Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

«Τροφή των Θεών».Cacao Beans- Theobroma cacao

Η ονομασία του δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο, Λίνναιο και μεταφράζεται, από τα αρχαία ελληνικά και το συνδυασμό των λέξεων «Θεός» και «βρώση» που σημαίνει «Τροφή των Θεών». Το κακάο έφθασε στον Παλιό Κόσμοτο 1544, όταν παρουσιάστηκαν οι σπόροι στον μέλλοντα βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο Β΄. Η ισπανική αριστοκρατία μαγεύτηκε τόσο πολύ, που κράτησαν το κακάο μυστικό από τους ανθρώπους που δεν προέρχονταν από τον κύκλο
τους για σχεδόν εκατό χρόνια.                                                       
Οι πρώτες καλλιέργειες του κακαόδεντρου (Theobroma Cacao) έγιναν πριν χιλιάδες χρόνια από την φυλή των Μάγια, οι οποίοι ανακάλυψαν και τον τρόπο επεξεργασίας του καρπού για την παραγωγή ροφήµατος. Ακόµη και λαοί που δεν είχαν τα µέσα για να το καλλιεργήσουν, όπως οι Αζτέκοι, προµηθεύονταν µεγάλες ποσότητες του καρπού προκειµένου να απολαύσουν το θαυµατουργό ρόφηµα. Ο Ινδιάνικος θρύλος των Αζτέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναµη και σοφία. Αρχαία χρονικά αναφέρουν ότι οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ο θεός Κετσαλκοάτλ ταξίδεψε στη γη, πάνω στην αχτίδα φωτός του Αυγερινού, φέρνοντας µαζί του το κακαόδεντρο από τον παράδεισο και να το προσφέρει στους ανθρώπους. Ο τρόπος παρασκευής του ήταν ιδιαίτερος αφού τον είχαν διδαχθεί από τους θεούς. Έµαθαν πώς να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας µια θρεπτική πάστα, διαλυτή στο νερό. Η προετοιµασία του ως ρόφηµα γινόταν µε παρόµοια διαδικασία όπως τα φύλλα τσαγιού. Αφού έτριβαν τους σπόρους µε την σκόνη αρωµάτιζαν 11 ένα µίγµα από βανίλια, καλαµπόκι, κόκκινες πιπεριές και ζεστό νερό. Αυτό το ρόφηµα είχε την ονοµασία «σοκολάτλ» δηλαδή «πικρό νερό» και θεωρούνταν δυναµωτικό, χωνευτικό και φάρµακο για όλες τις ασθένειες. Ακόµα και σήµερα ο τρόπος παρασκευής σε κάποια σηµεία έχει µείνει ο ίδιος αφού χρησιµοποιούµε ζεστό νερό προκειµένου να απελευθερωθούν οι ενεργές ουσίες και το άρωµα του κακάο. Οι κόκκοι του κακάο ήταν πολύτιµοι εκείνη την εποχή, αφού ήταν ισότιµοι µε το χρυσάφι και σε πολλές περιπτώσεις τους χρησιµοποιούσαν στις συναλλαγές τους ως νόµισµα. Σε πολλές περιπτώσεις ακόµα, τους θεωρούσαν την καλύτερη προσφορά για ένα θεό. Ο Κολόµβος, όταν πρώτος ανακάλυψε την Αµερική, ανακάλυψε µαζί µε αυτήν το κακάο και το κακαόδεντρο                                                                         Το κακάο αναπτύσσεται σε περιοχές µε αυξηµένη βροχόπτωση (1000-4000mm το χρόνο), αλλά το ιδανικό κυµαίνεται από 1500 έως 2500mm όµοια κατανεµηµένη καθ’ όλο το χρόνο. Σαν φυτό προτιµά υψηλή υγρασία κατά τη διάρκεια της ηµέρας έως 70-80% (έως 100% το βράδυ και θερµοκρασία από 18-32o C. Το έδαφος πρέπει να έχει βάθος πάνω από 1,5 µέτρο µε υψηλή υγρασία και ουδέτερο έως ελαφρά όξινο PH =5 έως 7,5 Γίνετε να καλλιεργηθεί κακαοδεντρο. στο κλίμα της χώρας μας,σε ένα κήπο?                                                    Μεγαλώνει, αλλά λόγο της χειμερινής περιόδου που έχουμε θέλει σχεδόν το διπλάσιο χρόνο για να φτάσει ένα στάνταρ ύψος κ να κάνει κ καρύδες. Πχ αν για να φτάσει στα 10 μέτρα στην Αίγυπτο ή ΕΑΕ θέλει το πολύ 9 χρόνια, στην Ελλάδα θα κάνει 18-20. Αυτο Ισχύει για όλα τα φοινικοειδή.  Μια λύση είναι να πάρεις έτοιμο μεγάλο δέντρο, αλλά μόλις ακούσεις την τιμή, θα τρέχεις να κρυφτείς. Ειδικά για κακαόδεντρο που δεν έχουν έτοιμοπαράδοτα συνήθως... Αλλά αν η ερώτησή σας αφορά το να βάλεις ένα για ομορφιά, Ναι γίνεται κ ζει κ βασιλεύει. Είναι πανέμορφα δέντρα οι φοίνικες, αλλά θέλουν αρκετή φροντίδα κάθε χρόνο για είναι όμορφοι κ υγιείς.
Σοκολάτα και υγεία
   Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών (φλαβονοειδή, τανίνες, προκυανίδες), βιταμίνες Α και Ε, θεοβρωμίνη και καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι πλούσιο και σε μερικά ανόργανα συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο φώσφορος και ο σίδηρος. Τα κύρια λιπαρά οξέα του βούτυρο κακάο είναι το ελαϊκό, το στεατικό, το παλμιτικό και τι λινολενικό οξύ. Οι πολυφαινόλες, μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων που συνδέονται με τη θρόμβωση ενώ δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας τη χοληστερόλη του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

   Ακόμα συμβάλει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του σκελετού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της μνήμης. Με την κατανάλωση κακάου, εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση, καθώς και σεροτονίνη, μία ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

   Είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, εύπεπτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην πραγματικότητα, οι καρποί του κακάο έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι και το κόκκινο κρασί. Λόγω των αντιοξειδοτικών αυτών εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και είναι ευεργετικοί για την πρόληψη καρδιαγγεικών παθήσεων, την πρόληψη της νόσου του Αλττσχάιμερ και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη του μυοκαρδίου, να μειώσουν τις θροβώσεις του αίματος και να ρυθμίζουν την πίεση του. Επίσης, μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την ικανότητα μας να το αντιμετωπίζουμε. Η φήμη τους ως το αντικαθληπτικό της φύσης δεν είναι αδικαιολόγητη.


   Οι καρποί του κακάο περιέχουν τρείς νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την προώθηση της ευδιαθεσίας στον άνθρωπο και τη βελτίωση της ψυχικής του κατάστασης:τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και την φαινυλαιθαμίνη. Για τη θετική συνεισφορά τους στην υγεία της καρδιάς, φαίνεται πώς ευθύνονται οι πολυφαινόλες, τα ίδια ωγέλιμα αντοξειδωτικά που βρίσκουμε και στο κόκκινο κρασί. Τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μειώνονται με την άνοδο των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Το μαγνήσιο που περιέχουν σε αφθονία μπορεί επίσης να υποστηρίξει το καρδιαγγειακό σύστημα, να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, στη θεραπεία της ημικρανίας και την πρόληψη της οστεροπόρωσης.

   Επίσης, μειώνει την πήξη του αίματος και άρα τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος που οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και η βιταμίνη D στον οργανισμό συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ακατέργαστο κακάο, βοηθούν στην καλή λειτουργία του σώματος και την ευστροφία του εγκεφάλου.  Επίσης, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει και τα αντικαταθληπτικά τους οφέλη, καθώς μειώνουν το άγχος και ενισχύουν την ευδιαθεσία, αφού περιέχουν ντοπαμίνη, σερετονίνη και φαινυλαθαμίνη.
  Όταν τρώτε κακάο να αποφεύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε να επωφεληθείτε όσο γίνεται περισσότερο από τις ευεργετικές ιδιότητες, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη γαλακτοκομικών στην πραγματικότητα μπλοκάρει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα αντιοξειδωτικά                                               πηγες   .https://www.blogger.com/profile/17706492137540009625         http://www.insomnia.gr    n efeli.lib.teicrete.gr/.../DekoulakouTheodora_BalafoutiTheodora2012.pd..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου