Σελίδες

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλη μπίζνα το προσφυγικό

Αφού δημιούργησαν στρατιές προσφύγων για να αρπάξουν τον εθνικό πλούτο των χωρών τους, αφού ληστεύουν και τα τελευταία υπάρχοντά τους κατά την είσοδό τους στον "πολιτισμένο" κόσμο, έρχονται και επίσημα να αρμέξουν ότι κυκλοφορεί από χρήμα γιατί "ενδιαφέρονται" τώρα για το πρόβλημα. 
Με κάθε επισημότητα ο ΟΗΕ ζητά παγκόσμιο φόρο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Οι προκλήσεις της νέας «εποχής των μεγάλων κρίσεων», όπως χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, φέρνουν μαζί τους υπερκόστη (υπέρογκα αλλά και υπερεθνικά) τα οποία πρέπει κάπως να καλυφθούν, αλλά πώς; 
Να πως. Ο "ανθρωπιστής" Σόιμπλε μπήκε πρώτος στον χορό. Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, βγήκε και πρότεινε έναν ευρωπαϊκό φόρο στα καύσιμα ως μέσο συγκέντρωσης χρημάτων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Εάν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν επαρκούν, τότε ας συμφωνήσουμε παραδείγματος χάρη ότι για κάθε λίτρο βενζίνης θα επιβάλουμε φόρο σε ένα ορισμένο ύψος. 
Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός στη «Sueddeutsche Zeitung» του Σαββάτου... προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην πατρίδα του. Κι όλα αυτά σε μια χώρα όπως η Γερμανία που, εάν θέλει, φυσικά έχει λεφτά, καθώς αποχαιρέτησε το 2015... με πλεόνασμα 12,1 δισ. ευρώ. 
Η πρόταση Σόιμπλε μπορεί βέβαια να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, υπό το πρίσμα των «ευρωπαϊκών συμφραζομένων» («τις συνέπειες δεν θα τις υποστεί μόνο η Γερμανία») αλλά ακόμη και με εσωκομματικούς όρους (ως έμμεση μαχαιριά στην πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ), πράγμα που ενδεχομένως σε έναν βαθμό να την αποδυναμώνει. 
Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την αναλόγου περιεχομένου πρόταση που παρουσίασε επισήμως ο ΟΗΕ μόλις την περασμένη Κυριακή. Στο πλαίσιο έκθεσης για την «ανθρωπιστική βοήθεια-χρηματοδότηση» που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, ο ΟΗΕ εμφανίζεται να προτείνει, μεταξύ πολλών άλλων, και έναν παγκόσμιο «ανθρωπιστικό φόρο» ή μάλλον μια σειρά από παγκόσμιους «ανθρωπιστικούς φόρους», ως μέσο για την κάλυψη των ολοένα μεγαλύτερων χρηματοδοτικών κενών που παρατηρούνται στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κατ' αντιστοιχία ολοένα μεγαλύτερων ανθρωπιστικών αναγκών. 
Ξεκινώντας από τα κενά που πρέπει να καλυφθούν, η υφήλιος χρειάζεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 40 δισ. δολ. κάθε χρόνο για να καλύπτει τις ανάγκες των περίπου 125 εκατ. συνανθρώπων μας που υποφέρουν (από πολέμους, φυσικές καταστροφές κ.ά.). Αλλά αντί για τα 40 δισ. που απαιτούνται, πλέον συγκεντρώνονται (από δωρεές) γύρω στα 25 δισ., όπερ σημαίνει πως είμαστε 15 δισ. δολ. μείον. 
Τα εν λόγω χρήματα θα μπορούσαν κανονικά να συγκεντρωθούν μέσω δωρεών (των πλουσιοτέρων ανεπτυγμένων κρατών). Από τη στιγμή ωστόσο που «το πνεύμα γενναιοδωρίας είναι σήμερα πιο ανεπαρκές από κάθε άλλη φορά στα χρονικά», όπως σημειώνεται στην επίμαχη έκθεση, οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να αναζητηθούν μέσω άλλων οδών. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΗΕ
Ο Μπαν Κι Μουν σε ρόλο βλαχοδήμαρχου 
Θυμίζει ελληνική επαρχία όπου οι μελέτες δίνουν και παίρνουν σπαταλώντας εκατομμύρια αλλά τα έργα μένουν στα χαρτιά.
Η ανεξάρτητη εννεαμελής επιτροπή των ειδικών-εμπειρογνωμόνων στην οποία ανέθεσε ο Μπαν Κι Μουν να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών εν όψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής (WHS) που πραγματοποιείται στην Κων/πολη τον ερχόμενο Μάιο, προτείνει «καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης» όπως είναι η επιβολή φόρων ύψους για παράδειγμα 5% ή 10% σε μεταφορές (Uber), ηλεκτρονικές υπηρεσίες, καθώς και σε κάθε είδους «διασκεδάσεις» (αγώνες, συναυλίες, σινεμά κ.ά.). Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται κάτι τέτοιο. Ο διεθνής οργανισμός UNITAID προωθεί ήδη από το 2006 την επιβολή ανάλογων «ανθρωπιστικών φόρων» στα αεροπορικά εισιτήρια μέσω προγραμμάτων στα οποία έχουν πάρει μέρος δεκάδες χώρες, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν συνολικά πάνω από 2 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση φαρμάκων και προγραμμάτων υγείας. Πίσω στο παρόν ωστόσο, το θέμα επανέρχεται υπό το φως νέων, ακόμη μεγαλύτερων προκλήσεων (Προσφυγικό). Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στην κεφαλή της επιτροπής του ΟΗΕ που προτείνει την επιβολή της ανθρωπιστικής φορολογίας βρίσκεται μια Ευρωπαία, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν (και πιθανή διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα                  .http://www.stontoixo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου