Το φοινικέλαιο έχει μπει γερά στη βιομηχανία. Από το 1990, η αύξηση της χρησιμοποιούμενης γης για την καλλιέργεια φοινικέλαιου έχει αυξηθεί κατά 50% και στα επόμενα χρόνια αναμένεται και περαιτέρω αύξηση! 45 εκατομμύρια τόνοι είναι η ετήσια παραγωγή! Το 90% παράγεται στη Μαλαισία και την Ινδονησία! Το Φοινικέλαιο είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο φυτικό έλαιο, μετά το σογιέλαιο. Η βιομηχανία παραγωγής Φοινικέλαιου με τον τεράστιο ρυθμό αποψίλωσης δασικών εκτάσεων θα οδηγήσει σε λιγότερο από 3 χρόνια στην εξαφάνιση της Τίγρης της Σουμάτρας και στα επόμενα 5 με 10 χρόνια στην εξαφάνιση των ουρακοτάγκων.
Το Φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα, στα γλυκά, στα αρτοπαρασκευάσματα, στα καλλυντικά, στα είδης προσωπικής υγιεινής, στα είδη καθαρισμού και άλλα. Η βιομηχανία το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους, αδιαφορώντας για την άγρια βία που κρύβει αυτό το προϊόν σε όλα τα επίπεδα - ακόμα και στους καταναλωτές, μιας και περιέχει κορεσμένα λιπαρά, που δημιουργούν προβλήματα με τη χοληστερίνη.
Και τα χειρότερα έρχονται! Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και η χρήση του ως “bio-diesel” και ως βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια – κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ραγδαία αύξηση της παραγωγής του.
Υπάρχουν πάνω από 300.000 διαφορετικά είδη ζώων που βρίσκονται στις ζούγκλες του Βόρνεο και της Σουμάτρα. Όσο καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης τους, τόσο μειώνεται η διαθέσιμη τροφή για αυτά τα ζώα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασιτεία. Πολλά από αυτά τα ζώα, καθώς αναζητούν τροφή στα αποψιλωμένα δάση δολοφονούνται ή εκτοπίζονται ή αιχμαλωτίζονται και πωλούνται ως “κατοικίδια”, ως πειραματόζωα ή σε οίκους ανοχής. Η βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου δεν καταστρέφει μόνο τα ζώα – δολοφονεί το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές. Ουρακοτάγκοι
Οι ουραγκοτάγκοι είναι από τους στενότερους συγγενείς μας, με το DNA τους να είναι όμοιο με το δικό μας κατά 97%. Αυτά τα έξυπνα και γλυκύτατα ζώα έχουν την ίδια νοημοσύνη με ένα 6χρονο παιδί. Παρόλα αυτά 6 με 12 ουρακοτάγκοι δολοφονούνται βάναυσα κάθε μέρα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η αιματοβαμμένη αυτή βιομηχανία για να εξοντώσει τους ουρακοτάγκους, πέρα από την καταδίκη τους σε πείνα, είναι πολλές: τους θάβουν ζωντανούς, τους κόβουν με μασέτες τα χέρια, τους καίνε ζωντανούς με καυτό λάδι, δολοφονούν τις μητέρες και αρπάζουν τα μωρά με σκοπό την πώληση τους στην αγορά άγριας ζωής, ακόμα και σε οίκους ανοχής της Ινδονησίας! Βάση των κυβερνητικών δεδομένων πάνω από 50.000 ουραγκοτάγκοι έχουν ήδη πεθάνει ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών τα τελευταία χρόνια. Το 90% του πληθυσμού τους έχει ήδη χαθεί!
Η βιομηχανία του Φοινικέλαιου έχει προωθήσει και την λαθροθηρία των τίγρεων για την παράνομη προμήθεια από μέρη του σώματος τους στις διεθνείς αγορές. Η πιο κοινή μέθοδος του κυνηγιού των τίγρεων είναι μέσω της χρήσης παγίδων, που πιάνουν τις τίγρεις από τα πόδια. Συνήθως οι τίγρεις παραμένουν παγιδευμένες για μέρες, μέχρι να βρεθούν από τους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα τις σκοτώσουν. Η χρηματική αξία μιας τίγρης μπορεί να φθάσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Μια μελέτη του 2004, έδειξε ότι σε περίπου 4 χρόνια 253 τίγρεις σκοτώθηκαν ή ζουν αιχμάλωτες. Σήμερα να παραμένουν ελάχιστες τίγρεις σε άγρια κατάσταση.
Ακριβώς όπως η αποψίλωση των δασών και η ανάπτυξη παραγωγής φοινικέλαιου αυξάνει τη συχνότητα της λαθροθηρίας για τις τίγρεις, έτσι λειτουργεί και για άλλα είδη ζώων, όπως η Αρκούδα της Μαλαισίας. Οι βιότοποι που ζούσαν αυτά τα ζώα ήταν μέχρι πρότινος δύσκολα προσπελάσιμοι από τους λαθροκυνηγούς και από τους λαθρέμπορους. Σήμερα όμως, με την αποψίλωση των δασών, τις αιχμαλωτίζουν και καταλήγουν να ζουν σε μεταλλικά κλουβιά όσο το μέγεθός τους και τις καταδικάζουν σε μια ζωή αφόρητου πόνου και δυστυχίας. Οι αρκούδες αυτές είναι τα θύματα της κινέζικης “ιατρικής” και αρμέγονται για τη χολή τους. Τα μωρά των αρκούδων επίσης αιχμαλωτίζονται και πωλούνται και ως κατοικίδια. Ενώ η σούπα από πόδι αρκούδας είναι ένα εξαιρετικά ακριβό "έδεσμα" σε όλη την Ασία.
Τα ζώα που υποφέρουν ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης περιλαμβάνουν πάρα πολλά είδη, πέρα των προαναφερθέντων που επίσης κινδυνεύουν με εξαφάνιση και είναι θύματα λαθροθηρίας, όπως ο Ρινόκερος της Σουμάτρας, ο Πυγμαίος Ελέφαντας, η λεγόμενη Clouded Λεοπάρδαλη και η Long-nosed μαϊμού (Proboscis Monkey) και χιλιάδες άλλα. Ακόμα και αυτά που δεν θα πέσουν στα χέρια των κυνηγών χάνουν τον φυσικό τους βιότοπο, υποφέρουν από την έλλειψη τροφής και καταδικάζονται σε αργό θάνατο. Η ζήτηση για φοινικέλαιο σημαίνει καταστροφή και θάνατος για τα ζώα.
Η παραγωγή Φοινικέλαιου συμβαίνει εις βάρος της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις χώρες που παράγεται. Επί του παρόντος, το ένα τρίτο όλων των ειδών θηλαστικών στην Ινδονησία θεωρούνται απειλούμενα ως συνέπεια της ανάπτυξης της παραγωγής φοινικέλαιου.
Τα ζώα που ζουν σε κάθε περιοχή έχουν ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οικοσυστήματος. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η εξάπλωση των σπόρων των τροπικών δασών στην Ινδονησία, πολλά από τα οποία μπορούν να βλαστήσουν μόνο αφού περάσουν από το έντερο του ουραγκοτάγκου και ως εκ τούτου, αυτό το αξιαγάπητο ζώο είναι απαραίτητο για την ύπαρξη του δάσους.
Η αποψίλωση των δασών για την παραγωγή φοινικέλαιου συμβάλλει επίσης σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος, καθιστώντας την Ινδονησία την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο! Επιπτώσεις στους ανθρώπους
Πολύ συχνά, η κυβέρνηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λάβουν (να κλέψουν δηλαδή με “νόμιμους” τρόπους) τη γη που ανήκει στους ιθαγενείς. Ισοπεδώνουν τις καλλιέργειες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για να ζήσουν και φυτεύουν φοινικόδεντρα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τους προσλάβουν με εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας για ένα πενιχρό μεροκάματο ως εργάτες στην ίδια τους τη γη!
Η βιομηχανία φοινικέλαιου συνδέεται επίσης με σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Συνήθως τα παιδιά που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους.
Η “Βιώσιμη παραγωγή φοινικέλαιου” υποτίθεται ότι είναι μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην παραγωγή φοινικέλαιου, χωρίς την πρόκληση της αποψίλωση των δασών και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Όμως προφανώς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παραπλανητικό παιχνίδι των βιομηχανιών, προκειμένου να μην χάσουν τα τεραστία κέρδη τους .
Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο ένας οργανισμός, ο Roundtable on Sustainable Palm Oil (R.S.P.O.) που έχει πρόγραμμα πιστοποίησης. Ο οργανισμός R.S.P.O. ιδρύθηκε το 2004 για την προώθηση της χρήσης του βιώσιμου φοινικέλαιου. Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις το 17% των μελών του είναι παραγωγοί φοινικέλαιου. Η πλειοψηφία των μελών του είναι μεταποιητές και έμποροι φοινικέλαιου, κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών, λιανοπωλητές, τράπεζες, επενδυτές, και ορισμένες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μέχρι τα τέλη του 2012, το 15% του φοινικέλαιου ήταν πιστοποιημένο ως RSPO-certified.
Ο R.S.P.O. είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αρχικά είχε ως στόχο να ενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της βιομηχανίας με σκοπό την παραγωγή βιώσιμου φοινικέλαιου ως απάντηση στην παγκόσμια κατακραυγή. Τα κριτήριά του για την απόκτηση πιστοποίησης ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα χαλαρά και δεν απαγορεύουν την αποψίλωση των δασών ή την καταστροφή των τυρφώνων προκειμένου στη θέση τους να γίνουν φυτείες φοινικέλαιου. Πρακτικά λοιπόν, δεν έχει κανένα νόημα αυτή η πιστοποίηση - είναι απλά ένας ισχυρισμός – ίδιος και απαράλλαχτος με τον ισχυρισμό που χρησιμοποιούν οι εκτροφείς ζώων περί “ελευθέρας βοσκής” κλπ.
Κάνε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου. Δες τα ράφια για παράδειγμα που βρίσκονται τα μπισκότα! Εμείς δεν καταφέραμε να βρούμε ούτε μια εταιρία που να μην χρησιμοποιεί φοινικέλαιο! Το ίδιο ισχύει και στα ράφια με τα συσκευασμένα ψωμιά για τοστ (τα περισσότερα εκ των οποίων περιέχουν και ορό γάλακτος φυσικά). Δες τις μαργαρίνες, και τους συσκευασμένους ξηρούς καρπούς, τις σοκολάτες υγείας, την πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων, τα δημητριακά που προορίζονται για πρωινό, τα διάφορα γλυκίσματα κλπ. Το φοινικέλαιο είναι σχεδόν παντού!
Ακόμα και πιστοποιημένα vegan προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο. Κάποια φέρουν την πιστοποίηση του R.S.P.O. ενώ κάποια άλλα απλά αναγράφουν στη συσκευασία τους πως το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν είναι βιώσιμης καλλιέργειας. Το γεγονός πως η Vegan Society έχει επιτρέψει αυτή την αδικία, δεν σημαίνει πως εμείς ως καταναλωτές θα πρέπει να την υποστηρίξουμε - η θέση μας θα πρέπει να είναι και εδώ ξεκάθαρη!
Το φοινικέλαιο, αν και είναι ένα φυτικό προϊόν δεν μπορεί να θεωρείται βίγκαν, εφόσον η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα καταστροφική και δολοφονική για τα ζώα. Θεωρούμε πως η θέση ενός ηθικού βίγκαν ή ενός καταναλωτή με οικολογική ή ανθρωπιστική ευαισθησία οφείλει να είναι ξεκάθαρη ως προς την κατανάλωση φοινικέλαιου, μιας και η φρικαλεότητα πίσω από την καλλιέργεια των Φοινικόδεντρων είναι δεδομένη! Τι μπορείς να κάνεις
Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την καταστροφική δράση της παραγωγής φοινικέλαιου. Εκτύπωσε τη λίστα με τις διάφορες ονομασίες που έχει το φοινικέλαιο στα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε οι αγορές σου να είναι χωρίς βία.
Ζήτησε από την Vegan Society να αλλάξει τους όρους της πιστοποίησης των βίγκαν προϊόντων και να μην επιτρέπει σε αυτά που περιέχουν φοινικέλαιο να πιστοποιούνται ως vegan.
Επιπλέον μπορείς να στείλεις ένα email στις εταιρίες που γνωρίζεις πως χρησιμοποιούν φοινικέλαιο στα προϊόντα τους, ενημερώνοντάς τες για το τι συμβαίνει κατά την παραγωγή του και φυσικά να τους γνωστοποιήσεις πως δεν θα αγοράζεις τα προϊόντα τους όσο συνεχίζουν να περιέχουν φοινικέλαιο.
Φυτικά Έλαια
Φυτικά Λίπη
Φοινικέλαιο #
Έλαιο Φοίνικα #
Sodium Laureth Sulfate (SLS) ^
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ^
Sodium Dodecyl Sulphate (SDS ή NaDS) ^
Palm Kernel#
Palm Oil Kernel #
Palm Fruit Oil #
Palmate #
Palmitate #
Palmolein #
Glyceryl Stearate #
Stearic Acid #
Elaeis Guineensis #
Palmitic Acid #
Palm Stearine #
Palmitoyl oxostearamide #
Palmitoyl tetrapeptide-3 #
Steareth -2 *
Steareth -20 *
Sodium Kernelate #
Sodium Palm Kernelate #
Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate *
Sodium Lauryl Sulfoacetate ^
Hyrated Palm Glycerides #
Sodium Isostearoyl Lactylaye ^
Cetyl Palmitate #
Octyl Palmitate #
Cetyl Alcohol ^
Palmityl Alchohol #
# Αυτά τα συστατικά παράγονται μόνο από το Φοινικέλαιο.
* Αυτά τα συστατικά παράγονται από το Φοινικέλαιο, αλλά μπορεί να προέρχονται και από άλλα φυτικά έλαια.
^ Αυτά τα συστατικά παράγονται είτε από το Φοινικέλαιο, είτε από το Λάδι Καρύδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου