Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βασιλική φτέρη Αυτά τα προϊστορικά φυτά σε μαγεύουν σε κάθε κήπο

Βασιλική φτέρη Ptisana salicina ?,Το όνομα Φτέρη προέρχεται από την ελληνική «πτερό» που σημαίνει ένα φτερό. Κατά το μεσαίωνα, φύτευαν φτέρες στους κήπους με τα βότανα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Σήμερα, αυτά τα μακριά πράσινα φύλλα σκορπίζουν τη δική τους μαγεία στους κήπους και μας ξαφνιάζουν με την απίστευτη ποικιλία τους.

Ένας κόσμος από αινίγματα και μύθους

Επειδή οι φτέρες αναπαράγονται με ασυνήθιστο τρόπο, εξάπτουν πάντα τη φαντασία των θεατών. Στην αρχή, ήταν γνωστές ως φαρμακευτικά φυτά με μαγικές χρήσεις. Ακόμα και στα μέσα του 19ου αιώνα, κυκλοφορούσαν κάθε λογής θεωρίες για αυτά τα μυθικά προϊστορικά φυτά που μπορούν να αναπαράγονται χωρίς άνθη και, κυρίως, χωρίς να σχηματίζουν σπόρους. Μόνο η σύγχρονη τεχνολογία αποκάλυψε το μυστικό που είχαν φυλάξει για περισσότερα από 350 εκατομμύρια χρόνια. Ο βοτανολόγος Wilhelm Hofmeister του Πανεπιστημίου της Λειψίας χρησιμοποίησε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης για να ανακαλύψει μικροσκοπικά καφετιά κουκούτσια, που αποδείχθηκε ότι ήταν υπεύθυνα για τον μέχρι τότε μυστηριώδη πολλαπλασιασμό τους. Αντί για σπόρους, χρησιμοποιούν σπόρια που σχηματίζουν έναν διακριτικό προ-θαλλό με αρσενικά και θηλυκά όργανα. Εάν τα σπόρια έχουν αρκετό νερό, αρχίζει η γονιμοποίηση και μια καινούρια φτέρη αρχίζει να μεγαλώνει. Επιπλέον: Οι πρόγονοι των φτερών, που τότε ήταν ακόμα φυτά με μέγεθος δέντρων στα μέση αχανών δασών, παρείχαν, μαζί με άλλα φυτά, τη βάση για τα σημερινά κοιτάσματα άνθρακα. Οι σημερινές φτέρες, περίπου 12.000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο από τις οποίες οι 200 υπάρχουν στην κεντρική Ευρώπη, δεν είναι παρά ένα ταπεινό δείγμα από τις πολλές ποικιλίες που υπήρχαν κάποτε.

Μυστηριώδεις και λεπτεπίλεπτες

Με την ανάπτυξή τους σε σχήμα βεντάλιας και, συχνά, τα πολλαπλά φτερωτά τους φύλλα, οι φτέρες έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στους κήπους, δημιουργώντας μια μυστηριώδη νότα ανάμεσα στις πόες που αγαπούν τη σκιά, όπως ο τραγοπώγων, η ντισέντρα και το ακόνιτο. Εσφαλμένα, αυτοί οι τυπικοί κάτοικοι του δάσους αναγκάζονται να περάσουν μια ζωή στη σκιά σε απομονωμένες γωνιές του κήπου: Παρόλο που είναι διακοσμητικές, έχουν μεγάλη ποικιλία και ορισμένες φορές διαθέτουν ένα εντυπωσιακό φάσμα χρωμάτων. Ενώ τα φύλλα της χρυσαφένιας αρσενικής φτέρης είναι χρυσοκάστανα και καλυμμένα με χνούδι, η όμορφη βασιλική φτέρη κάνει αισθητή την παρουσία της με τα φύλλα με σπόρια στο χρώμα της σκουριάς, που μοιάζουν με ταξιανθίες λουλουδιών. Εάν συνδυάσετε μπαμπού, φλόμο ή ευχέρα με όμορφες φτέρες, θα έχετε μια ανάλαφρη σύνθεση που θα δώσει ακόμα και στον πιο μουντό κήπο μια αύρα παραμυθιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου