Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Κόκκινες τηγανιτές πατάτες από την Ικαρία

.

Αποτέλεσμα εικόνας για Potatoes fried with tomatoes
Το τραπέζι, κάθε τυπικής Ικαριώτικης –πολυμελούς, συνήθως- οικογένειας ήταν στρωμένο με φτωχά πιάτα από το περιβόλι τους !
Μέσα σε αυτούς τους κήπους "φύτευαν την επιβίωση τους" ..Εν αρχή έβαζαν στο χώμα την πατάτα και μετά όλα τα άλλα ..Ναι απ ότι καταλάβατε οι Ικαριώτες λατρεύουν τις πατάτες πρώτα ως απόλαυση και μετά ως ανάγκη Σχεδόν όλα τα φαγητά τους τις έχουν μέσα ..τηγανιτές ,ψητές ,βραστές ..ατελείωτη η φαντασία τους γιαυτό το λαχανικό
Οι Καριωτινες που λέτε δεν ήταν αυτό που λέμε του σπιτιού ,τους άρεσε να "σκαλίζουν" και να "σκουπίζουν" καλύτερα τα περιβόλια τους παρά να κάθονται μέσα στα σπίτια τους ..και αφου ο χρόνος μέσα στο σπίτι ήταν λιγοστός γιαυτές αναγκαστικά έπρεπε να επαναχρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μαγειρεύοντας
παραδοσιακά φαγητά, γρήγορα και νόστιμα, μαγειρεμένα πάντα με φροντίδα για την οικογένεια τους .
Γνώριζαν ότι για να χορτάσουν τόσα στόματα έπρεπε συνέχεια να σκαρφίζονται νέες ιδέες πασπαλισμένες όμως με μπόλικη φαντασία !Κάπως έτσι λοιπόν η κυρία Ασημίνα Κόχυλα
με φροντίδα, και σύμφωνα με τη φιλοσοφία «το απλό είναι το καλύτερο»
σκαρφίστηκε τις ''Κόκκινες τηγανιτές πατάτες"


                                                                        

Αποτέλεσμα εικόνας για patatine fritte con pomodoro
  Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  • 3-4 ντομάτες ώριμες, σφιχτές, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • προαιρετικα- (1 κ.γ. ρίγανη 
  • 1 κ.σ. βασιλικό ή δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο)

  • αλάτι και  πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και έπειτα σε μπαστουνάκια του 0,5 εκατοστού.
  2. Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζουμε άφθονο λάδι να κάψει και ρίχνουμε τις πατάτες. Μόλις πάρουν χρώμα, μετριάζουμε την ένταση της φωτιάς.
  3. Ρίχνουμε τις ντομάτες,  τη ρίγανη ή το θυμάρι και τον βασιλικό πάνω στις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να τηγανιστούν σωστά οι πατάτες.
  4.  Μόλις είναι έτοιμα , μεταφέρουμε σε πιατέλα ή στα πιάτα . 
                                     Tips
  • Η καλύτερη εκτέλεση αυτής της συνταγής ψήνεται  σε φωτιά από ξύλα (!!), συνοδεία με ένα νεροπότηρο κόκκινο ικαριώτικο κρασί ,αραιωμένο φυσικά με νερό (μη γίνουμε και τύφλα 😊).
  • Εξίσου καλή παρέα θα έκαναν και 2 φέτες καθούρας (κατσικίσιο τυρί) σε κάθε πιάτο...Καλή σας όρεξη ..με 

    ''Κόκκινες τηγανιτές πατάτες"γιατί «το απλό είναι το καλύτερο».👌


                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου