Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι καλύτερες δουλειές για έξυπνους, αλλά… τεμπέληδες

«Έξυπνο παιδί, αλλά δεν διαβάζει″. Πόσες φορές το ακούσατε αυτό για εσάς όσο πηγαίνατε σχολείο;
Στην ενήλικη ζωή σας, πόσο συχνά βρίσκετε τον τρόπο να εκτελέσετε μια εργασία με τη λιγότερη μεν δυνατή προσπάθεια, αλλά αποτελεσματικά; Πόσο συχνά σπάτε τα νεύρα των διπλανών σας στη δουλειά όταν ολοκληρώνετε μια εργασία κάνοντάς τη να φαίνεται πανεύκολη, ενώ για τους άλλους είναι μια κοπιώδης διαδικασία;
Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, είστε ένας έξυπνος «τεμπέλης». Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει καθόλου να σας κάνει να ντρέπεστε. Το σημαντικό είναι ότι ολοκληρώνετε τις εργασίες σας. Μπορεί να είστε φυγόπονος, αλλά όχι οκνηρός. Όχι και τόσο εργατικός, αλλά καθόλου αργόσχολος.
Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τους φυγόπονους περίπου σαν την πανούκλα και ανταμείβει με την εκτίμησή της και υψηλές θέσεις όσους δουλεύουν 60 και 70 ώρες την εβδομάδα για κάποιον άλλον χαρακτηρίζοντάς τους εργατικούς και υπόδειγμα υπαλλήλου. Μέχρι που αρρωσταίνουν από το στρες.
Η καλύτερη λύση για εσάς είναι να βρείτε δουλειές όσο γίνεται λιγότερο κοπιώδεις και όσο γίνεται περισσότερο αποδοτικές. Συνήθως αυτά τα δύο κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά ανάμεσά τους υπάρχει μια χρυσή τομή. Ποια είναι αυτή;
Τα Αγγλικά πληρώνουν
Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο Quora, χρήστες από όλο τον κόσμο ανέφεραν τις δουλειές για εσάς. Ένας Κινέζος προγραμματιστής έγραψε: «Ένας στους τρεις καθηγητές αγγλικών που συναντώ στο Πεκίνο περιγράφει τον εαυτό του ως πολύ έξυπνο, αλλά τεμπέλη. Στην Κίνα οι καθηγητές μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα, χωρίς δεσμευτικό ωράριο και χωρίς πολλά προσόντα. Τις περισσότερες φορές αρκεί το γεγονός ότι γεννήθηκαν σε αγγλόφωνη χώρα». Εξηγεί ότι στην Κίνα τα μαθήματα ξένων γλωσσών αποδίδουν τόσα χρήματα όσα βγάζει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου που εργάζεται 50 ώρες την εβδομάδα.
Ο κώδικας δεν είναι και τόσο δύσκολος
Ένας προγραμματιστής έγραψε πως το επάγγελμά του είναι μεν μια διαδικασία στην οποία συνεχώς μαθαίνεις, αλλά δεν έχεις και τόση πίεση, ενώ οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι συνήθως επαναλαμβανόμενα• αν το ξεπεράσεις μία φορά το μαθαίνεις για πάντα. Επιπλέον, καλοί προγραμματιστές είναι εκείνοι που γράφουν όσο γίνεται λιγότερο κώδικα. Όσο λιγότερο γράψεις, τόσο καλύτερα αμείβεσαι (σε σχέση με τον όγκο). Αφήστε που συνήθως εργάζεσαι με ανθρώπους σαν εσένα, έξυπνους και εφευρετικούς, ενώ οι επενδυτές είναι πάντοτε εκεί να σου δώσουν χρήματα για την επόμενη μεγάλη ιδέα σου. Αρκεί να τους πείσεις.
Ρωτήστε τον ειδικό
Αυτός ο ρόλος συνήθως ανθεί ως «εταιρεία συμβούλων», αλλά γενικά είναι πολύ αποδοτικό να εμφανίζεται κανείς ως ο απόλυτος ειδικός σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εκείνος λέει τις σκέψεις του και τις συμβουλές του, και οι άλλοι τρέχουν να εκτελέσουν το σχέδιο. Βρείτε έναν τομέα που γνωρίζετε καλά και εμφανιστείτε ως ειδικός. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι το βρίσκουν τρομερά δύσκολο και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τη γνώμη σας.
Ο Μπιλ Γκέιτς είχε πει κάποτε «Όταν υπάρχει ένα δύσκολο πρόβλημα, πάντα επιλέγω κάποιον τεμπέλη να ασχοληθεί, επειδή είναι βέβαιο πως θα βρει έναν εύκολο τρόπο να το λύσει».
Μήπως να κάνατε μια κρούση στη Microsoft;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου