Σελίδες

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Tα αδέσποτα κατσίκια τροφή για τους άπορους και υποσιτισμένους πολίτες

πηγη 
Τροφή για τους φτωχούς τα αδέσποτα κατσίκια στη Σητεία!
Πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια λαμβάνουν οι αρχές στην Κρήτη της κρίσης, προκειμένου να βρεθεί τροφή για τους άπορους και υποσιτισμένους πολίτες.
Το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης εξαιτίας των αδέσποτων αιγοπροβάτων, έρχεται να δώσει λύση στο θλιβερό φαινόμενο της πείνας και της ανέχειας που πλήττει όλο και περισσότερους κατοίκους του νησιού.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σητείας εφαρμόζει το νομικό «παραθυράκι» που υπάρχει και προχωρά στο μέτρο της σφαγής των λεγόμενων ανεπιτήρητων ζώων και τη διανομή του κρέατός τους, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, κ. Θεόδωρο Πατεράκη, μόνο την περασμένη εβδομάδα 37 κατσικάκια και τράγοι έγιναν τροφή για φτωχούς δημότες, οι οποίοι μοιράστηκαν περισσότερα από 500 κιλά κρέας!
«Το πρόβλημα στο δήμο μας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές του Λασιθίου, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αιγοπρόβατα που αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα, είναι πολύ μεγάλο» λέει ο κ. Πατεράκης και προσθέτει «Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργεία της δημοτικής Αρχής έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 300 ανεπιτήρητα ζωντανά.
Πρόκειται κυρίως για κατσίκες και τράγους, που προκαλούν καταστροφές στις περιουσίες των ντόπιων, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και τις αυλές των σπιτιών».
Στον Αχλαδόλακο του χωριού Γαλιάς του Δήμου Φαιστού, ένας αγρότης έχει κεντρίσει μια χοντρολιά. Τα μπόλια έπιασαν, αλλά ο βοσκός βάνει κάθε χρόνο τα πρόβατα και τρώνε τα μπόλια!
Και ο αγρότης του γράφει όλο παράπονο: «Βοσκέ δυο χρόνια πολεμώ να τη κάμω ελιά και εσύ με τση προβάτες σου τση βγάνεις τα μάτια. Λυπήσου τον κόπο και τον αγώνα μου. Είναι αμαρτία. Και τ΄ Αγίου το κανδήλι από παέ περιμένει. Από παέ περιμένουν και τα κοπέλια μου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»
Συνεχίζοντας με μια νέα πινακίδα ακριβώς αποκάτω γράφει ο απογοητευμένος αγρότης, σιργουλεύοντας το βοσκό: «Βοσκέ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Σου αφήνω να πιείς ένα κρασί με καρύδια και κάστανα, καθώς και πορτακαλομαντάρινα. Ευχαριστώ»!
Στην πάνω μεριά της ελιάς έχει αφήσει ένα ασκό με κρασί και στη ρίζα το κέρασμα…
Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, οι περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Χρυσοπηγή, η Δάφνη, τα Κρυγιά, το Σκορδύλο και λιγότερο η Ζάκρος, όπου τα ζώα αφήνονται ελεύθερα προκαλώντας ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες - και όχι μόνο - των κατοίκων.
Τι προβλέπει ο νόμος
Συνεργεία του Δήμου Σητείας που απαρτίζονται από εθελοντές, ανάμεσά στους οποίους και βοσκοί που γνωρίζουν καλά τα κατατόπια,  εντοπίζουν τα ζώα και τα παγιδεύουν.
Στη συνέχεια κινούν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Νόμου 4056/12, εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα που έχουν περισυλλέγει δεν έχουν ιδιοκτήτη, μετά την παρέλευση δέκα ημερών αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου. «Ο Δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα (…)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό νομοθέτημα.
Παράλληλα, στον ιδιοκτήτη που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 50 ευρώ για αιγοπρόβατα και σε 150 ευρώ για βοοειδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης που ζητά την επιστροφή του ζώου του μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την περισυλλογή του από τα συνεργεία του Δήμου μπορεί να το πάρει πίσω, αφού πρώτα καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα που το ζωντανό του παρέμεινε στην εκάστοτε δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται για να τα ζητήσουν πίσω.                                                       πηγες   http://www.kontranews.gr      e-mesara gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου