10. Όταν σταματήσουν να σχηματίζονται άλλα κομματάκια, σταματάτε κι εσείς το χτύπημα.
  11. Αδειάστε στραγγιχτά σε ένα άλλο δοχείο και αν θέλετε, κρατήστε το ομολογουμένως πολύ νόστιμο βουτυρόγαλο για άλλη χρήση.
  12. Εδώ θα χρειαστείτε τον πάγο ή το παγωμένο νερό για να στερεοποιήσετε περισσότερο το βούτυρό σας και να ξεφορτωθείτε το περισσευούμενο βουτυρόγαλο που έχει μείνει επάνω του. Αν δεν το κάνετε, το βούτυρό σας θα χαλάσει πρόωρα. Φορέστε γάντια μίας χρήσης ή πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και έχοντας ρίξει παγωμένο νερό πάνω στο βούτυρο, το ζυμώνετε και το στραγγίζετε ταυτόχρονα. Ρίχνετε όσο παγωμένο νερό χρειαστεί μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό.
  13. Όταν το έχετε στραγγίξει όσο καλύτερα γίνεται και από βουτυρόγαλο και από νερά, μπορείτε να το αλατίσετε και αρωματίσετε με ό,τι άλλο θέλετε. Σας προτείνω σκόρδο, άνιθο και αλάτι που είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός και συνοδεύει εξαιρετικά τα καναπεδάκια που φτιάχνω.
  14. Μπορείτε να το βάλετε απλώς σε δοχείο στο ψυγείο, να γεμίσετε μικρές θήκες σε διάφορα σχήματα ή και να το τυλίξετε σε λαδόκολα. Είτε το βάλετε ψυγείο είτε κατάψυξη, φροντίστε να το έχετε σφραγισμένο καλά καθότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε βακτήρια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Με αυτό κάνω με μεγάλη επιτυχία κουραμπιέδες, γαλακτομπούρεκο, ζύμες, σάλτσες όπως μπεσαμέλ και τέλος πάντων ό,τι χρειάζεται βούτυρο. Το μόνο βούτυρο που αγοράζω (δυστυχώς) είναι το πρόβειο. Πάντως, η γεύση του και το άρωμά του όταν το δοκιμάστε, θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι έτσι πρέπει να είναι κανονικά το βούτυρο και όχι όπως αυτά τα παρασκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας που βρίσκεις στο εμπόριο.   πηγη http://www.sintagespareas.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου