Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών (Umbelliferae) και άλλες ονομασίες του είναι: Καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα, μοσχολάχανο. Η Καυκαλήθρα φύεται στην ελληνική φύση, και είναι γνωστή για το εξαιρετικο άρωμα και τη γεύση της. Είναι από τα σημαντικότερα αρωματικά χόρτα της χώρας μας, που φυτρώνει κυρίως σε καλλιεργημένα και μη χωράφια. Συναντούμε και άλλα είδη της που διαφέρουν κυρίως ως προς το μέγεθος. Είναι μικρό ετήσιο φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 15 εκ. Τα φύλλα φυτρώνουν στους βλαστούς με αντίθετη διάταξη, είναι απλά και διαιρούνται σε λοβούς. Τα άνθη του βγαίνουν την Άνοιξη και είναι λευκά σε "σκιάδιο" και έχουν πέντε πέταλα. Ο καρπός του μοιάζει με φασόλι, σκεπασμένο με αγκαθάκια που κολλούν στα ρούχα και με δυσκολία ξεκολλούν ένα - ένα. Όταν ξεραθούν αγκυλώνουν και εμποδίζουν το θερισμό. Σε όλα τα μέρη του φυτού και στους καρπούς υπάρχουν ελαιοφόροι αδένες, που εκκρίνουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Τη βρίσκουμε το χειμώνα και την άνοιξη σε χωράφια, λιβάδια και χέρσες περιοχές. Η καυκαλήθρα θεωρείται από τους γεωργούς κακό βότανο ή ζιζάνιο.Εδώ στην Ικαρία είναι ενα πολύ αγαπητό χόρτο απαραίτητο συστατικό για τις πίτες και φασολάδες μας Ταιριάζει καλά με τα μυρώνια και το μάραθο Αυτά τα τρία μυρωδικά χαρίζουν και το ιδιαίτερο άρωμα στην Ικαριώτικη χορτόπιτα Μπορούμε να την να καλλιεργήσουμε σε κήπο και τη μαζεύουμε όταν τα φύλλα της είναι ακόμα μικρά Την Άνοιξη μαζεύουμε τα λουλούδια της και τα ξεραίνουμε για τα χειμωνιάτικα πιάτα μας προσφέροντας τους άρωμα και γεύση Ανοιξιάτικης εξοχής . Συνταγή
Χοιρινό με Καυκαλήθρα, δενδρολίβανο και φέτα
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου