|
- Ζαχαρότευτλα
- Βούρτσα λαχανικών
- Τρίφτη
Οδηγίες
- 1
Πλένετε τα παντζάρια και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα λαχανικών αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά . Ξεκολλήστε το δέρμα.
- 2
Χρησιμοποιήστε ένα τρίφτη τυριού για να τεμαχίσετε εντελώς τα παντζάρια.
- 3
Βάλτε τα παντζάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάζετε με νερό.
- 4
Τα βάζετε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσουν. Αφήστε τα παντζάρια να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- 5
Ρίχνετε το μείγμα τεύτλα μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το χυμό τεύτλων. Τα τεύτλα μπορούν να καταναλωθούν ή να απορριφθούν
- 6
Επιστρέψτε το χυμό τεύτλων στην κατσαρόλα .Τα σιγοβράζεται , ανακατεύοντας συνεχώς. Καθώς μαγειρεύονται και το νερό εξατμίζεται, θα συνεχίσει να πυκνώνει μέχρι να φτάσει τη συνοχή ενός παχύ σιροπιού
- 7
Μόλις ο χυμό τεύτλων έχει πήξει, το βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε σε ένα δοχείο αποθήκευσης. Καλύψετε το χυμό με ένα κομμάτι τουλουπάνι και αφήστε το να κρυώσει για 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- 8
Σκληροί κρύσταλλοι θα εμφανιστούν , όπως το υγρό ψύχεται. Αφαιρέστε τα κομμάτια του κρυστάλλου και συν τρίψετε τα σε μικρούς κόκκους. Χρησιμοποιήστε το όπως θα κάνατε με επιτραπέζια ζάχαρη.
|
Η καλλιέργεια των ζαχαροτεύτλων και του ζαχαροκάλαµου αρχίζει από τους
νεώτερους χρόνους καθώς τα προϊόντα από τα οποία ο άνθρωπος έπαιρνε την ζάχαρη
κυρίως από το µέλι και διάφορα φρούτα. Η ρίζα των ζαχαρότευτλων
χρησιµοποιούνταν για τροφή από τους Αιγυπτίους κατά την εποχή που
κατασκευάζονταν οι πυραµίδες του Χέοπα, στις οποίες ο Ηρόδοτος διάβασε µία
σχετική επιγραφή που αναφερόταν στην αξία των ριζών των τεύτλων που
καταναλώθηκαν από τους οικοδόµους. Ο Ιπποκράτης συνιστά ζωµό τεύτλων σαν
θρεπτικό µέσο. Ο ∆ιογένης, ο Πλάτωνας, ο Κικέρων και ο Καλουµέλας κάνουν µνεία
των τεύτλων. Κατά τον µεσαίωνα τα ζαχαρότευτλα ήταν πολύ κοινή τροφή.
Η ανακάλυψη ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα ζαχαρότευτλα είναι ίδια µε την
ζάχαρη του ζαχαροκάλαµου, έγινε το 1747 από το γερµανό χηµικό Andrea Marggraf.
Αυτός πήρε ζάχαρη κόβοντας σε µικρές φέτες, ξηραίνοντας και κονιορτοποιώντας τα
ζαχαρότευτλα για την παραγωγή ζάχαρης.............
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου