Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η «μυρωδιά της θάλασσας» , μπορεί να είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες  ανακάλυψαν πως η «μυρωδιά της θάλασσας» παράγεται από ένα μικρό θαλάσσιο οργανισμό,  που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει η independent.
Τα μικρόβια αυτά είναι τόσο μικρά που περίπου μισό εκατομμύριο από αυτά μπορούν να βρεθούν μέσα σε ένα μόλις κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό νερό, αλλά είναι επίσης πάρα πολλά – είναι από τις πιο άφθονες μορφές ζωής – που φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο κλίμα της Γης.
Γράφοντας στο περιοδικό Nature Microbiology, επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, δήλωσαν ότι το μικρόβιο, που ονομάζεται Pelagibacterales, αντλεί σε τεράστιες ποσοτήτες, δύο είδη αερίου με θείο.
«Ο καθένας ξέρει αυτά τα αέρια από τις μυρωδιές τους», δήλωσε ο καθηγητής Steve Giovannoni, μικροβιολόγος στο Oregon State University και ένας από την ομάδα ερευνητών.
«Μία από αυτές τις ενώσεις – διμεθυλοσουλφιδίου ή DMS – την αναγνωρίζουμε ως τη μυρωδιά της θάλασσας.»

Το άλλο αέριο, μεθανοθειόλη, μας κάνει να σκεφτούμε διαρροές αγωγών φυσικού αερίου. Στην ατμόσφαιρα, το DMS οξειδώνεται σε θειικό οξύ, το οποίο μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να πάει στα σύννεφα και να αλλάξει τη θέρμανση της Γης. «
Τα σύννεφα, πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος της Γης, δεδομένου ότι μπορούν να αντανακλούν το φως του ήλιου. Παρόλο που μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια κουβέρτα κρατώντας τη Γη ζεστή, πιστεύεται ότι συνολικά επιδρούν και δροσίζουν τον πλανήτη.  Μερικοί επιστήμονες έχουν ακόμη πρότεινει τη δημιουργία τεχνητών σύννεφων για να βοηθήσουν στη μείωση της υπερθέρμανσης της Γης.

Ο Dr Jonathan Todd, του Πανεπιστημίου East Anglia, ο οποίος έλαβε επίσης μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είχαν εντοπίσει το γονίδιο που εμπλέκεται στην παραγωγή του φυσικού αερίου.
«Έχουμε μελετήσει σε μοριακό γενετικό επίπεδο για να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς δημιουργεί … DMS, το οποίο είναι γνωστό για την τόνωση και τον σχηματισμό νεφών», είπε.
«Το αέριο DMS που προκύπτει, μπορεί στη συνέχεια να έχει ένα ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μέσω της αύξησης των σταγονίδιων που πέφτουν από τα σύννεφα και που με τη σειρά τους μειώνουν την ποσότητα του φωτός του ήλιου που χτυπά την επιφάνεια του ωκεανού.»
Η Δρ Emily Fowler, επίσης, από το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νόργουιτς, πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον, είναι ότι ο τρόπος που το Pelagibacterales παράγει DMS είναι μέσω ενός προηγουμένως άγνωστου ένζυμου, και βρήκαμε ότι το ίδιο ένζυμο είναι παρών σε άλλα εξαιρετικά πλούσια θαλάσσια είδη βακτηρίων.
«Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι είχαμε υποτιμήσει πολύ τη μικροβιακή συνεισφορά στην παραγωγή αυτού του σημαντικού φυσικού αερίου.
«Το έργο αυτό δείχνει ότι το Pelagibacterales είναι πιθανότατα ένα σημαντικό συστατικό για τη σταθερότητα του κλίματος. Αν πρόκειται να βελτιώσουμε τα μοντέλα για το πώς το DMS θα επιρρεάσει το κλίμα, θα πρέπει να εξετάσουμε αυτόν τον οργανισμό ως έναν σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει σε αυτό.                  http://www.hitandrun.gr/   φωτογραφια  https://media.giphy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου