Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται - Ημερολόγιο πολέμου




Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

_________


Τα διλήμματα του πολέμου - Ο δρόμος προς την ήττα




      H Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία, και την δεύτερη σαν φάρσα, είχε πει κάποιος. Και αν και είχε δυστυχώς απόλυτο δίκιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν την Ιστορία, καθώς και τα διδάγματά της. Ήταν τελικά έκπληξη η συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, της πρώτης Κυβέρνησης της Αριστεράς σε καιρό ειρήνης, ή ήταν κάτι αναμενόμενο; 


Τί μας έχει διδάξει η Ιστορία της Ελλάδας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

  
      Ημερολόγιο πολέμου:


28 Οκτωβρίου 1940: Απρόκλητη εισβολή του φασιστικού ιταλικού κράτους. Τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη. Ηχούν οι σειρήνες και οι καμπάνες ενώ τα ιταλικά αεροπλάνα εισβάλλουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Φασιστικές λεγεώνες εισβάλλουν από την Αλβανία. Το απόσπασμα Δαβάκη και η ηρωική 8η Μεραρχία Ηπείρου αποκρούουν την επίθεση. Οι Ιταλοί δεν φτάνουν ούτε ως το Μέτσοβο, υποχωρούν. Το "Αλβανικό Έπος του '40". Ο ηρωικός "Παπανικολής". Η ελληνική αντίσταση εισχωρεί στην Αλβανία και απελευθερώνει μέσα στο χιονιά πόλεις και χωριά, το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά και το Πόγραδετς.

Άνοιξη 1941: Η "εαρινή επίθεση". Ο ελληνοιταλικός πόλεμος κράτησε 6 μήνες, 6 μήνες ρεζίλι για τους φασίστες του Μουσολίνι. Ήττα της "Mare Nostrum". Νίκη της ελληνικής αντίστασης.

6 Απριλίου 1941: Δεύτερη εισβολή των φασιστικών δυνάμεων, από τα χιτλερικά στρατεύματα από το Βορρά. 

20 Απριλίου 1941: 1η Συνθηκολόγηση - Ο Γεώργιος Τσολάκογλου παραδίδει δίχως όρους την Ελλάδα στη Βέρμαχτ. Στις 27/4 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα, και στις 30/4 σχηματίζεται η πρώτη Κατοχική Κυβέρνηση. Κάτι κινείται στις βόρειες συνοικίες της Αθήνας. 

15 Μαΐου 1941: Άλσος της Καισαριανής. "Όχι δεν γίνηκε ειρήνη, όσο πόδι αγαρηνού πατάει γη ελληνική! Ο πόλεμος συνεχίζεται! Με κορμί και με ψυχή! Με το όπλο στο χέρι!". Τα λόγια ήταν ενός άγνωστου έως τότε αγωνιστή. Θανάσης Κλάρας. Έμεινε γνωστός με το αντιστασιακό παρατσούκλι "ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ".

Φθινόπωρο 1941: Ίδρυση των μεγαλύτερων αντιστασιακών ένοπλων οργανώσεων ΕΑΜ και ΕΔΕΣ. Ο ΕΔΕΣ είχε στην αρχή πολύ πιο ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα. Κατέληξε όμως μετά από διάσπαση (Σεπτέμβριος 1943) να συμμαχήσει με τον κατακτητή. Ήταν το προοίμιο του Εμφυλίου.

19 Νοεμβρίου 1941: Ο Άρης κατεβαίνει στη Ρούμελη. Οργανώνει την ένοπλη αντίσταση.

16 Φεβρουαρίου 1942: "ΕΔΩ ΕΛΑΣ! ΕΔΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ! Στα όπλα Έλληνες! Στα άρματα στα άρματα εμπρός στον αγώνα για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά!". Είναι η πρώτη διακήρυξη για την ένοπλη αντίσταση στον κατακτητή.

7 Ιουνίου 1942: "Εδώ Δομνίστα Ευρυτανίας. Σας μιλά ο Ταγματάρχης Πυροβολικού Άρης Βελουχιώτης: Πατριώτες! Από τούτη τη θέση κηρύσσω την επανάσταση κατά των ξένων κατακτητών!". Ήταν ο πρώτος καπετάνιος του ΕΛΑΣ, της πρώτης αντάρτικης ομάδας, που πήρε όρκο στην Καλλιθέα Σπερχειάδας "να θυσιαστεί για το λαό και την πατρίδα".

Μέχρι το τέλος του χρόνου το αντάρτικο εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και καταφέρνει ανεπανάληπτα χτυπήματα σε ξένο κατακτητή. Για κάθε αντάρτη που σκοτώνεται 10 φασίστες πέφτουν στις μάχες. Μέγας άθλος η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από ΕΑΜ-ΕΔΕΣ-Άγγλους. Η πρώτη σημαντική συμβολή των Άγγλων "συμμάχων". Από τότε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον Εμφύλιο.


31 Δεκεμβρίου 1942: Προσπάθεια Άρη και Ζέρβα για ένοπλη εθνική συνένωση. Τη σαμποτάρει ο Άγγλος Γουντχάουζ. Ήξερε τί θα σήμαινε η συνένωση των μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων. Οι αντιφασιστικές νίκες είναι ακατάπαυστες. Εξολοθρεύονται ολόκληρα φασιστικά τάγματα από αντάρτες που πια από τα λάφυρα σε πολεμικά υλικά, είναι παντοδύναμοι.

6 Ιουλίου 1943: Η αρχή της ήττας του αντιφασιστικού κινήματος. Η Τριανδρία, "οι μάνες του λαϊκού στρατού", Σαράφης-Βελουχιώτης-Σαμαρινιώτης σε ένα πολιτικό ατόπημα, υπογράφουν σύμφωνο με τους Άγγλους για την υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Το ένοπλο αντάρτικο εξαρτιόταν  πια από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. 

Μέχρι το Μάιο του 1944 και αφού έχουν ιδρυθεί τα Τάγματα Ασφαλείας, εκτυλίσσεται όργιο εκτελέσεων από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες ως αντίποινα για τις νίκες του αντάρτικου σε όλη την αδούλωτη Ελλάδα. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελούνται 200 κομμουνιστές κρατούμενοι ως αντίποινα για την ενέδρα στους Μολάους. 


14-27 Μαΐου 1944: Ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων. Γίνονται μυστικές εκλογές με 1,500,000 Έλληνες να ψηφίζουν λαϊκούς αντιπροσώπους με πρωτοβουλία του ΕΑΜ.

Γράφει η διακήρυξη: 

      "Το Εθνικό Συμβούλιο, συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της Χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας"

17-20 Μαΐου 1944: "Εθνικό Συμβόλαιο του Λιβάνου". Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τους Άγγλους καταλήγουν σε μία συμφωνία-συμβόλαιο για την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Οι όροι είναι τέτοιοι που μας παραδίδουν στους Άγγλους. Η ηγεσία του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ την υποτέλεια της Ελλάδας στους Άγγλους,παραδίδοντας την εξουσία που τους έδωσε ο λαός στις Κορυσχάδες, στους εχθρούς τους. 


26 Σεπτεμβρίου 1944: "Συμφωνία της Καζέρτας": Ο Γεώργιος Παπανδρέου ορίζει Αρχιστράτηγο των απελευθερωτικών δυνάμεων τον.....Βρετανό στρατηγό Σκόμπυ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ και η πολιτική ηγεσία (ΚΚΕ) και η ένοπλη με τον Σαράφη. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις περνούν στους Άγγλους....


3 Δεκεμβρίου 1944: Παραιτούνται οι ΕΑΜικοί υπουργοί. Καλούν σε διαδήλωση στην Αθήνα. Τα αγγλικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ στο Σύνταγμα. Τα "Δεκεμβριανά". 

5 Ιανουαρίου 1945: Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας καταρρέει. Ο Άρης τρέχει στη Θήβα να οργανώσει αντάρτικο. Αποκρούει τους Άγγλους στην Αταλάντη και υπερασπίζεται τη Λαμία.

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ: Υπογράφει το ΚΚΕ. Ο ΕΛΑΣ αποστρατεύεται. Ξεκινάνε οι διώξεις των κομμουνιστών και των αντιστασιακών σε όλη την Ελλάδα. Ο Άρης αρνείται να παραδώσει τα όπλα και με μια χούφτα ανταρτών πάει στο Γαρδίκι Ομιλαίων. Ξεκινάει με 100 άτομα να ανασυντάξει το αντάρτικο βλέποντας ότι δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος.

12 Ιουνίου 1945: Ο Ν. Ζαχαριάδης δημοσιεύει την αποκήρυξη του Άρη Βελουχιώτη και τη διαγραφή του από το ΚΚΕ. Από τον Απρίλιο είχαν δώσει οδηγία σε όλες τις κομματικές οργανώσεις να "μην δίνουν ούτε νερό ούτε ψωμί από όπου και αν περνάει". Είχε προηγηθεί η επιστολή του Άρη στην ηγεσία του ΚΚΕ για τα λάθη που έχουν γίνει και τους καλούσε σε νέο αντάρτικο. 


17 Ιουνίου 1945: Πλατεία των Τρικάλων. Τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα σε δημόσια θέα. Μαρτυρία της φρίκης. Ξεκινάει ο Εμφύλιος. 



      Πόσα λάθη. Πόσες Καζέρτες. Πόσοι Λίβανοι. Πόσες Βάρκιζες. Πόσες Βρυξέλλες. Η Ιστορία μας είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα. Τόσα λάθη, όσες και οι ήττες. Εκεί που οι τακτικοί ελιγμοί, οδηγούν σε στρατηγικά λάθη. Και τα στρατηγικά λάθη στην ανυπολόγιστη ήττα.


      Τα λάθη γίνονται όταν τα πράξεις. Που σημαίνει δράση. Που προϋποθέτει πάλη και σύγκρουση. Και ας συγκρουστείς με όλους. Και ας χάσεις κάθε σύμμαχο. Και ας ηττηθείς! 









(Χρησιμοποιήθηκαν μέρη από το εξαιρετικό βιβλίο του Μπάμπη Κλάρα "Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι").                                                                                                                                   πηγη http://tzakisanalysis.blogspot.com/2015/07/blog-post.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου