Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΑΒΡΩΝΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Στα καταπράσινα ρουμάνια της Ικαριακής γης, οι οβριές η αβρωνιές αγέρωχες ξεπροβάλλουν από τα σχίνα και τους βάτους! Μια άγρια περιπέτεια το μάζεμα τους,αλλά η ανταμοιβή τεράστια κατά τη βρώση του πικρόγευστου "ταπεραμέντου" τους! Είναι γνωστό από την αρχαιότητα όχι μόνο σαν έδεσμα αλλά και σαν φάρμακο (γι αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ). Του αποδίδονται διουρητικές, καθαρτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης «πρακτικοί» γιατροί το συστήνουν σαν φάρμακο σε νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος. Οι Γάλλοι το ονομάζουν Herbe aux femmes battues που σημαίνει «βότανο για τις δαρμένες γυναίκες» λόγω του ότι συνηθιζόταν σαν κατάπλασμα για τους μώλωπες και τα εγκαύματα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστά και για τις φακίδες!


Στην Ικαρία το εκτιμούμε πολύ και το καταναλώνουμε βρασμένο με λάδι και ξίδι ή λεμόνι δίπλα πάντα με ένα πιάτο σκορδαλιά Η πικράδα του είναι έντονη και οι περισσότεροι το ζεματίζουν πριν το καταναλώσουν για να την μετριάσουν. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, με χρώμα του μπορεί να είναι πράσινο ή ανοιχτό καφέ, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που μοιάζουν με σπαράγγια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. 

ΑΒΡΩΝΙΑ ΣΑΛΆΤΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΆ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ 

                                                      Τι χρειαζόμαστε:

  • ένα ματσάκι αβρωνιές
  • νερό
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι ή λεμόνι

    Πώς το κάνουμε:

    1. Καθαρίζουμε τις αβρωνιές κρατώντας τις τρυφερές μύτες τους
    2. Τις πλένουμε καθαρά
    3. Ζεσταίνουμε νερό
    4. Μόλις βράσει ρίχνουμε τις αβρωνιές και αλατίζουμε
    5. Βράζουμε περίπου για πέντε-οκτώ λεπτά
    6. Σουρώνουμε το νερό τους
    7. Σερβίρουμε με λάδι και ξύδι ή λεμόνι


      Αποτέλεσμα εικόνας για σκορδαλια και χορτα
      Σκορδαλιά με πατάτες 
      .

      Τι χρειαζόμαστε:

      • 4 πατάτες μεγάλες
      • 3-6 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
      • 1 λεμόνι ο χυμός
      • 1/4 κουταλάκι αλάτι
      • ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)

        Πώς το κάνουμε:

        1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
        2. Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο multi μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού.
        3. Τα πολτοποιείτε αν δεν λιώσει το σκόρδο μην ανησυχείτε.
        4. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο multi 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό απο αυτό που έβρασαν οι πατάτες και μια λάδι, πολτοποιείτε αδειάζετε το μείγμα σε μπωλ και ρίχνετε και τις υπόλοιπες πατάτες μία μία με τον ίδιο τρόπο.
        5. Αν στην προτελευταία πατάτα το μείγμα είναι πολύ ρευστό λιώστε την τελευταία μόνο με το λάδι.
        6. Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι ή λάδι.
        7. Αν το μείγμα σας είναι πιο ρευστό απο ότι το θέλατε περιμένετε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα δείτε πως έχει σφίξει.
        8. Καλή σας όρεξη και να θυμάστε οι Ικαριώτες συνοδεύουν  πάντα  το φαγητό τους με ένα νεροπότηρο (νερωμένο) κόκκινο Πράμνιο Οίνο   μετατρέποντας  το  λιτό τραπέζι τους σε μοναδική γευστική εμπειρία  Ικαριώτικης παράδοσης !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου