Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Το βακτήριο Xylella fastidiosa που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα: Κίνδυνος εξάπλωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο


Ένα βακτήριο μπορεί να πλήξει σοβαρά την παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο έχοντας ήδη αφανίσει ένα εκατομμύριο δέντρα στην Ιταλία.
Η πολύ σοβαρή ασθένεια που έχει ήδη καταστρέψει ένα εκατ. ελαιόδεντρα στην Ιταλία κατευθύνεται τώρα προς την Ισπανία.
Στη περιοχή Απουλία, στη νότια Ιταλία, έχουν αποδεκατιστεί 2,2 εκατ. στρέμματα ελαιώνων από το βακτήριο Xylella fastidiosa, από την πρώτη στιγμή που αναγνωρίστηκε το 2013. Τώρα ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο απειλώντας ελαιώνες σε Ισπανία και Ελλάδα.
Ο Giovanni Melcarne, πρόεδρος ενός συνεταιρισμού στην Ιταλία, αναφέρει: «αν η ασθένεια εξαπλωθεί περισσότερο, όλη η λεκάνη της Μεσογείου απειλείται με μόλυνση» …» Καλούμε τους πολιτικούς να εντείνουν τις προσπάθειες τους σε αυτό που συμβαίνει και να πάρουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις«.
Υπάρχει έκκληση να σχηματιστεί κλοιός γύρω από την περιοχή για να εμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Η Ισπανία παράγει περίπου το 50% του παγκόσμιου ελαιολάδου με το 50% από αυτό να παράγεται στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Η τελευταία καλοκαιρινή ξηρασία μείωσε την παραγωγή της Ισπανίας από 1 εκ. σε 700.000 τόνους. Σε συνδυασμό με την ασθένεια των ελαιώνων της Ιταλίας η τιμή του ελαιολάδου θα μπορούσε να εκτοξευθεί παγκοσμίως.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωση ενός ξενόφερτου βακτηρίου που προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία το 2013.
Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξήλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνιστά την προληπτική εκρίζωση τους.
Η Ιταλία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία, και το βακτήριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια άρρωστα δέντρα.
Μάλιστα η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Peaclink έστειλε επιστολή στον Αντριουκαΐτις με την οποία του εφιστούσε την προσοχή για επιστημονικές μελέτες που ενοχοποιούν έναν μύκητα για την επιδημία στους ελαιώνες, αντί το X.festidiosa.          πηγη http://www.ellinikigeorgia.gr/                                                                                                               Η νέα τάξη πραγμάτων τα τελευταία λίγα χρονιά προχωράει με βήματα γοργά. Κάτω απ' το δόγμα του σοκ που υποβάλλουν τον άνθρωπο μας περιμένουν αλλαγές που δε μπορεί ο μέσος νους να συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένως ο μέσος νους να είναι αποχαυνωμένος απ' τον έλεγχο και την προπαγάνδα που του ασκείται με ποικίλους τρόπους . Έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το βαθμό έλλειψης συνειδητότητας. 
Στον «κώδικα διατροφής» ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής». Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση κ ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας υπερασπιζόμενοι τα φυσικά δικαιώματα μας.              ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΑ ΝΈΑ ΔΕΝΤΡΆ ΠΟΥ ΑΓΟΡΆΖΟΥΜΕ  ΠΡΟΤΙΜΆΜΕ  ΝΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΆΖΟΥΜΕ   ΑΠΌ  ΝΤΌΠΙΑ ΕΛΑΙΌΔΕΝΤΡΑ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΥΤΕΎΟΥΜΕ  ΔΕΝΤΡΆ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου