Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

10 από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του κόσμου

Smith Mountain Lake State Park in Bedford County, Va.
Beale Ciphers
  1. Το 1885 στη Βιρτζίνια δημοσιεύθηκε ανώνυμα ένα μικρό φυλλάδιο, που περιείχε μια ιστορία και τρία κρυπτογραφημένα μηνύματα. Σύμφωνα με την ιστορία, τα μηνύματα οδηγούσαν σε ένα θησαυρό, που είχε θάψει κάποιος που τον έλεγαν Beale. Μόνον ένα από τα μηνύματα έχει αποκρυπτογραφηθεί 

stone monument
Shugborough Τα γράμματα που έχουν σκαλιστεί σε ένα πέτρινο μνημείο στην περιοχή Shugborough στο Staffordshire της Αγγλίας -παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που τα συνοδεύουν- δεν έχει καταφέρει κανείς να τα αποκρυπτογραφήσει.Αν και η ταυτότητα του κώδικα χαράκτης παραμένει ένα μυστήριο, κάποιοι έχουν σκεφτεί ότι ο κώδικας θα μπορούσε να είναι ένας γρίφος μείνει πίσω από τους Ναΐτες Ιππότες για την τύχη του Αγίου Δισκοπότηρου.

Πολλά από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου προσπάθησαν να σπάσουν τον κώδικα και απέτυχε, συμπεριλαμβανομένων του Κάρολου Ντίκενς και Κάρολος Δαρβίνος.

rongorongo script on wooden plank
Το ρόγκο ρόγκο (Αγγλ:rongorongo), ή και κο χάου ρόγκο ρόγκο (ko hau rongorongo), είναι ένα σύστημα γραφής που ανακαλύφθηκε στο Νησί του Πάσχα. Πρόκειται για μία γραφήβουστροφηδόν που για την ώρα εξακολουθεί να μην έχει καταστεί δυνατόν να αποκρυπτογραφηθεί.
Υπάρχει η θεωρία ότι η γραφή αυτή αναπτύχθηκε από τους κατοίκους μετά την ανακάλυψη του νησιού του Πάσχα το 1770 από ισπανούς θαλασσοπόρους. Πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι επηρεάστηκαν από τους Ευρωπαίους (Ισπανούς και Ολλανδούς) και ανέπτυξαν το δικό τους σύστημα γραφής το οποίο με την πάροδο του χρόνου δεν χρησιμοποιήθηκε και ξεχάσθηκε.[1]
Το νησί του Πάσχα είναι το μοναδικό στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού στο οποίο έχουν βρεθεί τέτοιου είδους επιγραφές. Το ρόγκο ρόγκο δεν είναι ιερογλυφικό σύστημα γραφής, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φανεί. Δεν πρόκειται για απεικόνιση γλωσσικού περιεχομένου, αλλά καταγραφή διαφόρων ειδών πληροφοριών (όπως ποσότητες αποθεμάτων ή αστρονομικές παρατηρήσεις ή ονόματα και γενεαλογίες). Αυτή η γραφή έμεινε για πολλές δεκαετίες μη αποκρυπτογραφημένη, και μόνο χάρη στις μελέτες του Γερμανού Thomas Barthel και στην ανακάλυψη ενός δισκίου που περιείχε ένα σεληνιακό ημερολόγιο, το λεγόμενο δισκίο Μαμάρι, μερικά σύμβολα αυτού του συστήματος γραφής έχουν εν μέρει αποκρυπτογραφηθεί.http://el.wikipedia.org/
stone pillars of Georgia Guidestones in Elbert County Georgia
Οι «Κατευθυντήριοι Λίθοι της Γεωργίας» (στα Αγγλικά Georgia Guidestones) είναι ένα τεράστιο κατασκεύασμα από γρανίτη, εικόνα 1, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Elbert County, στην Γεωργία των ΗΠΑ. Συχνά αναφέρεται ως το «Αμερικάνικο Στόουνχετζ» ένας τίτλος που έχει επίσης αποδοθεί κατά καιρούς σε μια σειρά από άλλες κατασκευές.
Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής: Βαβυλωνιακά, Αρχαία Ελληνικά, Σανσκριτικά και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά.
Το κατασκεύασμα έχει σχεδόν είκοσι μέτρα ύψος και είναι κατασκευασμένο από έξι πλάκες γρανίτη, που ζυγίζουν πάνω από 100 τόνους συνολικά. Μία πλάκα βρίσκεται στο κέντρο, με τις άλλες τέσσερις διατεταγμένες γύρω απ’ αυτήν. Στην κορυφή βρίσκεται η έκτη πλάκα, ως κορωνίδα του κατασκευάσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πλάκες είναι ευθυγραμμισμένες αστρονομικά. Μια πρόσθετη πέτρινη πλάκα, είναι τοποθετημένη στο έδαφος και σε μικρή απόσταση προς τα δυτικά της κατασκευή, η οποία παρέχει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την ιστορία και τον σκοπό των «Κατευθυντηρίων Λίθων».
Το μήνυμα το οποία είναι χαραγμένο στους «Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας» σχετίζεται με τέσσερις σημαντικούς τομείς:
1. Τη διακυβέρνηση και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.
2. Τον πληθυσμό και τον έλεγχο της αναπαραγωγής.
3. Το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
4. Την πνευματικότητα.

Το μήνυμα αναφέρει :
* Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση.
* Κατευθύνετε σοφά την αναπαραγωγή, βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και την πολυμορφία.
* Ενώστε την ανθρωπότητα μέσω μιας ζωντανής νέας γλώσσας.
* Τιθασεύστε το πάθος, την πίστη, την παράδοση και όλα τα πράγματα με ψύχραιμη λογική.
* Προστατεύστε τους ανθρώπους και τα έθνη με δίκαιους νόμους και δίκαια δικαστήρια.
* Αφήστε όλα τα έθνη να κυβερνούν εσωτερικά, επιλύοντας τις εξωτερικές διαφορές σ’ ένα παγκόσμιο δικαστήριο.
* Αποφύγετε ασήμαντους νόμους και άχρηστους αξιωματούχους.
* Εξισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα.
* Να εκτιμάτε την αλήθεια, την ομορφιά, την αγάπη, αναζητώντας την αρμονία με το άπειρο.
* Να μην είστε καρκίνος για τον πλανήτη – Αφήστε χώρο για τη φύση – Αφήστε χώρο για τη φύση.

Επίσης αυτό το οποίο προκαλεί τρομερή εντύπωση, είναι η αναφορά στον έλεγχο του πληθυσμού και συγκεκριμένα στην μείωση του σε κάτω από 500.000.000, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περίπου το 90% του πληθυσμού θα πρέπει να πεθάνει. Χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους ως «άχρηστους καταναλωτές» (useless eaters) όπως αποκαλούν τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, δηλαδή εμάς! Γι’ αυτό το λόγο πολλοί αποκαλούν το μνημείο «ταφόπλακα της ανθρωπότητας».
Ποιοί ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον πληθυσμό στα 500.000.000;http://www.terrapapers.com/
Kryptos
Το Kryptos ,Eίναι ίσως ένα από τα πιο πονηρά μυστικά της CIA. Το Kryptos, το γλυπτό που βρίσκεται στο αρχηγείο της Υπηρεσίας στη Βιρτζίνια, από το 1990 έχει σκαλισμένο πάνω του µε µυστικό κώδικα φράσεις, κάποιες από τις οποίες ακόμα δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί. Αν και προσπαθούν όλοι…
«Η δουλειά µας έχει να κάνει µε την αποκάλυψη – την αποκάλυψη µυστικών», λέει ο Τόνι Χάιλι, διευθυντής του Μουσείου της CIA. «Και αυτό το γλυπτό είναι γεµάτο µυστικά, µερικά από τα οποία δεν τα έχει ακόµα αποκαλύψει». Και αυτό παρ’ ότι πολλοί προσπαθούν. Για χιλιάδες ειδικούς στην αποκρυπτογράφηση σε όλον τον κόσµο, το Kryptos έχει γίνει εµµονή. Ακόµα και ο Νταν Μπράουν το έχει αναφέρει στα βιβλία του.
Οι κρυπτογράφοι βέβαια έχουν σηµειώσει κάποια επιτυχία. Τρία από τα παζλ που είναι σκαλισµένα σε χαλκό πάχους 1,25 εκατοστών στην επιφάνεια του γλυπτού και περιέχουν συνολικά 768 χαρακτήρες λύθηκαν το 1999, αποκαλύπτοντας φράσεις – µια λυρική, µια δυσνόητη και µια από την ιστορία. Οµως το τέταρτο µήνυµα του Kryptos, που ονοµάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη κρυφός, αντιστέκεται ακόµα τόσο στις προσπάθειες ανθρώπων όσο και υπολογιστών.
Ακόµα και ο Τζιµ Σάνµπορν, ο γλύπτης που δηµιούργησε το Kryptos και τα παζλ του, έχει αρχίσει να αδηµονεί. «Υπέθετα ότι ο κώδικας θα είχε σπάσει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα», λέει και παραπονιέται διότι άνθρωποι από όλο τον κόσµο ζητούν τη βοήθειά του. Ετσι τώρα, 20 χρόνια αργότερα, αποφάσισε να αποκαλύψει στους «New York Times» τα έξι τελευταία γράµµατα του αινίγµατος. Στο γλυπτό γράφει ΝΥPVTT – αποκωδικοποιηµένα σηµαίνει Βερολίνο. Οµως υπάρχουν πολλά ακόµα βήµατα για να σπάσει ο κώδικας και οι άλλοι 91 χαρακτήρες του γρίφου.
Βέβαια, κανείς δεν τα φανταζόταν όλα αυτά όταν η CIA επέκτεινε τα κτίρια των γραφείων της τη δεκαετία του ‘80 και ζήτούσε από καλλιτέχνες να υποβάλουν προτάσεις για έργα τέχνης στον κήπο. Νικητής ήταν ο Σάνµπορν και η Υπηρεσία τού σύστησε τον Εντουαρντ Σάιντ, έναν συνταξιούχο κρυπτογράφο της, που του έκανε ταχύρρυθµα µαθήµατα κωδικοποίησης. Ενας από τους λόγους για τους οποίους το τέταρτο παζλ είναι τόσο δύσκολο να λυθεί είναι διότι αποτελείται µόνο από 97 χαρακτήρες, δηλαδή πολύ µικρότερο από τα άλλα κείµενα. Καθένα από τα τέσσερα κείµενα έχει διαφορετικό κώδικα. Το πρώτο γράφει: «Μεταξύ λεπτής φωτοσκίασης και της απουσίας του φωτός βρίσκεται η απόχρωση της ψευδήσθησης» (ο Σάνµπορν παραδέχεται ότι έκανε επίτηδες ορθογραφικό λάθος για να αυξήσει τον βαθµό δυσκολίας). Το δεύτερο αναφέρεται στο γεωγραφικό µήκος και πλάτος του αρχηγείου της CIA, ενώ το τρίτο απόσπασµα παραφράζει, µε ηθεληµένα ορθογραφικά λάθη, τα λόγια του Χάουαρντ Κάρτερ, του διάσηµου αιγυπτιολόγου, όταν άνοιξε τον τάφο του Τουταγχαµόν. Ο Σάνµπορν δεν περίµενε ποτέ ότι το τέταρτο παζλ θα άντεχε τόσο πολύ στον χρόνο, παρά τις επίµονες προσπάθειες τόσων χιλιάδων ειδικών. Κάποιοι µάλιστα του χτυπούν το κουδούνι ή τον παίρνουν τηλέφωνο και τον παρακαλούν να τους αποκαλύψει µερικά γράµµατα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν γράψει ολόκληρα βιβλία για τα 97 γράµµατα.
Μέχρι στιγµής, λέει ο Σάνµπορν µόνο κάνα δυο γράµµατα έχουν βρεθεί, γεγονός που εξαγριώνει όσους προσπαθούν – µερικοί έφτασαν να τον κατηγορήσουν ότι ούτε εκείνος δεν ξέρει την απάντηση. Ελπίζει πάντως κάποιος να το λύσει. «Είµαι 65 τώρα», λέει. «Πόσες δεκαετίες θα αντέξω ακόµα; Μέχρι τα 75, ίσως.


 http://www.otherside.gr/

letters from Zodiac Killer

Τα γράμματα Zodiac

Τα γράμματα Zodiac είναι μια σειρά τεσσάρων κρυπτογραφημένα μηνύματα που πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί από τον διάσημο Zodiac Killer, έναν κατά συρροή δολοφόνο που τρομοκρατούσαν τους κατοίκους του San Francisco Bay Area στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι επιστολές πιθανότατα γραφτεί ως ένας τρόπος για να χλευάσει τους δημοσιογράφους και την αστυνομία, και αν ένα από τα μηνύματα που έχει αποκρυπτογραφηθεί, οι άλλες τρεις παραμένουν χωρίς ρωγμές.
Η ταυτότητα του Zodiac Killer παραμένει επίσης ένα μυστήριο, αν και δεν έχουν Zodiac δολοφονίες έχουν εντοπιστεί από το 1970.


 http://translate.googleusercontent.com
code written on paper
Η υπόθεση Taman ShudΤο μυστήριο του Taman ShudΈνα πτώμα ξεβράστηκε στις ακτές του Somerton στην περιοχή Αδελαΐδα, το 1948 μαζί με κάτι χαρτάκια. Το θύμα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, δεν έφερε κανένα τραύμα και δεν βρέθηκε δηλητήριο στον οργανισμό του. Κανείς δεν γνωρίζει πώς πέθανε. Το μόνο στοιχείο που βρέθηκε πάνω του ήταν ένα σημείωμα με τις λέξεις «Tamam Shud», (τετέλεσται). Η φράση ήταν απόσπασμα από ένα βιβλίο με ποιήματα του Ομάρ Καγιάμ, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα. Μέσα στο βιβλίο οι αρχές βρήκαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η υπόθεση παραμένει άλυτη.
Phaistos Disc
Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού, στη νότια Κρήτη, και χρονολογείται, πιθανώς, στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ανακαλύφθηκε σε υπόγειο του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα, ήταν στις 3 Ιουλίου 1908, όταν ο Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier ανάκτησε αυτόν τον εντυπωσιακά άθικτο "δίσκο".

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α.
Συνολικά, στις δύο όψεις του, υπάρχουν 241 σύμβολα -122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η - τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες, με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.
Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, ή για ημερολόγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσευχή. Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου