Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Πώς να φτιάξετε λάδι σχίνου στο σπίτι !

Ο σχίνος (Pistacia lentiscus L.) είναι άγριος θάμνος πλούσιος σε τερπενοειδή και πολυφαινόλες.


Τα μούρα συλλέγονται ώριμα, ακόμα και τον Μάρτιο, αποκλειστικά με το χέρι ή μικρή τσουγκράνα, προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστεί ο πράσινος θάμνος.

Μετά τη συγκομιδή, αφαιρούνται φύλλα και κλαδιά. Τα μούρα βράζονται σε άφθονο κρύο νερό μέχρι να επιπλέουν (διάρκεια μερικές ώρες), στραγγίζονται και τοποθετούνται σε πάνινη σακούλα. Στη συνέχεια, συνθλίβονται με πλάστη ή κάποιο άλλο εργαλείο.

Το παραγόμενο εκχύλισμα βράζεται σε τηγάνι μέχρι να αφρίσει, ενώ ανακατεύουμε και απομακρύνουμε τα ιζήματα. Όταν εξατμιστεί το νερό και το εκχύλισμα γίνει πηχτό, σταματάμε τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι να κρυώσει. Μετά, το διάλυμα φιλτράρεται για να απομακρυνθούν υπολείμματα και να ξαναβράσει.

Η διαδικασία μαγειρέματος μαλακώνει το λάδι και του προσδίδει πικάντικη γεύση, που μπορεί να ενισχυθεί με ξηρα σύκα ή μπαγιάτικο ψωμί.(προζυμι) Το λάδι στην επιφάνεια αφαιρείται με κουτάλα, φιλτράρεται ξανά και αποθηκεύεται σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι, το οποίο κλείνουμε καλά.
**Η παρασκευή λαδιού σχίνου είναι μια διαδικασία που συνδυάζει παράδοση και γαστρονομία, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τους καρπούς της φύσης με έναν ιδιαίτερο και νόστιμο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου