Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Σάλτσα πιπεριάς

Μια συμπυκνωμένη σάλτσα από κόκκινες ζουμερές πιπεριές που έχει μεγάλη χρήση στην ανατολίτικη κουζίνα:

*για μαρινάτα σε κρέατα αραιωμένο με νερό ή ελαιόλαδο και προσθέτοντας τα επιθυμητά μπαχαρικά,

*σε όλα τα φαγητά που έχουν σάλτσα ντομάτας για να εξισορροπήσει την ξινή γεύση της ντομάτας με τη γλυκιά γεύση της πιπεριάς, 

*ως ντρέσσινγκ αραιωμένη με ελαιόλαδο,

*ως συνοδευτικό ντιπ κλπ.

Τα οφέλη της κόκκινης πιπεριάς:

Είναι σύμμαχος στη μάχη με τον καρκίνο, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει,

Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων,

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά,

Βοηθά στην απώλεια βάρους γιατί αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οξυγονώνει τον οργανισμό,

Η Βιταμίνη Α που περιέχει δυναμώνει την όραση,

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,

Η Βιταμίνη Β που περιέχει συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξή του,

Επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό του σώματος και μετατρέπει τις πρωτεΐνες σε ενέργεια,

Η Βιταμίνη Ε που περιέχει καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα,

Είναι σημαντική πηγή Βιταμίνης C και καλίου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΒΡΑΣΙΜΟ:

1.Πλύντε, καθαρίστε από κοτσάνια και τους σπόρους τις πιπεριές και κόψτε τες στα τρία.

2.Βάλτε τις πιπεριές σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό και αφήστε τες να βράσουν περίπου 1 ώρα ανακατεύοντας που και που.

3.Μόλις μαλακώσουν καλά, σουρώστε τις πιπεριές και ξεφλουδίστε τες αν είναι ενοχλητικά σκληρή η φλούδα τους.

4.Βάλτε τις πιπεριές σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τες.

5.Βάλτε τις πιπεριές που έχουν γίνει πλέον πουρές σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε διαρκώς και σε 10 λεπτά προσθέστε το αλάτι.

6.Σε σιγανή φωτιά ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να γίνει μια αρκετά πηχτή σάλτσα (σαν τον πελτέ ντομάτας).

7.Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και γεμίστε ένα καθαρό βάζο κλείστε σφιχτά το καπάκι και γυρίστε το βάζο ανάποδα.

Έτσι σφραγίζει καλά το καπάκι και δε θα αλλοιωθεί η σάλτσα.

Επίσης σφραγίζει πολύ καλά το βάζο αν η σάλτσα τοποθετηθεί ζεστή κλείνοντας αμέσως σφιχτά το καπάκι και αναποδογυρίζοντας τα. Αυτά αμέσως πρέπει να σκεπαστούν με μια χοντρή πετσέτα και να τα αφήσετε έτσι περίπου 8 ώρες να κρυώσουν καλά.

Όταν το ανοίξετε και χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα, ισιώνετε την επιφάνεια της, την καλύπτετε με ελαιόλαδο και την φυλάτε στο ψυγείο.

Αν κάνετε μεγάλη ποσότητα προτιμήστε μικρά βάζα για να μοιράσετε τη σάλτσα για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό πριν ανοιχτούν.

Σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να αποστειρώσετε τα βάζα:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τα βάζα και τα καπάκια τους ανοιχτά, γεμίστε με νερό μέχρι να τα σκεπάζει και βράστε τα για 20 λεπτά.

Βγάλτε τα με μια τσιμπίδα από το νερό και βάλτε ανάποδα σε μια απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Δεν πρέπει να αγγίζετε καθόλου το εσωτερικό των βάζων με τα χέρια σας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ:

Κάνετε τα βήματα 1 – 4.

Απλώνετε τον πουρέ σε πλατιά ταψιά όσο λεπτά γίνεται.

Τοποθετείτε το ταψί σε ένα ηλιόλουστο μέρος και το σκεπάζετε με ένα τούλι για να μην κάθονται τα έντομα.

Συχνά ανακατεύετε τον πολτό και τον απλώνετε ξανά ομοιόμορφα για να στεγνώσει καλά στον ήλιο.

Σε πολύ δυνατό ήλιο θα κάνει περίπου 3-4 μέρες.

Όταν εξατμιστούν τα υγρά της πιπεριάς προσθέτετε το αλάτι κι έπειτα τοποθετείτε τη σάλτσα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

Σκεπάζετε τη σάλτσα με ελαιόλαδο και τα φυλάτε στο ψυγείο.

Με αυτή την μέθοδο η σάλτσα που θα απομείνει θα είναι λιγότερη σε σύγκριση με το βράσιμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όταν διαλέγετε τις πιπεριές προτιμήστε αυτές που μέσα κι έξω έχουν το ίδιο κόκκινο χρώμα γιατί αυτές που είναι ασπρουδερές μέσα δεν κάνουν καλή σάλτσα.

Οι ιδανικές είναι οι λεπτόφλουδες με παχιά σάρκα.

Πάντα προτιμήστε τις καλοκαιρινές πιπεριές, γιατί θα κάνουν πιο νόστιμη σάλτσα.

Afiyet olsun.                                                                                                                        
https://www.facebook.com/EisTenPolin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου