Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Σώστε το Διαδίκτυο - Διαγράψτε το άρθρο 13!

Είπαν στην Ευρώπη: Μπορείτε να έχετε ελευθερία λόγου ή πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι και τα δύο. [...] Βάζετε τους λαούς σε μία θέση που πρέπει να επιλέξουν και θα επιλέξουν.
Η εικόνα ίσως περιέχει: σκύλος και υπαίθριες δραστηριότητες

Χθες πέρασε απ την επιτροπή μόνιμων εκπροσώπων της ΕΕ Coperer το νομοσχέδιο copyright για το Ίντερνετ με τα άρθρα 11 και 13 που επιβάλλουν λογοκρισία και έλεγχο...Η Ελλαδάρα το ψήφισε φυσικά                                   Το παρακάτω κείμενο είναι μία (όσο πιο πιστή μπορούσα) μετάφραση μίας σειράς από tweets που έγραψε ο Cory Doctorow στις 12/9/2018 και βρήκα ενδιαφέροντα. Μπορείτε να διαβάσετε το αυθεντικό εδώ:
 https://twitter.com/doctorow/status/1039845484431519744
(Επίσης, αν έχετε σκοπό να κατακρίνετε κάτι στο ύφος του κειμένου, καλύτερα να διαβάσετε το αυθεντικό, μπορεί ο τρόπος που απέδωσα κάποια φράση ή ιδιωματισμό να μην είναι ακριβής και το πρόβλημά σας να είναι με την μετάφρασή μου κι όχι με αυτά που έγραψε του Doctorow.)
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε: Η ΕΕ μόλις ψήφισε την επιβολή φίλτρων σε κάθε κείμενο, ήχο, φωτογραφία, βίντεο κ.λ. που μπορεί να δημοσιεύσεις. Αν νομίζετε ότι αυτό θα βοηθήσει τους φωτογράφους και τους υπόλοιπους δημιουργούς, δεν κατανοείτε τα φίλτρα.
Πρώτα-πρώτα: οι "πειρατές" γελάνε με τα φίλτρα. Τα πιο εξελιγμένα φίλτρα για φωτογραφίες στον κόσμο -αυτά που χρησιμοποιούνται για λογοκρισία από την κυβέρνηση στην Κίνα- είναι τετριμμένο να τα παρακάμψει κανείς. https://citizenlab.ca/2018/08/cant-picture-this-an-analysis-of-image-filtering-on-wechat-moments/
Οποιοσδήποτε έχει δουλειά να νικήσει τα φίλτρα, θα νικήσει τα φίλτρα.
Αλλά όσοι είναι νόμιμοι; Περιλαμβανομένων και των φωτογράφων; ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ. Ενώ τα φίλτρα μπορούν να παρακαμφθούν από όποιον ξέρει τα κόλπα, αν είσαι (ας πούμε) ένα φωτορεπόρτερ του οποίου η φωτογραφία από μία διαδήλωση έχει και ένα λεωφορείο με μία διαφήμιση με φωτογραφία από φωτοτράπεζα (stock photo) τα φίλτρα δεν θα καταλάβουν ότι κάνεις νόμιμη χρήση.
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι που τα φίλτρα μπορεί να υποδείξουν το νόμιμο έργο σου ως πειρατικό, και αν δεν είσαι πειρατής, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να καταθέσεις ένσταση, να κρατήσεις την αναπνοή σου και να ελπίζεις ότι μία πλατφόρμα με δισεκατομμύρια χρήστες και εκατομμύρια άλλους στην ίδια θέση μ’ εσένα, θα επανεξετάσει την περίπτωσή σου.
Αυτά για τις φωτογραφίες. Αλλά θα φιλτράρουν και τα κείμενα. Τα κείμενά σου. Όσα γράφεις στο Twitter, στο Facebook, στο blog σου. Αν κάτι μοιάζει να ταιριάζει με κάποιο έργο με πνευματικά δικαιώματα, θα μπλοκαριστεί -από αλγόριθμους-μαύρα κουτιά που θα λαμβάνουν τρισεκατομμύρια αποφάσεις για το τι πρέπει να φιλτραριστεί κάθε μέρα.
Προγράμματα Υπολογιστών. Είσαι προγραμματιστής; Θεωρείς πως θα μπορούσες να αναλύσεις τον κώδικα ενός προγράμματος και να αποφασίσεις αν είναι ένα "πρωτότυπο έργο" του οποίου η μεγάλη ομοιότητα με κάποιο γνωστό πρόγραμμα είναι τυχαία ή αντιγραφή;
Πολλαπλασιάστε το αυτό επί τον αριθμό όλων των βίντεο και κάθε άλλου είδους περιεχομένου.
Οι "ομάδες δημιουργών" που υποστήριξαν αυτή την σιχαμερή πρόταση έλεγαν ξανά και ξανά ότι αυτά τα τεχνικά θέματα θα λυθούν όταν θα πούμε στους "σπασίκλες" (nerds) ότι πρέπει να τα λύσουν. Είπαν ΣΠΑΣΙΚΛΙΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Η άρνησή τους να απαντήσουν στα τεχνικά επιχειρήματα και να μάθουν για τα τεχνικά ζητήματα που θα στοιχειώσουν τους δημιουργούς και το κοινό τους εξίσου ήταν εγκληματική.
Έχουν κάνει περισσότερα για να χάσουν τα πνευματικά δικαιώματα την αξιοπιστία τους από οτιδήποτε άλλο στην ιστορία της τεχνολογίας. Η (γελοία) εμμονή τους ότι τα πνευματικά δικαιώματα απαιτούν μαζική λογοκρισία και παρακολούθηση για να επιβιώσουν θα εισακουστεί και θα γίνει πιστευτή.
Είπαν στην Ευρώπη: Μπορείτε να έχετε ελευθερία λόγου ή πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι και τα δύο. Και θα γίνουν πιστευτοί. Βάζετε τους λαούς σε μία θέση που πρέπει να επιλέξουν και θα επιλέξουν.
Φίλοι μου καλλιτέχνες: Δεν θα σας αρέσει η επιλογή που θα κάνουν. Μετατρέψατε την πειρατεία σε μία μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας σήμερα.
Το θέμα θα επανέλθει σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο. Θα είμαι ειλικρινής, θα είναι πιθανότατα μία τυπική διαδικασία. Είναι σχεδόν αδιανόητο ολόκληρη η Οδηγία (για τα πνευματικά δικαιώματα) να καταψηφιστεί. Αλλά όσο υπάρχει έστω και μία ελάχιστη ελπίδα να σώσουμε την Ευρώπη από αυτή την παράνοια, θα πολεμήσουμε.
Θα πολεμήσουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια επίσης: Δεν είναι δυνατόν η απαίτηση πολυεθνικές εταιρείες να στέλνουν όλα μας τα δεδομένα και την επικοινωνία μας σε data centers των ΗΠΑ για να αναλυθούν και να λογοκριθούν χωρίς έλεγχο, να συνάδει με τα ευρωπαϊκά συνταγματικά πρότυπα.
Θα πολεμήσουμε στα 28 Ευρωπαϊκα κοινοβούλια όταν θα κάτσουν να φτιάξουν την εθνική νομοθεσία.
Θα πολεμήσουμε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ακόμη κι αν είχαμε κερδίσει την μάχη σήμερα, και πάλι θα έπρεπε να συνεχίσουμε να πολεμάμε.
Η μάχη για να κρατηθεί το Internet ανοικτό δεν είναι μία μάχη που κερδίζεις, είμαι μία μάχη στην οποία συντάσσεσαι.
Η λογοκρισία, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του νευρικού συστήματος του 21ου αιώνα είναι ένα βραβείο πέρα από κάθε όριο για κάθε δικτάτορα, κάθε ηλίθιο, κάθε τρόλ.
Οτιδήποτε κάνουμε σήμερα εμπλέκει το Internet. Οτιδήποτε κάνουμε αύριο θα απαιτεί το Internet. Κάθε πρόβλημα που έχει ο καθένας εμπλέκει με κάποιο τρόπο το Internet και κάθε λύση σε αυτό το πρόβλημα θα είναι τελικά κάπως έτσι: "Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε λιγάκι το Internet για να λύσουμε το πρόβλημά μου;"
Το να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι μηχανισμοί για λογοκρισία και παρακολούθηση του Internet για "καλό σκοπό" τελικά θα γίνουν εργαλεία στα χέρια τρολ, δικτατόρων, εγκληματιών, στόκερ (stalker) και απολυταρχικών είναι μία επίπονη διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας το "σπάσιμο του Internet" ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να αγγίξει. Έχω βρεθεί σε διαμάχες για πολιτικές στις οποίες ζητήθηκε από πολιτικούς να κάνουν κάτι που θα έβαζε τους πολίτες να αντικαταστήσουν μικρά, φθηνά εξαρτήματα των τηλεοράσεων και αυτοί ήταν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ.
Οι ηλικιωμένοι βλέπουν τηλεόραση φανατικά και ψηφίζουν φανατικά. Το να τους χαλάσεις την τηλεόραση, ακόμη και λίγο, είναι πολιτική αυτοκτονία.
Έτσι θα κερδίσουμε τις μάχες για την ελευθερία του Internet. Στοχεύοντας και καταστρέφοντας την πολιτική καριέρα κάθε πολιτικού που είναι αρκετά χαζός να ψηφίσει υπέρ αυτής της βλακείας.
Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ποτέ δεν θα τελείωνε. Είχαμε μία τρομακτική, θλιβερή ήτα σήμερα. Υπερβολικά σκληρή.
Όταν η ζωή σου δίνει βούρλα, πλέξε ψάθες. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να παραδοθούμε.
πηγη
https://t.co/5m2mAUYpSx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου