Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κολοκάσι σαλάτα της Μακροζωίας,....... με Αγάπη από την Ικαρία !

Κολοκάσι (αγκινάρα της Ιερουσαλήμ): σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά ευεργετικό
Το όνομά του είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε από την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαχανικό ρίζας που μαγειρεύεται σχεδόν σαν την πατάτα και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία και την Κύπρο, όπου το προτιμούν με χοιρινό. Η ποικιλία αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ παρουσιάζει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στο μεταβολισμό μας. Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία βοηθά την υγεία και κινητικότητα του εντέρου. Το Κολοκάσι , η γλυκοπατάτα της Ικαρίας! Είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία. Ιστορικά, θεωρείται ότι το κολοκάσι βοήθησε σημαντικά στην επιβίωση των ντόπιων από την πείνα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Έχει μεγάλη διατροφική αξία. Έχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, που το καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για σακχαρόζη για τους διαβητικούς. Στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα.
Συστατικά
  1. 2 κιλά ρίζες κολοκάσι , αποφλοιωμένες
  2. Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  3. 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες κατά το ήμισυ και
  4. 1 μικρό κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
  5. 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  6. 8 ελιές 
  7. 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
  8. 1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού                                                                                                               Οδηγίες
    1. Τρίψτε το κολοκάσι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και ξεφλουδίστε το φλούδι του με ένα κοφτερό μαχαίρι , κόβοντας και απορρίπτοντας τα άκρα του . Κόψτε το κολοκάσι σε κύβους 2-inch / 5-cm.
    2. Τοποθετήστε τους κύβους  σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση.Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 15 έως 20 λεπτά. Στραγγίστε και ξεπλύνετε τα κομμάτια  σε ένα σουρωτήρι.
    3. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, τον μαϊντανό, τις ελιές, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι.  και έτοιμη η σαλάτα για να την σερβίρετε.
    4. Η σαλάτα  αυτή  τρώγεται είτε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.                                                       πηγες http://www.dianekochilas.com/                  http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου