Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Μηλιά για την φαρυγγίτιδα, τα νεφρά, τους ρευματισμούς, αλλά και για αποτοξίνωση...
Η μηλιά ή Pyrus malus ή πύρος η μηλέα ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων.
Είναι δένδρο φυλλοβόλο με φουντωτή κορόνα. Έχει φύλλα ωοειδή, νευρώδη με μικρό μίσχο. Τα άνθη της είναι ρόδινα και βρίσκονται σε ομάδες στην άκρη των κλαδιών της. Ο καρπός της είναι στρογγυλός και σαρκώδης. Ανθίζει τον Μάρτιο και καλλιεργείται για τα φρούτα της.
Το μήλο είναι ο απαγορευμένος καρπός που στάθηκε αιτία να εκδιωχθούν οι πρωτόπλαστοι από τον Παράδεισο.
Τα μήλα, τα φύλλα, τα λουλούδια και η φλούδα του δέντρου, όλα είναι θεραπευτικά.
Ευδοκιμεί παντού. Τα καλύτερα, όμως, μήλα είναι τα ορεινά (φιρίκια Βόλου και Τριπόλεως και τα πασα-Κρασάνα).


Χρήσιμα μέρη μηλιάς
Τα φύλλα, τα μπουμπούκια, τα λουλούδια, η φλούδα του δένδρου, ο φλοιός και οι καρποί.

Δραστικές ουσίες μηλιάς
Πηκτίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, ταννίνη, άμυλο, σάκχαρα, ένζυμα, αραβάνη, γαλακτάνη, κερσετίνη, ζελατίνη, κυτταρόζη, πεντοζάνη, βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, Ε, φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα βασικά ιχνοστοιχεία.


Ιδιότητες και ενδείξεις μηλιάς 
  • Τα λουλούδια και τα φύλλα μηλιές είναι καλά για τους πόνους και τις διαταραχές των ματιών.
  • Τα φρέσκα βλαστάρια για την ουρική αρθρίτιδα.
  • Τα μπουμπούκια για τον πονοκέφαλο, τη δυσπεψία, τις ξινίλες στο στομάχι, τον ίκτερο, την δυσκοιλιότητα και τους κολικούς. 
  • Η φλούδα του δένδρου είναι τονωτική και διεγερτική και κατεβάζει τον πυρετό.
  • Τα φύλλα, τα μπουμπούκια και τα ανοιχτά λουλούδια είναι διουρητικά. Και τα τρία μαζί σε συνδυασμό χρησιμοποιούνται για τη νεφρίτιδα οξείας μορφής. Το ίδιο μείγμα κάνει καλό σε προβλήματα της ουροδόχου κύστεως και σε πέτρες στα νεφρά.
  • Τα μήλα διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και πρέπει να τρώγονται μισή ώρα πριν το φαγητό. Ακόμη βοηθούν σε ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, κακή λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρωση, αιμορροϊδες, έκζεμα και άλλες δερματοπάθειες.


Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια καλλιεργεια
Τα οφέλη στην υγεία από τα μήλα
-Συστήνεται για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, σε αναιμία, σε αρθριτικά, σε ποδάγρα, σε ρευματισμούς, σε διάρροια, αλλά και σε δυσκοιλιότητα, σε ανωμαλίες περιόδου, σε νευραλγίες, σε ημικρανίες, σε ψηλή χοληστερόλη, για αδυνάτισμα, σε εντερικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια, σε σωματική και πνευματική υπερένταση.
-Είναι στυπτικά. Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και για γαργάρες σε φαρυγγίτιδα.
-Ο μηλοχυμός είναι θαυμάσιο αναψυκτικό, ξεδιψαστικό και γεμάτο φυσικές βιταμίνες. Τον παίρνεται από ολόκληρο το μήλο ή περνώντας από τουρπάνι τριμμένα μήλα καλύτερα ή σε εκχυμωτή. Δίνεται σαν τονωτικό σε πνευματική και σωματική κόπωση, σε έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, σε υπερένταση και σε μικροβιακές μολύνσεις και σκοτώνει ιού και μικρόβια, συσφίγγει τους ιστούς και είναι τονωτικός για την επιδερμίδα του προσώπου.
-Για νευρασθενικά και αλκοολικά άτομα και αϋπνία ένα μήλο λίγο πριν τον ύπνο ηρεμεί.
-Τα ψητά ή βρασμένα μήλα με μια κουταλιά βούτυρο είναι καθαρτικά σε αιμορροϊδες και σε καθιστική ζωή. Τα ψητά μήλα λιωμένα και δουλεμένα με λίγο βούτυρο και μέλι βοηθού σε βραχνάδα και επίμονο βήχα. Ο πολτός ψητών μήλων στο φούρνο ανακουφίζει από τους πόνους και χρησιμοποιείται σε πληγές που επουλώνονται δύσκολα και σε φλεγμονές των ματιών. Ένα κατάπλασμα με πολτό από βρασμένα μήλα στα μάτια κάνει καλό στους πόνους από κτύπημα και είναι και τονωτική μάσκα για την επιδερμίδα προσώπου. 
-Σε εντερικές διαταραχές συνιστώνται τριμμένα μήλα. Αν θέλετε ένα ήπιο ανακουφιστικό τρώτε ολόκληρα τα μήλα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και με τους σπόρους αφού τα πλύνετε καλά. Για τα βρέφη σε διάρροιες δίνεται τριμμένο μήλο ή ο χυμός που κόβεται εκείνη την ώρα, γιατί αλλιώς μαυρίζει.
-Μια δίαιτα δύο ημερών μόνο με μήλα κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό, καθαρίζει το αίμα, ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Αυτές τις δύο ημέρες πρέπει να τρώτε μόνο μήλα ή να πίνετε το χυμό τους και να πίνετε νερό. Δεν τρώτε και δεν πίνετε τίποτε άλλο. Τρώτε ή/και πίνετε μέχρι 2 κιλά την ημέρα. Την τρίτη μέρα γυρίζετε στην συνηθισμένη διατροφή σας και θα νιώθετε όλο υγεία.
-Σε ξινίλες στο στομάχι ένα καλά μασημένο μήλο θεραπεύει.
-Αν δεν σας αρέσουν οι φλούδες από τα μήλα, τις καθαρίζετε, τις ξεραίνετε και φτιάχνετε αφέψημα που ανακουφίζει από ρευματισμούς, βραχνάδα και ερεθισμένα νεφρά.
-Το μηλόξυδο είναι πανάκεια για κάθε αρρώστια. Μόνο του ή με μέλι και νερό. Πολλοί προσθέτουν και μια κούπα μηλόξυδο στο μπάνιο τους.  Για λιπαρά μαλλιά και για την πιτυρίδα, ξεβγάζετε τα μαλλιά μετά το λούσιμο με μηλόξυδο. Για την τριχόπτωση και την φαγούρα χτενίζετε τα μαλλιά σας με χτένα που την βρέχετε με μηλόξυδο μέχρις ότου βραχούν, δυο φορές την ημέρα. Μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό που πίνουμε το πρωί νηστικοί λειώνει τα περιττά λίπη που έχουν συσσωρευθεί.  Σε διάλυση 1:1 το βάζετε σε κομπρέσες στο μέτωπο και τα πέλματα για να ρίξετε τον πυρετό.
-Να τρώτε ολόκληρο το μήλο, με τη φλούδα και τα κουκούτσια. Καθαρίζει τα δόντια, τονώνει τα ούλα και ενεργοποιεί τα έντερα.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά.
Έγχυμα: Τα μπουμπούκια, τα λουλούδια και τα φύλλα του δένδρου. 3 χούφτες ενός ή και μείγματος και των 3 σε ένα λίτρο νερό και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Αφέψημα: 3 χούφτες από άνθη, φύλλα, φλούδα μήλων και φλοιό μηλιάς τις βράζετε σε ένα λίτρο νερό για 15 λεπτά και πίνετε 4 ποτήρια την ημέρα. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε και 1 μέρος της μηλιάς.
Αφέψημα μήλων: Κόβετε σε φέτες 3 μεγάλα ακαθάριστα μήλα και τα σκεπάζετε με ένα λίτρο κρύο νερό. Προσθέτετε λίγα κομμάτια γλυκόριζας και βράζετε για 15 λεπτά και στραγγίζετε πιέζοντας ελαφρά. Πίνετε αυτό το αφέψημα για θεραπευτικούς σκοπούς κρύο. Σε βήχα, βραχνάδα, φλεγμονές του αναπνευστικού το πίνετε ζεστό.
Ψητά μήλα: Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το μίσχο, τα σπέρματα και τις σκληρίες που περιβάλλουν τα σπέρματα και βρεγμένα τα βάζετε στο ταψί και τα ψήνετε σε χαμηλό φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρονται κρύα, σκέτα ή με μέλι ή με βούτυρο.
Μάσκα ομορφιάς: Είναι κατάλληλη για ξηρές επιδερμίδες, για αναζωογόνηση του δέρματος και σύσφιξη των ιστών της επιδερμίδας. Τρίβετε ένα μήλο και προσθέτετε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή γάλα ή κρέμα γάλακτος. Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήνετε για 20 λεπτά και μετά ξεπλένετε με χλιαρό νερό
Για τα μάτια που δακρύζουν: Κόψτε ένα μήλο στη μέση, καθαρίστε το από τα κουκούτσια και τις σκληρίες, βάλτε ζάχαρη, ενώστε τα και ψήστε τα στα κάρβουνα και ζεστά λίγο βάλτε τα στα μάτια και ξαπλώστε.
Μούσλι για αποτοξίνωση: Αφήνετε να μουσκέψουν για 12 ώρες σε 3 κουταλιές της σούπας νερό, 1 κουταλιά ολόκληρα δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, ρύζι και βρώμη. Αφού φουσκώσουν και μαλακώσουν προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα, 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Ανακατεύετε καλά και πριν σερβίρετε προσθέτετε 200 γραμμάρια τριμμένα μήλα. Αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση και για αδυνάτισμα, γιατί περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την λειτουργία του οργανισμού. 
Για ανάρρωση, για την ανάπτυξη, σε εξασθενημένους, σε παιδιά για ενέργεια, γιατί περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την ανάπτυξη και την λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσθέτετε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς.Τα μεταλλαγμένα μήλα είναι πραγματικότητα


To Arctic Granny και το Arctic Golden
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε το μεταλλαγμένο μήλο...
Δύο γενετικές τροποποιημένες ποικιλίες μήλων σχεδιάστηκαν και τα μήλα δεν μαυρίζουν όταν κόβονται...
Οι ποικιλίες είναι το Arctic Granny και το Arctic Golden.
Και στις δυο ποικιλίες έχει απενεργοποιηθεί το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO) στο οποίο οφείλεται το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί ή χτυπηθεί.
Όπως ισχυρίζεται η Okanagan Speciality Fruits τα νέα μήλα δεν περιέχουν κανένα επιπλέον συστατικό.                                                                                                                                            πηγη    http://emedi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου