Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Ένα τεράστιο ορόσημο» στην εξέλιξη της θεραπείας του καρκίνου.........ένα πολύ σημαντικό βήμα." !

Μικροσκοπική άποψη των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων
 Μικροσκοπική άποψη των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων. Φωτογραφία: Stocktrek Εικόνες, Inc. / Alamy S / Alamy 
Νέα θεραπεία Imlygic προγράμματα με ιούς που θα επιτίθενται  μόνο στα καρκινικά κύτταρα θα δίνει στους ασθενείς περισσότερες ανθρώπινες επιλογές - ενδεχομένως «μια ολοκληρωτική αλλαγή στο παιχνίδι» στη θεραπεία του Καρκίνου Μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία του καρκίνου είναι στον ορίζοντα και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι-changer και εναλλακτικό   σε ασθενείς που βιώνουν ακραίες παρενέργειες των υφιστάμενων επιλογών, όπως η χημειοθεραπεία.
Η χημειοθεραπεία και άλλες επώδυνες  θεραπείες για τον καρκίνο είναι βίαιες.Οι Παρενέργειες τους είναι πολλές, και σε πολλές περιπτώσεις τρομακτικές - από την απώλεια μαλλιών και εσωτερική αιμορραγία σε χρόνιες ναυτίες και ακόμα και στο θάνατο.









 Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για  πρώτη φορά  εγκρίνει  μία  αγωγή που μπορεί έξυπνα να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα υγιή και μόνα, και ταυτόχρονα να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον  ίδιο του καρκίνο.
Η θεραπεία,  ονομάζεται T-VEC (για talimogene laherparepvec), αλλά θα πωλείτε με την εμπορική ονομασία Imlygic, χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο ιό για να κυνηγήσει τα καρκινικά κύτταρα και απ  ό, τι λένε οι ειδικοί ειναι ένα σημαντικότατο   βήμα στη μάχη κατά της θανατηφόρου νόσου.
Λειτουργεί με την εισαγωγή ενός ειδικά τροποποιημένου σε  μορφή του ιού του έρπητα με ένεση απευθείας μέσα στον  όγκο 
Η θεραπεία αναπτύχθηκε  στη Μασαχουσέτη απο την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioVex,Ο γενετικός κώδικας του ιού έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί να σκοτώσει μόνο τα καρκινικά κύτταρα.
Ιοί Καρκίνος-κυνήγι = στοχευμένη θεραπεία για τον καρκίνο. Σε αντίθεση με τις σημερινές  ογκολογικές θεραπείες όπως την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, οι οποίες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επίσης  βλάπτουν και  το υπόλοιπο του σώματος, οι ιοί μπορούν να προγραμματιστούν για να επιτεθούν  μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τους ασθενείς να υποφέρουν την θεραπεία πολύ μικρο τερο  χρονικό διάστημα  ....
Θεραπείες όπως Imlygic έχουν δύο τρόπους δράσης: πρώτον, ο ιός προσβάλλει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα? και το δεύτερο, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για  να επιτεθεί στα κύτταρα απατεώνων .
Ο Δρ Stephen Russell, ένας ερευνητής στη Mayo Clinic, που ειδικεύεται στην ογκολυτικη ιοθεραπεία - όπως είναι γνωστές αυτές οι θεραπείες - λέει ότι η κάθαρση της Imlygic του FDA αποτελεί «ένα τεράστιο ορόσημο» στην εξέλιξη της θεραπείας του καρκίνου.
Οι ιοί είναι "οι τελευταίοι ανεκμετάλλευτοι από τους  βιολογικούς πόρους της φύσης»,  ο Ράσελ. δήλωσε ανεπίσημα ότι στις μελέτες του Mayo Clinic σε ποντίκια,  είδε "μεγάλοι όγκοι να εξαφανίζονται τελείως".


Μερικές από τις θεραπείες χρησιμοποιούν μια τροποποιημένη έκδοση της ιλαράς, και οχι   του έρπη, ως ένα όχημα.  Ο Ράσελ μας αναφέρει  για τ ον  Ασθενής Στέισι Erholtz, του οποίου η ανίατη αρρώστια του μυέλωμα - καρκίνο του αίματος -εξαφανίστηκε, κυρίως χωρίς παρενέργειες, σε 36 ώρες μετά από τη θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο ιό της ιλαράς        Ο Russell είναι αισιόδοξος ότι αυτή η θεραπεία Imlygic αποτελεί "ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής του παιχνιδιού" στο πώς αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. "Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόωρα έχουμε επιτύχει τον απώτερο στόχο μας, διότι δεν έχουμε? Αυτό είναι πραγματικά ομως ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση », είπε."Αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύ σημαντικό βήμα."          
Με όπλο τους ιούς ενάντια στον καρκίνο                                                                             Το 1904, μια γυναίκα στην Ιταλία ήρθε αντιμέτωπη με δύο απειλητικά για τη ζωή της περιστατικά: Το πρώτο η διάγνωσή της με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το δεύτερο το δάγκωμα από ένα λυσσασμένο σκυλί. Οι γιατροί τής έκαναν το αντιλυσσικό εμβόλιο και λίγο καιρό μετά ο μεγάλος καρκινικός όγκος είχε εξαφανιστεί. Η γυναίκα έζησε χωρίς καρκίνο έως το 1912. Οπως ήταν φυσικό η θεραπεία δοκιμάστηκε και σε άλλες γυναίκες που έπασχαν από την ίδια μορφή καρκίνου, με μείωση του μεγέθους των όγκων σε ορισμένες απ' αυτές. Τελικά, όλες υποτροπίασαν και πέθαναν. Είχε, όμως, γεννηθεί η ιδέα της θεραπείας του καρκίνου με ιούς, ικανούς να σκοτώσουν τα νεοπλασματικά κύτταρα, μέθοδος που σήμερα ονομάζεται ογκολυτική ιοθεραπεία.
Επί δεκαετίες, η προσωρινή ανταπόκριση ενός μόνο μέρους των ασθενών και σε ελάχιστες περιπτώσεις η ίαση, έκαναν το πεδίο αυτό να μένει στο περιθώριο της αντικαρκινικής έρευνας. Η ιοθεραπεία κατά του καρκίνου αντιμετώπιζε και διάφορα επιπρόσθετα εμπόδια: Την αβεβαιότητα για τους μηχανισμούς και τον τρόπο που οι ιοί επιτυγχάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα, την ανυπαρξία της πλειάδας εργαλείων που απαιτούνται για την κατασκευή πιο αποτελεσματικών στελεχών των ιών, την αναμενόμενη έλλειψη ενθουσιασμού των γιατρών να μολύνουν τους ασθενείς τους με παθογόνα. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν δηλητήρια (χημειοθεραπεία) αντί για μικρόβια, καθώς καταλάβαιναν καλύτερα αυτά τα φάρμακα και ένιωθαν πιο άνετα στη χρήση τους.
Νέα γνώση, νέα εργαλεία
Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι ερευνητές, εξοπλισμένοι με πιο πλούσια κατανόηση του καρκίνου και των ιών, έχοντας ταυτόχρονα στη διάθεσή τους εργαλεία για το χειρισμό γονιδίων, άρχισαν να αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες των τρόπων με τους οποίους οι ιοί επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Αρχισαν, επίσης, να εφευρίσκουν τρόπους για να τροποποιούν το γενετικό κώδικα των ιών, ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα καρκινικά κύτταρα και τον περιορισμό των παρενεργειών της ιοθεραπείας.
Αυτή η πολύχρονη δουλειά δίνει τώρα τους πρώτους καρπούς. Το 2005, ένας ογκολυτικός ιός εγκρίθηκε ως θεραπεία στην Κίνα, για τον καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό και άλλοι 10 ιοί είναι σε διάφορα στάδια δοκιμών σε ανθρώπους, ως θεραπείες για διάφορα είδη καρκίνου. Πιθανόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχει εγκριθεί το πρώτο ανάλογο φάρμακο και στις ΗΠΑ. Οπως έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο περσινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, περίπου 11% των ασθενών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη δοκιμή ιοθεραπείας ενάντια στο προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) έδειξαν πλήρη ίαση μετά τη θεραπεία. Ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ήταν της οικογένειας του έρπητα, τροποποιημένος γενετικά ώστε να επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα και μάλιστα με διπλό τρόπο: Να τα καταστρέφει απευθείας και να παράγει μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ενάντια στους κακοήθεις όγκους. Σε αντίθεση με τις γνωστές βαριές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, η χειρότερη παρενέργεια που προκάλεσαν οι ιοθεραπείες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ήταν συμπτώματα γρίπης, όπως η κόπωση, οι κρυάδες κι ο πυρετός.
Προσεκτικά βήματα
Το ποσοστό ίασης φαίνεται απογοητευτικό. Ωστόσο είναι δεκαπλάσιο από αυτό που πρόσφεραν τα φάρμακα κατά του μεταστατικού μελανώματος, που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες. Πιο εγκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 90% από τους ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στην ιοθεραπεία, παρέμεναν ζωντανοί μετά από 3 χρόνια. Στόχος είναι βέβαια να αποτελούν εξαίρεση οι περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται έστω σε κάποιο βαθμό στην ιοθεραπεία και να αυξηθεί πολύ πάνω από το 11% το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν πλήρη εξαφάνιση του καρκίνου.



Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

                                                                                                                                                                       A 'huge milestone': approval of cancer-hunting virus signals new treatment era Imlygic programs viruses to attack only cancer cells and gives patients more humane options – potentially ‘a complete change in the game’ in treatmentA new strategy for the treatment of cancer is on the horizon that experts say could be a game-changer and spare patients the extreme side effects of existing options, such as chemotherapy. Chemotherapy and other current cancer treatments are violent affairs of scorched earth working because cancer cells are a little - but not much - more susceptible to disasters wreak the rest of the body. Side effects are numerous and often frightening - from hair loss and internal bleeding chronic nausea and even death. The approval of the US on drugs, which converts the herpes virus against cancer Read more But last week the Food and Drug Administration (FDA) for the first time adopted a single treatment that can intelligently target cancer cells while leaving healthy alone, and simultaneously stimulate the immune system to fight the cancer itself. The treatment, called T-VEC (for talimogene laherparepvec), but will be sold under the brand name Imlygic, uses a modified virus to hunt cancer cells in what experts say was an important and significant step in the fight against deadly disease. It works by inserting a specially modified form of the herpes virus injected directly into a tumor - especially skin cancer, the indication for which the drug is cleared for use. Developed by Massachusetts-based biotechnology company BioVex, which was acquired in 2011 by Amgen biotech behemoth for $ 1 billion. The genetic code of the virus - which was originally taken from a cold sore employee BioVex - has been modified so that it can only kill cancer cells. Viruses Cancer-hunting long been viewed as a potential source of a more humane and targeted therapy for cancer. Contrary to current cancer therapies such as chemotherapy and radiotherapy, which kill cancer cells but also damage the rest of the body, the viruses can be programmed to only attack the cancerous cells, leaving patients suffer the equivalent of just days or flu two years. Treatments such Imlygic have two modes of action: first, the virus directly infects the tumor cells; and second, it activates the body's immune system to attack the cells rogue too soon detect the presence of the virus. Dr. Stephen Russell, a researcher at the Mayo Clinic, specializing in oncolytic iotherapeias - as known these treatments - says the clearance Imlygic the FDA is "a huge milestone" in the evolution of cancer treatment. Viruses are "the last untapped biological resources of nature," said Russell. Imlygic itself has formally fairly mediocre result coming out of clinical studies - an average increase shelf life of less than five months. But under these circumstances, Russell, said unofficially that in studies of Mayo Clinic in mice, some viruses programmable saw "large tumors disappear completely." The goal, he said, was to get to the point where clinical trials will look similar dramatic results, so chemotherapy and radiotherapy could eventually be sent to the medical history. John Bell, a researcher in viral cancer therapies Ottawa Hospital Research Institute in Ottawa, Canada, said that while the T-VEC is designed to be injected directly into a tumor - unlike delivered to the entire body as a systemic treatment should be - the results show systemic effects in some cases. Because breast cancer can be deadly for black women? Read more What seems to be happening, Bell, is that the body's immune system seems to "wake up" in the presence of any tumors in the body, even those that were not inoculated with virus. Scientists do not yet know why, said Bell. Some of the treatments using a modified version of the measles, herpes than as a vehicle. Both Russell and Bell pointed trial participant Russell called Stacy Erholtz, whose refractory myeloma - blood cancer - disappeared, mainly without side effects, at 36 hours after treatment using a modified measles virus, an example of the type of miraculous results viral oncology researchers able to copy. Of course, personal success stories as Erholtz is relatively meaningless without the harsh elements that come with reproducible and repeatable clinical trials. There are currently a number of similar treatments in the third stage of clinical trials - even several years working behind Imlygic in development - but progress is being made. Russell is optimistic that Imlygic is "a first step towards the complete change of the game" in how we treat cancer. "We can not say that we have achieved prematurely our ultimate goal, because we have; This really is a step in this direction," he said. "But it is a very important and very important step."     πηγη http://www.theguardian.com/international

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου