Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ικαρία Το νησί της μακροζωίας


Στο αφιέρωμα της RAI στο νησί της Ικαρίας , γίνεται αναφορά στις μπλε ζώνες και στην μακροζωία, σε όλους τους παράγοντες που την επιμηκύνουν: ευρεία γκάμα από ποιοτικά φρέσκα προϊόντα, καλή παρέα, δυνατοί κοινωνικοί δεσμοί, σύντομη μεσημεριανή ξεκούραση, σεξουαλική ικανοποίηση σε μεγάλη ηλικία και όλα τα άλλα που κατά καιρούς ακούμε σε οδοιπορικά ή ντοκιμαντέρ τέτοιου είδους.Ο Ιταλός δημοσιογράφος εστιάζει στην ολιγάρκεια των κατοίκων και στην απουσία του τουρισμού, τουλάχιστον με τη μορφή και τη μαζικότητα που γνωρίζει από άλλα νησιά. Επανέρχεται συχνά στο τοπίο του νησιού, στο ανάγλυφο του και εντυπωσιάζεται από τις εναλλαγές, θάλασσα - βουνό - αλπικό τοπίο - απογυμνωμένα οροπέδια - πλούσιοι υγροβιότοποι. 
Μιλάει για τις ιαματικές πηγές και ενημερώνει τους τηλεθεατές ότι δεν πρέπει να περιμένουν σπα πολυτελείας. Η ύπαρξη της Ικαρίας βασίζεται στην απλότητα κι αυτήν θα την συναντούν καθημερινά στους ανθρώπους, στις υποδομές. Αυτή η απλότητα και η ελευθερία επιλογών κάνει τους κατοίκους μοναδικούς.
Γίνεται αναφορά και στην υπό κατασκευή μαρίνα του Αγίου Κηρύκου και στην αναμονή των ντόπιων για αύξηση των επισκεπτών αλλά έχει βγάλει ήδη τα συμπεράσματά του από την ολιγοήμερη παραμονή του. Η μικρή μαρίνα ταιριάζει στην κλίμακα της Ικαρίας και είναι αδύνατον να επηρεάσει τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου